Haszonélvező halála

dikosz # 2014.11.04. 17:20

A bérleti szerződést ami 2016-ig szól még a haszonélvező kötötte aki most elhunyt.A tulajdonost még nem keresték új szerződés aláírására.

dikosz # 2014.11.04. 09:13

Köszönöm szépen!

lajcsó # 2014.11.04. 08:07

"A vevő viszont szeretné saját maga művelni.Ebben az esetben a tulajdonos felmondhatja a haszonbérleti szerződést amit a haszonélvező kötött minden kötelezettség nélkül?"
A felmondási okokat törvény határozza meg. A haszonélvező (haszonbérbeadó) halála nem felmondási ok.

"Vagy az adásvételi szerződésben tüntessék fel,hogy haszonbérlettel eladva?"
Ez ugyan nem kötelező tartalmi elem, de célszerű feltünteni az adásvételi szerződésben (Pl. A földet 2016 évig haszonbérlő használja.)

"Vagy ilyenkor tulajdonos váltás esetén mi a teendő?"
Jelezni kell a haszonbérbeadó halálát a haszonbérlő felé. A fölhivatalnál lehet kérni a haszonélvezeti jog törlését.

Az adásvételi szerződés mindezektől függtelenül megköthető. Viszont a vevőnek vállania kell, hogy a földhasználati jogviszony (haszonbérlet) időtartamát nem hosszabítja meg és megszűnését követő időre eleget tesz a földhasznosítási kötelzettségének! Ez viszont kötelező nyilatkozat! (Földforgalmi törvény 13. § (4) bekezdés)

dikosz # 2014.11.03. 19:31

Mi lehet a vita tárgya?Teljesen tanácstalan vagyok ez ügyben!

ObudaFan # 2014.11.03. 11:18

Szerintem a haszonélvező csak a haszonélvezete időtartamára köthet ilyen szerződést, tehát szerintem megszűnt. De ebből azért könnyen lehet, hogy vita lesz.

dikosz # 2014.11.02. 11:09

Tisztelt Szakértő!
Haszonélvező haszonbérleti szerződést kötött egy mg-i szövetkezettel 2016-ig.A haszonélvező 2014-ben elhunyt és a tulajdonos értékesíteni kívánja a termőföldet.A haszonélvező halálával a tulajdonossal még nem kötöttek új haszonbérleti szerződést.A vevő viszont szeretné saját maga művelni.Ebben az esetben a tulajdonos felmondhatja a haszonbérleti szerződést amit a haszonélvező kötött minden kötelezettség nélkül?Vagy az adásvételi szerződésben tüntessék fel,hogy haszonbérlettel eladva?Vagy ilyenkor tulajdonos váltás esetén mi a teendő?
Válaszát nagyon köszönöm.