Kinek a feladata a villámhárító?


mkb1968 # 2005.11.08. 19:30

Előrehozom egy kérdésemmel:

Mi a helyzet akkor, ha a t.házon egyáltalán nincs villámhárító, egyszerűen egy 14 éve épült házra nem futotta.....

kösz,
mkb

escoriad # 2005.08.23. 15:59

Csatlakozom az előttem szólókhoz, annyiban erősíteném meg, hogy mindig tértivevénnyel add fel a leveleket, vagy hivatalosan vetesd át (másolaton dátum, aláírás, bélyegző). Nevetséges, de egy bírósági procedúránál nagyon is fontos szerepe lehet (remélem nem kerül arra sor).

Ami pedig a katonatiszteket érinti, nyugodtan mond meg nekik - béketűrően:))) - hogy senkivel nem beszélhet állat módjára, vagy modorálja magát vagy megyünk a bíróságra rágalmazás/becsületsértés miatt. Döntsön!

Egyébként nagyon sürgősen írd a leveleket, mert ha valami baj történik jogos igényeddel sehova nem tudsz fordulni (kártérítés, polgári, büntető stb.).

csellos # 2005.08.22. 21:01

moncsimacs!

Annak alapján amit az előzőleg írtál, az írásos felszólítás azért szükséges, hogy később nehogy azt mondja a kk, hogy ő nem is tudott a problémáról, sőt nehogy eszébe jusson rádkenni, hogy nem szóltál, tahaát te vagy a felelős bármiféle (villámcsapás okozta) anyagi kárért, lopásért, esetleg személyi sérülésért (halálért...). Formaságnak tűnik de rendkívül fontos!

kispali2 ötlete a tűzoltósággal kiváló!

Én azért bemennék az önkormányzathoz érdeklődni, a műszaki osztályra is, és a jegyzőhöz vagy az általános igazgatási irodára is. Hátha összejön valamiféle költségtakarékos (vagy ingyenes) megoldás.
Próbálj meg minél több helyre benyújtani kérelmet.

Sok szerencsét!

moncsimacs # 2005.08.22. 20:45

Köszi a jótanácsot!
Mindenképpen megpróbálom meggyorsítani a dolgot, jobb a bajt megelőzni. Talán hallottátok a hírekben, milyen "szép" idő volt ma a Dunántúlon. Mi benne voltunk a sűrűjében, Veszprém belvárosában úgy csapkodtak a villámok, hogy a közelébe sem mertünk menni a kirakatnak, mert remegtek az ablaktáblák (egy boltban dolgozom eladóként). Félelmetes volt.
Remélem az idén lesz még részünk napsütésben.
További szép napot!

kispali2 # 2005.08.22. 18:06

Önkó Ép.O-nál a potenciális életveszély egy nyomós érv.
Villámhárítókra van szabvány, szerintem köteklező érvényű.
Elvben - legalább ötven évente (kb. min. tervezési idő), de talán gyakrabban, - kéne méretni. Nem vicc.
Tűzoltóknak is írnék, ők fogják tudni. Az MSZ számot is !

Ha a villám becsap, hogy mi lenne ... azt inkább ne tudd meg.
Tűzoltókkal ha beszélsz, kérdezd meg kijönnek-é, és jkv-znának-e. Szerintem igen. A Tűzoltó szerintem tudja kötelezni az önkó- Ép.O-t, m int ~szakhatóság.

moncsimacs # 2005.08.22. 17:48

Eddig még csak szóban lett többször kérve, de mivel semmi hatása, kénytelen leszek írásban. Bár ismerve "őméltóságát", az eredmény ugyanaz lesz.
A többi lakóra sajnos nem számíthatok, a házban ugyanis többségében nyugdíjas katonatisztek laknak. Nekik minden jó úgy, ahogy van. Mindig azt mondogatják: "amíg élek, addig jó lesz, majd ha meghalok, a fiatalok megcsinálják. Minket, fiatalokat nem is vesznek emberszámba. Csak egy példa: az egyik gyűlésen már majdnem tettlegességig fajult a vita a lépcsőház takarításáról. Tettem egy ésszerű javaslatot, ami máshol már egész jól bevált, erre hárman is ordítozni kezdtek velem: mit ugat itt ez a kutya, majd ha végigélt két háborút, akkor szólhat, de addig nincs joga semmihez.(még csúnyábbat is mondtak, de azt inkább nem írom le, mert elpirul a számítógép).
Szóval ilyen lakóközösségben nem számíthatok támogatásra. Akit nem érint közvetlenül, azt mondja, semmi köze hozzá, oldjam meg, ahogy tudom. Viszont akkor én is mondhatnám, hogy a tetőbeázást oldja meg a felső szinten lakó, nem az én problémám.
Szakértőt fizetni sajnos nem tudok, minimálbérből még azt is meg kell gondolni, mit ebédeljek.
Egyébként éppen tegnap hallgattam ki egy érdekes beszélgetést.Két hajléktalan nézegette a kábelt, tanakodtak, honnan szerezhetnének valami szerszámot. Észrevették, hogy nem sok tartja, a MÉH-ben sok pénzt kapnának érte. Lehet, hogy hamarosan megoldodik a probléma: ellopják az egészet:)
Köszönöm a segítséget.
Mónika

csellos # 2005.08.21. 20:55

Én a következőket tenném:

  1. Méltányos határidő megjelőlésével írásban felszólítanám a közös képviselőt a megjavíttatásra. (Természetesen tértivevényesen feladva, vagy másodpéldányon átvetetve.) Érdemes esetleg a különféle veszélyekre is kitérni. Mi van pl., ha valakinek a fejére esik, hogy egy tőled független eseményre gondoljunk.
  2. Ha nincs érdemleges reakció, bemennék az önkormányzat műszaki (építési) osztályára, kérvén őket, hogy ők szólítsák fel a társasházat. Õk várhatóan nem fognak kimenni, hanem igazságügyi szakértői véleményt kérnek, amelyet neked kell megrendelni (és természetesen kifizetni). A nagyobb hatás kedvéért már az első levelembe belefoglalnám azt, hogy ennek költségeit rá fogod terhelni a kk-re, ha nem végezteti el a javítást.

Ha úgy érzed, hogy a javíttatást a többség támogatná, kezdeményezheted a rendkívüli közgyűlés összehívását. Ez persze kétesélyes, de mindenképpen olcsóbb, mint az igazságügyi szakértőt kifizetni (megelőlegezni).

Megjegyzem ugyanakkor, hogy - veled egyetértésben - határozott véleményem az, hogy ezt a javíttatást a kk közgyűlési határozat nélkül is köteles elvégeztetni. Ezt ugyanis a vészhelyzet elhárítása, továbbá a jelenleginél lényegesen nagyobb károk és javítási költségek megelőzése is indokolja. (Ha a villámhárító kiszakad a helyéről, drágább a javíttatás, nem beszélve az esetleges balesetekből adódó anyagi károkról, személyi sérülésekről.)

moncsimacs # 2005.08.21. 19:55

Kedves Szakértők!
Régóta húzódó, de sürgős megoldásra szoruló problémával kapcsolatban van szükségem a tanácsotokra.
Húszlakásos társasházban lakunk (négyemeletes), az egyik szélső lakás a miénk. A házon a mi oldalunkon van egyedül villámhárító, ami tulajdonképpen egy többujjnyi vastagságú kábelköteg. Sajnos néhány hónapja a rögzítés tönkrement (kiestek a csavarok a falból). Az egész drótköteget már csak egyetlen csavar tartja. Ha erős a szél, nem tudunk aludni, mert hozzácsapkodja a falhoz. Ilyenkor csak pár centi választja el a drótot az erkélyünktől, ami sűrű vasrácsokból áll. A legutóbbi viharnál nagyon közel csapott le egy villám, félünk, nehogy kárt tegyen a lakásunkban. Mi van, ha pont akkor vág bele egy villám, amikor közel van az erkélyünkhöz?
Már többször szóltunk a közös képviselőnek, de azt mondja, erre nincs a társasháznak pénze. Szerinte ez egyáltalán nem veszélyes, eddig egy lakó sem panaszkodott, csak mi. Persze, hiszen egyedül minket érint. Kinek van itt igaza? Miért fizetünk akkor közös költséget? Nem az ehhez hasonló problémákat kellene ebből megoldani?
Köszönöm a segítségeteket.
Mónika
/Bocsánat, ha nem válaszolok gyorsan, de csak este jutok géphez/