Szorgalmi jog biztosítása


ptcruiser # 2005.11.10. 19:21

Két dologra gondolok: 1. szolgalom elbirtoklása
"Elbirtoklással szerzi meg a telki szolgalmat az ingatlan birtokosa, ha a másik ingatlan használata ellen annak birtokosa tíz éven át nem tiltakozott. Szívességből vagy visszavonásig engedett jog gyakorlása nem vezet elbirtoklásra."
Amennyiben a szolgalom gyakorlásában akadályoznak, bíróság. A bíróság elrendelheti a tulajdoni lapra szolgalom feljegyzését és már biztosítva is vagy.
2. De szerintem nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha a szomszédos (bejárásra használt) ingatlanon önálló helyrajzi számos út, akkor az még mindig út, ha a földhivatalban nincs átvezetve. Ahhoz hogy az önkormányzat egy útat megszüntesen pedig elég sok minden kell (rendelet módosítás, közlekedésfelügyelet, telekalakítási engedély, amit másik önkormányzat adhat csak ki stb.)
3. megent csak a ptk. 167. § Ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy a jogosult földjeiken átjárjon. Az hogy ez melyik szomszéd, az a helyzet konkrét ismerete nem megválaszolható.

jenner # 2005.11.10. 12:50

Tisztelettel kérem az alábbi ügyben a segítségüket.
Külterületi ingatlannal rendelkezem. A mellettem levő ingatlan és a rajta átmenő helyrajzi számos földes út tulajdonosa a helyi Önkormányzat. Az én ingatlanomat csak ezen az úton lehetett megközelíteni.
Az Önkormányzat átalakítást hajtott végre a saját területén melynek során az utat megszüntette. Az átalakítást ( művelési ág változás) a födhivatalnál nem eszközölte, így ott az eredeti állapot szerepel. Szeretném tudni , hogy mit tehetek. Az ingatlanomat nem tudom gépjárművel megközelíteni. Kérhetem a szorgalmi jogot vagy az eredeti állapot visszaállítását ? Válaszokat előre is köszönöm.