Lakóépületté nyílvánitás

nanemaaa # 2016.09.07. 07:03

Mint már korábban is írtam, a rendeltetés megváltoztatása nem engedély köteles tevékenység, kivéve, ha az önkormányzat településképi bejelentéshez köti.
Fordulj az illetékes építésügyi hatósághoz, hogy megtudd, az adott területen a helyi építési szabályzat szerint lehet-e építeni lakóépületet és milyen feltételekkel. Ha azoknak megfelelsz, akkor kérhetsz a rendeltetés megváltoztatásáról és annak jogszerűségéről hatósági bizonyítványt az építésügyi hatóságtól. Annak birtokában már lehet bejelentkezni, az ingatannyilvántartásban átvezetni...stb.

Csak halkan jegyzem meg, hogy ennek lerendezését joggal várhatnád el az eladótól is, hiszen vélhetően lakóépületként és nem mezőgazdasági tárolóként árazta be az ingatlant.

Héjoká # 2016.09.06. 19:01

Kedves Akárki!

NEM lehet akárhova bejelentkezni!!!!

Héjoká # 2016.08.30. 14:29

Kedves Nonolet!

Köszönöm a választ!

A lakóépületté minősítéssel akkor talán nem lesz gond, mert terménytároló néven maga az épület lehet családi ház ( 107nm)szerkezetű, így annak teljesen megfelelhet. Beépítettség: szobák száma 3 (össz. 40nm), +2 fürdőszoba, szigetelés stb. függvényében. A család 9 évig családi házként használta (erdélyi gerendaház: gerenda 8-10 cm, 10 cm kőzetgyapot, gipszkarton, belső vakolás). Vegyes tüzelésű kazán + padlófűtés. A telek 4.000nm, a beépítettsége 3%. Közművek: villany, szv.csatorna, ipari áram. Víz fúrt kút, ciszterna.

Tulajdonképpen ezek szerint egy család törvényesen élhet bejelentve egy terménytárolóban is, úgy hogy nincs átminősítette családi házzá?

Azaz törvényesen megvehetjük azt a házat úgy, hogy terménytárolónak van bejelentve és családi házként használjuk (használták)?

Héjoká # 2016.08.22. 14:04

Kedves Válaszadók!

Ingatlan vásárlás előtt állunk. Párommal egy falu külterületén lévő, termény tárolónak bejelentett családi házat szeretnénk megvásárolni. A telek 4.000nm, a ház 107nm. A jelenlegi tulaj családi házként használja, összközműves erdélyi grendaház, és ott is laktak tartósan.

Kérdésem az lenne, hogy egy ilyen ingatlanra lakhatási engedélyt kapnánk-e? Vagy máshova kéne bejelentkezni?

Válaszukat előre is köszönöm!

Mokate13 # 2016.08.21. 09:25

Köszõnõm nonolet a válaszodat.
Igen egy ilyen válaszra vártam
Ebből számomra kiderült hogy minden marad a régiben,ugyanis helyileg úgy van szabályozva az építési engedély hogy a telek jobb oldalára lehet építkezni.
Szóban forgó épület a telek bal oldalán van .
Ilyen esetben nincs méltányossági engedély?

nanemaaa # 2016.08.17. 06:21

Mokate13
Pedig ennél több választ nem kaphatsz. Ha be tudod tartani az építésügyi jogszabályokat, akkor igen. Fordulj az építésügyi hatósághoz. Nincs más tanács.

Mokate13 # 2016.08.17. 05:49

Tisztelt nanemaaa.

Köszönöm válaszát,de a számomra nagyon fontos kérdésre nem kaptam választ ..vagy csak én nem értettem meg?
Azt szerettem volna megtudni hogy a jelenleg meglévő összkomfortos meĺléképület lakóépületté nyilvánittatható-e?

nanemaaa # 2016.08.16. 06:58

A rendeltetés megváltoztatása nem építésügyi hatósági engedély köteles tevékenység. Az 50 lm3-nél és 3 m gerincmagasságnál kisebb melléképület építése sem. Ugyanakkor mindkét esetben be kell tartani a helyi építési szabályzat és az országos érvényű építésügyi szabályokat és más hatósági előírásokat. Fordulj a hatáskörrel rendelkező építésügyi hatósághoz.

Mokate13 # 2016.08.15. 20:09

Tisztelt Fórumozók..

Kérném a segítséget a következő ügyben .
1 éve vettem egy 48 nm-s melléképületet.
14 éve épült engedély nélkül.
Az idő előrehaladtával egy összkomfortos lakóépületté alakította a belsejét az akkori tulajdonosa.
Én mindezek tudatában vettem meg az ingatlan , bízva abban hogy lakóépületté nyilváníttathatom majd .
Annyit már megtudtam hogy le nem bontatják már velem , de ennél többet szeretnék , pl. biztosítás kötésnél is nem melléképületre szeretnék kötni .
Szeretnék egy valóban melléképületet készíteni majd , faszerkezetűt.
Egy 20 nm-est.
Összefoglalva a két kérdésem a következő lenne:
Hogyan tudom lakóépületté nyilváníttatni a fent leírt épületet?
A melléképülethez amit szeretnék csinálni kell-e építési engedély?
Ebben kérném a tanácsotokat hogy hová-merre kell fordulnom ez ügyben ?
Köszönettel várom a témában jártas válaszát .