Vételi ajánlatot tettünk egy ingatlanra ingatlanoson keresztül, amit alkufolyamat során az eladó elfogadott. Elkezdte készíteni az ügyvédünk az adásvételit, már szinte aláírásra mentünk volna, amikor az ingatlanos közölte, hogy az eladó aznap eladta másnak az ingatlant. Nekünk sem az eladó, sem az ingatlanos nem jelezte még azt sem, hogy van rajtunk kívül más érdeklődő (amikor alkudtunk, még biztosan nem volt), az egész kb. 1,5 hét alatt zajlott le, az új vevő a szerződéskészítési folyamat közben nézte meg az ingatlant. Tehát még az a lehetőségünk sem volt meg, hogy megadjuk a másik vevő által kínált összeget.
Tehetünk-e valamit? Nyilvánvalóan a másik adásvételit nem lehet semmissé tenni, de valamilyen kártérítést követelhetünk-e? A szóbeli megállapodás is megállapodás, ráadásul itt több fél (ingatlanos, a mi ügyvédünk, az eladó ügyvédje) is igazolhatja, hogy a megállapodás létrejött, bár valóban, még nem írtuk alá a (szinte kész) adásvételit.
(Nem is értjük, hogy miért nem szóltak, max. azt mondtuk volna, hogy nem adjuk meg azt az árat.)
Ingatlan Adás - vétel
Akkor fáziskésésben vagyok..
Ááá, még csak kb. húsz éve szűnt meg ez a kedvezmény, és ez négyezerszer lett leírva.
Idő kell még, nem könnyű ez.
Majordomus
„Ha lakásba fordítod a pénzt,akkor csak a jövedelem után kell adóznotok.”
Ha nem, akkor is tök mindegy, hogy mibe fordítod az árát, a jövedelmet meg fogják adóztatni.
Az 5 év hosszú idő kivárni ha a házat nehezen tudod fenntartani.
Inkább adjátok el.
Ha lakásba fordítod a pénzt,akkor csak a jövedelem után kell adóznotok.
Bihari,
15% SZJA-t kell fizetniük, ahol az adó alapja az eladási ár és a hagyatéki végzés szerinti érték különbsége. Ezt lehet csökkenteni felmerült költségekkel, pl. közjegyzői díj, ügyvéd, stb.
Emellett az adó alapja idővel fokozatosan csökken, úgy, hogy az 5. évtől már nulla. De ez csak a halálesetet követő második évben kezdődik.
Tanácsot kérnék. A férjem nemrég elhunyt, a gyerekek már nem élnek velem, a családi házunk számomra túl nagy. El akarjuk adni. A ház fele az én nevemen van, a másik fele a férjemén, amit most a gyerekek örökölnek 1/2-1/2 arányban. kb 18-18 M Ft értékben. Szeretnénk ezt a házat eladni és hozzájuk közel költözni. Azt tudom, hogy nekem hogyan kell vagy nem kell adóznom, az is nyilván valóvá vált hogy e háznak az árából max egy 2 szobás lakást tudnánk venni , ami az én és a két gyerek nevén lenne . Kérdésem , hogy ilyen esetben őket mekkora adó terheli , mivel 5 éven belül történik az eladás és a vétel is.
KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT.
Semennyire
Mennyire szabályos az, ha egy ingatlan adásvételi szerződés aznap kerül széljegyre amikor a társtulajdonosok átveszik az elővásárlási jogról szóló értesítést?
Akkor irány a helyi önkormányzar. Egy kérdést megér,de a törlést intézze az eladó.
Alighanem törölhető az már. (A legvalószínűbb, hogy utcanyitást vagy -szélesítést terveztek.)
Nem zártkert, a tulajdoni lapon kivett lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezés szerepel.
Egy utcában van, belterületen.
Értelme mindig van,legfeljebb nem mindenki érti.
Valószinűleg zártkertről van szó.
.
Ha nem akarsz épitkezni és az épület 10 évnél régebbi,nyugodtan megveheted mér nem köteleznek a lebontására.
.
De nem lenne egyszerübb az eladótól megkérdezni mit tud a tilalomról? .
Esetleg vetesse le a tul.lapról ha már nem aktuális de ezt nem hiszem.
Üdv mindenkinek.
Kis segítséget szeretnék.
Adva van egy belterületi ingatlan amin van egy 50m2-es ház és egy melléképület.
Szeretném megvenni.
Legkértem online a tulajdoni lapot.
A III. részben van egy olyan bejegyzés, hogy "építési tilalom"
A keltezése szerint 30 évvel ezelőtti és a helyi önkormányzat a jogosult.
Lehetséges, hogy az ingatlan építése után született ez a tilalom és nem lehet bővíteni, garázst építeni, stb emiatt, vagy eleve nem lehet rajta épület?
Szoktak olyat csinálni, hogy a bővítést/melléképület építését megakadályozandó hoznak ilyen tilalmat?
Az utcában szinte minden telken van ház.
Van értelme egy telekre kiadni egy ilyen tilalmat?
Köszönöm.
Ez igaz,de fizetnie idén kellene a Nav szerint.
Az ügyvédet nem tájékoztatta az eladásról.
Marad az ügyfélszolgálat.
Ibolya
„Tavalyi évben eladtam egy örökölt házat (28M Ft)”
És ha nem telt még el 5 év a szerzéstől (örökléstől), amennyiben ebből jövedelmed származik, akkor jövedelemadót kell fizetni utána. Már nincs az a jogszabály érvényben, hogy ha lakást vettél helyette a teljes összegért, akkor ez nem játszik. Ki kell számolni az eladási érték és a szerzési érték közötti különbséget - perszer csak ha nem telt el 5 év és van ilyen különbség -, de ezt már csak jövőre kell bevallani szerintem.
Ibolya
„A mai napon a NAV megküldte nekem, hogy 1.320.000 illetéket kell megfizetnem. Rengeteg helyen olvastam utána, és azt találtam, hogy a különbözet után kell illetéket fizetnem, ez az összeg viszont a 33M forint 4%-a. Fellebbezhetek, vagy tényleg ezt az összeget kell kifitetnem?”
Ha nem jelezted ezt az ügyvédnek, aki az új ház vásárlását intézte, akkor gáz. Automatikusan a NAV nem számolja csak a különbözet alapján, hanem csak ha ezt belefoglaljátok az adásvételi szerződésbe. Ha nem így történt - szerintem ez lehet a gond - akkor utólag nem lesz egyszerű ezt megcsinálni, de meg lehet próbálni. Be kell menni a NAV ügyfélszolgálatra és kérj tanácsot az ottani ügyintézőtől.
Adót a jövedelem után kell fizetni.
A te jövedelmed viszont mínusz 5 millió az ügyön.
Menj be a Navhoz és igazold az ingatlan eladást!
Az elafási és szrrzési vételár különbözete lesz az illeték alapja.
.
Az illetéked 200 000 ft lesz.
Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni. Tavalyi évben eladtam egy örökölt házat (28M Ft) ugyanannak az cégnek aki épített nekem egy újat(33M Ft). A mai napon a NAV megküldte nekem, hogy 1.320.000 illetéket kell megfizetnem. Rengeteg helyen olvastam utána, és azt találtam, hogy a különbözet után kell illetéket fizetnem, ez az összeg viszont a 33M forint 4%-a. Fellebbezhetek, vagy tényleg ezt az összeget kell kifitetnem? Válaszát előre is köszönöm.
Ibolya
Mindenképpen különvagyon lesz.
Is? Duplán számít? Jesszumpapi.
A gyakorlat ilyenkor a lakást is ajándéknak tekinti.
Ha pénzt utalok a lányom bankszámlájára, amiből ő lakás vásárol, akkor én pénzt ajándékoztam neki, vagy lakást ajándékoztam neki? Végülis nem a célom számít, hanem az eredmény?
Mondjuk 25 év után nehéz bármit is bizonyitani.
.
Szerintem a megtekintett állapot szerint el kell adni.
.
Akinek valami igénye van az majd jelentkezik vagy perel, de nem fog mert semmiféle bizonyitéka nincs.
Márpedig ez a felperesnek a feladata.
Nem, ezt rosszul gondolod. Aki fizet, az "saját anyagával" épít hozzá. Megvette, a sajátja.
Te mit értenél saját anyag alatt? Hogy ő vetette ki a vályogot, vagy maga vágta ki az erdőn a gerendát.
A másik fejtegetésed is téves. A tulajdonszerzés a hozzáépítésben nem cél, hanem eredmény.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02