Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


CSOK igénylés

drbjozsef #   2020.01.30. 06:59

Gabesz1983,

Ilyet sajnos nem lehet. Közeli hozzátartozódtól nem vásárolhatsz támogatással ingatlant.

17/2016 Korm. rendelet
14.§ (3) A családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő a támogatási szerződésben
...

 1. * - és azt megelőzően a kérelemben is - büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy az eladó vagy az építési tevékenységet végző az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, valamint ha az eladó vagy az építési munkálatokat végző gazdálkodó szervezet, az igénylő a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal;

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ildi2013 # e-mail 2020.01.29. 19:02

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy tudok e valahol fellebbezni jelen problémámmal:
2019 szeptemberében nyújtottam be egy bank felé a Csok kérelmem, amire a 6 éves kislányom után használt lakás vásárlása esetén jogosult lennék.
A ban értékbecslője 22 millióra értékelte az ingatlan, amit én 28 millióért vásároltam meg,így a jogszabályuk szerint elutasították.
Itt jön a problémám. 2019 februárjában az ingatlant 24 millióra értékelték az örökösödési eljárásnál, ezt az okiratot az eladó átküldte nekem. Február után víz, villany korszerűsítés és bejárati ajtó csere történt, én már így vettem meg a házat. Az is látható volt, hogy az ingatlan árak rengeteget enelkedtek február után.
Nem értem hogyan lehet ezek után kevesebb a ház értéke és hogy lehet ekkora különbség a két értékbecslés között negatív irányban az ingatlan árak emelkedése mellett.
Válaszukat előre is köszönöm : S. I

Gabesz1983 # e-mail 2020.01.24. 23:22

Tisztelt Szakértő!

Édesapám tulajdonában lévő családi házat szeretnénk átruházni személyemre úgy, hogy ezzel egyidejűleg igénybe tudjam venni a falusi csok kedvezményt vásárlás jogcímén is. Mivel az ajándékozási szerződés erre nem kínál lehetőséget, érdeklődnék, hogy egy színlelt adásvételi szerződés megoldaná-e a fennálló problémát? Egyedül nevelem két gyermekem.

Köszönettel, Gábor

Attila19830421 # e-mail 2019.12.29. 10:39

Üdv korábban írtam önnek a falusi csokot szeretnének igényelni nem egyértelműen írtam le a problémát otpnel próbáltuk ezt a falusi csokot de nem sikerül azt mondták mivel a kB 6000000os hazunkon van egy korábban felett 3400000ftos jelzálog hitel amit felújításra vettünk fel 2 éve befelyeztuk a felújítást és fizetjük a hitelt törlesztési problémáim nem voltak szóval minden rendben van azt mondták az OTP Ben hogy a feleségemnek is szerepelnie kell a tulajdoni lapban de ez sem lenne probléma mivel a jelzálog hitel fele az ő nevén van de mivel az a hitel amit fel vettünk a házra felújítási hitel nem korszerüsitési hitel ezért nem vehetem fel a falusi csokot át kell iratnom a hitel típusát korszerüsités re ami elég sok pénz de még így sem garantálják hogy megkapom érdemes ezek után maga szerint belekezdenem ebbe? Köszönöm válaszát

drbjozsef #   2019.12.20. 21:04

Tényleg, a hűtő-fűtő klíma jó ötlet, manapság már azoknak is elég jó hatásfoka van, bár inkább kisebb helyiségek/lakások kifűtésére szokták használni, vagy csak kiegészítőnek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2019.12.20. 12:18

Úgy legyen! Bár szerintem a napkollektoros megoldás olcsóbb, meg a hatásfoka is kedvezőbb.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kiristván84 (törölt felhasználó) #   2019.12.20. 08:12

Köszönöm a válaszokat! Ennek tükrében fogok továbbtapogatózni.
Egyébként találtam egy kivitelezöt, akiknek már Volt 2 sikeres kivitelezésük a CSOK keretén belül. Itt elfogadták a Napelemes rendszert mint megújuló energiát, ahol inverteres Klímával oldották meg a ház fütését. SZóval úgy fest ez is járható út lesz!
Az eredményröl igyekszem majd számot adni, hátha ez segítség lehet másoknak is!

Mégegyszer köszönöm a segítséget!

Kellemes Ünnepeket Kívánok!

István

Szomorú örökös #   2019.12.18. 06:55

lajcsó

Szerintem a napkollektor közbeiktatása lehet a megoldás, mert az képes rásegiteni a központi fűtésre.

Egyetértek! Ha kizárólag központi fűtés részét képező megoldást vár el a bank, akkor a napkollektor a megoldás, ami nem „langyos”, hanem kifejezetten forró vizet képes előállítani ideális körülmények esetén, így a kazán, amely általában nem csak a fűtést, hanem a melegvizet is szolgáltatja max. keringeti a vizet, de nem fog ráfűteni, az el nem használt melegvizet pedig tárolóban képes tárolni. Ne feledjük, hogy a napkollektor szűrt napsütésben is igen jó hatásfokkal dolgozik a vákumcsövek segítségével, ellentében a napelemmel, amihez azért komoly napsütés kell, hogy hatásosan termeljen áramot. Nem beszélve a hatásfokkal, ami jóval nagyobb egy napkollektor esetében. Persze emellett még akár a napelem is elfér, de lehet, hogy abba már a bank is bele fog kötni.

drbjozsef #   2019.12.18. 06:20

Ha a kérdező napelemet szeretne, arra nem megoldás a kollektor, langyos vízzel nem tudja a számítógépet meg a hűtőt üzemeltetni.

Érdemes esetleg a csok-ból kihagyni a napelemet, másra költeni, és a napelem telepítéshez meg igénybe venni az EU-s ingyen (kamatmentes) hitelt. Húsz évig fix párezer forintot kell fizetni villanyszámla helyett.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2019.12.17. 18:12

Szerintem a napkollektor közbeiktatása lehet a megoldás, mert az képes rásegiteni a központi fűtésre.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2019.12.17. 09:20

Kiristván84,

A kormányrendeletben nincs részletezve ez a dolog. Nézd meg a rendelet 19/B.§-át. Ennyi van.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

(mondjuk ez a rész mostanában nem változott szerintem).

c) központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

Valszeg ennek szó szerinti értelmezéséhez ragaszkodik a bank, vagyis külön, csak napelemeket telepíteni ezzel a támogatással nem lehet. Legfeljebb akkor, ha pl. a vegyes tüzelésű kazánt lecseréled elektromos kazán+napelemekre.

Nincs ötletem. A bank a jogalkalmazó, neki kellene tudnia, ha nem, akkor neki kellene állásfoglalást kérnie a mninisztériumtól. Az jó ötlet, hogy olyan kivitelezőt keresni, aki csinált már ilyet, de hogy ilyet hol keress, azt nem tudom. Ez a falusi csokos korszerűsítés bár nem nagyon új dolog már, de napelem telepítés talán túl sok sem lehet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kiristván84 (törölt felhasználó) #   2019.12.17. 08:24

Tisztelt Szakértő,

Októberben jelentkeztünk az OTP-nél Falusi Csok támogatás miatt, ahol ismertették a szükséges feltételeket. Mindent teljesítettünk, ami a támogatáshoz szükséges. Megujuló energiaforrásra, (napelem)illetve melléképület felújítasra szeretnék benyújtani. Okt elején még azt mondták, megújuló energiaforrás támogatott, de pl. Klima nem.
Most hogy Nov. végén visszatértünk az OTP-be, azt mondták egy új jogszabálymódosítás miatt megújuló energiaforrást csak abban az esetben támogatják, ha az a Központi-fütési rendszer részét képezi.
A bankban nem tudták megmondani, pontosan mit jelentsen ez. Felhívtam az OTP-nél akit lehetett, de senki nem tudta megmondani milyen irányban induljunk, amit elfogadnak. Végül azt mondták keressünk eyg olyan kivitelezöt, aki már csinált ilyet, de akikkel eddig sikerült kapcsolatot felvenni, senki nem tud hozzászólni a dologhoz.

Le van ez írva valamilyen jogszabályban, hogy pontosan milyen rendszert kellene kialakítanunk, vagy kit lehetne ezzel a kérdéssel megkeresni?

Válaszát elöre is köszönöm!

Tisztelettel

K. István

drbjozsef #   2019.11.22. 19:14

Attila19830421,

Ennyiből nem derül ki, pontosan miért utasított el a bank.

A falusi csokot lehet csak bővítésre vagy csak korszerűsítésre is kérni.

Abban tévedsz, hogy a hitel meg a lakás értéke közötti különbözetet lehet kérni. Semmi köze ehhez. Annyit kérhetsz, amennyit ebből MÉG bővítésre vagy korszerűsítésre költesz.

A meglévő hitelhez beadott költségvetés és az abban szereplő munkálatokat el kell végezni. Ezeken túli munkákra lehet kérni csokot, és én arra tippelnék, hogy ezért nem adnak, mert már nincs korszerűsíteni való ezek után az ingatlanon.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.11.22. 19:03

mrBallington,

Ez a támogatás kizárólag az új ház építése esetén jár.

Felújításra, bővítésre nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Attila19830421 # e-mail 2019.11.22. 17:25

Tisztelt szakértő falusi csokot szeretnénk igényelni de salynos van egy jelzálogh hitelünk ami felúlyitó hitelként szerepel az otp nél és ez végett azt mondták a bankban hony nem tudjuk igényelni mivel hogy a hitel felúlyitás cimszó alatt van 3600000ft a hitel a ház értéke kb7 millio ugy tudom hogy a különbözetet igényelhetném 3 gyermek után korszerüsitésre maga szerint mit tehetnénk hogy megkaplyuk amúgy a többi feltételnek megfelelnénk előre is köszönöm a válaszát

mrBallington # e-mail 2019.11.22. 14:39

Tisztelt Szakértő!

2017-ben vettünk a párommal egy önálló családi házat, aminek a felújítását, bővítését ugyanebben az évben megkezdtük egyszerű bejelentési terv alapján.
A kérdésem az lenne, hogy az ÁFA visszatérítésre (csak az anyag, munkadíj költségekre gondolok számlával igazolva) ebben az esetben jogosultak vagyunk-e?
Vagy csak és kizárólag a teljesen új építés esetén él ez a támogatási forma?

Üdvözlettel:
M. Balázs

marinkopisti # e-mail 2019.11.12. 17:12

Köszönöm a választ biztsm benne most viszont azzal lettem elkeseritve hogy van pár ügyemég vegrehajtas alatt s ha tulajdonreszt szerzek nehogy elvigyek az akár 1% részem is. Fizetem berem fele le van tiltva probalok vegrehajtoval is egyeztetni rz ügyben nem egydzeru ez nekem.

drbjozsef #   2019.11.11. 07:44

marinkopisti,

Visszafizetted, vagy visszafizetésre köteleztek?

Utóbbi eset általában ha valami szabálytalanságot tárnak fel, előbbi inkább a Te eseted feltehetőleg, ha el kell adni az ingatlant. Bár a 2005-ös dátum miatt talán ez sem számít.

17/2017 Korm. rendelet
14§(3) A családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő a támogatási szerződésben
...

 1. - és azt megelőzően a kérelemben is - büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön visszafizetésre véglegesen nem kötelezték;

Más nincs. Csak az (3§.), hogy ha igénybevetted régebben, akkor vagy le kell vonni, vagy az a gyerek nem számít, de ha visszafizetted, akkor nem kell vele számolni. Bár implicite ez nincs benne, de szerintem evidens.

Szerintem ha a feltételeknek egyébként megfelelsz, akkor igen, igénybeveheted újra.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

marinkopisti # e-mail 2019.11.11. 06:06

Üdv Olyan érdekes kérdéssel állnék elé mire a bankban sem tudtak válaszolni . Csok után kajtatunk de az én gyermekeim egy korábbi házasságbol jöttek velem és van egy közös . Igy 3 gyermek után vennénk ez oké is csak 2005 ben az akkori szocpolt felvettem de mivel lakáshitelem 5 éven belül bedőlt igy vissza is kellett fizetnem az államnak köztartozásom nincs .
Igénybe vehetem e ujra ?

drbjozsef #   2019.11.07. 13:29

Kami2005,

Szerintem a banknak nincs igaza.
Konkrétan sehol nem szerepel, PONTOSAN mi számolható el a korszerűsítés-felújítás közben, ez szerepel :

17/2016 Korm. rendelet
19/A.§(4) A preferált kistelepülésen ezen alcím szerinti családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem használt lakás vásárlására abban az esetben nyújtható be, ha az igénylő ugyanazon kérelemben a lakás

 1. korszerűsítésére,
 2. bővítésére vagy
 3. korszerűsítésére és bővítésére

is igényli a családi otthonteremtési kedvezményt.

19/B. § * (1) A családi otthonteremtési kedvezmény a következő korszerűsítési munkálatokhoz igényelhető

 1. víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
 2. fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 3. központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 4. az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 5. a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
 6. tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 7. kémény építése, korszerűsítése,

h) belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,

 1. a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
 2. a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

(2) A korszerűsítéshez igényelt családi otthonteremtési kedvezményből több, (1) bekezdés szerinti munkálat elvégzése is támogatható.

Szerintem a h. pontba a mosogatótálca és a zuhanykabin is bele kell férjen.

Mutasd meg az OTP-ben, és kérd, hogyha továbbra is állítják, hogy az nem támogatható, akkor azt adják írásba, törvényi hivatkozással, hogy szerintük miért nem.

Ilyenkor gyakran elgondolkoznak, és igazat adnak. Vagy én tévedek, és megmutatják a szabályt, miért nem jó.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kami2005 # e-mail 2019.11.07. 13:19

Tisztelt Szakértő!

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy Önnek van-e valami információja arról, hogy a Falusi CSOK igénybevétele esetén a fürdőszoba, valamint a konyha felújítása konkrétan mit foglal magában? Az OTP Bankban azt az információt kaptam, hogy zuhanykabin, valamint mosogató cseréjére nem vehető igénybe.
Válaszát előre is köszönöm szépen!

drbjozsef #   2019.11.05. 19:56

Aliz34,

Nem írtad új vagy használt lakáshoz, de pl. a 17/2016 rendeletben, ami a használthoz van, ez található :

15. § Nem minősül a 14. § (3) bekezdés j) pontjában foglalt kötelezettség megszegésének, ha

 1. a gyermek - a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével - tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik,

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Aliz34 # e-mail 2019.11.05. 19:20

Tisztelt Szakértő!
Lakás vásárlás előtt állunk.
Az ország egyik végéből a másik végébe költöztünk.
Két gyermek van, a kisebbik középiskolás, és a költözéskor nem akart iskolát váltani. Jelenleg iskolaidőben a nagyszülőknél lakik, hétvégén van velünk.
Az érdekelne , hogy ebben a helyzetben van e sélyünk a csokra?

lajcsó # e-mail 2019.11.04. 20:13

A tanya fogalmát Földforgalmi törvény határozza meg:
"25. tanya: a település külterületén fekvő, legfeljebb 1 hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás céljára létesített lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik, vagy az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepel;"

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2019.11.04. 19:07

Én sem vagyok biztos benne, de a papírmunkánál aka igénylés például, az számít, ami a papíron van. Ha nem tanya van bejegyezve, akkor az nem tanya, még ha az messziről fél szemmel is pont úgy néz ki mint a tanya a hortobágyi képeslapokról (miközben lehet tanya egy olyan ingatlan, aminek ez a bejegyzése, de ráköltöttek kétmilliárd forintot, és messziről fél szemmel is kastélynak néz ki).

Például az "építési telek" akkor az, ha ez a bejegyzése, akkor is, ha azon állnak épületek, de nem építési telek az az ingatlan, aminek mondjuk "udvar, lakóház" a megnevezése a tulajdoni lapon, miközben egy töküres mező az egész. Mindkettőre tudok konkrét esetet is (persze, mindkét esetben időleges volt az adott állapot, de mondjuk tulajdonos csere esetén nem mindegy mikor történik a valóság bejegyzése, és csúnya meglepetésekbe lehet belefutni ha nem elég körültekintő az ember).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.