Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


osztatlan közös tulajdon megszüntetése

drbjozsef #   2019.10.11. 09:01

Aztán ha mégis megszavazzák az eladást (bár ehhez az önkormányzatnak mint tulajdonostársnak is lehet egy-két szava, ha kisebbségben marad, a jogos érdekére hivatkozva simán megnyerné bíróságon), és valamikor a későbbiekben mégis beköltözne valaki a lakások egyikébe, akkor majd a társasház önköltségen összkomfortosíthatja a lakás(oka)t, ha máshogy nem, szintén a bíróság igénybevételével.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Immaculata # e-mail 2019.10.10. 22:14

Csontikka

Nem adhatók el, nem a jogszabály szabályozza, hanem a szükség.

IstvánP. # e-mail 2019.10.09. 21:01

Kedves Csontikka!

Megkérdezhetem, hogy helyileg hol van ez a társasáház?
(Akár emailben: istvan@aracom.co.uk)

Üdvözlettel: István

Csontikka #   2019.09.20. 13:11

Kedves Fórumozok!
Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni:

A múlt heti társasházi közgyűlés jegyzőkönyvében szerepel egy határozat, miszerint a tulajdonosok egybehangzó többségével el kívánják adni, a közös tulaldonban lévő tárolókat. (régi közös WC)

A mi emeletünkön / oldalunkon viszont még két önkormányzati lakás is van ahol a mái napig nincs WC a lakásban. (igaz ezeket jelenleg nem lakják)

Valaki nekem régen ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ezek a WC-k/tárolokók csak akkor értékesíthetők ha már nincs a környezetében ilyen lakás, mint az előbb említett. Nem tudom mennyire állja meg a helyét ez az állítás.

Ezügyben szeretnék pontos képet kapni, hogy egy ilyen esetben a társasházi határozat alapján eladhatók-e ezek a tárolók vagy sem? Hol lehetne találni további információt ezzel kapcsolban, milyen jogszabály rendelkezik ennek részleteiről?

Segítséget előre is köszönöm!

hobbyhippy # e-mail 2019.08.02. 18:07

Egy hosszúkás parcellám va, 2 HA méretű szántó, de rétnek van használva.

Mindkét oldali szomszédom nagy méretű parcella, hasonló besorolású és használatú, egyik oldalon egy kb 10 HA-os, a másik oldalon egy még annál is sokkal nagyobb területű.

Mindkét szomszéd helyrajzi szám osztatlan közösben van és nagy számú jogtulajdonossal.

Kérdésem:

Mindkét szomszéd telek esetében a földhivatali nyilvántartás alapján, lehetőleg az össszes tulajdonosnak azonos tartalmú levelet tervezet írni, olyan ajánlattal, hogy valamilyen áron (HA, m2 -re vetítve kifejezett) tőlük tulajdonrészeiket megvásárolnám.

Feltéve, hogy ez - részben - sikerül, mondjuk példának okáért, a bal odaliból sikerülne 3 HA-t, a jobb oldali szomszédosból 5 HA-t megvennem.

Akkor hogyan tudok a részemen gazdálkodni? Leválaszthatom-e. logikus módon úgy, hogy a meglévő parcellámhoz csatolom, nyílván egybefüggően?

A területek minden tekintetben homogénak.

Sikeres adás-vétel esetén azonnal megkezdeném a birtokba vételt, még ha ez némileg kérdéseket is felvehtet valaki számára.... mit szóltok ehhez?

MajorDomus # e-mail 2019.04.18. 21:28

ez utóbbi a megoldás.
de a lakhatását meg jell oldani valahol

drbjozsef #   2019.04.18. 12:42

Bár gondolom nem erre irányul konkrétan a problémád, a saját tulajdonrészét bárki, bármikor, bárkinek - a többi tulajdonostárs elővásárlási joga mellett - eladhatja. Nem kell hozzá senkinek az engedélye.

Persze, egy 1/4 vagy 1/6 rész önállóan kevéssé forgalomképes, de ha olyan rossz a helyzet, akár így is megérheti "elkótyavetyélni".

Egyebekben pedig bármelyik tulajdonostárs indíthat közös tulajdon megszünetetésére irányuló pert. Vagy megváltja valaki a többiek részét, vagy elárverezik a házat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

D.H.Krisztina #   2019.04.18. 12:19

Üdvözlöm!
Tanácsot szeretnék kérni öntől. Van egy osztatlan közös tulajdonban lévő családi ház, amit nem lehet megosztani. 4-en vagyunk tulajdonosok egyenlő részben, anyósom , apósom, férjem és én. Anyósom és apósom már rég el vannak válva. Apósom ellehetetleníti mindannyiunk életét.Ő egy alkoholista, nem dolgozik, ápolatlan, nem tisztálkodik és ebből kifolyólag nagyon sok probléma van vele. 2 éve bíróság által ki lett tiltva 30 napra a házból, mert ittasan megütötte anyósomat. Van 3 lány gyermekem , 19, 12, és egy értelmileg sérült 9 éves. Apósom rendszeresen a ház sarkánál nyilvánosan végzi folyó ügyeit, még csak el sem bújik.Mikor megláttuk jeleztük neki , hogy menjen el a wc-re és ott intézze, de nem hajlandó.Pár hete kis híján ránk gyújtotta a házat.A ház körül semmit nem hajlandó csinálni. A rezsi részét is csak veszekedések árán fizeti ki. Zárkóznunk kell miatta. Ellopja az élelmiszert is anyósomtól rendszeresen. Gondolkodtunk a ház eladásán, de apósom hallani sem akar róla. Kérdésem a következő lenne. Hogyan tudnánk rá venni hogy eladjuk a házat? Milyen járható út lenne , hogy ne kelljen vele együtt élni?
Válaszát előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.04.10. 20:39

Köszönettel tartozol drb...-nek
mert rászánta az időt és leirta a lényeget.

erről van szó,ezért kérdeztem hogy komolyan gondoltad e

drbjozsef #   2019.04.10. 07:08

Nascar,

  1. Kérni bármit lehet. De a 117 év alatt használták az ingatlanrészét az illetőknek mások. Az arra eső használati díjat levontad? Egyébként 5 éven túl minden elévült, azon belüli számlák megosztását kérhetitek esetleg.
  2. Olyan nincs, de lehet pert indítani közös tulajdon megszüntetése tárgyában. Bár előbb érdemes megpróbálni megvásárolni, hátha meg tudtok egyezni, és megspórolni a perköltségeket.
  3. Kérni bármit lehet. Én, a helyében nyilván nem mondanék le róla. A helyzet az, hogy a nem ott lakó tulajdonos visszamenőlegesen nem követelhet használati díjat. De ha Ti felújítási költséget akartok leverni rajta, amit Ti laktatok le, akkor az az etikus, ha a használattal is számoltok. És akkor már nem biztos, hogy még nektek járna pénz, sőt...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.04.09. 21:20

Ezt úgye nem gondoltad komolyan?

Nascar # e-mail 2019.04.09. 21:02

Szeretném a segítségeteket kérni! A helyzet a következő: adott egy családi ház, mely osztatlan közös tulajdonban van. 4 tulajdonos van. A ház 1900-1902-ben épült (természetesen azóta fel lett újítva, hozzá lett építve). A jelenlegi tulajdonosok mindegyike öröklés jogán szerzett tulajdonrészt. a 4 tulajdonosból 3 aktívan részt vett a ház korszerűsítésében, felújításában, illetve a felmerülő rezsi költségek fizetésében. A 4. tulajdonos, a nagyapja, majd az édesanyja után jutott tulajdonrészhez. Az említett nagyapa soha nem élt az említett házban, annak semmilyen költségét nem fizette az elmúlt 117 év alatt. Ugyanez igaza lányára, aki szintén soha nem élt itt, és soha nem fizetett semmit. Majd a mostani örökösre/tulajdonosra is ugyanez igaz. A családunknak ez az ága soha nem élt itt, és nem vállalt részt a ház fenntartásában semmilyen módon, de öröklés útján tulajdonrészük van. Kérdésem az lenne: 1., Lehet-e tőlük bármilyen költséget kérni a tulajdonrészük alapján, akár visszamenőleg? 2., Lehet-e elidegenítési pert indítani? 3., Kulturált megoldás keretein belül, lehet-e kérni olyat, hogy a "tartozás" fejében lemondjon a tulajdonrészéről? Válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.03.04. 20:50

Mindenképpen ez a járható út,ha ki tudjátok vásárolni a közös tulajdonból.
arra célszerű adatokat gyűjteni,hogy a kérdéses időszakan kiek mennyi volt a jövedelme,mennyiel járult hozzá a közös vételhez.
nem elfelejtendő,hogy a fiad lakása különvagyon volt, minden további szerzésnél ezt az ő részének számitásakor figyelembe kellett volna venni,ahogy most is!

Cinciminci # e-mail 2019.03.04. 18:36

A segitségeteket szeretném kérni. A fiam és volt élettársa 50-50 %-ban 2 évvel ezelőtt ősszel árverésen vásároltak egy 240 nm-es félkész házat telekkel 6 millió Ft-ért, ami osztatlan közös tulajdon. Tavasszal megkezdték a ház közművesitését, a válaszfalak megépitését, majd a hölgy szerelmes lett, és elküldte a fiamat, aki azóta itthon él. (Volt budapesti lakása, amiből vettek egy új házat, azt ő kétszintessé épitette, majd eladták, elmentek albérletbe, és közben ezt a félkész házat megvették a nő nyomására). Az épitkezés egy időre leállt, majd a nő úgy-ahogy lakhatóvá (?) tette, és suttyomban beköltözött a közös gyerekkel. Szigetelés nincs, ajtó-ablak van, nincs bepucolva. A 240 nm-ből az első, illetve a hátsó garázst gondolja a fiam tulajdonának, de a házhoz nem adott kulcsot természetesen. A két garázs között nincs átjárás, és nm-ben sem fedi le a terület felét. Megegyezni nem tudnak, mert a nő ingyen szeretné az egészet, ami elfogadhatatlan "ajánlat". Kérdésem: Erre a helyzetre megoldást jelentene a közös tulajdon megszűntetése iránt inditott per? Vagy esetleg valami egyéb ötlet? Nem tartom tisztességesnek, hogy a nő beleült a készbe úgy, hogy alig dolgozott, nem volt semmije, most meg 240 nm-ben uralkodik, és még követelődzik is, miközben a fiam lakása elúszott, és ha nem fogadtam volna be, akkor hajléktalan lenne. Minden megoldás érdekel! Előre is nagyon szépen köszönöm!

lajcsó # e-mail 2019.02.25. 21:37

Egyik sem tuti.
A művelésből való kivonásról a földhivatalnál érdeklődjél!
Az osztatlan közös megszüntetése ugyan lehetséges, de figyelembe kell venni, hogy van egy minimális teleknagyság (ha jól tudom zártkertek esetében 1500 négyzetméter, külterületi földek esetében 3000 négyzetméter).
A két eljárás együttes költsége kb. eléri, vagy meghaladja az ingatlan értékét.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

MajorDomus # e-mail 2019.02.25. 20:33

Fordulj helyi ügyvédhez, mindenre ad megoldást,és árajánlatot!

szigege # e-mail 2019.02.25. 17:33

Üdvözlöm!
Oszatlan közös terület megvásárlásán gondolkodom. 3 tulajdonossal bíró földterületről van szó, ügyvéd előtt kötött megosztással, kerítéssel elválasztott terület részekkel. Sajnos az ingatlan nem lett kivonva a művelési ágból.Tudomásom szerint 2017. decemberig lett volna lehetőség ezt megtenni. kérdésem, hogy jelenleg van-e valamilyen mód a művelési ából történő kivonatásra és az osztatlan közös terület különválasztására. Ha igen, körülbelül mekkora költséggel járnak ezek az eljárások?

Tisztelettel: Nagy Gábor

lajcsó # e-mail 2018.07.10. 07:55

"Majd kapnak aláírt példányt a szerződésből"
Még az sem szükséges.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

kacs21 # e-mail 2018.07.10. 05:18

Köszönöm! Tanultam abból, amiket írtál :)

nonolet # e-mail 2018.07.09. 17:34

Az erdő adattár se biztató...
A nem erdő célú hasznosításra nézve.

https://erdoterkep.nebih.gov.hu/

nonolet # e-mail 2018.07.09. 17:28

0914/91es hrsz

Megnéztem hol van és mi ez.
Hááát nem lesz egyszerű vevőt találni rá, szerintem.

nonolet # e-mail 2018.07.09. 17:13

"lemondó nyilatkozatot alá íratni velük"

Ehhh... ugyanmár, NEM kell! semmi ilyesmi.

Majd kapnak aláírt példányt a szerződésből
illetve olvassák a kifüggesztést az érdekeltek.

Olvasmány: kézikönyv a földforgalomról
https://www.nak.hu/…zikonyv/file

nonolet # e-mail 2018.07.09. 17:09

Nem muszáj! előre megkeresni őket.
Miért is lenne az?!

A saját részed

  • tőlük függetlenül
  • akkor

és

  • annak adod el
  • akinek akarod.

DE!!!

A már KÉSZ aláírt szerződésből (ha akadt vevőd) majd küld a tulajdonos társaknak IS az ügyvéd.
Illetve ki is függesztik 60 napra.

Így és EZEKBŐL értesülnek majd "hivatalosan" az érdekeltek.
Aztán aki éppen akar az élhet az elővásárlási jogával.

Ennyi.

kacs21 # e-mail 2018.07.09. 15:40

Logikus, amit mondotok. viszont először szerintem muszáj a társ tulajdonosokat megkérdezni és akkor is lemondó nyilatkozatot alá íratni velük, hogy hivatalos legyen a szándékuk. Ez a terület helyileg a 0914/91es hrsz. Ezen van legelő is nem csak tiszta erdő, de több fa van rajta mint fű :)

Üdvözlet :)

nonolet # e-mail 2018.07.08. 19:26

"ha nem válaszolnak "

Akkor nem érdekli őket az ajánlatod ...

"vagy meghaltak"

akkor van vagy lesz örökös

"esetleg elköltöztek?2

Akkor megtalálhatók :-)
(99%-ban)