gyep legelő + lakóingatlan

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.12.21. 21:22

gyep legelőn /külterület/ szerintetek lehet e lakóingatlant építeni hallotatok e ilyenről /szerintem nem/
a másik hogy ha lehet rá mondjuk gazdasági épület építeni az jelentehet e valamilyen komfortos lakóházat /eddig inytvbe bejegyzett gazdasági épületként maximum faviskókat láttam/

köszi a válaszokat

ObudaFan # 2005.12.21. 21:44

Úgy, hogy az iny-ben is lakóingatlan legyen, külterületen nem lehet, mert a lakóingatlan fogalmilag belterületi ingatlan. Illeték miatt fontos? Mert az Itv. külön fogalmi meghatározása is ezt támasztja alá.
Egyébként külterületen, engedéllyel, nem csak faviskót lehet és nem csak pl. tanyán, de sztem az önkorm. rendezési tervét kellene ismerni ehhez.

ptcruiser # 2005.12.27. 20:21
  1. külterületen (gyep legelőn) is lehet építkezni. feltétele hogy a termőföld törvény szerinti más célú hasznosítási engedélyt és termőföld járadékot fizesd be. ez földhivatali ügyintézést igényel.
  2. hogy egy földrészleten lehet e épitkezni, nem a fekvés (kül/bel/zárt) hanem a rendezési terv (Helyi Építési Szabályzat-HÉSz) mondja meg.
  3. gazdasági épületet akarsz látni. egy prominens ex-pénzügyminiszterünknek 10 hektáros külterületén 500nm-es 'gazdasági épülete van'. uszoda, garázs teraszok stb. egyszóval gazdasági épület csak a neve. hogy te a gazdasági épületedbe teszel négy szobát két fürdőszobát a te bajod...
  4. illetékben, lakáshitelben viszont nagyon hátrányos
rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.01.05. 19:18

közben azt is megtudtam hogyha szölövé vagy gyümölcsössé nyílvánítod és eléri a 3000 m2 akkor a 1,5 százaléka lakóházzal építhető be

ptcruiser # 2006.01.07. 17:06

akkor amit írtam, 2. pont szerint van elehetőség építkezni. még egy dologra utalnék: nem minden bank üzletszabályzata enged lakásépítési hitelt külterületi földrészletre, még akkor se, ha az éppen lakóház építését szolgálná.

voyager # 2006.01.07. 22:11

Érdeklődnék, milyen lehetőség van átminősiteni vidéken, egy a tulajdoni lapon zártkert, kert és gazdasági épületként szereplő, 848 nm terület. A valóságban 80 nm lakóház van a területen. Városnév / utca / házszám már van. Helyrejzi szám nem o ás!
Bankhitel miatt!
Köszönettel

_Lala_ # 2006.01.07. 23:13

Be kell menni az önkormányzat építési osztályára, és meg kell tőlük kérdezni, hogy van-e erre lehetőség, és ha igen, akkor mi szükséges hozzá.
Alapvetően a helyi szabályozás dönti el, hogy az adott területen lehet-e lakóházat építeni, vagy sem.

ObudaFan # 2006.01.08. 00:33

És csak akkor fogják belterületté minősíteni, ha az egész utcát. Ha a belterülethez közel fekszik, akkor jók az esélyek.

ptcruiser # 2006.01.09. 20:27

átminősítés mindenképpen helyi önkormányzati hatáskör (nem kiemelt elsőfokú építéshatóság). Azaz nem feltétlenül az a település ahol egyébként az építési engedélyt adnák ki, hanem helben. Az alább irtakon túlmenően azt vizsgálják ilyenkor, hogy megfelel e az építmény egy lakóház kritériumainak.

voyager # 2006.01.09. 22:21

Köszönöm Mindenkinek!
Mivel a hely mezőgazdasági terület ezért nem lehet, ez volt az indoklás!