Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlan Adás - vétel

bartis # e-mail 2019.11.14. 07:31

Nyilván,nem a nyerészkedés motivál,hanem hogy a vevő fizessen,amit a szerződésben vállalt,miszerint megpróbálja más forrásból rendezni ha másképp nem megy .Okt.31 óta eltelt idő szerintem elég hosszú póthatáridő..? Attól független ma e-mailben tájékoztattam a vevőt és ügyvédjét a póthatáridőről,illetve ezen túljutva szerződésszegés miatt elállási szándékomat a foglaló jogkövetkezményeivel.Talán erre majd intézkednek.Mindentől függetlenül köszönöm megtisztelő válaszát és segítségét!

drbjozsef #   2019.11.14. 07:19

Amennyiben erre kerül sor,mik a teendőim?Illetve ajánlatos megírnom a póthatáridőt magamat levédendő?

Szerintem igen, ajánlatos, most tűzzél egy 8 napos póthatáridőt, tértisen. Ha az is lejár (kb. 15-20 nap, hiszen kézhezvételtől megy), utána te is elállhatsz, és akkor nem költözik senki.

Főszabály szerint a szerződéseket be kell tartani, és ennek kikényszerítését is kérhetnéd, akár bíróságon is, csak hát ha nyilvánvaló, hogy nem tudnak fizetni, akkor ennek a gyakorlatban sok értelme nem lenne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.11.14. 07:11

Csab39,

Mit lehet tenni ebben az esetben?
Mit szeretnél?

Érdemes e megvenni az ingatlant vagy esetleg azis elképzelhető hogy a hozzáépítés be sem lett jelentve?

Hogy érdemes-e? Látjuk mi azt az ingatlant? Egyébként nem lennék meggyőződve arról, hogy ehhez folyosít hitelt meg csokot bármelyik bank is.

Igen. Elképzelhető. Miért ne lenne elképzelhető? Mi lenne, ha ezt olyantól kérdeznéd, aki választ is tud adni... esetleg az eladó (akár az irodán keresztül)?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bartis # e-mail 2019.11.14. 05:42

Tisztelt Fórumtársak

Másik témában nagyon sok segítséget kaptam,és most ismét segítséget kérnék.
Augusztusban megkötött adás vételi szerződés okt.31.-én lejárt.Bár az eddigi hozzáállásomra nem lehet panasz mert végig hitegetve voltam,de egyre elkeseredettebb vagyok,mert biztosra ígért határidő alapján mertem magam is lefoglalózni egy másik házat.Evidens hogy amennyiben az én eladom nem lesz olyan cuki és eláll,akkor én nem tudok hova költözni.
Amennyiben erre kerül sor,mik a teendőim?Illetve ajánlatos megírnom a póthatáridőt magamat levédendő?

Csab39 # e-mail 2019.11.14. 01:29

Tisztelt Fórumozók.

Ingatlant szeretnénk vásárolni banki hitel illetve csok bevonásával egy ingatlan iroda által.A megvásárolni kívánt ingatlanhoz hozzáépítés történt de a hozzáépített rész nem szerepel az ingatlan tervrajzán.Mit lehet tenni ebben az esetben?Érdemes e megvenni az ingatlant vagy esetleg azis elképzelhető hogy a hozzáépítés be sem lett jelentve?

Előre is köszönöm a válaszokat.

lajcsó # e-mail 2019.10.14. 12:36

Szerintem nincs szükség vissza dátumozásra, hanem csupán szerződést kellene módosítani (aktuális keltezéssel)!
Feltételezem, hogy vételárat hitelből, CSOK-ból fizetnék a vevők. Azért kell megbontani az ingatlan vételárát mert hitelt, CSOK-ot csak lakásra adnak, garázsra viszont nem.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

kobor6 # e-mail 2019.10.13. 23:27

bocsánat:
nem módosítani akarja visszamenőleges dátummal, hanem mintha az előző korábban megkötött nem is lenne, ugyanerre a napra visszadátumozva egy 2. változat lenne megkötve.

kobor6 # e-mail 2019.10.13. 23:25

szervusztok. segítséget szeretnék kérni.

eladóként úgy érzem, hogy nagyon nagy furcsaságok történnének meg velem. ha hagynám.

van már egy aláírt ingatlan adásvételi szerződésünk a vevővel. ezen az ingatlanon egy családi ház, garázs található.

most az a vevő kérése, hogy bizonyos kondíciók változása okán visszadátumozva módosítsuk a már aláírt szerződést..

mondjuk nem értem mert a kettő kizárja egymást-ez nem módosítás hanem egy törvényszegő visszadátumozott szerződés lenne.

miközben az eredetileg aláírt szerződés érvényben van. abban pedig van egy pont miszerint együttműködve ha az szükséges módosítható.

a másik. van ez a garázs az ingatlanon. ez a garázs eddig, összeg nélkül lett beírva. most ebben az "új szerződésben" már nevesítve van nevetséges összeggel. továbbá az is szerepel ezen új szerződés tervezetben, hogy
"Felek rögzítik, hogy a vételár a teljes ingatlan vételára, melyből 3.000.000 Ft, azaz hárommillió forint a garázs vételára. Felek rögzítik, hogy a garázs vételárát az önerő összege teljes egészében tartalmazza."

nagyon furcsállom h ezt bele akarja irni a vevő ügyvédje... olyan érzésem van h ezzel a garázst meg akarják venni az önerőből, és ha nem is jön össze a szerződés, a garázs lesz a jolly joker és ott maradok a tekemen a házammal és nekik a garázs miatt bejárásuk lsz.

kérem a segítségeteket mert nekem egyáltalán nem tetszik ami a szerződés kapcsán folyik, mert furcsa h miközben a földhivatalba már be van adva a már megkötött, most egy újat is írnunk kéne, és főleg visszadátumozva? és főleg, ezzel a garázsos szöveggel kiegészítve?

köszönöm a választ előre is.

drbjozsef #   2019.10.12. 13:12

koplanyk,

Valszeg a bank kérni fogja, hogy az alapítás utáni közgyűlésen hozzátok létre az SZMSZ-t, abban szabályozzátok a vízdij fizetés rendjét, és azt kell csatolni a hitelkérelemhez.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.10.12. 13:02

koplanyk,

Persze, szerintem ezer számra vannak még társasházak egyedi vízóra nélkül, sőt sok olyat is ismerek, ami vegyesben nyomja, aki akart szereltetett magának vízórát és az alapján fizet, aki nem, az a főmérő mínusz vízórások vize után maradtat osztják szét maguk között.

A vízdíj lényegében a "közös költség" része lesz, a főmérőn mért díjat az SZMSZ szerint szétosztva. Ami lehet négyzetméter alapú, lehet lakásban lakók száma alapú, vagy bármi, amit a közösség közösen meghatároz.

(Központi kazános háznál gyakran egyedi gázóra sincs, kevés lakásnál akár villanyóra is lehet közös, de ez mind csak a lehetséges viták számát többszörözi, szóval ahol lehet persze kerülendő.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

koplanyk # e-mail 2019.10.12. 12:10

Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott egy kétlakásos társasházi ház, a gáz és villany külön főmérős a lakásoknál, ám egy vízóra tartozik az egész házra. A megvásárolni kívánt lakáshoz nincs vízóra, csak a társasháznak van egy közös vízórája, és a közös költség részeként fizetik majd a tulajdonosok a vízdíjat.
Ezt hitelezik a bankok? Mert az értékbecslő elvileg lefényképezi a külön órákat, de vízórája nem lesz a lakásnak. Egyébként a társasházzá alapítás folyamatban van, hétfőn megy be a földhivatalhoz az alapító okirat. Az alapító okirat nem tér ki a vízóra kérdésre.
Előre is köszönöm!
Kata

Szomorú örökös #   2019.10.05. 02:22

cs.b

öröklési szerződéssel jutottam ingatlanhoz, amelyet a közjegyző érvényesnek talált, a hagyaték jogerősen át lett adva, viszont az elhunyt törvényes örökösei nem kerültek elő, eladható-e az ingatlan igénymentesként? Arra gondolok, mivel az öröklési igény nem évül el, egyszer akár elő is kerülhet a leszármazott és pereskedhet.

Ha az öröklési szerződést érvényesnek minősítette a közjegyző és átadta jogerősen a hagyatékot, akkor szerintem nyugodt lehetsz. Azt nem tudom, hogy később törvényes örökösök előkerülhetnek-e, de hogy csakis perrel támadhatják meg a hagyatéki végzést az öröklési szerződéssel történő öröklés miatt, az szinte borítékolható. Szóval nyugi! Ha ott lettek volna a törvényes örökösök a hagyatéki tárgyaláson, akkor is csak a peres eljárás lett volna számukra az egyetlen járható út, de ahhoz meg az édeskevés, hogy azt mondják, szerintük ki akarták őket semmizni. A szerződéssel az örökhagyó gyakorlatilag a végakaratát nyilvánította ki, és a végrendelettel ellentétben ezzel az esetlegesen felbukkanó törvényes örökösöket a köteles rész lehetőségéből is kizárta.

cs.b # e-mail 2019.10.04. 20:30

Üdv., a következő kérdésem lenne: ha öröklési szerződéssel jutottam ingatlanhoz, amelyet a közjegyző érvényesnek talált, a hagyaték jogerősen át lett adva, viszont az elhunyt törvényes örökösei nem kerültek elő, eladható-e az ingatlan igénymentesként? Arra gondolok, mivel az öröklési igény nem évül el, egyszer akár elő is kerülhet a leszármazott és pereskedhet. Ilyen esetben az eladott ingatlant kérheti vissza, így bevonva a perbe a vevőt is, vagy csak annak az ellenértékét?

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef #   2019.10.01. 12:15

De nem értem, ha van ügyvéd, miért nem ő intézi eleve. Ez egy kezdő ügyvéd ujjgyakorlata kellene legyen...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.10.01. 12:13

(mármint nyilván a bíróság kötelezheti rá, kicsit félreérthető lett)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.10.01. 12:13

MÓNIKA1034,

Senkit sem lehet kötelezni a SAJÁT tulajdonrésze eladására, kivéve a bíróságot : vagyis ha nem akarja eladni, nem adja el, és marad a közös tulajdon megszüntetése per.

Esetleg Ti mondhatjátok neki, hogy konkrétan leszarjátok a sérelmeit, azt sorolgassa a családjának, de ha perelni kell, akkor sok pénzt fog bukni a perköltséggel. Neki is jobb a megegyezés.

Természetesen az anya+lány1 részének eladását nem akadályozhatja, ahhoz a beleegyezése nem kell. Élhet az elővételi jogával. Célszerű határidőt tűzni neki a szerződésben, valamilyen életszerűt, mondjuk kézhezvételtől 8 nap, és igazolhatóan kézbesíteni neki a szerződést. Ha az lejárt, akkor nem élt a jogával, mehet a fizetés és a földhivatali bejegyzés.

Aztán a per, ha szükséges. Más mód nincs.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MÓNIKA1034 # e-mail 2019.10.01. 11:51

Tisztelt Szakértők!

Megoldást keresünk :

Egy ingatlant vennénk aminek 3 tulajdonosa van(anyuka 50% tulajdonrész és haszonélvezeti jog a lányok részén) 1. lány és 2. lány.
Az anyuka és 1. lánya eladná az ingatlant nekünk,de a 2. lánya egy családi vita miatt akadályoztatja ezt.
Első körben szóltak neki hogy eladnák az ingatlant, van rá vevő. jelenjen meg a megadott időpontban az ügyvédnél.sms ben és személyesen is szóltak neki.Nem jelent meg.Indok:nem ért rá.
Majd próbálta hívni az ügyvéd, új időpont egyeztetés miatt, nem vette fel, próbálta hivni az anyuka is és 1. lány is.nem vette fel, hívtam n is ,nem vette fel.Nem lehet elérni semmilyen formában.
Majd ezután ujból felkerestük személyesen, de csak a sérelmeit sorolta, hogy haragszik a családra és érdemleges választ nem adott a kérdésre hogy igényt tart e a házra az elővásárlási jog miatt.majd otthagyott minket.

Most egyenlőre áll az ügy.
Valamilyen megoldás van e erre , hogy meg tudjuk vásárolni a házat?Vagy csak bírósági eljárás keretén belül lehet: közös tulajdon megszüntetésével?
Ha az ügyvéd kiértesíti a vásárlási szándékunkról akkor ha a megadott határidőn belül ő nem válaszol illetve nem él az elővásárlási jogával , akkor akadályoztathatja-e az ingatlan eladását?

drbjozsef #   2019.09.27. 20:26

Jutka70,

Milyen ingatlan, és milyen szomszéd?

Ha ez egy családi ház, akkor nem, nincs ilyen joga.

Ha társasházi lakás, akkor az SZMSZ köthet ki elővételi jogot, de ez elég ritka. Nem jellemző.

Ha ez termőföld lenne, akkor jó sokan lehetnek elővételre jogosultak, a szomszédos földek tulajdonosai is, de sok mindenki más is, törvény szerinti sorrendben.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jutka70 # e-mail 2019.09.27. 19:44

Üdvözlöm. Azt szeretném kérdezni, a szomszédnak van elővásárlási joga, amennyiben eladja az ingatlant? Én lennék a vásárló.

lajcsó # e-mail 2019.09.27. 12:27

Az illetékkedvezmény szempontjából az élettársi vagy házastársi vagyonmegosztás nincs időkorláthoz kötve.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

benyus8484 # e-mail 2019.09.27. 11:04

Köszönöm a válaszát!Nem szándékozom eladni 5 éven belül,de azt az infot kaptam hogy mivel a bank elronotott hitelatvállalasi akciója miatt már 10 éve beadtuk a közjegyzői papírt hogy megszűnt az élettársi kapcsolat így nem vehető igénybe az illetékmentesség. Ha például beírunk 6.000.000 Ft-ot annak mennyi az esélye hogy elfogadja a Nav? Pénzmozgás ugye nem lesz, van egyéb tennivalóm vagyonosodási illetek fizetésén kívül?

lajcsó # e-mail 2019.09.27. 08:56

Az adásvétel tárgyát képező ingatlan vételárát a felek szabadon állapítják meg.
Ha valóban illetékmentes a szerzés és a következő 5 évben nem szándékozod eladni, akkor nincs túl nagy jelentősége a forgalmi értéknek.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

benyus8484 # e-mail 2019.09.26. 12:32

Tisztelt szakértők!
Próbálom összeszedetten leírni de elég bonyolult a helyzet!
2005-ben vásároltam egy használt budapesti lakást az Otp fészekrakó program keretein belül 8.000.000 Ft-ért amiből 800 000 volt az Önerő.Az adóstárs barátnőm lett (közjegyző előtt aláírt, azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsoltaval vettük fel)
Mivel akkor 5.000.000 Ft ig lehetett forint alapúba hitelt kérni így ez lett az én nevemen mint Adós és ő lett az adóstárs. A maradék 2.200.000 pedig svájci frank alapú lett ahol ő az adós és én a kezes. A dolog innen kacifántos. Mert a brokerceggel aki intezte a hitelt utánajárt a banknál hogy tudnám átvállalni az ő hitel részét majd a tulajdonrészét,mivel ő csak névlegesen szerepelt a történetben.A bank közölte hogy semmi probléma adjuk be kb 1,5 ev múlva hogy megszakadt az élettársi kapcsolat,majd kértek előszerződést amiben 1.000.000 ft volt papíron hogy annyiért veszem meg a részét és átvállalom a teljes hitel törlesztését. Majd konkrétan a közjegyzői időpont előtt beközölte a bank hogy nem lehet mert államilag támogatott hitel és ugye kötnünk kellett hozzá kettő Ltpt 5 évre és hogy addig nem tudom átvállalni mert az Ltpt nem lehet áttenni. Oke abban maradtunk hogy várunk,teltek az évek. Közben barátnőm kiköltözött Írországba úgy hogy nem is szólt. Idő volt mire megtaláltam. Utána egyszer volt itthon akkor akartunk csinálni közjegyzői meghatalmazást de sajnos megszívatott a közjegyző de ez hosszabb történet. Utana szintén evek teltek el hogy majd ekkor még akkor jön de nem így lett. Utana elkezdtem intezni a meghatalmazást hogy azt kiküldve ő a Magyar Követségen közjegyző előtt hitelesítve aláírja és tudok intézkedni. Akkor kikerve a tulajdoni lapot szembesültem azzal hogy az ő másik ingatlanjára lett téve egy végrehajtási jog de mivel itt is 1/2 arányban tulajdonos így itt is rátették az ő felére. Kifizetve ki volt már évek óta csak mivel nem tartozkodott itthon a végrehajtó felé azota se lett kérve a levétel. Ezzel elment újabb 1 év de most végre lekerült róla. Jelenleg ott tartunk hogy voltam a bankban ott megbeszéltük hogy mi kell a meghatalmazásba pontosan és akkor atvallalnam a részét. Ehelyett most azt ajánlottak hogy váltsam ki a hiteleket és végtörlesszek,mert hogy az adós én vagyok így meg tudom nélküle is oldani. Még az én részemet értenem is de az ő részét ahol ő az adós es én az adóstárs azt én hogy végtörleszthetném? De ha sikerül is ha mastnem meghatalmazással akkor az egész fennmaradó tartozás átkerül a nevemre oke de attól a tulajdoni hányad marad 1/2-1/2. Igen a következő lépés az adásvételi csak kérdés hogy abba milyen összeg kerüljön? Mert anno 8 millióért vettük ebből 7,2 millió hitel volt. Most ér kb 28 milliót es van rajta 3,5 millió hitel még. Arról van ügyvédi papírom hogy az önerőt én tettem bele és biztosítékként bele lett foglalva hogy ő nem fizet törlesztést csak én vagyis édesapám lett megnevezve de fizikalisan én fizettem az én bankszamlamrol vonták mindkét összeg törlesztését és 5 évig az Ltp-ket is. Mindig normalisan volt fizetve és gyakorlatilag a 14 év alatt kb 12 000 000 már befizettem plusz az önrész plusz a maradekot is vegtorleszteni szeretném. Ilyen esetben mi a realis adásvételi ár az 1/2 részre? Mert ugye vagyonszerzési illetek 4 % ami ha a 28 milliós ingatlan felére számoljuk elég sok.amit meg olvastam hogy az azonosnemuek bejegyzett élettársi kapcsolatára ugyanazok az illetekek vonatkoznak mint a házastársakra. Ebben az esetben kérhetném az illetekmentesseget annak ellenére hogy a hitelfelvetel után rá 2 évre már beadtuk,hogy megszakadt az elettarsi kapcsolat de az ingatlan rá 10 évre se sikerült átíratni az adóstárs elerhetetlenesege miatt?Remélem sikerült valamennyire érthetően leírnom. Köszönöm előre is a segítséget! Beatrix

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.04. 10:28

A személyi jövedelemadó önbevallásos. Ha szerinted nincs jövedelmed az ügyletből, akkor nincs miután adóznod, nincs mit bevallani sem.

www.kbs-ugyved.hu

pugnator # e-mail 2019.09.04. 10:15

drbjozsef,

Koszonom!

Én hogy adozok?

Teoretiusan,tehat ha 10m az ingatlan forgalmi erteke, en a hasznalati jogot 7m -ert adom, a hivatal 3mban allapitja meg akkor en a kulonbozet, 4m utan adozok 15% -ot? ( A hasznalati jogot kapo pedig 3m utan 4%)
Gondolom kell adoznom... :)

Koszonom szepen