S.O.S. Családi ház elárverezése, uzsora miatt


ObudaFan # 2005.12.13. 17:38

Nincs mit.

voyager # 2005.12.12. 23:48

Köszönöm szépen fáradozásaidat, igazán kimeritő választ kaptam.

ObudaFan # 2005.12.11. 12:08

A végrehajtó az ingatlan értékesítése elôtt a 6 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítványt is figyelembe véve vagy - bármelyik fél erre irányuló kérelmére - szakértô becsüs véleménye alapján megállapítja az ingatlan becsértékét mind a beköltözhetô, mind pedig a lakott állapotban történô értékesítés esetére. A végrehajtó az ingatlan becsértékét közli a felekkel és azokkal, akiknek az ingatlanra vonatkozóan az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joguk van.

Az ingatlant általábanbeköltözhetô állapotban kell árverezni. Lakottan kell azonban árverezni az ingatlant,

  1. ha abban a végrehajtási eljárás megindulását megelôzôen kötött, érvényes bérleti szerzôdés alapján bérlô lakik, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhetô állapotban történô értékesítésében állapodott meg, és a bérleti szerzôdés megkötésére e megállapodás ellenére került sor,
  2. ha abban haszonélvezô lakik,
  3. ha az osztatlan közös tulajdonban levô ingatlanban a nem adós tulajdonostárs lakik,
  4. ha az adós és a végrehajtást kérô (több végrehajtást kérô esetén valamennyi végrehajtást kérô) a lakottan történô értékesítésben megállapodott, vagy
  5. ha a lakottan történô értékesítéssel valamennyi végrehajtást kérô egyetért,
  6. ha abban az adós egyenesági felmenôje lakik, és lakóhelye a végrehajtási eljárás megindítását megelôzô 6 hónapban is ebben volt, az ingatlan tulajdonjogát az adós tôle ingyenesen szerezte, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhetô állapotban történô értékesítésében állapodott meg.

Ingatlanra az árverezhet, aki elôlegként az ingatlan becsértékének 10%-át legkésôbb az árverési ajánlatának megtétele elôtt a végrehajtónál letétbe helyezte, vagy átutalta.

Az árverés megkezdésekor a végrehajtó az árverezôkkel közli az ingatlan becsértékét (a kikiáltási árat), ismerteti az árverési feltételeket, és felhívja az árverezôket ajánlatuk megtételére. Ha a felajánlott vételár nem éri el a kikiáltási árat, azt fokozatosan lejjebb kell szállítani a becsérték feléig. Lakóingatlan esetén a kikiáltási ár a becsérték 70%-ának megfelelô összegre szállítható le, ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, lakóhelye ebben van, és a végrehajtási eljárás megindítását megelôzô 6 hónapban is ebben volt.
Lakóingatlannak kell tekinteni

  1. a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlant (tulajdoni illetôséget) a hozzá tartozó földrészlettel, ha arra használatbavételi engedélyt adtak ki,
  2. az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett lakó-, illetôleg gazdasági épületet, épületcsoportot és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó föld együttesét.

Az árverést addig kell folytatni, amíg ajánlatot tesznek. Ha nincs további ajánlat, a végrehajtó a felajánlott legmagasabb vételár háromszori kikiáltása után kijelenti, hogy az ingatlant a legtöbbet ajánló megvette.

Az árverési vevô köteles a teljes vételárat az árveréstôl - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot eldöntô határozat rendelkezése szerint a jogerôre emelkedéstôl - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha elmulasztja, elôlegét elveszti.
A végrehajtó a vételár megfizetésére legfeljebb 2 hónapig terjedô halasztást adhat, ha ezt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi.

Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstôl számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidôt adott a vételár megfizetésére, eddig az idôpontig, jogorvoslat elôterjesztése esetén pedig az errôl szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerôre emelkedésétôl számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevônek.
Az adós és a vele lakó személyek ideiglenesen mentesülnek a kiköltözési kötelezettség alól, ha a vételár kifizetése határidôben nem történt meg; ebben az esetben a teljes vételár kifizetésétôl számított 30 napon belül kell kiköltözni az ingatlanból.
A végrehajtást foganatosító bíróság az adósnak a - becsérték közlésének kézhezvételétôl számított 15 napon belül elôterjesztett - kérelmére az ingatlan elhagyására egyszeri halasztást adhat, ha az ingatlan egyedüli lakóingatlanukl, és az adós az elhelyezését ideiglenesen sem tudja biztosítani. Nincs helye halasztásnak, ha az adóst az eljárás során korábban rendbírsággal sújtották, vagy kérelmére a bíróság legalább 6 hónapra a halasztásra is okot adó körülmény miatt a végrehajtást felfüggesztette.
A halasztás idôtartama legfeljebb az árverés idôpontjától számított 6 hónapig terjedhet.
A halasztás iránti kérelemben meg kell jelölni a halasztás indokát és a kérelem alaposságát valószínûsítô körülményeket, azt, hogy a kérelmezô mely címrôl, illetve rövid úton milyen módon idézhetô a meghallgatáson való megjelenésre, a kérelmet alátámasztó iratokat pedig csatolni kell. Ha a kérelem elbírálásához a kérelmezô meghallgatása szükséges, a bíróság a meghallgatásra a kérelem beérkezésétôl számított 8 napon belüli határnapot tûz ki, és erre a kérelmezôt azzal idézi, hogy távolmaradása (képviselôjének távolmaradása) a kérelem elintézésének nem akadálya.
A kérelemrôl a beérkezését követô 8 napon belül, meghallgatás tartása esetén a meghallgatáson kell dönteni.
A halasztás tárgyában hozott döntést haladéktalanul kézbesíteni kell a kérelmezônek. A halasztást elrendelô végzést, illetve az elutasító végzés elleni fellebbezésrôl szóló értesítést a végrehajtó részére is meg kell küldeni.
A kérelmet elutasító végzés ellen a kérelmezô fellebbezhet. A fellebbezést a végzés kézbesítésétôl számított 15 napon belül, meghallgatás esetén a végzés kihirdetésekor lehet bejelenteni. Fellebbezés esetén az árverés megtartható, de az árverési vevôt tájékoztatni kell a halasztás tárgyában folyamatban levô eljárásról.

Ha a kiköltözésre a fenti idôpontig nem került sor, a végrehajtó az árverési vevô kérelmére - szükség esetén rendôrség közremûködésével - haladéktalanul intézkedik az ingatlan kiürítése iránt.
Ha a kötelezett vagy képviselôje nincs jelen a végrehajtás foganatosításánál, a kiürítendô lakásban lévô ingóságokat a végrehajtó összeírja. Az ingóságoknak másik lakásban vagy másik helyiségben való elhelyezése után a lista egy példányát itt is el kell helyezni. Ha az ingóságok elhelyezése olyan lakásban történt, amelyet kizárólag a kötelezett vagy családtagjai használnak, a végrehajtás foganatosítása után a lakást le kell zárni és le kell pecsételni.
Ha a másik lakásban a kötelezett ingóságait vagy egy részüket nem lehetett elhelyezni, raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükrôl - a kötelezett költségére és veszélyére - a végrehajtást kérô gondoskodik. A végrehajtást kérô az ingóságokat 30 napig köteles tárolni.
A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a december 1-jétôl március 1-jéig terjedô idôszakot követô idôszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.
A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha

  1. a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élô személy a kiürítendô lakóingatlan helyett más beköltözhetô lakóingatlan használatára jogosult,
  2. a végrehajtást kérô a halasztás idôtartamára a kötelezett elhelyezésérôl gondoskodik, vagy
  3. a magánszemély végrehajtást kérô valószínûsíti, hogy a kiürítendô lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított.

Az árverés sikertelen, ha

  1. nem tettek vételi ajánlatot, vagy a felajánlott vételár nem érte el az ingatlan becsértékének felét,
  2. az árverési vevô nem fizette be vagy nem utalta át a teljes vételárat az árveréstôl számított 15 napon belül, illetôleg a végrehajtó által engedélyezett határidôn belül.

Az elsô árverés sikertelenségének megállapításától számított 3 hónapon belül - a végrehajtó által kitûzött idôpontban - második árverést kell tartani.
A második árverésen is az ingatlan becsértéke a kikiáltási ár, amelyet a becsérték feléig, lakóingatlan esetén a becsérték 70%-ának megfelelô összegig lehet leszállítani.
Ha a második árverésen az ingatlant alacsonyabb áron adták el, mint amelyet az elsô árverésen a korábbi árverési vevô felajánlott, a különbözetet a korábbi árverési vevô köteles a végrehajtást foganatosító bíróság végzése alapján megtéríteni. A megtérítendô összegbe az elvesztett elôleget be kell számítani.

voyager # 2005.12.10. 12:57

Az árveréssel kapcsolatban, konkrétan hogy müködik?

  1. Mennyiért adhatják el legolcsóbban az ingatlant?
  2. Fennmaradó összeget ki fizeti az adósnak és mikor?
  3. Lakott ingatlanról lévén szó, mi van akkor ha az adós nem hajlandó kiköltözni?
  4. Ha nincs vevő?

Egyéb olyan idevágó tény, ami fontos lehet!
Köszönöm

ObudaFan # 2005.12.10. 11:26

És mi a kérdés?
Ha a jogerősen megítélt tartozást nem fizeted meg, akkor végrehajtást kezdeményezhet a jogosult, ennek során az ingatlan-tulajdont is végre lehet hajtani.
Ha túlzott mértékű kamat volt kikötve, a perben lehetett volna erre hivatkozni, és kérni a mérséklését. Mivel ez jogkérdés, ha még időben vagy, meg lehet próbálni felülvizsgálati kérelemmel élni.
A jogerős ítéletben meghatározott teljesítési időpontot követően nemfizetés esetén tovább emelkedik természetesen a kamat összege.
Tényleg nem világos, mit akarsz kérdezni.

voyager # 2005.12.10. 00:49

Már lezajlott a per /18 hó/, volt a becslő is felértékelte, január valahanyadikára lesz kitüzve az árverés, a végrehajtó közölte! És az hogy lehet, a per ideje alatt a tőkére végig uzsora kamat kegyegett???
Üdv,

ObudaFan # 2005.12.09. 17:59

Milyen szakaszban van az ügy? Ha már árvereznek (vagyis végrehajtási szakban van), akkor legfeljebb perújítás jöhet szóba, illetve ha végrehajtási záradék alapján történt, akkor vh. per, vagy visszavonás iránti kérelem (csak ez nehéz lesz, mert ekkor közj.-i okiratról van szó).
Ha még most indul a per, akkor az az árverezés igen távol van.

voyager # 2005.12.09. 09:47

Ha valakinek van bármilyen tapasztalata, uzsora kölcsön miatt, családi ház árverésről van szó. Bármilyen tapasztalatot, ötletet várok!
Köszönöm