Haszonélvező halála

drbjozsef # 2018.09.02. 14:25

Ha én lennék a bérlő, a juli25ig tartó időszakra eső részt elraknám a hagyatéki végéig, a többit kifizetném a tulajdonosnak. Aztán akinek nem tetszik, az pereskedjen.

nonolet # 2018.09.01. 23:28

Ja azt pedig majd tudni lehet a hagyatéki után, hogy kik az örökösök.

nonolet # 2018.09.01. 23:27

Van szerződés.

Van halotti anyakönyvi

A "TELJES" tulajdoni lapon látszik a törölt bejegyzés is.

Mi kell még?

Ja számológép... és jó akarat.

Viduci # 2018.09.01. 18:17

hogy holtig tartó haszonélvezet volt rajta a haláláig, jul25ig, de a földhiv tullapról levetették, 2018augban és ez a pénz jár a törvényes vagy a végrendeleti örökösöknek, és azt h meddig és mennyi ,mert julban halt meg,
igy a bérlők azt mondják h majd bizonyitani kell, h kinek jár és mennyi

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.01. 17:58

Mit kellene bizonyítani?

Viduci # 2018.09.01. 17:57

Nem hiányzik h fizessek még ezért is,
Lajos a tulajdonos, már felkereste a bérlőket, h neki fizessenek, mert ő a tulajdonos és ,mivel levetette most a holtigtartó haszonélvezeti jogot, igy ő akarja az ez évi haszonbérleti dijat megkapni.
Ha meg nem kerül a hagyatékiba, akkor utólag hogyan lehetne már bizonyitani?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.01. 06:44

Ha nagyon hiányzik, hogy megfizesd utána a hagyatéki eljárás díját... Esetleg az illetéket is.

Viduci # 2018.08.31. 20:04

"a haszonélvező haláláig számított, és még ki nem fizetett bérleti díj az örököseit illeti".-ezt értem.
"Bár tulajdonképpen az se kérdéses, hogy azt ezt követő időre eső díj a tulajdonost illeti."- a határozott szerződés 2019 szeptig szól,de gondolom a halálozás után a holtig tartó haszonélvezeti jog törlődik, igy utána már talán nem jár az örökösnek sem ebből.
Kérdés h az addig tartót kell-e hagyatékiba venni és igényelni valahogy, vagy hogyan?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.31. 11:12

Mondanám, szép ember, de ez ízlés dolga.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.31. 10:44

Bocsánat, egy pillanat, most látom, hogy a kérdező nem is azt kérdezte, ami itt kérdéses lehet. Na jó, részben azt kérdezte.

Arra a részére válaszolok, ami nem vitás: a haszonélvező haláláig számított, és még ki nem fizetett bérleti díj az örököseit illeti.
Bár tulajdonképpen az se kérdéses, hogy azt ezt követő időre eső díj a tulajdonost illeti.

Ami kérdéses, az az, hogy van-e a halálozás után bérleti szerződés és bérleti díj.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.31. 10:39

A napokban olvastam erről egy szakcikket Fabó professzor úr tollából.

A kérdező mire kíváncsi? Az uralkodó gyakorlatra vagy a dogmatikailag helyes álláspontra? Sajnos, úgy fest, a kettő jelenleg nem esik egybe.

Viduci # 2018.08.31. 07:41

Zoltán /zsusza a felesége/a földjeit nem egyenesági rokonra, Lajosra hagyta, de holtig tartó haszonélvezeti joggal terhelte.
Lajos került be mint tulajdonos, de zsuzsának holtig tartó haszonélvezeti joga lett, a földeket ki is adta haszonbérletbe. A haszonbérleti szerződések határozott időre slnak 2019.aug1.re,a2014es földtrövény se törölte a haszonlv jogokat. tehát a fent állt eddig. mikor Zsuzsa 2018.jul 25-én meghalt.
A tulajdonos leiratta a földhivatlnál a haszonélvezeti jogot Zsuszáról/még nem volt hagyatéki, és nem volt nála halotti kivonat, de valahogy leiratta./
Kérdésem, h a hasznbérleti szerződésben nem tértek ki a haszonbérlő halálára, igy nem világos h a földekért járó haszonbér ilyenkor kit illet, az idei évben, mert kb nov-dec körül szoktak fizetni, -a tulajdonost, vagy még mivel jul25ig élt a haszonbérlő ezt az összeget még kérhetik-e az örökösök,akik a többi ingatlant és egyebet öröklik? és hogyan lehet-ezt igényelni, a hagyatékiban felvenni ? v ez az év már nem jár?

dikosz # 2014.11.10. 20:18

Nincs meghatalmazás.

lajcsó # 2014.11.10. 20:09

"A kérdés:a haszonélvező megköthette e 4 hektárra ha ő csak 1 hektárra haszonélvező?Vagy aláírta a tulajdonos helyett a 3 hektárt ami szerintem okirat hamisítás."
Megköthette a haszonbérleti szerződést a fia helyett is a további 3 hektárra, amennyiben volt erre meghatalmazása.

dikosz # 2014.11.10. 18:19

Van 4 hektár föld.1 hektáron van bejegyezve a haszonélvezeti jog.A haszonbérleti szerződés 4 hektárra van megkötve ami 2016-ig szól.A kérdés:a haszonélvező megköthette e 4 hektárra ha ő csak 1 hektárra haszonélvező?Vagy aláírta a tulajdonos helyett a 3 hektárt ami szerintem okirat hamisítás.Nem tudom így érhető e!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.10. 17:21

Nem értem.

dikosz # 2014.11.10. 13:57

A fia a tulajdonos az anyja a volt haszonélvező.Ez a terület amiről beszélünk egy helyrajzi számon van amit a tsz vagy szövetkezet bérel.A szövetkezet adta ki a helyrajzi számot de a szerződés másolatát nem adta oda a tulajnak mondván ez nem kell ahoz,hogy a haszonélvezeti jogot levegyék a földhivatalban ami igaz is.De én valamit sejtek,hogy itt nem tiszta valami azért is érdeklődök itt.

dikosz # 2014.11.10. 13:51

Nem tulajdonosa.

lajcsó # 2014.11.10. 13:50

El kellene figyelmesen olvasni a haszonbérleti szerződést! Mert lehet, hogy az egész ingatlan 157.30 Ak, amiből 52.2 Ak-t terhel haszonélvezeti jog. Az föld többi része vagy a haszonélvező tulajdona vagy más személy tulajdona.
Vagy még az is lehet, hogy egy másik földön a is van haszonélvezeti joga az illetőnek.
De így látatlanban csak találgatni tudunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.10. 13:29

A többinek meg tulajdonosa? Vagy mi?

dikosz # 2014.11.10. 12:34

Azt nem értem,hogy az egész területet bérbe adta de csak egy részére volt haszonélvezeti jog ezek szerint.Ez jogos?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.10. 12:27

Aranykoronára nem lehet bérleti szerződést kötni. Egész ingatlanra, vagy területmértékre, esetleg tulajdoni hányadra lehet. (De mindkét esetben körül kell írni, hogy természetben hol vannak a bérlemény határai.

dikosz # 2014.11.10. 12:13

Új fejlemény a dologban.Ma jutottam hozzá a helyrajzi számhoz ami alapján lekértem a tulajdoni lapot.A haszonélvező 157,30 AK-ra kötött haszonbérleti szerződést,de a tulajdoni lapon csak 52,2 AK-ra van bejegyezve a haszonélvezeti jog.Ebben az esetben mit tehet a tulajdonos?

dikosz # 2014.11.04. 18:06

Rendben,megértettem.Köszönöm.

lajcsó # 2014.11.04. 17:58

"A tulajdonost még nem keresték új szerződés aláírására."
Nem is kell. Az erdeti szerződés nem szűnt meg, csupán a haszonélvező halálát követően a használat és a hasznok szedésének jog visszaszáll a tulajdonosra. Tehát ezentúl a haszonbérlő jogait a tulajdonos gyakorolja.