Ingatlan Adás - vétel

dropi # 2017.09.07. 10:57

Igen, lehet.

A földhivatal szerint ingyenes vagyonátengedést tudnak rögzíteni vagy ingyenes vagyonátadást.

Az elsőre vonatkozóan kihámoztam az önkormányzati törvényből, hogy az csak két önkormányzat között működő jogcím lehet, míg utóbbira egyelőre semmit nem találtam.

drbjozsef # 2017.09.07. 10:06

d) Ingatlanok tulajdonjogának származékos szerzésmódjai:

1. Átruházás
  2. Növedék
  3. Beépítés
  4. Ráépítés
  5. Öröklés

Szerintem ezek közül az átruházás megfelelne. Csak nem visszterhes vagyonátruházás, hanem ingyenes vagyonátruházás.

dropi # 2017.09.07. 09:41

Igen, így van, kisebb önkormányzatról van szó.

Sajnos az MNV is csak annyi tájékoztatást adott elvileg, hogy lehet ilyet, nem kell a hozzájárulásuk, amennyiben nem a Magyar Államtól származik a vagyon, illetve, hogy a jogcím ingyenes tulajdonba adás, ilyen jogcím azonban a földhivatal előtt nem ismert...

drbjozsef # 2017.09.07. 09:24

Ilyet itt konkrétan nem valószínű, hogy tud bárki is, de mindenképpen az önkormányzatnak kell intéznie, tehát kénytelen lesz utánajárni. Mondjuk kérdezze a jegyző a Kormányhivatalt, vagy a Nemzeti Vagyonkezelőt. Például. Jobb ötletem hirtelen nincs.

Gondolom valami kisebb önkormányzat, ahol külön jogász nincs. Esetleg megkeresheti a jegyző a közelebbi nagyváros jegyzőjét ésvagy jogászát, hátha ott már történt ilyen.

dropi # 2017.09.07. 08:17

Köszönöm a válaszokat!

Nem, természetesen nem vizsgáztatási szándékkal tettem fel a kérdést, konkrét esetről beszélek, nyilván nem fogom nevesíteni ennek ellenére mondjuk a feleket, de igen, az önkormányzatnak konkrét szándéka átadni ingyenesen egy ingatlant egy szervezet számára.

Bármilyen meglepő drbjozsef az önkormányzat nincs tisztában vele, hogy hogyan működik, mert teljes meggyőződéssel gondolták, hogy ez gond és probléma nélkül, ajándék jogcímén is ok (szerintem nem ok).

Azonban én is csak hasonló következtetésekre jutottam, mint drbjozsef ; Kovács_Béla_Sándor és nonolet válaszában olvasható.

MajorDomus: Nem, nem tudom jobban, hiszen akkor nem kérdeztem volna.

Én kérek elnézést, ha a kérdésemmel megzavartam a köznyugalmat, nyilvánvaló, hogy azért tettem fel a kérdést - éppen annak rendhagyó voltára is tekintettel - , hátha van valaki, aki ebben a körben már gyakorlati tapasztalattal rendelkezik és tud ebben segíteni.

Mindenesetre köszönöm a segítő szándékú válaszokat mindenkinek!

nonolet # 2017.09.07. 07:28

Szerintem.

Önkormányzati feladat ellátásához, a vele szerződő...

1.
NEM saját alapítású-tulajdonú partnernek
csak
ingyenes használatba adhatja a szükséges vagyont.

2.
Saját alapítású-tulajdonú partnerek viszont át is adhatja.
Hisz az így továbbra is a saját önkormányzati tulajdona marad, csak egy áttételen keresztül.

drbjozsef # 2017.09.07. 06:39

Gondolom bizonyos közfeladatok átvállalására másnak is adhat, mondjuk civil szervezetnek (na jó, a mai viszonyok között nem nagyon, de elvileg), esetleg egyháznak, de ahogy nézem, implicite nem tiltja hogy bárkinek, így akár magánszemélynek is juttasson ingyenesen vagyont. De lehet, hogy rosszul látom.

Persze, ez az elméleti lehetőség ha megvan se ér sokat. A kvantumfizika szabályai szerint bármikor átalakulhatnék hirtelen rózsaszín elefánttá, csak kicsi erre az esély. Na valahogy így.

De lehet hogy dropi örök optimista, mint Dumb klasszikus mondása : "Van esélyem!"

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.07. 06:27

:)
Ha a kérdező a magyar állam vagy más helyi önkormányzat, akkor esetleg átadhat neki ingyen vagyont az önkormányzat. Szigorú feltételek mellett!

drbjozsef # 2017.09.07. 06:11

Ha szerinted az önkormányzat nem tudja, hogyan lehet a saját vagyonával rendelkezni, akkor szerinted ki tudhatja? A veresegyházi asszonykórus?

Remélem azt azért Te is érzed, hogy mennyire elméleti ez a kérdés. A "lényegében sehogy" válasz is túlzó szinte.

MajorDomus # 2017.09.06. 20:55

Ő jobban tudja.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.06. 18:05

Már válaszoltunk.
Egyébként mi ez, valami vizsgáztatás?

dropi # 2017.09.06. 16:17

Valóban elírtam... elnézést. Helyesen: 2011. évi CXCVI. törvény.

A kérdésem attól függetlenül ugyanaz:

Tudja-e valaki, hogy hogyan és milyen jogcímen ruházható át ingyenesen az önkormányzati ingatlan tulajdon.

drbjozsef # 2017.09.06. 12:10

De tulajdonképpen mit is szeretnél konkrétan?

drbjozsef # 2017.09.06. 12:04

Ez tökre nem az a törvény.

dropi # 2017.09.06. 10:39

(2) Nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni természetes személy vagy átlátható szervezet részére lehet.

(3)71 A nemzeti vagyon tulajdonjogát ingyenesen átruházni csak törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel lehet.72 A nemzeti vagyonba tartozó leselejtezett tárgyi eszközt - amennyiben az a közfeladat ellátásához nem szükséges - a tulajdonosi joggyakorló ingyenesen átruházhatja.

(4) Nemzeti vagyon tulajdonjogának ingyenes átruházása esetén a tulajdonjogot megszerző félnek - az állam kivételével - eleget kell tennie a következő feltételeknek:

1. a nemzeti vagyoni körből ingyenesen tulajdonba adott ingatlant a tulajdonjog megszerzésétől számított 15 évig nem idegenítheti el, és a juttatás céljának megfelelően köteles hasznosítani, valamint állagát megóvni;
  2. az átruházott vagyon hasznosításáról évente beszámol a vagyont átadó szervezet felé.

(5)73 Az ingyenesen tulajdonba adott ingatlanon e törvény erejénél fogva 15 évig elidegenítési tilalom áll fenn. Az elidegenítési tilalomnak az átruházó javára szóló ingatlan-nyilvántartásba történő feljegyzését a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg a vagyont átruházó szerv kérelmezi.

Erre gondoltam....

ObudaFan # 2017.09.06. 10:32

hiszen a 2011. évi CLXXXIX. tv. 13.§ tartalmaz erre vonatkozó rendelkezéseket...

Mire gondolsz?

drbjozsef # 2017.09.06. 10:32

Én ott csak az önkormányzat közfeladatainak felsorolását látom.

Ami ingyenes vagyonátadásról szól, az elég szigorúan körül van írva : államnak vagy más önkormányzatnak, csak közfeladat célra, kivételekkel.

dropi # 2017.09.06. 10:21

Lényegében pedig kell, hogy átruházható legyen (ingyenesen is), hiszen a 2011. évi CLXXXIX. tv. 13.§ tartalmaz erre vonatkozó rendelkezéseket...

És nem, nem bérleti jogra gondolok.

Csupán a fentebb jelzett jogszabályhely alapján még számomra nem átlátható sem a jogcím (ajándékozást nehezen képzelek el, ingyenes vagyonátadás csak önkormányzatok között létező jogcím), sem a lényeges feltételei egy ilyen jogügyletnek.

Önkormányzat csak annyiban van képben, hogy milyen teher kerülne utána az ingatlanra az ő javára... ezt én is tisztán látom a jogszabályban.

Ja, nem, természetesen nem én vagyok a "rogántóni"...

ObudaFan # 2017.09.06. 10:21

Elvileg lehet. Azért a gyakorlatban ez nem sűrűn jön össze.

drbjozsef # 2017.09.06. 10:18

Elbirtokolni végülis lehet, ha nem közterület az az ingatlan, nem?

drbjozsef # 2017.09.06. 10:17

Bár nyilván kikacagnak, miért adná oda ingyen bárkinek is az önkormányzat a vagyonát? (hacsak nem te vagy a rogántóni, akkor elnézést Képviselő Úr)

Esetleg arra célzol, hogy az önkormányzati lakás BÉRLETI JOGÁT hogyan lehet átruházni?

Na, azt is az önkormányzat tudja.

dropi # 2017.09.06. 10:15

nem, sajnos az önkormányzat nem tud.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.06. 10:15

Lényegében sehogy.

drbjozsef # 2017.09.06. 10:14

Igen. Az önkormányzat.

dropi # 2017.09.06. 10:12

Sziasztok!

Tud nekem valaki segíteni abban, hogy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan milyen jogcímen és hogyan ruházható át ingyenesen?