Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlan Adás - vétel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.05. 19:35

Közjegyzőhöz, bírósághoz, fakultatív. Egyik se lesz olcsó.

www.kbs-ugyved.hu

lakava # e-mail 2021.04.05. 18:24

Tisztelt Jogszakértök,
2019 nov.elején vásároltunk egy kispesti lakást ca.80%-os készültséggel és vásárlási összeg 80%-nak kifizetésével. Az épitetö cég szóban-irásban vállalta a 2020 áprilisi átadást, fenntartva a jogot ha az épitök ezt nem teljesitik úgy a vevö vissza léphet a vásárlástól.Sajnálotos módon januártól rendszeresen irásban szóban figyelmeztettem a céget a gyenge kivivitelezési minöségre, a szabványok mellözésére.Még ilyen kivitelezés ellnére sem tudták tartani az igért határidöt söt a mai napig sem költözött be senki a hatlakásos társasházba mert nem kaptak használatbavételi engedélyt.
Mi 2020 szeptemberében megegyeztünk a céggel a vásárlás visszalépésröl elsödlegesen a gyenge kivitelezés okán mindezt a cég ügyvédének fogalmazásában irásban is rögzitettük amiben válallta a cég a befizetett összeg legkésöbb 2020 december 31.-i vissza fizetését.
Sajnos ezidáig csak külömbözö kifogásokkat kaptunk de a pénzünket még nem kaptuk vissza. Az emlitett válakozás több épitkezést is futtat és aktiv. Kérdésem: mit tehetek, hova fordolhatok, hogy a pénzünket vissza kapjuk??Üdvözlettel:La-Ka-Va

Vásároltam 2019 novemberében egy Kispesten épülö társasházi lakást ca.80%-os készültségi állapotban.Decemberben a megállapodás értelmében kifiz

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.03.30. 22:52

Meghatalmazással, "távelőttemmel", ilyesmi.

www.kbs-ugyved.hu

mignonsb # e-mail 2021.03.30. 22:41

Tisztelt Szakertok!

Segitseget szeretnek kerni a lakasom eladasaval kapcsolatban. Jelenleg kulfoldon tartozkodom, es vevore lelt az ingatlanom otthon. Milyen uton tudom kulfoldrol elintezni az adas-veteli szerzodes alairasat ugy, hogy jelenleg nem tudok hazautazni?

Elore is koszonom a segitseget!

Zoltanuss # e-mail 2021.03.20. 14:32

Alkusziusz, !

Azért a felmondás és a per előtt van egy másik lépés is.

Ez pedig egy jelentős lakbéremelést !

Zoltanuss # e-mail 2021.03.20. 14:28

Összesen négy lakás lett kialakítva, amikből kettőt kiadott két különböző bérlőnek.
nem semmi tanyán. Az meg hab a tortán ,hogy bérlő is akad rá.
Persze minden a bérleti díjtól függ !!

Zoltanuss # e-mail 2021.03.20. 14:23

10 % -os foglaló az semmi. Ha van egy jobb ajánlat akkor nem ér semmit.
Pl. ha a következő érdeklődő 15 % -kal többet fizet semmibe vehető, aztán a foglalót talán visszaadják.
Vagy sem.

Kínálatnál eleve felesleges.
Más ha nagy a kereslet... tehát amikor viszik mint a 'cukrot'.
Nagyon sok vevő bedől ezzel a foglalósdival.

ObudaFan # e-mail 2021.03.20. 10:42

Előszerződéssel foglalót adni nagyon nem biztonságos, hiszen semmilyen dologi fedezete nincs ebben az esetben a foglalónak, széljegyet nem jegyeznek be előszerződés alapján az ingatlanra. A végleges szerződést kell megkötni, addig nem szabad foglalót adni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Freezer19110 # e-mail 2021.03.20. 09:56

Tisztelt Szakértők!

Lakásvásárlásba kezdtem. Némi önerő mellett banki hitellel szeretnék vásárolni. Meg is találtam a megfelelőt ingatlanos cég közvetítésével, ajánlatot is tettem rá foglalóval. A lakáshirdetésben nem volt leírva, h a lakás tartozással terhelt, ezt a látogatás folyamán tudtam meg. A tulajdonos elfogadta az ajánlatomat határidőn belül azzal a kikötéssel, hogy szerződés kötés csak akkor valósulhat meg, ha kifizették a vagyonkezelőt. Hat hét eltelt és még mindig ugyanott tartunk, tehát sehol, szerződni nem tudnak, közvetlenül kommunikálni a tulajdonossal sem tudok. Hivatkoznak a vírushelyzetre. Az ingatlanügynököm tanácsára kössek előszerződést 10%-al, mert az számomra is nagyobb biztonságot ad, hogy már biztosan nem adják el másnak a tulajok jobb vételi ajánlat esetén.

Én egyszer szeretnék szerződést kötni, amibe belefoglaljuk, h 10% foglaló mellett jogot formálok az ingatlan tulajdonba vételére. Ez járható út a fentebbi információk tudatában?

drbjozsef #   2021.03.19. 08:15

Alkusziusz,

Mit lehet kezdeni egy ilyen ingatlannal?
Lakni benne, lebontani, üresen hagyni.

Ha megörökölném megpróbálnám eladni. Vagy esetleg beleköltöznék.

Ha megöröklöd, az örökhagyó jogutódja leszel. Vagyis felmondhatsz a bérlőknek, ha nem akarnak kiköltözni, lakáskiürítési pert indíthatsz.

De ha szabálytalan az épület és megbírságolják vagy a bontást rendelik el, akkor azt kell tenned.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2021.03.19. 08:13

Manofarad,

Ha a vályog falazat kellő gondosság mellett sem volt felismerhető, ÉS tudod igazolni, hogy az eladó kifejezetten állította, hogy tégla a falazat, akkor megpróbálhatsz árleszállítást kérni.

Ha nem megy bele, pert indíthatsz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2021.03.19. 06:01

Manofarad

Az eladó,az ingatlanos,az energetikai tanúsítvány kèszîtője szerint tèglából èpült a ház. A negyedik napon kiderült,hogy az èpület vályogból kèszült. Úgy èrezzük megtèvesztès áldozatai lettünk.....úgy èrezzük becsapták minket,főleg anyagi tèren. Közel 50 millió forintot fizettünk egy vályogházèrt

Szerintem egy ház pontosan annyit ér, amennyit kérnek és megadnak érte, bár az energetikai tanúsítvány készítőjének azért nem ártott volna ezt tudnia, hogy milyen anyagú házról készíti. Többnyire az határozza meg leginkább, hogy hol található és milyen állapotban van, mikor épült, alá van-e rendesen szigetelve - ez téglánál is nagyon fontos, stb. Én is vályogházban lakom és a világért sem cserélném el téglára, annyira szeretem. Sokkal jobb pl. a hőtartása, ha a fűtésről van szó, sajnos nyáron is jól tartja a meleget, ha egyszer felmelegszik.

A ház ,főleg a kért tetszik nekünk,de úgy èrezzük túlzó volt a vètelár.

A mondat első fele a lényeg, a második részével ne foglalkozzatok. De ha mindenáron úgy gondoljátok, hogy átvertek benneteket, akkor is csak hosszú polgári pereskedéssel megoldható szerintem. Leginkább ott lehet a buktató, hogy van-e bizonyíték az előző tulajdonos illetve az ingatlanos állításáról, amelyben azt mondták, hogy téglaépületről van szó. Ha nincs, akkor ezt eléggé nehéz lehet bizonyítani.

Manofarad # e-mail 2021.03.18. 22:47

Múlt hèten költöztünk be házunkba. Az eladó,az ingatlanos,az energetikai tanúsítvány kèszîtője szerint tèglából èpült a ház. A negyedik napon kiderült,hogy az èpület vályogból kèszült. Úgy èrezzük megtèvesztès áldozatai lettünk,mert a megtekintès során rákèrdeztünk,azt a választ kaptuk,hogy tèglaèpület. Mivel a vályog èpitèsű házak 30-40,% olcsóbbak, úgy èrezzük becsapták minket,főleg anyagi tèren. Közel 50 millió forintot fizettünk egy vályogházèrt..A ház ,főleg a kért tetszik nekünk,de úgy èrezzük túlzó volt a vètelár. Mit lehetne tenni,jogos-e a felháborodásunk?

Alkusziusz # e-mail 2021.03.18. 22:16

Mit lehet kezdeni egy ilyen ingatlannal? Nem vagyok sem földműves sem vállalkozó. Ha megörökölném megpróbálnám eladni. Vagy esetleg beleköltöznék. De számomra jelenleg az egész egy zűrzavar.

Alkusziusz # e-mail 2021.03.18. 21:54

Üdv! Egy kilátásban lévő ingatlan örökléssel kapcsolatban kérek tanácsokat. Elvileg örökölnék egy szántóföldet, melyre a korábbi tulaj engedély nélkül épített egy tanyát és egy gagdasági épületet, ( műhely és tamarmánytároló ). A két épületet később összeépítette egy kamrával, majd mégkésőbb a kamrát és a takarmánytárolót is átalakította lakásokká. Összesen négy lakás lett kialakítva, amikből kettőt kiadott két különböző bérlőnek. Az elhunyt tulaj az utóbbi időszakban megakart szabadulni a bérlőktől, de ugye meghalt, a bérlők pedig a tulaj halála után sem akarnak kiköltözni.

Adam0103 #   2021.03.18. 15:34

Köszönöm a válaszokat!

Sherlock,

Még az lenne a kérdésem, hogy az alább hivatkozott rendelkezések miért nem vonatkoznak az esetemre?

" Amennyiben a lakás értékesítése, illetve az ahhoz fizetett előleg kézhezvétele, jóváírása 2021. január 1-jét megelőzően történt, akkor az Áfa tv. 2020. december 31-éig hatályos 327. §-ában foglalt átmeneti rendelkezés értelmében 5%-os adómérték volt alkalmazandó, ha

építési engedélyhez kötött építési munka esetén a lakóingatlan építésére 2018. november 1. napján volt végleges építési engedély, vagy
az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2018. november 1. napján bejelentették.
Ebből következően, ha a végleges építési engedély, illetve a bejelentés későbbi, a 2020. évben történt (rész)teljesítések, előlegfizetések 27 %-os áfakulccsal adóztak. A 2021-re áthúzódó építkezések esetében 2020. december 31-ét követő (rész)teljesítések, előlegfizetések esetében a 2021. január 1-jétől hatályos szabályok értelmében 5%-os áfakulcs alkalmazandó, ám a végszámlában az 5%-os adókulcs csak a vételárból még 2020. december 31-ét követően fennmaradó részre (vételár és a részteljesítésként, előlegként kifizetett összeg különbözetére) alkalmazandó. "

https://nav.gov.hu/…0210215.html

(az oldal utolsó része)

Köszönettel,
Ádám

Zoltanuss # e-mail 2021.03.18. 15:20

Adam0103 !

Nem vagy diktálási helyzetben. Örülj, hogy megkapod a lakást majd, mert előfordulhat az is , hogy a kivitelező mondja fel a szerződést.

Sherlock # e-mail 2021.03.18. 12:16

Igaza van.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Adam0103 #   2021.03.17. 19:44

Tisztelt Fórumtársak!

Egy most épülő többlakásos lakópark egyik lakását vásároljuk meg, melyről a tavalyi év során előszerződést kötöttünk a kivitelező céggel 27%-os ÁFA tartalommal. 25%-ot már kifizettünk tavaly az előszerződés megkötésekor ez a foglaló. A fennmaradó 75% az ingatlan elkészültekor lesz esedékes az idei év második felében.

Január 1-től újra 5% az ÁFA, ezért felmerült bennünk a kérdés, hogy ez vonatkozhat-e a mi esetünkben a vételár idei évben esedékes részére és így alacsonyabb lenne a vételár az előszerződésben foglalt árhoz képest? Az előszerződésben nettó-bruttó bontás szerepel, de 27% ÁFA-val.

A kivitelező cégtől kérdésünkre elutasító választ kaptunk, mert álláspontjuk szerint az ÁFA az eladó cég és az állam közti kapcsolatba tartozik és nem érinti a vevőt. Nekünk az előszerződésben rögzített áron értékesítették az ingatlant és ezen nem változtat az időközben módosult ÁFA. Tehát ez az eladó álláspontja.

Egy ismerősünk azt tanácsolta, hogy álljunk el a szerződéstől, de gondolom akkor a foglalót vitatja majd az eladó, hogy kinek a hibájából hiúsul meg a szerződés. A másik tanácsa az volt, hogy mondjuk, hogy ennyit vagyunk hajlandóak fizetni és kész, de ez nem hiszem, hogy ilyen egyszerű, mert lesz egy felhívás a végleges szerződés megkötésére és ott vagy aláírjuk ami abban fog szerepelni vagy megint mondhatja, hogy a vevő hibájából hiúsul meg a szerződés.

A kérdésem az lenne, hogy igaza van-e az eladónak és az eredeti 27%-os ÁFA tartalmú vételárat kell kifizetnünk vagy az idei évben teljesített vételárrész már 5%-os kulccsal számolható?

Másik kérdésem, hogy abban az esetben, ha érvényes az idei évi vételárrészre az 5%-os ÁFA, de az eladó nem hajlandó elismerni, milyen lehetőségeink/eszközeink vannak ennek érvényesítésére, illetve, hogy járjunk el?

Milyen kimenetelre számíthatunk?

Remélem érthetően sikerült vázolnom a szituációt, bár szerintem ez mostanság nem egyedi eset.

Köszönöm a megtisztelő válaszokat!

Üdvözlettel, Ádám

fuji3 # e-mail 2021.03.17. 17:55

Természetesen a regisztrált élettársi kapcsolatra gondoltam, köszönöm válaszát. Akkor csak úgy lehetne illeték kedvezményem, ha az ingatlan felét a mama veszi meg, akitől gyermekem megveszi, én meg fizetem a törlesztőt. Mondjuk a gyermekem 1/2-ed részére tehetek haszonélvezetet?

drbjozsef #   2021.03.13. 18:17

fuji3,

A "bejegyzett élettársi kapcsolat" esetén jár. Az lényegében, jogilag, egyenértékű a házassággal (nem mindenben).
Ezt azonos nemű párok köthetik.

Ha ti nem azonos neműek vagytok, akkor nektek legfeljebb "regisztrált" élettársi kapcsolatotok lehet. Ez esetben nem jár, az csak a házastársak esetén jár.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

fuji3 # e-mail 2021.03.13. 17:11

És a bejegyzett élettárs után is jár illeték kedvezmény? Vagy csak a férj feleség számít?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.03.12. 18:30

A bank ennek örülni fog. (Sőt, a legtöbb bank nem is adna kölcsönt, ha a fedezet csak egy 1/2 arányú illetőség.)

www.kbs-ugyved.hu

fuji3 # e-mail 2021.03.12. 17:20

Sziasztok. kérdésem az lenne, h vásárolhatok úgy élettársamról egy ingatlan felét hitelre, h az egész ingatlanra rátesszük a jelzálogot az élettársam engedélyével? Vagy ez inkább banktól függ?

wers #   2021.03.10. 11:56

Csak a fele igaz így szerintem, ha épít tök mindegy, hogy hova. Az építőanyag, munkadíj, áram, víz... stb. ugyanannyiba kerül. Drága nagyapám mondása volt, hogy a telken badarság spórolni. Az építés ugyanannyiba kerül de utána nem mindegy, hogy hol áll ugyanaz a ház.

De ugye ez nem volt kérdés, ők biztos kiszámolták :))

(még akkor is futhat bele pénzügyi csapdába az emberfialánya, ha árajánlat alapján kulcsrakészre rendeli meg. Kivitelező fel-fel bukkan "előre nem látható" mindenfélével - pedig nekik illene ismerni a dörgést.