szomszéd kérdés...


Mart # 2006.04.06. 14:35

Nem a borostyán a törvényellenes, hanem az, hogy a társasház tulajdonát képező homlokzatom van, a társasházközösség hozzájárulása nélkül. Ugyanis a közös tulajdonba tartozó területek használatát, hasznosításának módját az SZMSZ-ben szabályozza a társasház.
Ebből következik az is, hogy a homlokzat használatáért akár használati díjat is állapíthat meg és kérhet a társasház borostyán tulajdonosától. :)))
Kár lenne "adok-kapok"-ba kezdeni, nehogy a végén a társasház bizonyítsa be, hogy a borostyán (és ezzel a tulajdonosa) is vétkes a vakolat állagromlásáért...

bootmaker # 2006.04.06. 08:22

"A szomszéd szerint a borostyán törvényellenes :))"

Üdv.
Egy laikus véleménye:
Elejétöl kezdve mindenki átsiklott azon a tényen, hogy a borostyán, a szomszéd házra van felfuttatva.
Természetesnak tartom, hogy a ház tulajdonosa nem köteles türni, hogy bárki is növényzetet neveljen a falán, még ha az bármilyen esztétikai élményt is nyujt a szomszéd felől nézve.
Azt feltételezni, hogy meg lehet akadályozni a törvény erejével, hogy ezt a hőszigetelés miatt leszedje szerintem botor dolog.
Szerintem annélkül is leszedhetné, mindenki futtassa a növényzetet a saját házára.

Azt meg hogy kártérítést kérni csupán a látvány elvesztéséért , és a munka miatt megint csak fura hozzáállás.
Mifelénk ez úgy megy, hogy jön a szomszéd, rendbeteszi és kész, nem fizetgetünk egymásnak, normális szomszédi viszonyban ennek így kellene lennie.
B

98331 # 2006.04.06. 06:37

Sziasztok, visszajöttem a "borostyán-kár" témával, mivel most lett aktuális a szomszéd ház tüzfalának hőszigetelése.
A szomszéd szerint a borostyán törvényellenes :))
szóval, tényleg, ez még eszembe se jutott. Mióta megszülettem ott van a falon, lehet egyáltalán a szomszéd házfalra borostyánt futtatni? Jól értettem, egy tüzfal hőszigetelése homlokzatátalakitásnak minősül és épitési engedéy köteles ??

Köszönöm még egyszer a segitséget mindenkinek :)

csellos # 2005.08.26. 21:40

98331!
Azért még azt is javaslom, hogy az építkezés alatti kellemetlenségekért, esetleg telekrész használatért kérjén pénzt, szerintem ez is beletartozik (ill.: ez tartozik bele) a kártalanítás fogalmába. Az én értelmezésemben ugyanis a kártalanítás nem arra vonatkozik, hogy milyen volt és milyen lesz a látványa a falnak, hanem a telked használatára.

Állapodjatok meg már az építési munkák kezdete előtt, hogy pontosan mennyi területet használhatnak, illetve ezt a szükséges "felvonulási területet" megnyugtató módon kerítsék is el a munkálatok idejére, hiszen nem akarod, hogy a teljes kerted ezalatt átjáróház és építési terület legyen.

Még valami: Mindenképpen követeld, hogy a hőszigetelés ne maradjon "meztelenül", hanem - mintha az utcai homlokzat lenne -, meglelelő felületképzést kapjon, és erre kérjél biztosítékot is. Ezen követelésed a borostyán (tehát az eddigi szép felület) elvesztése miatt teljesen jogos, továbbá kérheted az építési engedélyt is, hiszen a homlokzatátalakítás építési engedély köteles. Ez ellen - ha Te a terven szereplő végleges felületképzést nem tartod elfogadhatónak - fellebbezést is nyújthatsz be.

Ha már nem leszel milliomos, legalább kérd azt, ami tényleg jár...

ObudaFan # 2005.08.25. 19:24

Nem akarok senkit sem kiábrándítani, de azért egy borostyános falban tett kárért járó kártalanításból senki nem fog villát építeni a Rózsadombon. A legokosabb úgy együttműködni a szomszéddal, hogy minél kisebb és könnyebben helyreállítható legyen a kár.

98331 # 2005.08.25. 15:59

OK ! Elviszlek a bahamákra. :))
98331

gybalint # 2005.08.25. 15:53

Milliomosok leszÜNK, leszÜNK!! :))

98331 # 2005.08.25. 15:48

Hurrááá milliomos leszeeeeeeeek !!! :))
98331

gybalint # 2005.08.25. 15:44

Kedves 98331!

Arra, hogy pénzt kér az önnek okozott károkért, értékcsökkenésért, ne csak gondoljon, hanem kérje is el, hisz ehhez törvényadta joga van. Érdemes ebben megállapodni, kínosabb esetben akár közösen ügyvédhez fordulni, aki tájékoztatja a szomszédját és önt az esetleges jogkövetkezményekről, és tanácsot ad, hogy milyen összegű kártalanítás a méltányos és jogos mindkettejük számára. Hogy perre jusson az ügy, azt semmiképp nem ajánlom, akár egy-két évig is elhúzódhatnak az ilyesféle szomszédjogi ügyek.

98331 # 2005.08.25. 15:25

Köszönöm szépen, ez nagyon hasznos volt. :)
Már csak az a kérdésem, ki állapitja meg, milyen összegü legyen a kártérités, ez megállapodás kérdése vagy erre is van jogszabály?
Én is gondoltam erre hogy fizesse meg hogy rendetlenséget csinál az udvaromban, de halvány gőzöm sincs mennyi összegről legyen szó...vagy merre vagy hány méter? :)
Semmi tapasztalatom nincs az ilyen dolgokban.
Üdvözlet.

98331

gybalint # 2005.08.25. 15:05

Tiszteletem 98331 Úr! :)

Már majdnem végzős joghallgatóként bátorkodom állást foglalni az ön által feltett kérdésben:

Ptk. 102. § (2) bek.: A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, amennyiben ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Namármost, ez annyit jelent, hogy a szomszédja a szükséges mértékben használhatja az ön telkét a kérdéses esetben, mivel az átalakítási (akár karbantartási) munkálatnak minősül. A kulcsszó itt a "kártalanítás", ugyanis ezzel az ún. szomszédjogával az ön szomszédja csak akkor élhet, ha az önnek ezzel járó költségeket megtéríti. Az ítélkezési gyakorlatban nem igen tudom, hogy a "borostyán-kárt" hogyan számolják, első körben bizonyára pénzbeli megállapodás kérdése. Továbbá a munkával kapcsolatosan felmerült mindennemű költséget a szomszédjának kell viselnie, ebbe bele értendő az ön kertjének az eredeti állapotba való visszaalakítása. (A borostyánfal nyilván nem visszaállítható, így ott pénzbeli kártalanítás jöhet szóba, legalábbis az én gyakorlattalan véleményem szerint).

Ami a lényeg, hogy a szomszédjának nagyobb érdeke fűződik a saját falának a hőszigeteltségéhez, mint önnek a borostyánfalának élvezetéhez, így ő mindenképpen megteheti, hogy a fent említett munkálatokat saját költség- és kárviselése mellett elvégezze. De maradjon ennek megítélése a nálam tanultabb és gyakorlottabb szakemberek előjoga. :)

Maradok tisztelettel:
Gy Balint

98331 # 2005.08.25. 14:51

Használhatja, a beleegyezésem után vagy köteles vagyok hozzájárulni? Ez nem mindegy.

ObudaFan # 2005.08.25. 14:46

A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, amennyiben ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

98331 # 2005.08.25. 14:20

Hello jogászok... :)
Egy túzfal választja el a telkemet a szomszédtól.
A ház egy társasház amit az önkormányzattól vettek meg a lakók.
A szomszéd be akar jönni a telkemre mert hőszigetelni akarja a külső falat az én telkem felől.
Én nem szeretnék egy felfordulást a saját területemen , és a borostyánt is le kellene szedni hozzá ami most nagyon szép az egész falon.
Azt szeretném kérdezni, köteles vagyok-e ehhez hozzájárulni ( egy egész házfalról van szó) vagy elutasithatom a kérésüket.
Köszönöm a szakmai hozzászólásokat.
98331