S. O. S. KÉRDEZNI SZERETNÉK


vbj8 # 2005.12.20. 07:23

Kedves ObudaFan és ptcruiser!

Köszönöm, hogy a kérdéseimre válaszoltatok, azért csak most írom ezt, mert csak most vagyok ismét gép előtt.
Amúgy az adás-vételibe nem az igazi vételár került, úgyhogy azt hiszem szépen fizetgetni fogunk. Mégegyszer kösz

obsitos # 2005.12.16. 20:12

Kedves Viki!

A MÁV-nak belső szolgálati szabályozása van, ahogy azt Moldova György is írta az Akit a mozdony füstje megcsapott c. könyvében: "Szabály- szabály embert zabál..."

MÁV dolgokban nincs semmi személyes tapasztalatom - legalábbis jó nem... ,- de ha a fellebezést megírtad és azt ajánlott-tértivevényes levélben beküldted, a panaszodat kivizsgálják.

Ha valóban jeggyel utaztál, csak éppen nem "jó" jeggyel - ami nem a Te hibád -, akkor remélve neked adnak igazat, és visszautalják a pénzt.

A károlt összeg elég sok a mai világban, különös tekintettel ha pl. a minimálbérrel vetjük össze.

P.Viki # 2005.12.16. 18:40

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy amikor a minap Szegedre kellett utaznom, kisebb vitám támadt a MÁV pénztárosával, és ezek után nem a szóbanforgó időpontra adott jegyet, ezért a vonaton bírságot szabtak ki. A kalauz megadta a címet ahol panaszlevelet kellett benyújtanom, az esetet kivizsgálják, de éreztették velem hogy a majdnem hétezer forintot valószinű ki kell majd fizetnem. Megtehetik ezt, holott én váltottam jegyet. Mit tehetnék?

ptcruiser # 2005.12.16. 18:29

Szavatossági igény meg ugye Ptk 305-306.§ alapján árleszállításban realizálható lehet a(z kifizetett) vételárból. De nyilván a megegyezést erőltetném az alább vázolt ügyben mint a pereskedést, tekintettel a felvett lakáshitelre is. A bankok előszeretettel mondanak fel hitelt a peres eljárás hallatán.

ptcruiser # 2005.12.16. 18:22

Nyilván, ha a bíróság a gondolatmenetemet magáévá teszi. És az összegek ismerete alapján lehet csak biztosabbat kijelenteni. Én úgy tudom hogy a feltünő értékaránytalanság 30% körül van a bírói gyakorlatban. Sajna itt összegekről nem olvashatunk...

ObudaFan # 2005.12.15. 20:53

Ez azért egy feltűnő értékaránytalansághoz nem lesz elég. Nem véletlenül az a neve, hogy feltűnő értékaránytalanság.

ptcruiser # 2005.12.15. 19:55

azt gondolom hogy ha a szerződésbe a tényleges vételár került, eredményes lehet egy feltünő értékaránytalanság miatt indított per. ugyanis ha bizonyítható hogy a helyben szokásásos vételár lényegesen eltér az általatok fizetett vételártól és hogy a változtatások még ugymond kifizetésre kerülnek a közös költség révén.

a másik lehetőség a jogszavatosság kérdésének feszegetése. ha a szerződésben írt tehermentességet a bíróság az emelt közös költség fizetése miatt nem látja valósnak. amilyen széles körű a I. fokú bírósági gyakorlat, még meg is állhat.

én a helyetekben kereset indítását helyezném kilátásba az eladóval szemben, ha sáros ilyen füllentésekben, lehet hogy már ez is hat rá. bár a személyiségét ti ismeritek.

ObudaFan # 2005.12.15. 17:47

Ha a szerződés nem rendelkezik róluk és ott voltak a szerződés megkötésének időpontjában, akkor tartozéknak. Én a szomszédokat is megkérdezném, hogy tudják-e milyen bútorok voltak ott, csak elfogulatlanabb tanúk, mint egy szülő.

A gondolatmeneted elfogadható, és nem esélytelen, de lehet ellenérveket mondani: a közös költséget a beköltözés után a vevő fizeti, az, hogy miből adódik össze, nem lényeges ebből a szempontból. Persze az is igaz, hogy az eladó tudhatott arról, hogy a közös költség emiatt meg fog nőni, ennek elhallgatásával éppen ő tévesztett meg tlged. Innen nézve azért lehet esélyed.

vbj8 # 2005.12.15. 08:37

Még annyit szeretnék kérdezni, az előszobában, ahonnan kidobták régi beépített szekrényeket, és helyette IKEA-s szekrények vannak, azok is tartozéknak számítanak, vagyis azt is ott kellene hagyniuk?
A válasz előre is kösz.

vbj8 # 2005.12.15. 08:24

ObudaFan előszöris köszönöm a válaszodat.
Vagyis a szigetelés miatti költségeket szépen mi törleszthetjük.
Az, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentes, az nem azt jelenti, hogy semmi tartozásuk sincsen ezzel kapcsolatban? Még a társasház által felvett bármilyen hiteltartozás sem?
Ha ezt a gondolatmenetet tovább viszem, hogy a társasház által felvett hitelből szigeteltek le és cseréltek ablakokat, amit törlesszünk mi a vétlár teljes megfizetése után, még a végén örülnünk kell annk, hogy az eladó nem azt mondta, hogy arra a 2 milliós hitelre, ami miatt jelzálog volt a lakáson azért volt szüksége, hogy felújítsa a lakást, így szintén a teljes vételár megfizetése és a szigetelés miatti hitel törlestése mellett mi fizessük vissza még azt is, mert abból a pénzből újította fel a lakást, amit ez után mi fogunk használni.
Sőt ha nagyobb összegű hitel lenne még rajta mondhatná akár azt is, hogy abból tudta megvenni, úgyhogy törlesszük azt is mi, mert mi fogjuk használni.
Nincs igazam?
A bútorokról. Mikor biztossá vált, hogy megvesszük készítettünk képeket minden helyiségről, azon látszanak, először közvetítővel voltunk, ő is emlékezhet rá és voltak ott szüleim is, ez elég lehet?
Azért azt itt megjegyezném, mint említettem, ezek saját készítésű farostlemezből összeütött kis szekrények, ami ér összesen kb. 30 e Ft-ot, ami miatt nem biztos, hogy érdemes pereskedni, csak így szerintem érthetően idegesít, hogy ha még azok pótlására is költenünk kell.

ObudaFan # 2005.12.14. 20:12

Amennyiben a szerződés erre a kérdésre külön nem tért ki, akkor lehetnek bizonyítási nehézségek. Ha sikerül bizonyítani, hogy kifejezetten azt állították, hogy nincs ilyen költségtartozás, és erre alapozva állapítottátok meg ennyiben a vételárat, akkor lehetséges egy perben igényt érvényesíteni. Az okiratszerkesztő ügyvéd tanúként csak akkor jöhet számításba, ha a másik fél is hozzájárul az ügyvédi titok feloldásához, vagyis valószínűleg nem.Persze peren kívül abban egyeztek meg, amiben akartok.

A bútorok külön szerződéses kikötés nélkül is, tartozékként, osztják az ingatlan jogi sorsát. Egy esetleges perben mindössze azt kellene bizonyítanotok, hogy a szerződés megkötésekor ezek az ingatlanban voltak.

vbj8 # 2005.12.14. 08:39

Folyamatban van egy lakásvásárlásunk. Ez egy panel, amit leszigeteltek, és ablakot cseréltek rajta. Mikor először beszéltünk az eladókkal, azt mondták, ennek a költségeit teljes egészében kifizették, nem is volt drága, csak 1/3-át kellett fizetniük (1/3 állam, 1/3 önkormányzat). Ezt a lakást a piaci ár felett vettük (a hasonló helyen és állapotban lévő szigeteletlen, de ablakcserélt lakásokhoz képest), mert szigetelt és ablakcserélt, vagyis ezekkel reális áron. Volt még egy 2 milliós hitelük rajta. 10% foglalót tettünk le, a meglévő hiteltartozásukat a mi bankunk rendezte, a teljes tehermentesítés után jön a z utólsó részlet, vagyis visszalépés szóba sem jöhet. Közben kiderült, hogy az az összeg amit teljes egészében kifizettek az csak az ablakcsere költsége, amit nem is fizettek ki teljesen, viszont a szigetelésre a társasház közösen vett fel hitelt, aminek a törlesztését a 2005 évet lezáró közgyűlésen fognak a lakók megvitatni és jövő évtől a közös költséggel törleszteni (amely közös költséget már mi fizetünk). Az adás-vételiben nem érintettük ezt a témát, nyugodtak voltunk attól, hogy van egy olyan mondat benne, hogy az ingatlan azon a 2 milliós hitelen kívűl per-, teher- és igénymentes. Most akkor ez mit is jelent? A felújítás költséget kinek kell állnia?
Az adás-vételiben annyi van a beépített szekrényekről, ahogy az eladó azt használja, azokat és olyan állapotban kell átadnia, szintén megbeszéltük, hogy a konyhaszekrény és a gáztűzhely marad.
Ehhez képest tegnap beszélünk velük, amikor azt mondták, hogy a fürdőben és a wc-ben lévő maguk által összeütött farostlemez beépített szekrényeiket inkább elvinnék, mert az még jól jöhet nekik az új lakásban, a gáztűzhelyre azt mondták, nem az az eredeti gáztűzhely amivel még anno eladták ezt a lakást, ezt ők vették, úgyhogy inkább elvinnék, de a régi valahol megvan, azt megkeresik, aztán megegyezeztünk, hogy ez marad, de ha mégi elviszik többek közzt ezt is akkor mit tudunk tenni?
Beépített szekrény az előszobában nincs is, csak odatettek egy szekrényt, ami végülis nem kell nekünk, de az nem járna, mivel nincs ott beépített szekrény?
Már csak egy utólsó részlet van hátra, ami után bejegyzik a mi tulajdonjogunkat, ők utána költöznek.
Mit tudunk tenni, ha mindent elvisznek, mi a pénzt kifizettük, és ami miatt (szigetelés) drágábban vettük, most még azt törlesszük is, vagyis fizessük meg mégegyszer?
Ha valaki tud nekem ezekben segíteni, azt nagyon megköszönném.