Zártkertre lakhatási engedély


Zoltán György # 2005.02.21. 15:06

Zártkertre lakóház építési engedélyt, az OTÉK, illetőleg a helyi építési szabályzat alapján kaphatsz.
3%-os beépíthetőség figyelembe vételével, annak feléig, azaz 1,5%...
Amennyiben 3.000.nm illetve 6.000.nm feletti területről beszélünk, a művelési ágtól függően.

Bubó # 2005.02.14. 20:41

Ilyen határozatot, hogy "lakhatási engedély" nem tud kiadni az építési hatóság.
Az építkezés befejezésekor használatbavételi engedélyt adnak ki, amely arra a célra jogosít használni az építményt, amire az építési engedély kérték.
Ha a tulajdonos a használatbavételi engedélyben megjelölttől tartósan eltérő célra kívánja használni az épületet, akkor a rendeltetés megváltozását kell engedélyeztetni az építési hatósággal.
Ilyenkor, a benyújtott dokumentumok, tervrajzok, műszaki leírás alapján a hatóság megvizsgálja, hogy az épület változtatás nélkül, esetleg átalakítással alkalmas-e a megváltozott rendeltetésű használatra.
A zártkerti övezetben az építményeket általában ideiglenes tartózkodás céljára, a kerti szerszámok, a termények tárolására engedélyeztették és építették.
Azért, mert az ingatlan alkalmas tartós ottlakásra, még nem biztos, hogy sikerülhet a lakássá átminősítése. Nem mindig egyezik az önkormányzatok elképzelésével az az egyébként nyilvánvaló igény, hogy kvázi kis családi házként funkcionáljanak a zártkerti épületek. Az állandó ott-tartózkodást nyilvánvalóan nem tilthatják meg, azonban a lakcímbejelentést nem teszik lehetővé. A helyi lehetőségekről az építési hatóságnál kapsz pontos tájékoztatást.
Üdv.

gery944 # 2005.02.12. 19:57

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni:
Vettünk egy zártkertet (800 négyszögöl). Van rajta egy 35m2 körüli téglaépület. Villany van. Bevizsgált, iható minőségű vizet szolgáltató kút van a telken, ami a házba is be van vezetve egy saját szivattyúval. A helységből leválasztva van fürdőkád, egy mosogató és egy Wc is. Meg lehet -e erre szerezni a lakhatási engedélyt, azaz később ide szeretném állandó lakcímre bejelenteni magam: Milyen megoldás létezik az ügyben? A segítséget előre is köszönöm.