CSOK igénylés


pruzsifarkas # 2020.09.23. 19:22

Sziasztok! Falusi CSOK-ot szeretnénk igényelni, vásárlás és korszerűsítésre. Az ingatlanból korábbi tartozás miatt ki vannak kötve a közművek. A víz ellátáson szűkítő van. Elvileg elfogadható így is? Hiszen a korszerűsítésben benne van a villany és gáz bevezetés. Azonban nem értjük a főzésre alkalmas helyet, hiszen ez az egyik kötelezően felsorolt dolog, aminek meg kell lennie. Villany és gáz nélkül? Oda kellene vinni egy palackos tűzhelyet az értékbecslés idejére? Nem értjük,és sajnos az OTP sem tudott választ adni rá. Illetve aki igényelt már falusi csok-ot, mennyire fogadták el a korszerűsítési költségtervezetet? Inkább felül becsüljük az árakat?

drbjozsef # 2020.08.10. 18:18

istvan1969,

Erdekes kerdes. A 17/2016 rendelet 9. szakaszat kellene ertelmezni. Bar logikus lenne, hogy neked is jarjon a csok, a passzus szo szerinti ertelmezese szerint azt mondanam, hogy sajnos nem jar : az epulet terfogatnovekedese nelkuli bovites CSAK tetoterbovitessel engedett. A meglevo egyeb epuletreszek atalakitasa nem felel meg.

De lehet, en ertelmezem rosszul. Kerjetek allasfoglalast egy banktol, amugy is ok dontenek.

(sajnos a bankok szeretnek a biztos fele menni, es kerdeses esetben inkabb a kerelmezo hatranyara dontenek).

De egyebkent, ha igenyeltek, es a bank elutasit, de szerinted jarna, a kormanyhivatalnal lehet ellene fellebbezni. Egy probat lehet meger.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.10. 17:25

Ha több lakószoba lesz, nő az alapterület, akkor az bővítés. A problémát az okozhat, hogy egy szuterén-helyiség lehet-e lakószoba egyáltalán. Ezt nem annyira jogász, mint inkább az építészhatóság tudná megmondani.

istván1969 # 2020.08.10. 15:16

Üdvözlöm.
Kérdésem az lenne, hogy meglévő családi házunkat szeretnénk bővíteni CSOK igénybe vételével, 2 tanuló gyermekünk van. Viszont mi emelt lábazatú házban lakunk és arra gondoltunk, hogy a "szuterén" résszel bővítenénk a lakóteret. Van-e ennek akadálya? Mik a feltételei? Oldal irányú toldást, illetve tetőtér beépítést nem tudunk megvalósítani. Lefelé egyáltalán nem lehet a bővítésre igénybe venni a támogatást? Sokan ezt mondták.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.07. 12:31

Lehet valami a levegőben, mert László88 is ugyanezt kérdezte - és már akkor sem értettük. Elmagyarázod?

drbjozsef # 2020.08.07. 11:37

A CSOK felvételének már régóta nem feltétele, hogy nem lehet másik (lakó)ingatlan a neveden. Amit az igénylés után szerzel, arra meg sose volt korlátozás (kivéve, hogy igazából vásárolni nem vásárolhattad, mert a szocpol/csok feltétele volt, hogy a saját pénzeszközeidet is a csokos ingatlanra fordítsd). De már ez sincsen.

Bármilyen más ingatlan lehet a neveden. A már megkapott CSOK-ot egyáltalán nem befolyásolja.

A 8 év nem tudom hogy jön ide. Az a CSOk-tól teljesen független.

A CSOK-os ingatlant nem adhatod el 10 évig. Más nem számít.

László88 # 2020.08.07. 09:49

Üdv.

Tavasszal igénybe vettem a falusi csok támogatás és a felújítást is. 5+5mft-ot.

Azt szeretném kérdezni legelőt szeretnék vásárolni, mehet a nevemre akár föld vagy ingatlan vagy nem, úgy mint a 8 éves bejegyzés a tulajdonba, azaz 8 évig nem adható el az ingatlan. Befolyásol ez valamit a támogatásban már?

Péter-85- # 2020.07.31. 00:54

Üdvözletem!

Falusi CSOK igénylés előtt állunk.
A feltételek adottak. 2 kiskorú gyermek után szeretnénk felvenni tető felújításra a támogatást.
A kérdésem az, hogy hogyan lehetek biztos abban, hogy megkapom a maximálisan adható 1,3millió forintot?
Ugyanis a felújítás feltétele ez az összeg.Ha kevesebbet kapnék nem tudom kivitelezni.
A teljes munka és anyag megközelítőleg 3millió forint lesz. De ezen tudok fogni ha pl bontást magam végzem, vagy az anyag egy részét már előre megveszem.
Csak kérdéses hogy ennek a 3milliónak a 70%át már bele kell raknom, akkor a maradék 30%-ra kapom csak meg a CSOK-ot? Mert az ugye csak 900.000.Akkor nekem bukó 400.
Valamint az áfa vissza igénylés is érdekelne, hogy azt pontosan miből igényelhetem vissza és milyen összegben?
Előre is köszönöm a segítségüket!

drbjozsef # 2020.07.24. 15:33

Edina1973,

A CSOK rendeletekben szerintem csak a beadott kérelem elbírálására van előírva határidő (30 vagy 60 nap).

Más nem nagyon.

Legfeljebb a szerződésedben (bár szerintem a bank ennyire nem hülye) van valami, esetleg az ÁSZF-ben lehet valami ilyen ügyintézésre határidő.

Bár minden csúszik a bankoknál, szóval nem fognak neked örülni. De próbálkozz náluk.

Edina1973 # 2020.07.23. 10:13

Üdvözlet, a segítséget CSOk ügyben szeretném kérni. Vidéki bankfiókban megigényeltük és meg is kaptuk a CSOK-ot kedvezményes hitellel. Elkezdtük az építkezést, elfogyott az önerő, leadtuk a számlákat a bankban, hogy már akkor kérjük a hitelt és a CSOk arányos részét, az alapján amit az értékbecslő megállapít. A bankos azt mondta, pikk-pakk megy a dolog, 1-2 nap jelentkezik az értékbecslő, elkészíti a számításait, utána a vidéki banki ügyintéző ellenőrzi, jóváhagyja, és utalásra megküldi a központnak. Ennek több mint egy hónapja. Ez nem üti meg a pikk-pakk határidőt, de türelemre kérnek a bankban, csak idő, amíg ott fent is átnézik. A kérdésem lényege: van e törvényes elintézési határidő, ami a bankot köti a számlák leadása és az utalás között? Sajnos én nem találtam ilyet, de hátha van a fórumon valaki, aki választ tud adni. Az 5 hét alatt csak a faanyag ára több mint 300 000 Ft-tal lett drágább, és a többi építőanyagot nem is említem. Az euro drágulásából adódó különbözetet legszívesebben a bankra háríttatnám, ha lehetne. Lehet?

drbjozsef # 2020.06.27. 18:18

kamionos79,

Fussunk neki még egyszer.

Van egy 4.5milliós ingatlanod, amit most eladnál 5 millióért.

Ha te az eladó vagy, akkor nincs ezzel semmi gond, annyiért adod el amennyiért akarod, és van vevőd aki kifizeti. Még csak furcsának sem furcsa, azért ez nem olyan, hogy 4.5 millió helyett 110 millióért adod el.

Az eladó adót fizet, ha többért adja el. Igen, a fél milliós különbözet után 15% adót kell fizess, 75.000.- forintot.

Az illetéket a vevő fizeti, nekik kell majd 5millió után, de az legyen az ő bajuk.

Ha azt akarják, hogy 5millió legyen a szerződésben, de valójában csak a 4.5milliót fizetik ki, akkor az első tanács az, hogy sose jó ötlet a valóságtól eltérő szerződést kötni. Lehet belőle gond. Mondjuk ha vita van valamin.

Ha mégis belemennél, akkor ez csak bizalommal megy, általában még kevésbé okos dolog, ha a trükközést és a csalást lepapírozza az ember.

A legegyszerűbb, hogy ha odaadják a 4.575 milliót, akkor aláírod, hogy megkaptad a teljes 5 milliót. És akkor kvittek vagytok. Legalábbis most, aztán ki tudja...

Ha CSOK is van a dologban, akkor neked utal a bank, bonyolítja a dolgokat. Akkor az lenne a biztos, hogy nekik kell bízniuk benned, átutalják a teljes 5 milliót, a banknak ezt igazolni kell, és te visszaadod a 425.000.- forintjukat kápéban.

Abba mész bele, amibe akarsz. Esetleg átvernek, esetleg utólag szívod meg, ha ez belefér, bármit lehet. Kockázat nélkül nincs nyereség.

kamionos79 # 2020.06.27. 17:22

Sziasztok.

Vásároltunk bő fél éve egy házat 4.5 millió Ft-ért amit most eladnánk mert meggondoltuk magunkat mert nagyobbra lesz szükségünk (több gyerkőc lesz amire nem számítottunk, mindegy)

Most jelentkezett egy olyan pár aki falusi CSOK-ra vásárolná meg, de ők annyi kérnek, hogy 5 millió Ft-ról írjuk meg a szerződést, a fél millió különbözetet meg adjuk oda. Állításuk szerint az illetéket kifizetik helyettünk ha kijön a NAV. Nem tudom ezt egyáltalán lehet-e szerződésbe foglalni.
A kérdésem az lenne, hogy van-e ebben valami buktató hogy mi többért adjuk el mint amennyiért nemrég megvásároltuk. Valami dereng amit fentebb is írtam, hogy kijöhet a NAV ebben az esetben, hogy miért adtuk el többért. Ha ők illetéket szabnak ki emiatt akkor ezt a vásárlókon behajthatjuk, vagy csak "duma" volt részükről, hogy kifizetik. Értitek. :)

Ha szétszórtam fogalmaztam akkor elnézést kérek, de remélem megértettétek a lényeget. A párom rögtön belemenne de nekem komoly aggályaim vannak. Ha tudtok akkor segítsetek ebben. Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.06.11. 06:42

simko,

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
3.§(2) Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.
(2a)Ha az igénylő számára kedvezőbb, a (2) bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a (2) bekezdés szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.

Utóbbi eset, ha pl. újabb gyerek érkezett. Ott az összegek és a gyerekszám kombinációjából kjöhet olyan eset, amikor a gyerek kihagyásával kedvezőbb összeg jön ki.

Ha ugyanazon gyermekek után vennél igénybe megint CSOK-ot, akkor a különbözetet kell venni.

simko # 2020.06.10. 19:07

Üdv! Kérdésem falusi CSOK-hoz kapcsolódna. 2017-ben igényeltünk bővítésre 2,2 M-t. Most a falusi CSOK-ot szeretnénk igénybe venni. Egyik verzió, hogy az 5M-ból fennmaradó összeg jár, a másik az, hogy a 10M-ból ki kell vonni a 2,2M-t és annak jár az 50%-a.
Vajon melyik összegre vagyok jogosult?

drbjozsef # 2020.06.08. 07:39

urbi73,

Erre a kérdésre a választ csak a bankod mondhatja meg, akitől felvetted a CSOK-ot.

Általánosságban : a CSOK-os ingatlannak összközművesnek kell lennie, a konvektor önmagában jó, azzal nincs baj. Hogy elfogadják-e, hogy a lakásba be van vezetve a gáz, csak nincs gázóra, az jó kérdés. A tiszta az lenne, ha az eladó megoldaná, ha tartozása van, rendezze, köttesse vissza a gázórát.

Azt azért érdemes tudni, hogy ha olcsóbban veszel ingatlant, mint az eladott, akkor arányosan vissza kell fizetni a CSOK-ból, ráadásul, úgy lehet átvinni a CSOK-ot, ha annak összegét letétbe befizeted az államkincstár számlájára. Majd visszakapod, ha te vagy az új ingatlan tulajdonosa.

urbi73 # 2020.06.07. 04:54

Sziasztok . Elszeretnénk adni a meglévő lakásunkat 65 m2, amit 4 -éve vásároltunk. Ebben a lakásban benne van 2-gyerekre + 1 vállalt gyermekre a csok . 2.400000 - támogatás .A harmadik gyerek még nem jött össze.Most úgy néz ki hogy 85000000 -ért megvennék a lakásunkat . Nekünk lenne már egy másik kiszemelt ingatlan 7400000-ért , de a gázóra le van szerelve . Ebben az ingatlanban csak konvektoros fűtés lenne , ha lenne gázóra .A kérdés az lenne hogy erre a lakásra át tudnánk e vinni a csokot ?

drbjozsef # 2020.05.20. 16:59

Hát, ha a kérelmet most adod csak be, akkor most kell nyilatkozni, és mostantól nem lehetsz egyszerre a kettő.

Keress fel egy bankot, és add be a kérelmet. Ha elutasítják, még mindig próbálkozhatsz, ha az indoklás szerinted nem jó, a kormányhivatalnál lehet felülvizsgálatot kérni.

Koresz # 2020.05.20. 16:25

drbjozsef

Köszönöm a gyors választ.A tetőtér is az engedély része. A naplónak, pedig csak egy bizonyos részét tudom lezárni, azt ami rám vonatkozik.Jelen esetben én a kőműves munkálatokat végeztem, azt a részt le tudom zárni.De a víz, villany, festés stb nyitva van, azokat majd csak akkor, ha teljesen elkészült minden.Ezért gondoltam arra, hogy a sajátomat lezárom, a többinél meg csak építtető vagyok, akkor működhet.
Persze ha feketén fehéren nézem a jogszabályt akkor, kizáró ok.De ha onnan közelítem meg a dolgot,hogy a pénzt a fennmaradó munkákra adják, és én ott már nem vagyok kivitelező, akkor megfelehetek.

drbjozsef # 2020.05.20. 07:40

Koresz,

Ha nem vagy építtető és kivitelező is, akkor megfelelsz a feltételnek, és ESZERINT járHAT a CSOK.

Sajnos az e-napló részhez nem értek. A tetőtér bővítése nem volt benne ebben az engedélyben/bejelentésben? Ha nem, akkor menni fog, ha igen, akkor le tudod úgy zárni az e-naplót, hogy nincs minden készen?

Koresz # 2020.05.19. 09:37

Tisztelt Szakértők!

2014-ben kezdtem építkezni jogerős építési engedéllyel,meglévő családi ház hozzáépítés bővítés.Időközben úgy alakult hogy a régi részt is elbontottuk, és gyakorlatilag van egy új épületünk, de papíron hozzáépítés, bővités.Nem is ez a lényeg, hanem hogy igénybe vennénk a használt lakásra vonatkozó csokot, hogy befejezzük az építkezést, már csak a tetőtér beépítés van hátra. Viszont a rendeletben van egy ilyen rész:

"3) A családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő a támogatási szerződésben

  1. * - és azt megelőzően a kérelemben is - büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy az eladó vagy az építési tevékenységet végző az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, valamint ha az eladó vagy az építési munkálatokat végző gazdálkodó szervezet, az igénylő a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal;"

Jelenleg is nyitott E-naplóban én építettető és kivitelező is vagyok, ez a fentiek alapján egyértelműen kizáró ok.Kérdésem az lenne, hogy ha innetől kezdve én megszüntetném a saját kivitelezésemre vonatkozó naplót, és a későbbiekben csak építettetőként szerepelnék, úgy jogosult lehetek a csokra?Hiszen a támogatást a jövőbeli munkákra adják, ott pedig én már nem leszek kivitelező.
Segítséget előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.05.12. 04:50

Jumi1206,

A rendeletből úgy értelmezzük, hogy kettőnknek együttesen kell a támogatott ingatlanban 50 %-os tulajdonjoggal rendelkezni. A másik 50 % maradhat a 3. személy (testvére) tulajdonában?

Igen :

17/2006. Korm rend. 19. § (1) A családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásban az igénylőnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.

Ez a korszerűsítésre vontakozó 7. fejezet, a falusi csokra vonatkozó 7/A fejezet nem tartalmaz ettől eltérő rendelkezést.

Másik kérdésem lenne ezzel kapcsolatban nekem van egy édesanyámtól örökölt lebontásra váró ingatlanom,100 % tulajdonban. Ez lehet-e akadálya a korszerűsítés igénybevételének?

2018-ban eltörlték az egyéb lakástulajdonra vonatkozó korlátozásokat. Nem számít semmilyen másik lakástulajdon már.

Jumi1206 # 2020.05.11. 16:18

Tisztelt Szakértők!
A következőkben szeretnék Önöktől tájékoztatást, segítséget kérni:
Élettársammal falusi csok keretein belül tervezünk korszerűsítést. A ház tulajdonjoga 1/2 élettársamé, 1/2 a testvére tulajdonában van, ez szüleiktől örökölt ingatlan. A rendeletből úgy értelmezzük, hogy kettőnknek együttesen kell a támogatott ingatlanban 50 %-os tulajdonjoggal rendelkezni. A másik 50 % maradhat a 3. személy (testvére) tulajdonában? Másik kérdésem lenne ezzel kapcsolatban nekem van egy édesanyámtól örökölt lebontásra váró ingatlanom,100 % tulajdonban. Ez lehet-e akadálya a korszerűsítés igénybevételének?Segítségüket tisztelettel köszönöm.

drbjozsef # 2020.04.29. 15:22

Andi0178,

Az igénylést akárhányszor beadhatjátok.
Hogy megkapjátok-e a támogatást, az más kérdés.

Nem tudom, hogy a magánút miért volt gond. Megindokolták az elutasításban? Valamilyen hivatkozás valamelyik paragrafusra?

Ha akkor gond volt, és most is magánút az az út, akkor tartok tőle most is gond lehet, de ebben biztos persze nem vagyok, mivel nem tudom az elutasítás pontos indoklását.

Mindenesetre, ha szerintetek nem jogos az elutasítás, megpróbálhatjátok másik banknál (nem azonos a bírálat a bankoknál), vagy, akár a kormányhivatalhoz is fellebbezhettek.

Andi0178 # 2020.04.29. 12:44

Tisztelt Szakértő!
Tavaly nyáron igényeltünk Csok-ot házvásárlásra, ami el lett utasítva, mert a ház előtti út magántulajdonban van. Igazából az lenne a kérdésem, hogy megigényelhetjük-e újra, de most ház bővítésre. Van tetőtér, de csak a falak állnak, azt szeretnénk befejezni, kialakítani. 2 gyerekünk van.

köszönettel

drbjozsef # 2020.04.13. 17:03

MIIbolya,

Ha most vásároljátok az ingatlant, akkor a 6,1 millió - természetesen akkor, ha ilyen értékben van igazolható bővítési és/vagy korszerűsítési költség az ingatlanon.
(pontosabban költségvetés szerint van annyi, és bővítés esetén annak 70%-áról mutatsz be számlákat).

17/2016. Korm.rendelet 19/A.§(4) és 19/D.§(2).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…