Köszönöm szépen. Nagy örömet szereztél!
Üdv
Köszönöm szépen. Nagy örömet szereztél!
Üdv
Sőt, semmit nem is kell tenned, bevallási kötelezettséged sincs, szépen tedd el az adásvételit ha eladtad, és kész.
Nem kell semennyi adót fizetned.
2017. január 1. óta minden ingatlan (lakáscélú és nem lakáscélú is, régebben a lakásoknak 5év volt, a többinek 15év) egyformán adózik : a vásárlás évétől számított 5. év után eladva nulla az adó alapja.
Tisztelt fórumozók!
Dömsödi nyaralómat készülök eladni. 2008-ban vettem Mennyi adót kell utána fizetnem? Csökkenthető-e, ha lakást veszek helyette?
Köszönöm: Fruzsi 53
Köszi, már látom.
De. És ezt már mondtam is. Csak nem figyelsz.
"6:224. § [Visszavásárlási jog]
(1) Ha az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg a felek megállapodnak abban, hogy a vevő visszavásárlási jogot enged a megvett dologra, az eladó a vevőhöz intézett nyilatkozatával a dolgot megveheti.
(2) A visszavásárlási árat a felek a visszavásárlási jog létesítéséről szóló megállapodásukban határozzák meg. Ennek elmulasztása esetén a jogosult a visszavásárlás jogát a dolognak a visszavásárlási jog gyakorlásakor képviselt forgalmi értékével azonos vételáron gyakorolhatja."
Tehát, visszavásrlás is opcionális, nem én lennék az első a sorban, hogy visszavásároljam?
A visszavásárlást nem akadályozza meg az, hogy mem vagyok gazda?
nonolet, gondolkodom rajta.
Ha ki is kötsz rá visszavásárlási jogot, a törvényben meghatározott elővásárlásra jogosultak meg fognak előzni.
ZZ24
Vegyél fel rá hitelt!
Ha egyszer eladtad, akkor a visszavásárlásra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a vásárlásra.
Értem, de nekem fontos ez a föld, más úton meg nem tudnám visszaszerezni, ugyanis csak gazdák tudnak földet szerezni szigorú feltételekkel. Mindent megteszek, hogy megmentsem és ne kelljen eladni.
Szerintem kiköthető, de nem valószínű, hogy így találsz-e rá vevőt.
A kérdésem a következő lenne:
Örökölt termőföld eladása esetén kiköthető e visszavásárlási jog? Azért kérdem, mert nem áll szándékomban eladni a nevezett földet, de lehet, hogy rákényszerülök, de nem vagyok gazda, és a földet visszavásárolnám egy idő után, ha bele kell mennem az eladásába.
...én kivenném.
Ha kiveszik, akkor jóval egyszerűbben lesz értékesíthető, mert a termőföldre vonatkozó szabályok nem vonatkoznak rá.
Mi a célszerűbb, ha kiveszik a mezőgazdasági művelés alól, vagy ha bent hagyják, és így kerül a nevükre? Melyiknek mi az előnye-hátránya?
"Rosszul tudom, hogy gazdasági társaság tulajdonában nem lehetett, nem lehet termőföld?"
A 90-es években volt olyan időszak (néhány év) amikor jogi személy is szerezhetett termőföld tulajdont.
Mert zártkert. :) De ezt nem mondtad.
A gyümölcsös és a gazdasági épület a tulajdoni lap szerint is a BT nevén van. És eredetileg is a két német alapította, tehát a Bt. szerezhette akkor ezek szerint , mint zártkert, gyümölcsös művelési ág.
Rosszul rémlik. Teljes tilalom volt, az uniós csatlakozáskor kaptunk haladékot a megszüntetésre, és amikor a haladék is lejárt, akkor találták ki kínjukban a földforgalmi törvényt. (Meg a csatolt tartozékait.)
Ha a gazdasági társaságok szerezhettek volna termőföldet, akkor a fél ország a téeszek romjain alakult kft.-ké lenne. A kft.-k meg a holland és osztrák parasztoké. Esetleg spekulánsoké.
Akkoriban még lehetett... úgy rémlik.
Rosszul tudom, hogy gazdasági társaság tulajdonában nem lehetett, nem lehet termőföld?
Az áfa fizetés attól függ, hogy választotta e az adókötelessé tételt a Bt. az ingatlan értékesítés kapcsán vagy sem. Hogy a német tagok szerezhetnek e tulajdont az függ a terület nagyságától.
végelszámolás alatt lévő Bt.(tagjai német állampolgárok) tulajdonában van egy gyümölcsös művelési ágú ingatlan, rajta egy gazdasági épület. A területet 1995-ben vásárolta a Bt.(áfa nem volt). A gazdasági épületet is 1995 ben építette, az ehhez kapcsolódó áfát visszaigényelte.
A végelszámolás során az ingatlan a Bt. tulajdonosok tulajdonába megy át, vagyoni kivétként.
Kell e áfát fizetni a kivont Vagyon értéke alapján? Megbontható e úgy , hogy a terület áfa nélkül, a gazdasági épület áfa fizetéssel vonják ki.
Köszönöm.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02