Zártkert átminősítés


szaboknak # 2021.10.26. 08:39

Kovács_Béla_Sándor
Igy néz ki
zártkert 1234/1 helyrajzi szám.
És ezt írja:
müvelési ág/kivett megnevezés/ min.o ha m2 k.Fill. ter. kat. jöv
ha m2 k.fill
.gyümölcsös és lakóház 2 940 2.37

A ház lakóházzá van minősitve, teljesen közművesitett ( víz,gáz,villany) engedélyezett tervrajz is van.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.26. 07:19

Akkor nem zártkert. Hogy néz ki a helyrajzi szám?

drbjozsef # 2021.10.26. 06:02

szaboknak,

Az épület alatti telekrész sincs kivonva a művelés alól?

szaboknak # 2021.10.25. 19:24

Kovács_Béla_Sándor
Tulajdon lapon is gyümölcsös és lakóház

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.25. 14:36

Szerszámtároló, terményraktár vagy valami más hasonló lesz az, nem lakóház.

nanemaaa # 2021.10.25. 12:52

Már az is a lehetetlen határát súrolja, hogy olyan telekrészen álljon lakóépület, ami nincs kivonva művelés alól. Zártkertben meg pláne, mert ott csak a teljes telek kivonását követően lehetett lakóépületet építeni. Ettől elvonatkoztatva azonban azt javasolom, hogy a kérdéseddel fordulj a földhivatalhoz, mert mezőgazdasági területet nagyon nehezen engednek kivonni, és csak előre meghatározott beruházás érdekében. Magyarán amit ők mondanak, az lesz az igaz. A többi mellébeszélés.

szaboknak # 2021.10.25. 11:44

rbjozsef
Zártkert gyümölcsös és lakóházként szerepel és ezt szeretném kivonatni művelési ág alól.

drbjozsef # 2021.10.25. 10:31

szaboknak,

LAKÓház egy művelés alól ki nem vont területen? Valami nem stimmel...

szaboknak # 2021.10.25. 09:14

Üdvözlöm!
Van egy zártkertem amin van egy lakóházá minősitett épület és bővités miatt szeretném kivonatni művelési ág alól. A kerten van tulajdoni megosztás. A kérdésem az lenne, hogy külön azt a részt amin a lakóház van ki lehet e vonni művelési ág alól vagy csak az egészet egyben? És a másik kérdésem a költségekkel kapcsolatos, hogy fix vagy terület függő? Köszönöm válaszát.

nanemaaa # 2021.07.19. 07:12

Üdülőterületté minősítés egyben belterületbe vonást is jelenten, amiről már tudod, hogy erre nem készül az önkormányzat. Nem is járnál jól vele, mert belterületen sincs 10 m szélességű építési telek, kivéve a zártsorú beépítettségű terület. De az már talán túlzás lenne, hogy kizárólag a te érdekeid okán egy nagy laksűrűségű területet hozzanak létre. Megjegyzem, üdülőterületen lakóépületet építeni nem lehet, de ez most mellékes.
Olvasd el a helyi építési szabályzatot. Ha kötelezően előírja a telekhatárok menti 5 m távolság elhagyását egy épület mellett, akkor sajna így jártál, a vásárlás előtt kellett volna gondolkodni rajta, hogy mi célból veszel telket. Egyébként építési előírások mindenhol vannak, így kevés az esélye, hogy bárhol vásárolsz, ott azt csinálsz, amit éppen szeretnél. Kivéve a bukfencet, mert azt bármelyik övezetben szabad vetni.

Ignath Gyorgyi # 2021.07.18. 12:36

Üdvözlöm. Van egy külterületi, művelésből kivont zártkertünk a XVII. kerületben, a városközponthoz közel, a belterület mellett a 2. telek. Víz, gáz, villany az utcában, megfelelő széles aszfaltozott út is. Az önkormányzat szerint nem lesz belterület, mert általában csak 10-11 méter szélesek a telkek. Az kérdezném, hogy lehetne - e pl. üdülő övezetté nyilvánítani, hogy lehessen valamit építeni, mert jelenleg gazdasági épületet lehet, 5-5 méterre a telekhatártól. Sokan életszerúen laknak itt, és nagy házak vannak errefelé is. Hogy lehetne hivatalossá tenni egy kis házacska építését? Köszönöm válaszát.

Csuklósbusz # 2020.11.17. 19:01

Építeni rá, ráadásul legálisan?

Földtörvénynek a föld védelme a célja, itt kb sok kiskapu és kerülőúton kell akkor menned ha legálisan, engedéllyel akarsz építkezni a végén.

Amíg nem a tied addig nehezen is tudsz eljárni. Ha ennyire akarod vedd meg, és utána próbálkozz, de bennevan hogy építkezés nem lesz belőle.

PirosBp # 2020.11.17. 14:57

Köszönöm a választ!
Ügyvéd van, az eladó részéről, és az átminősítés költségét az eladó fizeti. Elég magas árban egyeztünk meg a telekért, úgyhogy én már csak az adásvételi szerződésért fizetnék az ügyvédjének. Próbáltam ingatlanjogászt keresni, de egyenlőre nincs senki, aki vállalná az ügyet az irányomból. Kivonatni mindenképp ki kell, mert így nem tudok rá építkezni törvényesen.
Számomra azért problémás az ügy, mert a várakozásban elengedtem két építési telket, ami olcsóbb is volt, de azok nem voltak annyira jó helyen, mint ez a telek. Így jártam. Majdcsak szembe jön valahol a megoldás.

Csuklósbusz # 2020.11.16. 20:11

PirosBp!

Amennyi pénzt ha rászánnál, annyival többet ha írtok a papírra talán eltántorítja az elővásárlási jogosokat. Vagy letehetnél egy tanfolyamot amivel földművesnek minősülsz. Mert az átminősítés ha sikerülne is nem két fillér és kb annyi idő mint amennyivel a földtörvénnyel is átmegy.. most a járvány idején például hiába függesztik ki a hivatalban, jóval kevesebb ember fordul ott meg...
Fáj rá még valakinek a foga?
Mert ha a szomszéd földművestől féltitek akkor nem fog menni. De mint írtad, mindkét szomszéd ki van vonva, akkor elvileg ha te is földművesnek minősülsz és izmos árat írtok a papírra akkor valszeg a tiéd lesz. Persze nem szabad túlzásba esni mert azért is vissza dobhatják. Keress egy ügyvédet és másik irányból közelítsétek meg.

Nekem csak kivett tanya van a tulajdoni lapon, nincs beleírva hogy föld Szántó rét legelő semmi. Ezért is azt mondták hogy még földvédelmi bírságot sem kell fizetni. Ennek ellenére a földforgalmi törvény szerint vásárolta a tulajdonosa és aszerint is adhatná el. Dehát ahány ember annyiféleképpen tudja ezt, ügyvéd visszaadja a pénzem, közjegyző lepattint, jogifórumon kiutálnak, holott én magam és ismerősi köröm anomáliáira keresem a válaszokat. Ha eljutnék a földbizottságig szerintem azok is fognák a fejüket tőlem..

PirosBp # 2020.11.16. 14:38

Kedves Kovács Béla Sándor, pont ez a kérdésem.

Kedves Csuklósbusz!
Pont ezért nem tudom megvásárolni, mert ha nincs kivonatva művelés alól, akkor ki kell függeszteni, és elővásárlási jogok ugyibár. Nyár óta húzódik, mindig visszadobják a kérelmet, hiába van hiánypótlás minden esetben úgy, ahogy előírják a határozatban, 30 nap elteltével elutasítják. Az utolsó elutasítás azért volt, mert nincs gazdasági épület a telken.

drbjozsef # 2020.11.16. 14:34

A "kivett tanya" nem kellene, hogy az Fftv. hatálya alá tartozzon.
Gondolom, az ingatlanhoz tartozik még ezen kívül is valami, ami nem kivett.

Csuklósbusz # 2020.11.16. 14:07

PirosBP megírhatná miért nem tudják így eladni, miért annyira fontos a kivonatás?

Mi a terv kivonatás után?

Illetve hogyan kérték és mivel indokolták az elutasítást?

Manapság egy kivonatás vagy átminősítés szinte lehetetlen.

De nekem mégis ígéretet tettek egy kivett tanyából ( földtörvényes) hogy kiveszik a földtörvény alól, ha sikerül beszámolok róla.

De sok ügyintéző ellentétes információkat adott erről..

Van a neveden már termőföld?
Földtörvénnyel is el lehet adni, csak sok idő, meg a pénzes földesurak esetleg elviszik előled.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.16. 12:25

Ha már valóban kérelmezte a tulajdonos a művelésből kivonást, és nem engedélyezték, akkor mi mást lehetne még tenni?

PirosBp # 2020.11.16. 10:50

Javítok, elnézést!
Tulajdoni lapon szántó, településrendezési rajzon Lke-9.
1/1 tulajdon. Van számomra valami bíztató kilátás?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.16. 06:36

Biztos, hogy belterület? Biztos, hogy LK?
Mi a művelési ága? (Nem, a "zártkert" nem művelési ág.)

PirosBp # 2020.11.15. 20:33

Tiszteletem!
Van bármilyen törvényes lehetőségem a lentiekre? Ha igen, akkor lenne aki vállalja - természetesen díjazás fejében - a végigvitelét?
Adott egy Pest megyei belterületi telek, zártkert, művelés alól nem sikerül átmódosítani, LK övezeti besorolásban van. Így adás-vételt nyár óta nem tudok nyélbe ütni az eladóval emiatt. Már 3x utasították el a kivonást. Mindegyik szomszédos telek évekkel ezelőtt át lett minősítve, mikor ingyenesen megtehették a tulajdonosok. Ezzel a telekkel viszont nem foglalkozott a tulajdonos, most szerette volna megtenni, a költségek megfizetése mellett, de nem jut előre a hatóságoknál.
Köszönet bármily segítségért!

nanemaaa # 2015.03.17. 14:01

Kisebb települések olykor - ha különösen indokoltnak tartják - belevágnak. Legalább is tudok párat. Az más kérdés, hogy cirka 2 év az átfutás.

lajcsó # 2015.03.17. 08:04

"Egy HÉSZ módosítás csak pár millió forint."
Ha csak ennyiről lenne szó! A HÉSZ módosítás,egy rendkívül bonyolult és hosszadalmas eljárás. Egy telek miatt vagy egy személy kedvéért egészen biztos nem vág bele az illetékes önkormányzat.

nanemaaa # 2015.03.17. 07:37

Egy telekért? Biztosan. Egy HÉSZ módosítás csak pár millió forint. Gondolom, ha fizeted, akkor meg is teszik. :)

Tyorotyere # 2015.03.16. 11:38

Köszönöm a hozzászólást, még futunk egy pár kört a helyi önkormányzatnál akkor...
Akkor gondolom helyi rendelkezés szerint akár át is lehetne minősíteni ezt? :D