Melléképület, garázs építési engedélye


Ben # 2005.05.03. 09:40

Valahol azt hallottam, hogy ha fából építünk melléképületet, garázst, akkor nem kell építési engedély, mert az ideiglenes építménynek minősül. Igaz ez?

Bubó # 2005.05.04. 22:12

Nem.
Véleményem szerint minden építmény „ideiglenes”, csak a téglából épült tovább tart!
Tudomásom szerint a garázs építéséhez akkor is kell építési engedély, ha fából építed.

Fife12 # 2010.05.27. 12:57

Kivéve, ha már meglévő garázst újítasz fel, akkor sem bejelentés, sem építési engedély nem szükséges.

MajorDomus # 2010.05.27. 20:55

Kell engedély,sőt helyi adó köteles.

nanemaaa # 2010.05.27. 21:11

Kell engedély és tök mindegy, hogy miből építed. Szélsőséges esetben akár papírból is. ;)

frife # 2010.10.26. 22:22

Tanácsot kérek!
1978-ban vásároltam egy nagy telken lévő 150 nm-es területet, melyen egy lakható melléképület volt, lakóval.
A lakhatási jogot haláláig gyakorolta a bent lakó.
Két éve meghalt.
Időközben a telek fennmaradó része eladásra került és egy háromszintes épület, majd egy melléképület épült, közvetlenül az enyém mellé.
Az én területemen lévő rossz állapotú ingatlant kitakarítottuk, majd a beomlott épületrész tetőszerkezetét elbontottuk, mert életveszélyes volt.
Ezután a fenmaradó részt (ebben lakott a lakó, a haláláig)szeretnénk használható állapotba hozni.
Akár úgy, hogy elbontjuk és újá építjuk.
Kell-e ezt a felújítást építésszel terveztetni, angedélyeztetni, vagy lebontjuk a tetőt és megerősíítjük a falakat, felújítjuk a tetőszerkezetet és használatba vesszük.

Amennyiben az épület az eredeti méretében kerül felújításra, kell hozzá terv és építési engedély?
A Földhivatali iraton szerepel a lakható melléképület megnevezés.

Érdeklődéssel várom a választ!
Üdvözlettel: F. Ferenc

nanemaaa # 2010.10.27. 14:30

Igen, kell.

MajorDomus # 2010.10.27. 21:11

Koltseges,de nem lehet megkerulni

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.12. 07:54

Sziasztok! Tud-e valaki olyanról, hogy távfűtött társasház alatt lévő fűtött garázsból, le lehet e szerelni a fűtést? Szolgáltató hozzájárul-e?

nanemaaa # 2010.11.12. 08:44

Kérdezd meg a szolgáltatót. Ha nem a lakások fel-vagy leszálló fővezetéke (általában a garázsokban fűtőberendezés nincs is, csupán a fővezetékek hővesztesége által fűtöttek), akkor nyilván le lehet választani.
Max szakmailag indokolatlan, hiszen felborítanád vele az épület hőháztartását, pl a garázs feletti lakás fűtési számlája is megemelkedne.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.12. 10:48

Köszönöm nanemaaa, ezt magam is így gondolom, hogy nem szerencsés lépés, de átvettem egy társasházat egy olyan közgyűlési határozattal, hogy a garázsokban hozzájárulnak a fűtés megszüntetéséhez. Már az ötletet sem értem igazán, attól értékes, hogy fűtött.
De elképzelhetetlennek tartom, hogy ezt csupán a közgyűlési határozatra végrehajthatom. Ezért érdekelne, valaki gyakorlatban próbált-e már ilyesmit.
de, köszönöm a választ!

nanemaaa # 2010.11.12. 11:19

Szerintem fizikailag nem lehetséges megcsinálni. Az egész fűtéshálózatot át kellene alakítani, s a fő vezetékeket egyéb közös közlekedőkön végig vezetni.
Persze van az a pénz, de minek?

MajorDomus # 2010.11.12. 22:48

Andi
az uj távhő törvényt olvasd el.
A társasház egyúttal fűtési fogyasztói közösség is.
Amennyiben a közgyűlés határozatképes, jogosult ebben dönteni.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.13. 05:37

Köszönöm Major Domus! de nyugtass meg, hogy ehhez a szolgáltató nem járul hozzá zökkenőmentesen. Elképzelni sem tudom, hogy lehet kivitelezni. Egy átfolyó vezeték van garázsokban, fölötte lakás. Hova teszik ott??

MajorDomus # 2010.11.13. 16:59

Nem teszik sehova marad ott,ahol van,csak ledugozza a szerelő. A szolgaltato ugy járul hozzá ha a garázs fodemet 10 centis nikecell szigetelessel látjátok el. Ax engedélyt a távfűtő művek szolgáltatási csoportja adja ki.

nanemaaa # 2010.11.15. 11:35

Ledugózza? És akkor milyen csőben fog felmenni a melegvíz a lakásokba? Ha ki kell váltani ezt a vezetéket (már pedig ki kellene) akkor mégis csak ott állunk, hogy nem kis költséggel más közös helyiségeken kell keresztül vezetni a fő hővezetékeket.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.15. 12:29

Na igen:) Major Domus megnéztem, a lakásokból jön le az első garázsba, és az utolsóból megy is vissza.
Tehát csak kell a rendszert alakítani, és máshol elvinni azt a csövet.

MajorDomus # 2010.11.15. 21:17

Normal rendszerben a garázs fűtés kulon strangon megy.
Ha itt nem akkor megkerülő vezeték

Transformer # 2011.01.24. 20:04

Tisztelt Hozzáértők! Segítségre lenne szükségünk, hogy a mostani telkünkön a főépület mellett van egy melléképület, amit szeretnénk felújítani/kibővíteni (kb 40 m2), majd beköltöznének a szülők. Nem tudjuk, hogy van-e rajta lakhatási engedély (közüzemek bent vannak). Az lenne a kérdés, hogy honnan lehet ezt megtudni, illetve milyen engedélyek kellenének a kivitelezéshez? Közüzemekhez a majdani változást be kell jelenteni, kell-e külön mérőket felszereltetni (nekünk nem lenne fontos)? Köszönöm előre is az "építő" jellegű válaszokat!

nanemaaa # 2011.01.24. 21:16

Menj az építési hatósághoz. Ott megtekintheted, hogy mire is van engedély. Egyébként az épület átalakítása és bővítése is építési engedély köteles, így semmiképp sem tudod kikerülni őket.

kobeka # 2011.01.24. 22:58

Minden önkormányzatnak van saját település "rendezési terve". Beépíthetőség %-ban megadva. Lakó/ipari/bel/kül/mezőgazdasági stb. terület. Ezt meg kell nézni. Törvény adta lehetőség, hogy melléképületet/garázst/gazdaságit építhess elvileg engedély nélkül. Ez nem lehet lakó épület, bruttó 50m2-ig, tető gerinc magasság 2,5m stb A neten rá kereshetsz.
De, az építési hatóság (építész az önkormányzatnál) szereti a nyugalmat, és tud kötözködni, ha valami nem tökéletes. (Melyik hivatal nem?)De, ha megkérdezed segítőkésszé válhat és okos javaslatokat kaphatsz. Érdemes tervező építészt bevonni aki egyeztet a hivatallal, rajzol, az országos és a helyi rendeleteknek megfelelően. A szomszédokkal se árt jóban lenni.
Az ideglenes épület az 180 napnál "nem áll tovább" A közművek bekötését terveztetni kell, mert másképp "nem köt rá" a szolgáltató. És szigorúan ellenőrzik.
Létezik "építési napló" műszaki ellenőr , kivitelező, statikus... szóval sokan beleszól(hat)nak. Az építtető ilyenkor bánja meg, hogy bele fogott az egészbe.

Transformer # 2011.01.25. 08:10

Köszönöm mind a kettőtök hasznos válaszát!
Nem gondoltuk, hogy ennyire macerás ez az egész, hiszen akár most is beköltözhető lenne az épület egy kis renoválás után. Ez talán senkit sem érdekelne, javítsatok ki. Akkor is terveztetni kell a közüzemeket, ha most is az épületben van, és használjuk?! Így nincs is mit "rákötnie". Tudom, hogy alap kérdés, de nulla a jártasságunk ilyenekben, de ilyen "tervező építészt" hol érdemes keresni? Ők nagyságrendileg milyen árakkal dolgoznak?
A tervekkel nem vagyunk tisztában, hogy egyáltalán anno kapott-e rá engedélyt az előző tulaj (akitől vettük a házat), hogy a főépülethez építsen egy melléképületet. Erre azért térek ki, mert ha bemegyünk a hatósághoz érdeklődni a lehetőségekről, akkor kaphatunk-e valamilyen „büntetést”, ha a mellépület ne adj’ Isten nem volt engedélyeztetve.
Elnézést, ha túl fárasztóak a kérdéseim…

nanemaaa # 2011.01.25. 09:54

Nem.
Vagy ismerősök ajánlják, vagy az építész kamaránál (akár neten is) találsz névjegyzéket.
Szabadáras,. tehát érdemes több ajánlatot kérni. A legolcsóbb és a legdrágább gyanús lesz. ;)

Ha 10 éven belül épült engedély nélkül, ráadásul szabálytalan is, akkor akár a bontását is elrendelhetik. 10 éven túl nincs ilyen veszély.
Ha viszont most végzel rajta bármi engedély köteleset (és ebben benne van a melléképület lakáskénti használata is), akkor innentől újabb 10 év idegeskedés, hogy ki és mikor jelent fel. ;)

Transformer # 2011.01.26. 09:21

Köszi az infót, akkor a következő lépésünk, hogy bátran besétálunk az építési hatósághoz, és meghallgatjuk a lehetőségeket, kötelezettségeket.

misinick # 2011.01.26. 10:16

Tanácsot Kérnék!
Elöször is nekem is garázs problémám( kezd lenni ),kb 11-12 ével ezelött épitettünk egy 6x4 garázst B30-as téglából 4m-es max tetö magasággal...természetessen rokonokra hallgatva engedély nélkül..ugy igazából nem is szúrt ez senkinek sem szemet a mai napig sem...csak hogy az a helyzet hogy szeretnék a meg lévö családi házhoz épiteni (böviteni) természetessen hivatalos modját választva,és meg keresve az akkori ház tervezöjét. És a garázs engedély nélküli épitése a fö probléma forrása....hiszen épitési hatóság bövités céljából meg tekinti a helyszit,majd jön a kérdés mikor és hogy került ez ide....kérdés magától értetödik mi a tehendö? illetve tervezö szerint nincs meg a teljes kellö távolság a szomszédos keritésektöl ( kb 1.5m van csak meg a 3.0 méter helyett)...hát ebben kérnék segitséget...köszi elöre is!!