öröklés-családi viszály


okoska # 2005.12.16. 07:13

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

obsitos # 2005.12.15. 15:25

És még: a tulajdonosok kötelessége az ingatlan állagának folyamatos megóvása, az esetleges külső- belső javítások finanszírozása, elvégeztetése.

Hiszen övék az ingatlan..., így érdekük van abban, hogy a sajátjukra vigyázzanak.

obsitos # 2005.12.15. 15:20

A törvény úgy rendelkezik, hogy a haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál.

Esetlegesen bővebbet:
www.ingatlanjog.hu

obsitos # 2005.12.15. 15:14

A haszonélvezeti jog azt jelenti - többek közt -, hogy annak bírtokosa dönti el, hogy a lakásban és/vagy házban ki lakik, és meddig lakik. Ha úgy dönt, hogy akár egyes-egyedül akarja használni (= lakni) az egész ingatlant, ezt élete végéig csorbítatlanul teheti.

Oda azt hív ill. fogad be akit csak akar, ebbe senkinek semmi beleszólása nincs. Az ingatlant részben vagy egészben akár bérbe is adhatja, az ebből befolyó jövedelem őt illeti.

A nagykoró gyermekei lakhatásáról nem köteles gondoskodni...

Tehát hiába van az ingatlannak két tulajdonostársa is, ez számúkra a lakhatást illetően nem jelent semmit.

"Jóban" kell lenni a mamával, különben költözhetnek ahová tudnak, és amilyen hamar kellhet...

okoska # 2005.12.15. 07:57

Köszönöm a válaszokat. Azért szeretnék pontosítást, lehet, hogy valamit rosszul értelmezek. A két testvér jelenleg ott lakik. A haszonélvező édesanya döntet úgy, hogy "gyermekeim költözzetek el, egyedül akarok itt élni, vagy ide költözik a barátom"?
Tehát, ha akarja utcára teheti nagykorú gyermekeit?

ObudaFan # 2005.12.14. 20:32

Valóban nem. Ezért nem szabad egyszerre több dolgot csinálni. :)

Szóval:
Eladás esetén - mivel közös tulajdonról van szó - annyi a korlátozás, hogy a tulajdonostársnak elővásárlási joga van rá.
Ha a dolgot el akarja adni, a kapott ajánlatot a szerzôdés megkötése elôtt köteles az elôvásárlásra jogosulttal közölni. Nem terheli e kötelezettség a tulajdonost, ha annak teljesítése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevô késedelemmel járna. Ha az elôvásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlat tartalmát magáévá teszi, a szerzôdés közöttük létrejön. Ha a jogosult a szerzôdési ajánlat elfogadására általában megszabott határidô alatt ilyen nyilatkozatot nem tesz, a tulajdonos a dolgot az ajánlatnak megfelelôen vagy annál kedvezôbb feltételek mellett eladhatja.

Ha a haszonélvező használni kívánja az ingatlant, ő dönt. Ha nem, akkor a tulajdonostársak közösen döntenek a használat módjáról. Ha nem tudnak megállapodni, vagy a megállapodás a kisebbségben maradt tulajdonos(ok) érdekét sérti, bírósághoz lehet fordulni.

Cola (törölt felhasználó) # 2005.12.14. 20:26

Obudafan, ezt legalább részben nem ide írtad...

ObudaFan # 2005.12.14. 20:23

Eladás esetén - mivel közös tulajdonról van szó - annyi a korlátozás, hogy a tulajdonostársnak elővásárlási joga van rá. (2) Nem szerez tulajdonjogot a találó, ha a dolgot a közönség számára nyitva álló hivatali, vállalati vagy más épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén találta. Ilyen esetben a dolgot a hivatal vagy a vállalat három hónapi ôrizet után értékesítheti; a tulajdonos a találást követô egy éven belül követelheti a dolog, illetve a vételár kiadását. Ha a dolgot el akarja adni, a kapott ajánlatot a szerzôdés megkötése elôtt köteles az elôvásárlásra jogosulttal közölni. Nem terheli e kötelezettség a tulajdonost, ha annak teljesítése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevô késedelemmel járna. Ha az elôvásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlat tartalmát magáévá teszi, a szerzôdés közöttük létrejön. Ha a jogosult a szerzôdési ajánlat elfogadására általában megszabott határidô alatt ilyen nyilatkozatot nem tesz, a tulajdonos a dolgot az ajánlatnak megfelelôen vagy annál kedvezôbb feltételek mellett eladhatja.

Ha a haszonélvező használni kívánja az ingatlant, ő dönt. Ha nem, akkor a tulajdonostársak közösen döntenek a használat módjáról. Ha nem tudnak megállapodni, vagy a megállapodás a kisebbségben maradt tulajdonos(ok) érdekét sérti, bírósághoz lehet fordulni.

obsitos # 2005.12.14. 15:05

Eladni eladhatja, de ki vesz olyan tulajdonrészt melyet még haszonélvezet is terhel...

Elköltözni minden további nélkül lehet, ha van hová.

Az édesanyjuk mint az egésznek a haszonélvezője, akár jogot formálhat arra, hogy az EGÉSZ lakást/házat élete végéig csak ő lakja egyes-egyedül.

Még a saját gyerekéitől is kérhet lakbért...

Ha a testvérek nem tudnak megegyezni az átadandó tulajdonrész vételárán, sajnos bírósághoz kell fordulni.

okoska # 2005.12.14. 13:18

Tisztelt fórumozók, kérem segítségeteket:
Ismerősöm édesapja meghalt, testvérével együtt édesapjának tulajdonrészét fele-fele arányban örökölték, édesanyjuk pedig haszonélvezetet szerzett rá. Az ismerős fiatalember szeretné tulajdonrészét eladni, s miharabb elköltözni különböző családi viszályok, perpatvarok miatt. A következő kérdései lennének: Ha a családtagok nem veszik meg az örökrészét, eladhatja másnak?
Mindenképp el akar költözni, de ismerősei azzal riogatjak, hogyha elhagyja a lakást, és például egy családtagja befogad mást, akkor nem költözhet vissza, hiába tulajdonos!
Lehet, hogy kérdésem már sokszor előfordult a fórumon, de most vagyok itt először, sűrgős lenne. Köszi a választ