Ingatlan Adás - vétel


Majordomus # 2022.11.20. 21:46

A második vevő ezen nem fog kukacoskodni.
Ha bemutatod a törlési kérelmet.

drbjozsef # 2022.11.20. 19:44

LipT,

Ha az a kérdes, akár öt perccel később is köthetsz szerződést.
Hogy az mikor, és milyen feltételek mellett kerül bejegyzésre a földhivatalba, az más kérdés, az okiratszerkesztő ügyvéd tudni fogja. Önmagában az, hogy még van bejegyzés a tulajdoni lapon, nem akadálya a szerződés aláírásának.
Kockázat? Ha jól van megszerkesztve, akkor nemigen kockáztat semmit, legfeljebb egy pár napot.

LipT # 2022.11.20. 19:33

Sziasztok!

Korábbi eladásomnak elállás lett a vége, holnap megyünk megírni a papírt közös megegyezéssel, vevő hozzájárul a függőben tartás törléséhez a földhivatalnál. Ha megvan a papír, azonnal tudunk szerződni egy új vevővel? Mármint elvi akadályát nem látom. A törlést sürgősségivel küldjük, így mire az új szerződést bejegyzik, már tiszta lesz a széljegy. Van esetleg számára benne rizikó? Szeretném ha nem ijesztené el a helyzet. Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.20. 18:38

A szerződés teljesedésbe ment, Ami meg mégsem, az elévült. Szóval mindenki nyugodjon bele, hogy az van, ami van.

Egyébként mindig ilyen titkolódzó vagy? "Vitat dolgokat"... Az orvosnak is azt mondod, hogy "fáj valahol, valami"?

gizi39 # 2022.11.20. 16:24

Nem tartottam fontosnak részletezni. Az egyik testvér megtartotta a haszonélvezeti jogát, és
utólag vitat dolgokat. Ezt szeretnék tisztázni egymás között.
Ezért kellene, mert egyik testvérnek sincs már meg a szerződése.
Köszönöm szépen a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.20. 11:13

Vagy. (Nem is biztos, hogy szerződés az, valószínűbb, hogy osztályos egyezség.) Mihez kellene egyébként? Be szeretnéd kereteztetni?

gizi39 # 2022.11.20. 11:04

Köszönöm szépen.
A 2000-es években örökölte négy testvér a nagyszülőktől. A többiek szerződésben lemondtak a legkisebbnek a javára.
Ezt közjegyzőnél hitelesíttették. Ennek a másolata tűnt el, és most szükség lenne rá. Vagy a kerületi közjegyzőnél meg kell lennie, aki az örökösödési eljárást lefolytatta?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.20. 10:29

"Simára" nem biztos, de egy teljes bizonyító erejű magánoikratba foglaltra igen.

gizi39 # 2022.11.20. 00:49

Egyszerű meghatalmazásra kiadja a Földhivatal a fiam ingatlanának
a tulajdoni lapjához mellékelt szerződést is?Tudom, hogy bárki simán lekérheti a tulajdoni lapot,
itt a szerződésen a hangsúly, ami alapján bejegyezték.

Majordomus # 2022.11.11. 22:23

Az upici meg veszített egy ügyfelet.

gylab # 2022.11.11. 06:54

8 éve vettem házamat, tele tartozásokkal. Az Émász és a UPC kivételével sikerült új szerződést kötnöm a szolgáltatóval, a tulajdoni lappal igazoltam tulajdonosi mivoltomat. Ezzel a kettővel nem, ezek csak akkor voltak hajlandók, ha kifizetem az "ingatlan tartozását". Sajna a tartozás az egyik fele, a másik, hogy az újrakötéshez az új szabványoknak kell megfelelni, ennek nyilván költsége van, hát ezt be kellett nyelnem. Az elmaradt áramdíjat az előző tulaj kifizette utólag, a vételárból. Netet meg vettem mástól.

Szomorú örökös # 2022.11.11. 04:53

Jutka70

Anno mi is úgy vettük meg egy korábbi ingatlanunkat nagyon sok évvel ezelőtt anyukámmal közösen, hogy hatóságilag lekapcsolt villanyóra volt rajta plombával lezárva. A hátsó melléképületben két lepukkant figura villanyrezsóval fűtött és túl nagy lett a számla, amit a tulaj aztán nem fizetett ki, ezért kapcsolták le. Ígéretet kaptunk, hogy majd rendezik, de nem így történt. Cserébe a szolgáltató, mint új tulajdonosnak, elengedte a lekapcsolás-visszakapcsolás díját és kizárólag az elmaradt áramdíj megfizetése után lett is áramunk. Félek, hogy ma már nem ilyen engedékenyek.

Majordomus # 2022.11.10. 20:45

Csak sötétség...
(de az nagyon van)

Az előttem szólóknak igazuk van.

Végül is nem villanyszolgáltatást vettél hanem ingatlant.

Ha szerencséd van, akkor a víz és a gáz nincs kizárva.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.10. 12:35

Az, hogy nincs a kecóban villany, nem per, nem teher és nem is igény.

osztap # 2022.11.10. 12:28

Jutka70,

A per-, teher- és igénymentességre (gondolom, nem "adósságmentesség") szerintem nem igazán alapíthatod ezt a követelést. A villamos műveknek max. egy szimpla számlakövetelése van az eladóval szemben, az ingatlannal semmi baja... (Gondolom, a tulajdoni lap tiszta.)

Emellett szinte biztos, hogy benne van a szerződésben az, hogy "megtekintett állapotban" veszed meg. Ez nem rejtett hiba, a megtekintéskor a villany felkapcsolásával könnyen ellenőrizhető. Akkor ellenőrizted? Ha igen, és akkor működött, de azóta kikötötték, jó esélyed van, hibás teljesítésre alapítva visszaköttetést vagy árcsökkentést követelni.
Egyébként nem - mivel nem tilos kikötött villannyal nyaralókat eladni, ha elállsz, az eladó sikerrel perelhetne, követelve a teljes vételár kifizetését. Ekkor a Te dolgod, hogy visszaköttesd a villanyt, ha szükséged van rá. Az eladó tartozását nem kell kifizetned, csak a visszaköttetést.

Ahhoz nem fűznék nagy reményt, hogy az eladók utólag elismerik, hogy nekik kellett volna visszaköttetni a villanyt. Hülyék lennének...

Jutka70 # 2022.11.10. 10:54

Üdv, vásároltam egy hétvégi házat nyaralót 1mft ért 5. tulajdonostól az eon óra nem aktív a szolgáltatás, holott az eladók azt mondták minden rendben van, vissza köttetése 250eft lenne, megkértem az ügyvédet ne jegyezze be mert ha nem tudunk megegyezni akkor el állok az adás vételtől, szerződésbe benne van per, teher és adósság mentesen adják el az ingatlan, készíttessek egy külön megállapodási szerződés hogy ők ezt teljes mértékben átvállalták és teljesítik, mivel ezt mondták hogy ők vissza köttetik. Jegyeztessem be a nevemre? vagy elég az adás vételiben foglaltak? mit tehetek ha nem köttetik vissza?

Majordomus # 2022.11.07. 20:05

Jaj.
Elerülte a figyelmem a "szóban megállapodtunk" rész.
.
Hát ez motoros szopóroller!

drbjozsef # 2022.11.07. 05:38

almo,

Szóban megállapodtatok? És még el is mentél vele kifizetni a tartozásait?

Tanulópénz. Szopórolleren.

Szomorú örökös # 2022.11.07. 01:44

almo

Szóban megállapodtunk, hogy ha kifizetem a tulajdoni részén lévő tartozásokat (NAV, Végrehajtó cég stb.) akkor egy x összegért megvehetem tőle ezt a z 1/12-ed részt.....Valamiért nem foglalkozik az üggyel és kinyomja a telefont is amikor hívom.....Van valami esélyem, arra, hogy a tulajdonomba kerüljön ez a 1/12-ed rész? Az utalásokról van igazolás az aplikációban.

Arra van szerintem csak esélyed, hogy fizetési meghagyást bocsáss ki ellene a helyette kifizetett összegre, azokat ugyanis nem fogja tudni letagadni, hogy tartozásai voltak, amelyeket te rendeztél. Így jó esetben visszakapod a pénzed, de hogy miként jutsz hozzá az ingatlanrészéhez, az már valóban közös tulajdon megszüntetése iránti perben lehetséges csak szerintem is.

Majordomus # 2022.11.06. 20:37

De miért foglalkozna veled amikor kifizetted az összes tartozását?
Legalább írásban szerződésben rögzitettétek?
Indits pert a közös tulajdon megszüntetése érdekében,és vátsd magadjoz az ő részét. Kérd aperben jogy számitsák be a kifizetett tartozásokat.

almo # 2022.11.06. 20:17

Üdv!
Van egy ingatlan és 11/12-ed részben tulajdonosa vagyok a tulajdoni lap szerint. Van viszont egy 1/12-ed rész amiben viszont nem. Ezt az 1/12-ed részt meg szeretném vásárolni egy személytől de ő valamiért nem akar velem foglalkozni ezáltal nem tudom tőle megvásárolni. Szóban megállapodtunk, hogy ha kifizetem a tulajdoni részén lévő tartozásokat (NAV, Végrehajtó cég stb.) akkor egy x összegért megvehetem tőle ezt a z 1/12-ed részt. Valamiért nem foglalkozik az üggyel és kinyomja a telefont is amikor hívom. Nem értem az egész szituációt. Addíg míg fizetgettem a tartozásait mindenben a segítségemre volt és jött is velem a NAV-hoz és a Végrehajtó céghez is. A tulajdoni lapon az ő részéről minden törölve lett de még sem tudom ugyebár megvásárolni tőle mert nem áll velem szóba. Mit tehetek ez ügyben!? Van valami esélyem, arra, hogy a tulajdonomba kerüljön ez a 1/12-ed rész? Az utalásokról van igazolás az aplikációban.
Köszönöm válaszukat.

Majordomus # 2022.10.25. 19:10

Szerintem is....
Nincs mitől tartanod.

Pc_boy865 # 2022.10.25. 14:53

A tulajdonlapon 1/1 tulajdon szerepelt.
Már évek óta tart a válásuk, lett volna lehetőség perfeljegyzést tenni az ingatlanra.
Így véleményem szerint ezt egymás közt kell rendezni...

drbjozsef # 2022.10.25. 09:45

Ugyanakkor él az a szabály, hogy nem hivatkozhat a házastársi közös szerzés vélelmére az ingatlan-nyilvántartásba bízva jóhiszeműen és visszterhesen szerző harmadik személlyel szemben az a házastárs, aki az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba nem jegyeztette be. Vagyis ha a házastárs eladta az ingatlant és a vevő jóhiszeműen és visszterhesen szerezte azt és a másik házastársat nem kérdezték meg, vagy az eladó házastárs vételárat nem juttatott számára, az a vevővel szemben gyakorlatilag a kijátszott házastárs nem léphet fel, mert nem jegyezte be a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba. Ez az ő felelőssége, ez az ő hátránya.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.25. 09:33

Ez nem igaz. A jóhiszeműen, visszterhesen szerző is elveszítheti a tulajdonjogát, ha bebizonyosodik, hogy nem tulajdonostól szerezte.