házastársi vagyonközösség + haszonélvezeti jog


ptcruiser # 2005.12.21. 19:21

én úgy értettem az egészet, hogy itt hagyatéki tárgyalás volt az édesapa halála miatt. és itt érvényesítette édesanyja a házassági vagyonjogi igényét. ezt azért furcsálom, mert azt is írta: mielőtt édesapám megházasodott, ketten éltek a házban, ezért is volt apám nevén a nagymamám haszonélveztével. akkor nem nagyon értem az édesanya igényét. szerintem nem igen illette erre a különvagyonra az anyát igény. azt gondolom az egész ingatlant boneva (és testvérei ha vannak) örökölték volna. az édesanya ez esetben pedig különvagyon lévén, nem kaphatna özvegyi jogot. a földhivatali bejegyzés pedig mindenképpen hibás. akár az alább irtakat vagy általam irtakat fogadjuk el helyesnek, a nagymama haszonélvezete mindenképpen minden más (anyai) haszonélvezetet megelözően fennáll mégpedig az egész ingatlanon. földhivatal tévedett, ez biztos. tulajdonjog változással és újabb özvegyi haszonélvezeti jog keletkezésével fennálló haszonélvezett nem szünik meg.

boneva # 2005.12.21. 13:26

Köszönöm a válaszát!

Akárhogy is gondolkodtam, én is arra jutottam, hogy valószínűleg a bejegyzés rossz.

boneva

ildikó31 # 2005.12.21. 10:42

Kedves boneva!

Álláspontom szerint a nagymama haszonélvezeti joga továbbra is az egész ingatlanon áll fenn!
Ha korretak akarnak lenni, akkor a nagymamának kifizetik az 1/1 tulajdon utáni haszonélvezet megváltását.
Ha a fennálló állapot szerint akarnak fizetni, akkor ki kell számolni a fele tulajdonra a nagymama életkora alapján a fennálló haszonélvezeti jog ellenértékét, a fele tulajdonra az édesanyja életkora szerinti haszonélvezeti jog ellen értékét, ezeket az összegeket le kell vonni a teljes eladási árból és a fennmaradó érték 1/2-e az édesanyjáé, 1/4-1/4 arányban pedig az öné és a testvéréé.

Ugyanakkor én úgy gondolom, hogy hibázott a bíróság, amikor a házastársi vagyonközösség megállapította, és a nagymama haszonélvezetét csak 1/2-ed ingatlanra jegyeztette vissza!


ildiko31

boneva # 2005.12.21. 09:16

Nagymamám apai nagymama. Még mielőtt édesapám megházasodott, ketten éltek a házban, ezért is volt apám nevén a nagymamám haszonélveztével. Majd nagymamám később elköltözött, és a szüleim és mi, gyerekek éltünkk ott. Majd édesapám meghalt. És ekkor kapta édesanyám a vagyonközösség miatt a fél házat, mi pedig örököltük a másik felét anyám haszonélvezetével. Ezt még én is értem. Csak a nagymamám korábbi haszonélvezete a kérdéses. Ami most a telekkönyv szerint csak az örökölt részen van, míg korábban (míg édesapám élt, és a nevén volt a ház) az egészen volt. Az a kérdésem, hogy ez így helyes vagy a bejegyzés rossz?
Édesapám végrendelet nélkül hunyt el, mi, a gyerekei örököltünk utána, nagymamám nem is volt jelen a hagyatéki tárgyaláson.
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!
boneva

ObudaFan # 2005.12.20. 19:01

Csak nem ez a tényállás, ha végigolvasod.

Zoltán György # 2005.12.20. 18:45

1/2-ed rész az ővé, a másik 1/2-ed részre van haszonélvezeti joga, a férje után.

Még logikus is!

ObudaFan # 2005.12.20. 17:49

Nem írtad, de valószínű, hogy anyai nagymamáról van szó. VAlószínűleg azon a hagyatéki tárgyaláson, ahol édesanyád érvényesítette a "házassági vagyonközösségből" eredő jogát, az ellenérdekű felek (pl. a nagymama) nem, vagy nem jól lépett fel, mert valószínűleg ez különvagyoni ingatlan volt, hiszen örökölt ingatlan lehetett, és ezért volt a nagymama haszonélvezete rajta. Viszont a hagyatéki végzésnek nincs anyagi jogereje, tulajdoni igények nem évülnek el, elbirtoklás valószínűleg még nem volt, így pl. egy perben a nagymama bizonyíthatná valószínűleg, hogy a haszonélvezete az egész ingatlanra fennáll. Mindez csak feltételezés, ugyanis jó érzékkel épp azokat a dolgokat nem írtad le, amik igazán lényegesek.

boneva # 2005.12.20. 17:26

Kedves Ildikó!
Köszönöm válaszát!
Édesapám nevén volt a ház, és nagymamámé volt a haszonélvezet. A hagyatéki tárgyaláson édesanyám érvényesítette a házastársi vagyonközösséget, így a ház fele az ő nevére lett iratva, míg a másik felét örököltük megterhelve anyám haszonélvezetével. A telekkönyv szerint az örökölt részen van mindkettejük haszonélvezete. Épp eladni készülünk a házat, és nagymamám szeretné a haszonélvezetének megváltását, ezért került elő a probléma. Ha a telekkönyv valóban hibás, akkor az így számított haszonélvezeti érték fele akkora, mint kellene lennie?
Köszönöm válaszát!
boneva

ildikó31 # 2005.12.20. 13:42

Kedves boneva!

Amennyiben az Ön édesapja végrendelet hátrahagyása nélkül halt meg, úgy a törvényes öröklés rendje szerint édesapja tulajdoni hányadát Ön örökli az özvegy haszonélvezeti jogával terhelten. Az addig bejegyzett haszonélvezeti jogon az öröklés ténye semmit nem változtat. Kicsit bővebben, részletesebben írna, akkor potosabb választ lehet adni!


ildiko31

boneva # 2005.12.20. 12:36

Kedves Fórumozók!

Egy összetett problémával fordulok hozzátok. Házunkon nagymamának haszonélvezete van. Édesapám halála után a ház fele édesanyámé lett házastársi vagyinközösség okán. Kérdés: mi történik nagymamám haszonélvezetével? A telekkönyv szerint csak a másik felére (ami öröklés tárgya) van bejegyezve. Hibás az eljárás?

köszönettel:
boneva