CSOK igénylés


cyrano12 # 2018.09.16. 17:18

KHR ben nyilván vagyok tartva.intrum és kb 500ezer ft a tartozás. Ezen kivül keresget az intrum valami30ezer ft tal amiről fogalmam sincs hogy mi... bár lehet hogy egy kb 11 éves invitel tartozás... a csok os házvásárlás sajnos pont azt jelenti nálam hogy nincs miből. 4 gyerek csok ja amim lesz egy 3millios házat vennénk. A különbözetet kirakni is nehéz lesz... de ha van rá mód inkább törleszteném valahogy az intrumnak... bár az is egy 2011es folyószámlahitel volt. Akkor 100ezer ft. Abbol lett 400 valahányezer. Akartak vh de nem volt miből. Gyet en vagyok. A legkisebbel.

drbjozsef # 2018.09.16. 21:54

Akkor még egyszer. Van ellened elindított végrehajtás most, amit szüneteltettek esetleg évekig a behajthatatlanság miatt?
Kaptál fizetési meghagyást aminek nem mondtál ellen? Volt ellened végrehajtható jogerős okirat? Az "akartak vh de nem volt miből" mit jelent pontosan?

Ha nem, és tényleg 2011-es tartozások, akkor van esélyed (de ezt biztosra senki sem tudhatja), hogy elévültek a tartozások. Ez esetben, ha figyelsz, és nem nézel be egy fizetési meghagyást, akkor simán megúszhatod a végrehajtást. Az intrumnál előfordulnak elévült követelések, amivel azért még néha bepróbálkoznak.

cyrano12 # 2018.09.17. 05:19

Kettő végrehajtásról van tudomásom. Ezekkel kapcsolatban kaptam MOKK levelet is. Az egyik Intrum Iustitia MOKK levél 2016.01.07.Eljárás szünetel Vht.52/d alapján (2016.04.12-től). A másik Argenta Faktor MOKK levél 2017.11.20. Az eljárás szünetel Vht.52/d alapján (2018.01.24 -től). Fizetési meghagyásról nem tudok. Tehát olyan levelet aminek az a fejléce hogy "Fizetési meghagyás" olyat nem kaptam (vagy legalábbis ilyenre nem emlékszem, a papírok közt sincs, pedig mindent elrakok). A lényeg, hogy hogyan kerülhetném el, hogy ha most megvesszük CSOK-kal a házat, akkor az maradjon is a miénk? Ha esetleg meg lehet velük egyezni hogy részletben törlesztek, akkor azt a házvétel előtt vagy ráér utána? Ha mondjuk megvesszük a házat. És a vh ugyebár előbb-utóbb rájön, akkor ráterheli minden zokszó nélkül, vagy előbb értesít hogy "tudom ám hogy van házad, fizeted e a tartozást vagy vigyem a kecot?" :)

drbjozsef # 2018.09.17. 06:45

Akkor van végrehajtás, az elévülés felejtős.

A végrehajtó nem fog előre értesíteni, hogy bevonja a végrehajtásba az ingatlant, egyszerűen bejegyezteti a végrehajtási jogot rá. Persze, ha a tudomására jut.

Minél előbb meg kellene egyezni a jogosultakkal (nem a végrehajtóval!), kifizetni a megegyezés szerint amit kell, és azután a jogosultnak kell jeleznie a végrehajtónak, hogy szüntesse meg a végrehajtást.

Lehet menet közben, vagy vétel után is, de az már kockázatos, hiszen ha egyezkedni akarsz, az Intrum meg az Argenta is észbekap, esetleg megnézi van-e vagyontárgy ami végrehajtható, és akkor már nem fog elengedni a fillért sem.

(Azt egyébként tudod, hogy 4 gyerekre minimum 70 nm-es _haszonos_ alapterületű, a rendeletben meghatározott lakhatási feltételeket kielégítő lakást kell vásárolni? Azt kevés helyen tudom elképzelni 3 millióból)

cyrano12 # 2018.09.17. 06:56

Köszönöm a választ. Igen, tudom mik a feltételek. Egy 4000 fős kisvárosban van az ingatlan (jelenleg is ebben a városban élünk) 4 gyermekre a csok-ot megadják rá, mert egy másik család már meg akarta venni, rendben is volt a ház felől minden, de visszaléptek mert a különbözetet nem tudták kifizetni. :/ És 3millió az ára mert a tulaj messze lakik, nem akar, nem tud vele foglalkozni és kissé felújítandó. Mégegyszer köszönöm a segítséget és a rám fordított időt :)

cyrano12 # 2018.09.27. 18:41

Üdv.!
A következő a felállás: adásvételi szerződés megíródott. Az ügyvéd a lakcímkártyán "rosszul látta" a házszámomat (39 helyett 30-at) Így ez került az adásvételire és a tulajdoni lap széljegyzetbe is :( Tény hogy át kellett volna olvasnom... át is olvastam. Vételárat meg ilyesmit... de a lkacímet pont nem figyeltem. Ennek javítása az én költségem lesz? És a széljegyzetben a javításért megint ki kell fizetnem a 6600 ft-ot? Másik dolog: kiderült (tulajdoni lap, térképmásolat lekérése után) hogy ad 1 a hrsz.-on be van jegyezve egy építési tilalom az önkormányzat részéről. Sem a tulaj (aki egyébként örökölte a házat) sem az önk. nem tudja hogy miért került be ez a tiltás. Volt egy régi ház és egy istálló az ingatlanon. Ezekre bontási engedély lett kiadva 1972-ben. Ekkor épült a mostani ház. A másik két ingatlan rész le lett bontva. 1980-ban jegyezte be az önk. az építési tilalmat. Gond ez a CSOK igénylés során ez az építési tilelom? Ad 2 a térképmásolaton (szemle) még mindig úgy vannak a "kockák" (épületek) hogy a mostani ház plusz ott van 2 kocka ami a régi lebontott istálló és házikó. Pedig azok már cirka 40 éve nem léteznek. Ez gond? És ha igen ezt hol kell intézni és kinek? Eladó vagy vevő? .... kész káosz :( kimerült vagyok, kétségbeesett és ... és nem értek már lassan semmit :(

ObudaFan # 2018.09.29. 11:01

Mivel az eljáró ügyvéd hibázott, annyi a feladatod, hogy megkérd, hogy ezt javítsa.
Az építési tilalom lehet gond a vevőnek, ha építkezni szeretne. Ha pl. új lakás építéséhez, vagy használt lakás bővítéséhez veszi fel CSOK-ot, akkor a CSOK felvétel szempontjából is határozottan gond.
Ha a vevő építési tilalommal nem veszi meg az ingatlant, de te szeretnéd eladni, akkor nyilván neked kell intézni, ha így is megveszi, akkor meg nem.

csepeli91 # 2018.10.08. 13:54

Tisztelt fórumozók!

Egy speciális kérdéssel fordulnék hozzátok.
Magánszemélyként szeretnénk könnyűszerkezetes házat külterületi ingatlanra telepíteni/építeni. Közmű ellátottság van. Kérdésem lenne, hogy erre az ingatlanra igényelhető-e a CSOK?

Köszönöm szépen a segítséget!

drbjozsef # 2018.10.08. 14:17

Egy kis csűréssel akár építhet is valamit, amibe akár be is költözhet, de hogy az nem lakóingatlan lesz hivatalosan, az biztos - márpedig CSOK csak ahhoz jár. Vagyis a kérdezőnek nem jár.

drbjozsef # 2018.10.08. 14:22

Egyébként a régi zártkerti ingatlanra, ami már nem érvényes elnevezés ugye, ha művelésből kivont terület, akkor építhető rá lakóház - ha az önkormányzat engedi. És akkor a CSOK is járhat hozzá.

csepeli91,
Ha a területi építési hatóság szerint építhető lakóház, akkor jár CSOK is.

csepeli91 # 2018.10.09. 08:38

drbjozsef

A területre lehet építkezni, 2000nm-es telkek kerültek kialakításra 10%-os beépíthetőséggel. Már két ház felépült ezeken. Gyakorlatban úgy működik, hogy az építkezés helyét kell kivonni a telken belül, ez működik. A kérdés inkább arra irányulna, hogy könnyűszerkezetes (mobil) házakat lehetne-e elhelyezni és azzal együtt értékesíteni CSOK igénybevételével?

drbjozsef # 2018.10.09. 09:26

Szerintem a mobilház, és a könnyűszerkezetes ház nem azonos fogalom.

Szerintem, ha a ház megfelel a CSOK rendelet előírásainak, akkor lehet rá csok-ot igényelni. Egy könnyűszerkezet ház simán megfelelhet, de egy mobilházban nem nagyon lennék biztos.

lakotelep83 # 2018.10.22. 07:22

Kedves Szakértők!

Osztatlan közös tulajdonban lévő ikerház egyik felét vásárolnánk meg! A telken van egy különálló családi ház is! A társasház alapítást a 3 lakás között a telek mérete miatt nem engedélyezték! Így a különálló ház és az ikerház lenne csak külön albetéten, a két ikerfél pedig használati megállapodást kötne! Így mint házrészt vennénk meg! Közművek külön vannak! Az ikerház anno kétgenerációs családi házként kapott használatbavételi engedélyt, a két fél között volt egy ajtó, ami meg lett szüntetve! Igényelhető lenne így a csok és hitel?

drbjozsef # 2018.10.22. 07:57

Szerintem így egyben is, és különálló ikerházas albetétként is (vagyis ha az ikerház két lakása egy albetét marad), ha egyébként megfelel a CSOK rendelet minden feltételének. A használati megosztási szerződést közokiratba kell foglalni feltehetőleg.
Nem számít szerintem, hogy kapta a használatbavételit, ha osztatlan közösként természetben meg van/lehet osztani úgy, hogy megfeleljen a feltételeknek, akkor járhat hozzá CSOK.

Ágibogi # 2018.10.25. 15:02

Sziasztok!

Az alábbi problémával fordulok hozzátok.
Vettünk egy használt családi házat, CSOK-ot is igényeltünk hozzá 2 gyermek után. Szeptemberben folyósították a CSOK-ot. A folyósítástól számított 90 napon belül, december közepéig be kellene költöznünk a házba.
Az eladók azonban nem hajlandóak kiköltözni, mert csúszik az építkezésük, albérletbe pedig nem hajlandóak menni. Október 12-én meg kellett volna történni a birtokba adásnak. Jelenleg napi kötbért fizetnek. Kompromisszumra nem hajlandóak.

Mi lehet ennek a helyzetnek a megoldása? Esetleg volt-e már valaki hasonló helyzetben?
Köszönöm a válaszokat előre is.

Ági

P.Laci # 2018.10.27. 20:29

Kedves Ágibogi!

Ha már a földhivatali eljárás befejeződött és nevetekre került az ingatlan, azt döntsd el hogy szükséges-e most azonnal odaköltöznötök. Ha igen, akkor gyorsan kell intézkedni, mivel november 15 után kilakoltatási moratórium lesz és ez akadályozhat. Ha nem, akkor kössetek közjegyző által ellenjegyzett albérleti szerződést, hogy az fedezze a ti lakhatásotokat is addig, amíg a helyzet meg nem oldódik.
Ha nem megy a békés megegyezés, akkor minél előbb fordulj ügyvédhez.

Üdv,
P.Laci

lajcsó # 2018.10.27. 20:56

Ha nem tudtok beköltözni akkor legalább jelentkezzetek be a lakásba!

Diecisiete04 # 2018.11.04. 08:52

Tisztelt Szakértő!

Lehet korai még a kérdés, mert friss az infó. A bővített CSOK-os hitel felől érdeklődnék. Azt lehet már tudni,vagy sejteni, hogy a bővített(2gyereknél 10millió, 3gyereknél 15millió) hitelt, csak az új szerződők igényelhetik, vagy már a folyamatban lévőknél is igénybe lehet venni, pl: 3 gyermeknél a +5milliót?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Diecisiete04

Lynetta # 2018.11.04. 15:13

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésem lenne:
Családi házam eladására adásvételi előszerződést kötöttem, 26 M vételárban egyeztünk meg, ebből 7 M Ft-ot már kifizetett részemre a vevő. A végleges szerződést január 25-ig fogjuk megkötni a vevő kérésére.
A ház helyett vásárolok most egy lakást 13,3 M Ft-ért, amibe most belefizetem a 7 M Ft-ot, a fennmaradó összeget pedig január 31-ig fogom kifizetni a a házért kapott vételárból. A lakás adásvételi szerződését most fogom megkötni novemberben.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valami akadálya annak, hogy felvegyem az egy gyermekre járó CSOK-ot?
Köszönöm előre is a választ!

drbjozsef # 2018.11.04. 20:22

Diecisiete04,

Biztos hogy korai. Szerintem még ők se tudják. Az ltp kivezetése 48 óra alatt ment, ennél több nem kell a megfontolt és hatástanulmányokkal megtámogatott szakértői döntésekhez, szóval majd megtudjuk ha aláíródott...

drbjozsef # 2018.11.04. 20:29

Lynetta,

nem vagyok szakértő, de szerintem sajnos nem vagy jogosult rá.

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről
...
14. § (1) A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy
...

  1. az igénylő a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a 18. §-ban foglaltak szerint kiszámított vételárát;

...
18. § A 14. § (1) bekezdés f) pontjában foglaltak szerint értékesített lakástulajdon vételárát csökkenteni kell

  1. az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának,
  2. a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
  3. az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból törlesztett,
  4. a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
  5. az adásvételre tekintettel megfizetett közteher

összegével.

A "vicc" az, hogy az új lakások vásárlásánál már eltörölték ezt a passzust. Náluk nem számít. Számomra érthetetlen módon.

Lynetta # 2018.11.05. 07:14

Kedves Ügyvéd Úr!
Köszönöm a választ. Tehát azért nem vagyok rá jogosult, mert az eladott ingatlan nagyobb értékű, mint a vásárolt?
Az nem számít, hogy először a vásárolt ingatlanról készül az adásvételi, a ház eladásról jelenleg csak előszerződés van, a végleges szerződés januárban lesz meg?
Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2018.11.05. 08:13

Azért nem vagy rá jogosult, mert a lakáseladás miatt nem vagy rászoruló, ha a saját pénzeszközeidet befekteted, már nem marad hely a CSOK-nak. Már ha előbb adod el a lakásod.
(Hogy ez új lakásnál miért nincs már, ne kérdezd, a pasa parki lakosok is akartak csokot vagy ilyesmi)

Viszont ha később adod el, akkor meg ennek kell megfelelni :

14. § (1) A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy
...

  1. az igénylő - lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás, valamint lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt lakás kivételével - más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ide nem értve azt, ha lakástulajdona - a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül - szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépését megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépésekor vagy azt követően került sor;
renka79 # 2018.11.05. 18:04

Tisztelt Uram ,Hölgyem ! Én egy közművesített (víz,villany,gáz,csatorna ) tanya tulajdonos vagyok . Kérdésem az lenne hogy igénybe tudnánk e venni bővítésre a 2 gyerek után járó Csokot ? A vásárlásnál fél éve elutasították minket .Válaszát elő

is köszönöm !

drbjozsef # 2018.11.05. 19:06

renka79,

Nem.

Tanya ingatlanon teljesen új lakóépület építésére járhat csok - bizonyos feltételek esetén - a 16/2018 rendelet alapján.

Viszont használt lakás, lakóingatlan vásárlásához vagy bővítéséhez a 17/20018 rendelet szerint csak akkor jár támogatás, ha az a tulajdoni lapon is lakás vagy lakóingatlan megnevezéssel szerepel. Tanya esetén nem jár, bővítésre sem.

Ez nem változott idén.