Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlan Adás - vétel

Mina333 # e-mail 2020.01.21. 17:11

Köszönöm szépen ! :)

Szomorú örökös #   2020.01.21. 16:54

Mina333

Azt neked kell készíteni együtt az előző tulajdonossal. Utána mindketten aláírjátok. Letölthető a nyomtatvány az internetről. Célszerű több másolat róla, mert minden szolgáltató egyet megtart magának. Mi is így csináltuk.

Mina333 # e-mail 2020.01.21. 16:11

És hogyan jutok hozzá?

oligaliga # e-mail 2020.01.21. 15:17

Mina333

Birtokbaadási jegyzőkönyvvel.

Mina333 # e-mail 2020.01.21. 14:26

Üdvözlöm Önöket!

Olyan kérdésem lenne, hogy ingatlanvásárlásnál, nem lett feltüntetve az adásvételi szerződésen a mérőórák állása. Ilyenkor a közművek felé milyen formában vagy hogyan intézem el a felhasználóváltást??

Üdv, a vevő

drbjozsef #   2020.01.21. 13:56

Bírom az ilyen "közös képviselő szerint" meg "banki ügyintéző szerint" meg hasonlókat. De miért nem kéri senki, hogy mutassa meg, miért?

arcsiz11,

Nézd meg a szerződésedeteket, az apróbetűt meg az ÁSZF-et is, és kérd meg a közös képviselőt, hogy ha "szerinte" így van, akkor mutassa meg azt a passzust a szerződésben ésvagy a törvényben ésvagy a bank szabályzatában. Ő állít. Igazolja azt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2020.01.21. 13:16

A közös képviselő szerint amíg ez nem jár le, addig nem értékesíthetjük a lakást, csak ha kifizetünk horribilis mennyiségű kötbért a banknak

Látni kellene a szerződést, de nehezen tudom elképzelni.

(kérdezd meg a közös képviselőt, hogy addig egy lakónak sem szabad ugye meghalnia sem)

De biztos jönnek ide olyanok, akik jobban ismerik az ilyen panelos-közös szerződéseket.

arcsiz11 # e-mail 2020.01.21. 13:11

Üdvözlöm Önöket!

Olyan kérdésem lenne, miszerint tulajdonunkban van egy lakás, ami részt vesz a panelprogramban, még 2 év és 4 hónap van hátra a részletfizetésből. A közös képviselő szerint amíg ez nem jár le, addig nem értékesíthetjük a lakást, csak ha kifizetünk horribilis mennyiségű kötbért a banknak. Valóban így van ez, vagy átruházható a vevőre ez a részletfizetés? Nem hiszem hogy 2 évig ülnöm kéne a lakáson emiatt. Válaszukat előre is köszönöm!

Árvai István # e-mail 2020.01.14. 14:00

Tisztelt József!
Köszönöm a tájékoztazást.Szép napot!

Erika82Á # e-mail 2020.01.13. 19:47

Tisztelt mindenki!
Zártkert vásárlásánál már megtörtént a kifüggesztés és már a 2 hónap le is telt.
Mikor kerül fel az új vevő a széljegyre?
Van valakinek ezzel tapasztalata ? Nem tudunk ez nélkül semmit sem intézni . Apropó a régi tulajnak van még teher az ingatlanon amit intéz ,hogy le szedjék . Kérem segítsetek ha van tapasztalat hasonlóval . Nem tudjuk mi tévők legyünk. Köszönöm

drbjozsef #   2020.01.13. 14:54

Árvai István,

Értem.
Értesítést, esetleges elővételi jog legfeljebb a lakás bérlőjét illeti meg.

A lakcím bejelentés nem keletkeztet semmilyen jogot. Az, hogy ott laktál, vagy oda vagy bejelentve, nem számít.

Illett volna értesíteniük téged talán a családtagjaidnak, de nem kötelező.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Árvai István # e-mail 2020.01.13. 14:45

Tisztelt József?
A lakás tulajdonjogát vásárolta meg.

drbjozsef #   2020.01.10. 07:44

Árvai István,

Valami nem kerek. Mit vásárolt meg?
Az ingatlan tulajdonjogát? Vagy ő lett a bérlő?

Mert a bérleti jog hivatalosan nem "megvásárolható".

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Árvai István # e-mail 2020.01.09. 21:40

Üdvözletem Mindenkinek!
Önkormányzati lakásban nőttem fel 2 testvéremmel együtt.A bérleti szerződés édesanyánk nevén volt aki az élettársához költözött így már az utóbbi időben csak az öcsém lakott a lakásban. Nem rég a tudomásomra jutott, hogy megvásárolta az öcsém mikor már a felújítás zajlott. Az én állandó lakcímem is még odaszólt. Az lenne a kérdésem, hogy nekem nem kellett volna erről az egészről tudnom? Nekem nem lett volna elővásárlási jogom a lakáshoz? Nem kellett volna valami tájékoztatást kapnom? Hozzáteszem éltem volna én is a vásárlás lehetőségével.Köszönöm annak aki válaszol.
Üdv: István

drbjozsef #   2020.01.09. 07:07

E.Peti83,

Ht ez kellemetlen. De ez a része nem jogi kérdés. Megegyeztek, és eladja, vagy nem. Ezt nektek kell megbeszélni. Nemigen van jogalapotok követelni az adásvételt bíróságtól.

Egyébként az is igaz, amit az ügyvéd úr írt : ha jól értem 1,5M+2,5M+kamatok értékben lakott ott édesanyád 10 évig, meg nem tudom hány évet Te is a testvéreddel. Ezen az időtávon ez még bérleti díjnak is lehet, hogy kevés volt...

Nem tehettek mást, mint megegyezni a tulajdonossal.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

E.Peti83 # e-mail 2020.01.08. 19:36

Sajnos az ügy ennél bonyolultabb, igyekeztem a lényeget röviden leírni. A hitel az személyi kölcsön, ezt pontatlanul írtam, jogos a kérdés. A 10 év alatt teljesen megbíztunk egymásban, soha semilyen dologban nem volt gond, egészen eddig. Hozzá kell tegyem, hogy az eltelt 10 év alatt mindig arról volt szó, hogy a miénk lehet a ház, bármit alakítunk, javítunk fejlesztünk rajta azt magunknak csináljuk, mert hogy úgy is a miénk lesz. Jöhet a kérdés, hogy miért kellett 10 év hogy a miénk legyen? Nos, mivel ez egy öreg parasztház, kb. az 50'-es évek óta nem volt változtatás rajta. Idős rokonunk lakta, majd ahogy idősödött keresztapamék jöttek gondozni, cserébe gondozási szerződést kötöttek, így kerapámé és nejéé lett a ház. (Akkor {2004ben} felbecsülték a házat 1,5m Ft-ra) Anyám úgy került ide, hogy a néni már több gondozást igényelt, így valaki "állandó" kellett mellé. Kerapámék lakhatóvá tették a házat, vizesblokk, belső felújítás történt 1,5 millió értékben, ez volt 2009-ben. Édesanyám ezután lakta és lakja most is a házat. Hamarosan testvérem majd én is idekerültünk a házba, egyéb okok miatt. Azt a 1,5 milliót pedig visszatörlesztettük kamatostól, majd arról volt szó hogy ezután a ház megvehető lesz a fentebb említett felbecsült 1,5m Ft-ért... De nem így történt, mert a tetőzetben probléma alakult, aminek eredményeként kerapám felajánlotta hogy ha letörlesztjük akkor annyiban segít, hogy megelőlegezi a tetőcsere árát. Ez 2,5m Ft-ba került kb. 2014-ben. Most ott tartunk, hogy letelt ennek a "törlesztője" is, és megvennénk a sokszor említett 1,5 mFt-ért. DE! kiderült van egy 2mFt-os felbecsült értékről szóló lap, és ez a hivatalos mindenhol!Tehát az ár, 2 mFt. Nyeltünk egyet, majd megbeszéltünk mindent, és hogy mehetünk az ügyvédhez, és hogy ne kelljen még várni a hitelre, közben elintéztük ezt is (én és testvérem, mint leendő tulajok). És most tartunk ott, hogy a szerződés tervezet elkészülte után, de még az aláírás előtt meggondolták magukat az eladók, és most 4 milliót kérnek... Na így esett ez a remek eset... És közben nem említettem még hogy a házba milyen fejlesztések, átalakítások történtek, rengeteg belefektetett munkával, saját zsebből,aminek összértéke kb. 2-2,5m Ft! Nyilván 2 botot nem raktam volna keresztbe ha tudom hogy ez lesz... Tehát gyanakvásra semmi okunk nem volt, mindvégig megvolt a bizalom, az adott szó, hogy a miénk lesz a ház... Egész a múlt honapig...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.08. 07:52

ott lefektettük a leendő szerződés részletiet,
Ha legalább ezt nem foglaltok írásba, nem írtátok alá, akkor nem lehet megalapozott igényetek a tulajdonjogra. Legfeljebb majd 5 év múlva, ha addig is folyamatos és háborítatlan a birtoklásotok.

A tíz évi használat díjával pedig akár tartozthattok is a tulajdonosnak. Jó esetben elég lesz rá a kölcsön, amit felvettettek.

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2020.01.08. 07:42

wers

van nem ingatlanfedezetes hitel is, akkor nem szükséges adás-vételi szerződés.

Viszont aki hitelt vesz fel ingatlanra úgy, hogy nincs egy végleges szerződés a kezében, az szó szerint a saját kardjába dől bele.

wers # e-mail 2020.01.08. 07:04

:) drb beelőzött

wers # e-mail 2020.01.08. 07:03

Már megbocsáss, de milyen adásvételi szerződés alapján adtak az ingatlanra hitelt? :-O

Igen, ez bennem is felmerül, de van nem ingatlanfedezetes hitel is, akkor nem szükséges adás-vételi szerződés.

(persze ennek ára is van, ezek jóval drágábbak, kedvezőtlenebbek)

drbjozsef #   2020.01.08. 07:02

Sz.ö.,

A kérdező is írja, hogy 10 évvel ezelőtti értékről van szó, egy legfeljebb közepesen frekventált helyen lévő ilyen ingatlanra akár személyi kölcsönben is felvehető ennyi pénz, vagy bármilyen nem jelzálog alapú hitel is. Vagy másik ingatlanfedezettel akár jelzálogalapú is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.01.08. 06:58

E.Peti83,

Ha nem írtatok alá szerződést, akkor nemigen tudod ezt érvényesíteni. Ingatlan adásvételi szerződés érvényesen írásban köthető.

Ha megállapodtatok egyébként szóban mindenben, akkor az ún. biztatási kár jöhet szóba esetleg:

Ptk.6:587.§ A bíróság a kárnak egészben vagy részben való megtérítésére kötelezheti azt, akinek szándékos magatartása más jóhiszemű személyt alapos okkal olyan magatartásra indított, amelyből őt önhibáján kívül károsodás érte.

De a kötelező írásbeliségből akár az is levezethető, hogy előbb meg kellett volna kötni azt a szerződést, és csak utána hitelt felvenni hozzá, vagyis az esetlegesen felmerülő kár kellő gondosság mellett nem keletkezett volna.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.01.08. 03:43

E.Peti83

Már megbocsáss, de milyen adásvételi szerződés alapján adtak az ingatlanra hitelt? :-O

E.Peti83 # e-mail 2020.01.08. 01:38

Üdvözlet!

Ház adásvételi problémába ütköztünk:
A házat amiben 10 éve lakunk (testvéremmel és édesanyánkkal) szóbeli megállasodás alapján a tulaj (édesanyánk bátyja) eladja nekünk az akkori (10 évvel ezelőtti) felbecsült értékben. Adásvétel ügyében voltunk ügyvédnél, ott lefektettük a leendő szerződés részletiet, majd az elkészült tervezetet meg is kaptuk. Közben a megbeszéltek alapján az összeget én és testvérem (mint leendő talajok) felvettük hitel formájában. DE! az eladó közben meggondolta magát, számunkra előnytelen feltételekkel adná csak el, vagy el sem adná a házat... Jelenleg a hitel már él, az első törlesztés esedékes, az adásvétel meg nem történt meg... Ilyenkor mi a teendő? Mire lehet számítani?

wers # e-mail 2020.01.07. 08:07

több évvel ezelőtt tervezőasztalról adtak el még nem létező lakásokat

Konkrétan nem bankkal finanszíroztatják a beruházást, hanem beetetett potenciális vevőkkel, akik nem is sejtik, mibe szálltak be a pénzükkel.

tele vele a net, meg a média is” ügy látszik nem eléggé

Azt nem értem, ha valaki több tizmillát kiad egy lakásért, miért spórol egy jó ügyvéden? Megbízik a beruházóban (nagy dumájuk tud lenni Oskar-díjas alakítással) és aláírják minden ellenőrzés, minden oldalról megvilágított felvilágosítás nélkül.

Kedves Tibi, 2018-ban is tudható lett volna, hogy ezzel (is) számolnod kell.