Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


osztatlan közös tulajdon megszüntetése

D.H.Krisztina #   2019.04.18. 12:19

Üdvözlöm!
Tanácsot szeretnék kérni öntől. Van egy osztatlan közös tulajdonban lévő családi ház, amit nem lehet megosztani. 4-en vagyunk tulajdonosok egyenlő részben, anyósom , apósom, férjem és én. Anyósom és apósom már rég el vannak válva. Apósom ellehetetleníti mindannyiunk életét.Ő egy alkoholista, nem dolgozik, ápolatlan, nem tisztálkodik és ebből kifolyólag nagyon sok probléma van vele. 2 éve bíróság által ki lett tiltva 30 napra a házból, mert ittasan megütötte anyósomat. Van 3 lány gyermekem , 19, 12, és egy értelmileg sérült 9 éves. Apósom rendszeresen a ház sarkánál nyilvánosan végzi folyó ügyeit, még csak el sem bújik.Mikor megláttuk jeleztük neki , hogy menjen el a wc-re és ott intézze, de nem hajlandó.Pár hete kis híján ránk gyújtotta a házat.A ház körül semmit nem hajlandó csinálni. A rezsi részét is csak veszekedések árán fizeti ki. Zárkóznunk kell miatta. Ellopja az élelmiszert is anyósomtól rendszeresen. Gondolkodtunk a ház eladásán, de apósom hallani sem akar róla. Kérdésem a következő lenne. Hogyan tudnánk rá venni hogy eladjuk a házat? Milyen járható út lenne , hogy ne kelljen vele együtt élni?
Válaszát előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.04.10. 20:39

Köszönettel tartozol drb...-nek
mert rászánta az időt és leirta a lényeget.

erről van szó,ezért kérdeztem hogy komolyan gondoltad e

drbjozsef #   2019.04.10. 07:08

Nascar,

  1. Kérni bármit lehet. De a 117 év alatt használták az ingatlanrészét az illetőknek mások. Az arra eső használati díjat levontad? Egyébként 5 éven túl minden elévült, azon belüli számlák megosztását kérhetitek esetleg.
  2. Olyan nincs, de lehet pert indítani közös tulajdon megszüntetése tárgyában. Bár előbb érdemes megpróbálni megvásárolni, hátha meg tudtok egyezni, és megspórolni a perköltségeket.
  3. Kérni bármit lehet. Én, a helyében nyilván nem mondanék le róla. A helyzet az, hogy a nem ott lakó tulajdonos visszamenőlegesen nem követelhet használati díjat. De ha Ti felújítási költséget akartok leverni rajta, amit Ti laktatok le, akkor az az etikus, ha a használattal is számoltok. És akkor már nem biztos, hogy még nektek járna pénz, sőt...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.04.09. 21:20

Ezt úgye nem gondoltad komolyan?

Nascar # e-mail 2019.04.09. 21:02

Szeretném a segítségeteket kérni! A helyzet a következő: adott egy családi ház, mely osztatlan közös tulajdonban van. 4 tulajdonos van. A ház 1900-1902-ben épült (természetesen azóta fel lett újítva, hozzá lett építve). A jelenlegi tulajdonosok mindegyike öröklés jogán szerzett tulajdonrészt. a 4 tulajdonosból 3 aktívan részt vett a ház korszerűsítésében, felújításában, illetve a felmerülő rezsi költségek fizetésében. A 4. tulajdonos, a nagyapja, majd az édesanyja után jutott tulajdonrészhez. Az említett nagyapa soha nem élt az említett házban, annak semmilyen költségét nem fizette az elmúlt 117 év alatt. Ugyanez igaza lányára, aki szintén soha nem élt itt, és soha nem fizetett semmit. Majd a mostani örökösre/tulajdonosra is ugyanez igaz. A családunknak ez az ága soha nem élt itt, és nem vállalt részt a ház fenntartásában semmilyen módon, de öröklés útján tulajdonrészük van. Kérdésem az lenne: 1., Lehet-e tőlük bármilyen költséget kérni a tulajdonrészük alapján, akár visszamenőleg? 2., Lehet-e elidegenítési pert indítani? 3., Kulturált megoldás keretein belül, lehet-e kérni olyat, hogy a "tartozás" fejében lemondjon a tulajdonrészéről? Válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.03.04. 20:50

Mindenképpen ez a járható út,ha ki tudjátok vásárolni a közös tulajdonból.
arra célszerű adatokat gyűjteni,hogy a kérdéses időszakan kiek mennyi volt a jövedelme,mennyiel járult hozzá a közös vételhez.
nem elfelejtendő,hogy a fiad lakása különvagyon volt, minden további szerzésnél ezt az ő részének számitásakor figyelembe kellett volna venni,ahogy most is!

Cinciminci # e-mail 2019.03.04. 18:36

A segitségeteket szeretném kérni. A fiam és volt élettársa 50-50 %-ban 2 évvel ezelőtt ősszel árverésen vásároltak egy 240 nm-es félkész házat telekkel 6 millió Ft-ért, ami osztatlan közös tulajdon. Tavasszal megkezdték a ház közművesitését, a válaszfalak megépitését, majd a hölgy szerelmes lett, és elküldte a fiamat, aki azóta itthon él. (Volt budapesti lakása, amiből vettek egy új házat, azt ő kétszintessé épitette, majd eladták, elmentek albérletbe, és közben ezt a félkész házat megvették a nő nyomására). Az épitkezés egy időre leállt, majd a nő úgy-ahogy lakhatóvá (?) tette, és suttyomban beköltözött a közös gyerekkel. Szigetelés nincs, ajtó-ablak van, nincs bepucolva. A 240 nm-ből az első, illetve a hátsó garázst gondolja a fiam tulajdonának, de a házhoz nem adott kulcsot természetesen. A két garázs között nincs átjárás, és nm-ben sem fedi le a terület felét. Megegyezni nem tudnak, mert a nő ingyen szeretné az egészet, ami elfogadhatatlan "ajánlat". Kérdésem: Erre a helyzetre megoldást jelentene a közös tulajdon megszűntetése iránt inditott per? Vagy esetleg valami egyéb ötlet? Nem tartom tisztességesnek, hogy a nő beleült a készbe úgy, hogy alig dolgozott, nem volt semmije, most meg 240 nm-ben uralkodik, és még követelődzik is, miközben a fiam lakása elúszott, és ha nem fogadtam volna be, akkor hajléktalan lenne. Minden megoldás érdekel! Előre is nagyon szépen köszönöm!

lajcsó # e-mail 2019.02.25. 21:37

Egyik sem tuti.
A művelésből való kivonásról a földhivatalnál érdeklődjél!
Az osztatlan közös megszüntetése ugyan lehetséges, de figyelembe kell venni, hogy van egy minimális teleknagyság (ha jól tudom zártkertek esetében 1500 négyzetméter, külterületi földek esetében 3000 négyzetméter).
A két eljárás együttes költsége kb. eléri, vagy meghaladja az ingatlan értékét.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

MajorDomus # e-mail 2019.02.25. 20:33

Fordulj helyi ügyvédhez, mindenre ad megoldást,és árajánlatot!

szigege # e-mail 2019.02.25. 17:33

Üdvözlöm!
Oszatlan közös terület megvásárlásán gondolkodom. 3 tulajdonossal bíró földterületről van szó, ügyvéd előtt kötött megosztással, kerítéssel elválasztott terület részekkel. Sajnos az ingatlan nem lett kivonva a művelési ágból.Tudomásom szerint 2017. decemberig lett volna lehetőség ezt megtenni. kérdésem, hogy jelenleg van-e valamilyen mód a művelési ából történő kivonatásra és az osztatlan közös terület különválasztására. Ha igen, körülbelül mekkora költséggel járnak ezek az eljárások?

Tisztelettel: Nagy Gábor

lajcsó # e-mail 2018.07.10. 07:55

"Majd kapnak aláírt példányt a szerződésből"
Még az sem szükséges.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

kacs21 # e-mail 2018.07.10. 05:18

Köszönöm! Tanultam abból, amiket írtál :)

nonolet # e-mail 2018.07.09. 17:34

Az erdő adattár se biztató...
A nem erdő célú hasznosításra nézve.

https://erdoterkep.nebih.gov.hu/

nonolet # e-mail 2018.07.09. 17:28

0914/91es hrsz

Megnéztem hol van és mi ez.
Hááát nem lesz egyszerű vevőt találni rá, szerintem.

nonolet # e-mail 2018.07.09. 17:13

"lemondó nyilatkozatot alá íratni velük"

Ehhh... ugyanmár, NEM kell! semmi ilyesmi.

Majd kapnak aláírt példányt a szerződésből
illetve olvassák a kifüggesztést az érdekeltek.

Olvasmány: kézikönyv a földforgalomról
https://www.nak.hu/…zikonyv/file

nonolet # e-mail 2018.07.09. 17:09

Nem muszáj! előre megkeresni őket.
Miért is lenne az?!

A saját részed

  • tőlük függetlenül
  • akkor

és

  • annak adod el
  • akinek akarod.

DE!!!

A már KÉSZ aláírt szerződésből (ha akadt vevőd) majd küld a tulajdonos társaknak IS az ügyvéd.
Illetve ki is függesztik 60 napra.

Így és EZEKBŐL értesülnek majd "hivatalosan" az érdekeltek.
Aztán aki éppen akar az élhet az elővásárlási jogával.

Ennyi.

kacs21 # e-mail 2018.07.09. 15:40

Logikus, amit mondotok. viszont először szerintem muszáj a társ tulajdonosokat megkérdezni és akkor is lemondó nyilatkozatot alá íratni velük, hogy hivatalos legyen a szándékuk. Ez a terület helyileg a 0914/91es hrsz. Ezen van legelő is nem csak tiszta erdő, de több fa van rajta mint fű :)

Üdvözlet :)

nonolet # e-mail 2018.07.08. 19:26

"ha nem válaszolnak "

Akkor nem érdekli őket az ajánlatod ...

"vagy meghaltak"

akkor van vagy lesz örökös

"esetleg elköltöztek?2

Akkor megtalálhatók :-)
(99%-ban)

nonolet # e-mail 2018.07.08. 19:23

Ilyen kicsi terület nem lehet külön választani erdőből.

Meghirdeted és ha akad vevő megkötöd vele a szerződést.

A MÁR megkötött szerződés alapján tudnak az elővásárlásra jogosultak rájelentkezni, ha akarnak.

- -

Első körben persze a TÁRS tulajdonosokat érdemes megtalálni és megkínálni őket a vételi lehetőséggel.
Más úgyse nagyon akarja majd megvenni...

-

Merre van Kecskeméten, mi a helyrajzi száma?

kacs21 # e-mail 2018.07.08. 15:40

Tisztelt Fórumozók és hozzáértők!

Örököltem oszatlan köszös tulajdonban lévő erdőt Kecskeméten. 7részből 2 az enyém ez kicsit kisebb mint 1ha. Mit lehetne tenni, hogy megszüntessem az osztatlan közös tulajdont és sajátom legyen a terület (leváljak róluk vagy minkenki megkapja a területét és külön helyrazi számon legyen)?

Ha a fenti nem megy hogyan adhatnám el?
Annyit tudok, hogy elővásárlási joguk van a többieknek és elvielg az önkormányzatnál is ki kell függeszteni 60 napra.
Nem ismerem a többi tulajdonost próbáljam meg felkeresni Őket? És ha nem válaszolnak vagy meghaltak esetleg elköltöztek?
Elnézést, hogy hosszú lett, de ezek a kérdések foglalkoztatnak. Ha jól láttam ez a terület a tervezettérképen már általános tanyás minősítésben van.

Köszönöm a válaszokat :)

Japhrimel # e-mail 2018.03.29. 19:25

Köszönöm szépen a válaszokat!!
Sajnos a dolog ennyire nem szimpla. Nekik csak a pénz kellene, de az minél előbb. Nekem annyira nem sürgős. Tulajdonképpen majdnem meg is egyeztünk anno, aztán mégsem sikerült. (először ők ajánlottak, kevesebb pénzt, ami nekünk is megfelelt volna - de meggondolták magukat).
A szóban forgó munkálatok ideje alatt ott lakott. Sok olyan munka volt, amit mi magunk végeztünk (párom és én) - sajnos magamnak nem adtam számlát. Viszont úgy tudom, az állagmegóvó munkálatokban tulajdoni hányadnak megfelelően kell részt vállalni (anyagilag mondjuk).
Az ingatlan értéke nem tudom, most mennyi, de ez egy nagyon öreg ház, vidéken, további felújítás sem ártana, szóval nem biztos, hogy ér 10 milliót.
Kedves nonolet! Elnézést, ha félreérthető volt a megfogalmazás, de nem sok - sok évről van szó, hanem 3 vagy 4 évről. Ennyi ideje költözött ki a nevelt testvérem. Bérleti díjat pedig nem számolnék fel magamnak, hiszen mind anyagilag, mind más módon kivettem a részem a ház fenntartásából.
Egyébként törekedni fogunk a megegyezésre, senkinek nem célja a pereskedés, csak szerettem volna tudni, kb. mire számíthatok.
Még egyszer köszönöm!!

nonolet # e-mail 2018.03.29. 10:24

Japhrimel

Van egy 10 miliónál többet érő ház.
Aminek a FELÉBEN ingyen laktál sok-sok évet.

Oszd el a mosatni árát 2-vel.
Add hozzá az ingyen ott lakásod reális bérleti díját!
Vond ki a ráköltött pénzed.

Még mindig sok a kért 4 millió?!

Pláne, hogy utána EGYEDÜLI tulajdonos leszel!!!
Ami igen nagy előny ám...

drbjozsef #   2018.03.29. 08:15

Persze, alkudozni meg lehet próbálni, ajánljatok fel valamit, csak támogassátok meg érvekkel, legfeljebb nem megy bele. Csak nehogy 7 milliót kérjen hirtelen, ha rájön, hogy annyi az 50% piaci értéke...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2018.03.29. 08:13

Ha az ingatlan többet ér, mint 10 millió forint MOST, akkor én azt hiszem kiegyeznék abban a 4 millió forintban.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2018.03.29. 07:57

Többlethasználati díj az önként elköltözőnek nem jár, csak akkor, ha bizonyíthatóan a szándéka ellenére akadályozza meg a másik társtulajdonos(ok) az ingatlan használatában.

A részének megváltása nem ennyire egyszerű. Ha perre kerülne a sor, eleve a mostani piaci árból indulnának ki, egyáltalán nem számít, hogy X évvel ezelőtt mennyit ért az ingatlan, és mennyiért kapta a részét. Kapott 50%-ot, pont. Ha most kell megváltani, most kell érte fizetni, akkor a mostani értékén kell ezt megtenni. Természetesen ez módosulhat olyanokkal, hogy nem fizetett a felújításokba, de ha ez nem értéknövelő beruházás, hanem csak állagmegóvó munkálatok (ráadásul kellenének a számlák, ez sem bemondásra megy), pláne ha nem is lakott ott ezalatt, akkor nem sokat fog számítani.
Sajnos így meg egy ez. Annak idején jó ötletnek tűnt biztos, tulajdonrészt adni neki, de a dolgok változnak, így aztán az akkori döntésnek isszátok a levét.

A per költséges lesz, az biztos, és sokáig tarthat. Próbáljatok megegyezni. Ha máshogy nem megy, harmadik fél bevonásával, valaki független ismerős, esetleg tényleg független mediátor bevonásával. Utóbbi alapesetben fizetős, de per mellett ingyenesen is lehet kérni (addig halasztják a pert).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.