Ingatlan Adás - vétel


siSsi56 # 2021.07.24. 08:13

Tisztelt Fórumozok!
2018-ban vásároltunk udvaros lakást,mert el kellett adni a 2. emeleti lakásunkat mivel mozgáskorlátozott lettem. A lakáshoz használati jogról való írásos nyyilatkozatban lemondott udvari kamrát amit átalakítottunk garázsnak és építmény-adót is fizetünk, és pincét is megvettünk, az adás-vételire rálett írva, hogy az alapító okirat nem lett módositva és a földhivatalnál sem. A használat az elhyunyt tulajdonos 2006-óta használta és az örökösei is így adták el, az eltelt időben senkinek nem volt ez ellen kioigása. Az a lakásrész amihez - tul.lap szerint a kamra és pince tartozik eladásra került-( a házrész árvéréses ingatlan és a mostani tulajdonos is megerősítette írásban amit a szülei 2006-ban átadták az akkori tulajdonosnak ), és az új tulajdonos most követeli a garázst- amit mi csináltattunk ujjá,-tető ,új ajtó,- és ez meg az adó is évek óta ez pénzbe került.
Kérdéseim: fogadjak ügyvédet? jogosan vettem meg, és használom kamrát és a pincét, bíróságra kell vinni ezt az ügyet? az új tulajdonos azt mondta : az ügyvédje ír egy papírt és azonnal át kell adni a garázst,-ez tényleg így kell tennem?
Várom segítő szándékúak válaszát amit nagyon köszönök!

Majordomus # 2021.07.23. 19:16

És próbáltál már egyeztetni a testvéreddel?

drbjozsef # 2021.07.23. 14:25

Lolamoon,

Haszonélvezőként használhatja, hasznosíthatja az ingatlant. Az eladáshoz nincs köze, a véleménye sem számít jogi szempontból.

A testvéred részét nem tudod eladni. Vagy megegyezel vele, vagy csak a saját részedet adod el, vagy pert indítasz osztatlan közös tulajdon megszüntetésére.

Ahogy én érzem, a te problémád kevésbé jogi. A testvéreddel kell megegyezned, de ha ő jól érzi ott magát és nem akar az utcára menni, nem lesz könnyű dolgotok.
Ha nincs megegyzés, és fel akartok lépni ellene, akkor édesapád írjon neki tértis levelet, hogy felmondja a szívességi lakáshasználatát (hiszen, mint haszonélvező, erre ő jogosult), költözzön ki 15 napon belül az ingatlanból. Ha ezt nem teszi meg, lakáskiűrítési pert indíthattok bíróságon.
Mondjuk ha sikerülne is néhány hónap-év alatt kirakni, attól még az ő részét továbbra sem fogjátok tudni eladni nélküle.

Lolamoon # 2021.07.23. 13:47

Szép napot! Az édesapám a lakás teljes egészén haszonélvező, bár így nem igazán tudja "élvezni". Amúgy ő is az eladás mellett van.

Zöldövezeti11 # 2021.07.22. 17:36

A papa jogcíme ? Talán haszonélvező... az tovább bonyolítja az ügyet.
Ha nem is haszonélvező, azért van némi méltányosság is !

Zöldövezeti11 # 2021.07.22. 17:34

Lola..

Mint írták eladhatod, csak mélyen a forgalmi érték alatt.

Így első körben talán a használóknak kell felajánlani.

Természetesen a bírósági procedura végén szintén lehet eladás, de az is csak bagóért... un. árveréssel.

gerbera317 # 2021.07.22. 15:43

Vagy pedig kéred a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.

Szomorú örökös # 2021.07.22. 15:38

Lolamoon

Ilyen esetben hogyan tudnám eladni a lakást, ha ő nem akarja?

A saját részedet lakottan eladhatod, de jóval a piaci ár alatt valaki olyannak, aki befektetni szeretne csak. Őszinte leszek, nem sok esély van rá. És ne feledd, birtokon belül azok vannak, akik ott laknak.

Lolamoon # 2021.07.22. 15:14

Kedves Fórumozok! Tanácsot szeretnék kérni. Van egy lakás, melynek én 3/4 részben vagyok, míg bátyám 1/4 részben tulajdonos. Ilyen esetben hogyan tudnám eladni a lakást, ha ő nem akarja? Jelen pillanatban ő és +4 fős családja (nem tudták fizetni az albérletüket), valamint édesapám laknak a kétszobás lakásban. Természetesen eladás után hiánytalanul kifizetném a részét, csak így hogyan tudnám eladni? Köszönöm szépen a válaszokat!

epifunny # 2021.07.06. 15:42

Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni. Eladtam az ingatlanomat ,  amin az eladás pillanatában még banki zálogjog volt. A végtörlesztés megtörtént a bank kiadta hozzájárulást a törlésről. Ezt beadtam a földhivatalba. Széljegyre került a törlési kérelem, Lassan eltelt 2 hónap, de nem történt meg a törlés. A földhivatal kérdésemre azt a választ adta, hogy a bank nem jól töltötte ki a hozzájárulást és a bankot hiánypótlásra kérték fel. A bankban azt állítják nem kaptak hiánypótlásra felszólítást .. Most újra készítenek egy hozzájárulást. De ez mind idő.  Kérdésem az lenne, hogy lassan kifutunk az adásvételi szerződésben megadott határidőből és a vevő nem fog tudni időre fizetni, mert szintén banki hitelt vett fel, de a bank csak akkor fizet , ha már tiszta a tulajdoni lap. Vagyis ilyen esetben a vevő elállhat a szerződéstől? Vagy a késedelem  nem róható fel egyik félnek sem?
nagyon köszönöm !

drbjozsef # 2021.07.06. 07:41

Igaz, jogos.

wers # 2021.07.06. 07:36

(bár elvileg az adásvételi is egy olyan okirat kellene legyen, hiszen ügyvéddel ellenjegyzett, amit szerintem el kellene fogadniuk bejelentkezéskor pont úgy, mint egy bérleti szerződést

Az adásvételi csak akkor, ha az egyben birtokba adásról is szól. Ha nem akkor jogosan utasítják el a lakcímbejelentést, mert attól, hogy tulajdonos lett nem lesz lakó is.

drbjozsef # 2021.07.06. 04:26

Astery,

Szerintem nyugodtan írd alá neki a bejelentőt. Ha még te vagy a nyilvántartás szerinti tulajdonos, akkor tényleg kell neki (bár elvileg az adásvételi is egy olyan okirat kellene legyen, hiszen ügyvéddel ellenjegyzett, amit szerintem el kellene fogadniuk bejelentkezéskor pont úgy, mint egy bérleti szerződést - ilyenkor a tulajdonos aláírása nem is kell), mert ha az ügylet egyébként már lezajlott, és csak a bejegyzésre vártok, akkor ebből neked már semmi hátrányod nem származhat. Pláne, ha ténylegesen te már nem laksz ott, ő meg már igen.

Astery # 2021.07.06. 03:58

Tisztelt Fórumozók!
Kb 2 hónapja eladtam egy ingatlant. A vevő most megkért, hogy segítsek neki elintézni a megvásárolt ingatlanba történő bejelentkezést mert a lassú földhivatalai ügyintézés miatt még mindig és szerepelek tulajdonosként a tulajdoni lapon. Szeretném megkérdezni, hogy ha ebben segítséget nyújtok neki azzal sértek-e vmilyen szabályt, ill. származhat-e ebből nekem vmilyen hátrányom? Köszönöm

gerbera317 # 2021.07.04. 09:30

Így a foglaló neki visszajár, nem?
Mondjuk azt, hogy mivel nem lehet ő (mármint a szerződő vevő) a tulajdonos, ezért neki visszajár minden, amit eddig fizetett. Ugyanakkor a közvetítőt is megilleti a közvetítés díja.
Az elővásárló nem a foglalóval csökkentett vételárárrészt fizeti meg az eladónak, hanem a teljese vételárat. Így az eladó a foglaló összegével gazdagabb lesz, mint egyébként lenne. Logikus, hogy ez szerződőnek visszajár. Hogy végül ezt kitől kapja meg, már csak részletkérdés. Az is logikus egyébként, hogy a közvetítő nagyon nem szeretné kifizetni azt a pénzt, ami már nála van.
Egy olyan adásvételben, ahol az ingatlanra elővásárlási igényt jelenthet be harmadik személy, eleve nem szerepelhet az a kikötés, hogy az ingatlan igénymentes. Ha mégis így szerepel, akkor az a vevő megtévesztése, amiért ő - ha a foglalós szabály nem is alkalmazható, de - legalább sérelmi igényt jelenthet be.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.04. 07:38

A másik a jelenlegi vevővel meghiúsul a szerződés,
Látom, jobban tudod. De akkor minek kérdezel?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.04. 07:37

az ingatlanos a mi megbízásunkra adja el a telket
Pardon. Az más. A vevőnek te tartozol adott esetben - a közvetítő nem.

drbjozsef # 2021.07.04. 06:58

Trbrt,

Ha nincs írásos szerződés, akkor megegyezés szerint. Ha nincs megegyezés, majd valaki pereskedhet (jó drágán).

Nem kell fizess. Addig meg lehet, ő nem épít semmit. Ti tudjátok.

drbjozsef # 2021.07.04. 06:56

kotkoda13,

Ha elővásárló él a jogával, akkor BELÉP a már megkötött szerződésbe a vevő helyére. Nem kell újat kötni, érvényes marad az, az eredeti szerződés, és az elővásárló érvényes (!) elfogadó nyilatkozata alapján őt fogják ez eredeti vevő helyett bejegyezni a földhivatalban.

(Pont ez az elővételi jog lényege, hogy kifjezetten nem szabad a szerződést megszüntetni, annak a feltételeit kell elfogadnia, nem mást, nincs választási joga, csak igen vagy nem.)

A szerződésben érdemes rendelkezni az előleg/foglalóról, ha elővételi jogosult is van, ha nincs ilyen rendelkezés, akkor megegyezés szerint érdemes : az elővásárlónak is ki kell fizetnie a már letett foglalót a vételár részeként : ilyenkor érdemes abban megegyezni, hogy azt a részt egyből az eredeti vevőnek fizeti meg.

Trbrt # 2021.07.03. 20:26

Drbjozsef

A szóban forgó kérdéses tétel a lakás egyedivé tételét tartalmazó munkálatok. Erre szerződés nem köttetet csak kaptam egy árajánlatot amit elfogadtam. Már el kellett volna hogy készüljenek a munkálatok(motorizált redőny, szúnyogháló, beépített wc tartály, fürdő + wc burkolatok), de nem készület el. Egyedül a burkolatok vannak kész, de azt is elrontották egy visszabontattam. A redőny meg szunyoghálók meg sehol sincsenek, de mar követelik rajtam hogy fizessek.
Az építő állítása szerint leigazoltam a munkálatokat, amit nem tettem meg. Én eddig tudtommal az árajánlatot fogadtam el, de munka nincsen elvégezve. Szóban biztosan nem fogadtam el a munkálatokat. Mivel kell az eladónak igazolnia hogy elfogadtam? Számlát már állított ki, amin van egy teljesítési dátum ami nem igaz. Fényképekkel tudom igazolni hogy meg arra a dátumra 2 hónapra rá sem volt kész.

Az a baj hogy mar be kellett volna költöznöm, meg az ígérgetés, és közben fizetem az albérletem is. Es mivel erről a munkálatról szerződés nincs csak egy árajánlat, így úgy vagyok vele, hogy amit nincs elvegezve az egész munka visszatartom a pénzt. Ez nem tetszik az eladónak, nekem meg az nem hogy azt ígértek június 30-ig kész lesz, és nincs kész.

kotkoda13 # 2021.07.03. 19:15

Nem igazán értem, amit írsz : az ingatlanos a mi megbízásunkra adja el a telket és a rajta lévő házat-azaz gazdasági épületet. A másik a jelenlegi vevővel meghiúsul a szerződés, ha valaki él az elővásárlási jogával. Így a foglaló neki visszajár, nem ?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.03. 19:01

Ha valaki él az elővásárlási jogával, akkor a szerződés egyáltalán nem hiúsul meg.

A többinek sincs sok értelme: semmiféle jogviszonyban nem állsz a közvetítővel. (Az is igaz, hogy földingatlan adásvételekor sok értelme nincs a foglaló kikötésének.)

kotkoda13 # 2021.07.03. 18:08

Kedves Mindenki ! Szeretnék segítséget kérni :a foglalóval kapcsolatban az van a szerződésben, hogy a foglaló egy részét a vevő az ingatlanirodának utalja, a fennmaradó részt pedig nekünk. Mi a helyzet akkor, ha önhibánkon kívül meghiúsul az adásvétel ( kifüggesztés jön, mert nincs kivonva művelés alól és ugye valaki , akinek elővásárlási joga van, beleköphet a levesbe....) és a foglalót vissza kell fizetni ? Ugye nem követelheti rajtunk a vevő az ingatlanirodának utalt pénzt ? Erre vonatkozóan nem kellene , hogy a szerződésbe beírjanak egy mondatot ? Konkrétan : mi is visszafizetjük és az ingatlanos is ? ! Vagy rémeket látok ??? Köszönöm !!!

drbjozsef # 2021.07.03. 11:39

Trbrt,

Nekem nem derült ki, hogy jön ide a két külön szerződés, és melyikkel van gond, de mind a kettőt aszerint kell teljesítened neked is, és neki is, ami bele van írva. Amelyikben kész van a vállalt munka, azt ki kell fizetned.

MajorDomus # 2021.07.02. 19:21

A kettőnek semmi köze egymáshoz.
A lakás és berendezés két külön ügy.
Utóbbira kérhetsz szerződést.