Szerintem először építész szakember, aki képes feltárni és megérteni a helyzetet. A kérdés olyan mértékben laikus, hogy az alapján lehetetlen választ adni. Ezzel az erővel online vakbelet is operálhatnánk.
Melléképület, garázs építési engedélye
Helyi önkormányzat épitésügyi hatósága.
Üdvözlet! Nagyon egyszerű dolgot szeretnék, szerintem. A telkünk a telek végén a ház mögött ugrik egy nagyot mielőtt a kerítés következik. 2m magas az ugrás, amiben van egy épület középen. Mellette lépcső ami felvezet az ugrás fölé a kerítésig ami nem azonnal van hanem van egy kis tér is. Fent mostmár kényelmesen lehet mozogni. De. Én ezt az épületet (14n.méter) ami a tul lapon nem más mint egy szürke téglalap, de egy szó nem esik róla, folytatnám oldal irányban. Ugyanis az épület a közepén áll a teleknek benne a szint ugrásban, vastag beton teteje van, ősrégi. Egyik oldala lépcső és támfal, másik oldala (itt lenne a folytatás) támfal. Folytatva durva metekkal (mert meg kell fogni a földet stb) tiszán lenne 12n.méterem. 6m széles, 2m magas, 2m mély. A kerítés aminek az oldalában végződne az enyém. Neki lehet állni vagy kell valami hatóság?
Azt tudni kell, hogy még én nem jöttem ez a rész omlott le én forgattam meg támfal kővel. Köszönöm!
tető11
Első olvasatra nem látok különösebb problémát az építési szándékodban. A HÉSZ ezek szerint arról rendelkezik, hogy egy telken legfeljebb két főépület építhető, ami ugyebár nem keverhető össze a melléképülettel. A melléképületek száma nincs kötve. Neked egy főépületed van, a lakóépület. Az önkormányzat nyilván csak a főépületek számát akarta korlátozni, hogy telek spekulánsok egy kertvárosi részt ne verjenek tele kistársasházakkal. A kemencét magába foglaló melléképület ha nem éri el a 4,5 m gerincmagasságot és tréfogata a nettó 100 lm3-t, akkor nem volt engedélyhez kötött építés, ebből bajod csak abban az esetben lesz, ha ezáltal túllépted a telek beépíthetőségét. A további bővítési szándékodnak is leginkább a telek beépíthetősége, esetleg a zöldfelületi fedettsége szabhat elsősorban határt.
Szerintem a haszonélvezőé semmiképpen, ha a haszonélvezet gyakorlásában nincs akadályoztatva.
Igen!
Tisztelt hozzáértők. Növéremmel közösen van egy házunk, amiben apukán él haszonélvezettel. Szeretnék az udvarba a garázs helyérek kb kétszer akkora (40nm) házat. Ha adnak rá építèsi engedélyt persze. Mindkettőjük beleegyezése szükséges?
Kétféle megoldás van.
Egy szabályos,jogkövető,meg egy ,,célravezető,, !
Áldozz rá 50 rugót,bizd meg a helyi ügyvédet aki ,,urambátyám,, a helyi önkormányzattal,s lám már rotyoghat a pörkölt a X5-os BMW mellett.
.
A másik út hosszabb és rögösebb,meg többé is kerül .
Szerintem
Tisztelt Hozzáértők!
Tájékozatlanságom miatt sikerült magam olyan helyzetbe hoznom aminek a feloldására kérem a segítségeteket.
Három éve vásároltam egy családi házat. A lakóház mögött azonos oldalhatáron áll egy régi házacska (4*6m) ami már akkor is melléképületként szolgált és én is annak használom. Mindkét épület szerepel az e-hiteles térképmásolaton.
A melléképület mögé azonos oldalhatáron építettem egy épületet, ami “csak egy kemence”-ként kezdte és végül egy komplett fedett kerti konyha / fatároló lett belőle. (4x7,5m alapterület, két oldalon fallal határolt) A dinamikusan változó cél miatt nem engedélyeztettem.
Most szükség lenne egy garázsra. Elkezdtem informálódni és látom a bajt:
- A hatályos építési szabályzat szerint azon a telken max 2db fő rendeltetésű épület építhető. Már most 3 van és ebből egy engedély nélkül épült.
- Elvileg, ha az elbontott kisház helyére építem a garázst, egybeépítve a fatárolóval, akkor megint 2 db épületem lenne. De! Az egybeépített “komplexum” már bőven a 100 légköbméteres határ fölött lenne és engedélyeztetni kell. Akkor meg kijönnek és látják az organikusan kifejlődött kerti konyhámat...
- A kisház bővítés nélküli átépítésével nem tudom kialakítani a garázst. Növelni kellene 1-1 métert legalább.
- Feltételezem a full legál megoldás a kerti konyha / fatároló visszabontása lenne kemencéstül. Majd a kisház bontása után az egész komplexum megterveztetése, engedélyeztetése és újraépítése lenne. Ezt nagyon el akarom kerülni, mert rengeteg munka van a kerti konyhában. Továbbá irreális szintre emelné a költségeket.
Tudom, tetszettem volna előre tájékozódni!
Köszönettel fogadok minden olyan ötletet ami a legkisebb veszteséggel oldja föl a kialakult helyzetet.
Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni az alábbi kérdésben.
Építeni szeretnék 90 lm3 garázs, aminek a gerincmagassága nem érné el a 4,5 m-t. A törvény értelmében ugye ez nem építési engedély köteles építmény. Nyíregyháza építési osztálya azt a tájékoztatást adta telefonon hogy a tevékenység ugyan nem építési engedély köteles, de bejelentési kötelezettség alá tartozik. Nem értem, hogy miért? A törvény alapján az én olvasatomban nem kell bejelenteni az ilyen építményeket, mert akkor már egy kis kerti szerszámtároló is bejelentési kötelezettség alá esne, a külső hőszigetelésről, meg a nyílászárók cseréjéről nem is beszélve.
Tudnátok-e segíteni, hogy most akkor mi a tényleges irányvonal, vagy kérnem kell egy hivatalos állásfoglalást és azt megtámadni?
Segítségeteket Köszönöm!
Gábor1984
Kell.
Gábor1984
100 lm3 alatt és legfeljebb 4,5 m gerincmagasság alatt nem engedély köteles. Viszont be kell tartani minden rá vonatkozó jogszabályt, beleértve a helyi előírásokat is.
szabo68gy
Tekintettel arra, hogy beleszámít a telek beépítettségébe, így a válasz: NEM lehet.
Üdv. Mindenkinek. Kérdésem az lenne hogy kell épitési engedély egy könnyüszerkezetes épülethez? Egy 8x12m es garázs lenne családiházunk mellett. Válaszokat előre is köszönönm.
HA egyébként elhelyezhető oda...
Az OTÉK és a HÉSZ alapján.
szabo68gy !
Ha csak tető lábakon, akkor nincs akadálya !
Egy kicsit drága mulatság lenne, amennyiben le kellene bontani.
Kérdés, hogy egy fedés, ami oldalról nyitott, vagy egy könnyűszerkezet bele tartozik-e a beépítettségbe, mondom, úgy, hogy ott nyilvántartás szerint is térkő van lerakva.
Ha az utcáról nem látszik, akkor megteszitek.
Aztán vagy lebontatják vagy nem...
Üdv Mindenkinek!
Azzal kapcsolatosan kérnék javaslatokat, hogy társasházunk miként tudna fedett gépkocsibeállót építeni.
4 lakásos társasházról van szó, amely két épületből és így 2-2 ikerházból áll, mindenkinek saját tulajdonát képező kert résszel. Egyedül a már meglévő kocsibeállók képezik a közös tulajdont. Ezt a területet szeretnénk valahogy befedni (a gépjárművek felett), akár könnyűszerkezeti megoldással, vagy ilyen barkács áruházban elérhető fa építményekkel. Az akarat mindenki részéről megvan de kérdés az, hogy megtehetjük-e, mivel az ingatlanon elértük a beépíthetőség mértékét.
Köszönök előre is minden segítő gondolatot.
Geoffry
1.
A vételkor nem jártál el a vevőtől elvárható kellő körültekintéssel (gondolom).
2.
A károd miatt az eladót perelheted.
HA MÉG benne vagy a "Kellék szavatossági" időben
(ami ingatlannál talán 5 év ?)
és nem kaptál a jogtalan építésről infót tőle.
De az 1. pont miatt nem sok esélyed van, nyerni....
Plusz a határidő se biztos, hogy 5 év.
(nem tudom fejből)
Szóval: ennyi idő után alighanem így jártál.
üdv, kérdésem az lenne, szeretnék kettő 100 m3 alatti nem emberi tartózkodására alkalmas épületet építeni. mennyi távolság kell minimum a kettő épület között? természetesen külön légtér és külön bejárattal lenne.
Üdvözlök minden Fórumtagot!
Némi megerősítést szeretnék kérni az ügyemben, hogy sajnos de nem tehetek semmit fogadjam el amit a járási hivatal építésügyi osztálya elrendelt. A helyzet a következő, vásároltam egy házat 2015 őszén aminek én már a harmadik tulajdonosa vagyok mivel a ház 2006-ban épült. Úgy vettem meg a házat, hogy egy fedett kocsi beálló 5*10m is volt építve, de nem a házzal megegyező részen hanem az oldalkertben közvetlenül a ház után, aminek az egyik oldala a szomszéd beton kerítése mellett egy téglából felhúzott fal aminek 2 m magassága és a szomszéd felül elég csúnyán malteres nincs vakolva az udvar felől nemes vakolat van a másik oldala pedig fa oszlopok.
Akkor most jön a lényeg 2 éve lakunk ott elvált a szomszéd elment az ember, egyszer jön a szomszédasszony hogy árulja a házát és a vevőt zavarja az én kocsibeállóm, de amúgy tudom e hogy az szabálytalanul lett megépítve. válaszom nem
Ezért Ő feljelentett az építésügyi osztályon és a gépkocsi beálló elbontására köteleznek hiába nem én építtetem és 2009 júliusában építette oda az akkori tulajdonos és sajna a 10 évet még nem érte meg.
Mit tehetek ? A beálló oldalfalát mivel nem haladja meg a 2,5 méter nem vagyok köteles lebontani ami közvetlenül az Ö kerítése mellett van viszont vakolni kell?
Nem. A tervezett építési munka építési engedélyhez kötött az országos jogszabályok alapján. Ez nem helyi sajtosság kérdése. Keress tervezőt.
Üdvözlök Mindenkit!
Saját tulajdonú lakóházam udvarán a lakóépülettől különállóan, de attól kb 10m távolságra, az építési oldalnak megfelelően szeretnék építeni egy kisebb műhely-szerszámtároló-motorgarázs-férfiember Mekkája jellegű könnyűszerkezetes 4mx7m alapterületű 3,5m gerincmagasságú szendvicspanelből készülő épületet. Az építési osztályon nem igazán voltak a helyzet magaslatán és csak csodálkozva néztük egymást, mint Noés és a harmadik teve.
A kérdésem az, hogy felhúzhatom-e az épületet anélkül, hogy ebbe beleszólása lenne az önkormányzat magasan kvalifikált kollégáinak (helyi sajátosság). A szomszédok bármiben(is) támogatnak, mert mindent hozzánk hoznak át javításra ami csak elromlik.
„Nem. A társasház hozzájárulása kell. Az alapító okirat is módosulni fog, ami 100 %-os egyetértéssel lehetséges.”
Ehhez elég a 4/5-ös többség...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02