Ingatlan haszonélvezete


_Lala_ # 2006.01.15. 20:42

Végrendelkezés esetén is csak nagyon szigorú esetekben lehet a köteles részből (a normális örökrész fele) is kizárni a többi gyermeket! Tehát alapesetben minimum a ház felét a köteles rész szerint harmadolva fogják az anyós gyerekei örökölni.
Azt persze nem értem, hogy ha egyszer az anyós, a fia és a menye egyaránt adós, akkor miért nem fordítva lett a tulajdonlás/haszonélvezet... Ha az anyósnak csak haszonélvezete lenne, akkor az a halálakor megszűnne, nem lenne gond az örökléssel.
Természetesen bármilyen konstrukcióban lehet a tulajdon/haszonélvezet kombinációkat (papíron) adni-venni, ehhez azonban a bank jóváhagyása mindenképpen kell. És persze az illetéket is ki kell fizetni majd. Tehát elsőként a banktól kellene megkérdezni, hogy mibe hajlandóak belemenni.

A letelepedési engedélyhez befogadó nyilatkozat kell, amely alapján semminemű tulajdonjogi igénye nem lehet a másik fiúnak.

Bubó # 2006.01.15. 20:20

Ha jól értem, az ingatlant a felvett hitel miatt jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom terheli. Hogyan lehet ekkor haszonélvezeti jogot bejegyeztetni? Javaslom, kérdezzél rá a hitelt folyósító bankra!
A tulajdonos (anyós) mindhárom gyermeke egyformán örököl, alapesetben. Anyós végrendelkezhet is, öröklési szerződést is köthet veletek, ekkor a többi örökös kimaradhat az öröklésből, vagy csak a kötelesrészre lesz jogosult. „Van-e rá lehetőség, hogy anyósom nyilatkozzon, hogy nem szeretné, ha a másik két fia is részesülne a házból, ha esetleg ő meghalna.” Igen, ezt hívják végrendeletnek.
Gondolom, nem csak a címet kell megadni, befogadó nyilatkozat is kell a tulajdonostól a letelepedési engedélyhez. A házból attól még nem részesedik a tesó, de hogy következménye lesz a dolognak, az biztos.
Üdv.

domino # 2006.01.14. 17:45

Tisztelt Cím!

2003-ban anyósom vett egy ingatlant, melynek ő a tulajdonosa, én és a férjem(a fia) az adóstárs. Idén szeretnénk a haszonélvezeti jogot átíratni rám és a férjemre. Mivel jár ez és milyen fizetési kötelezettséggel jár? Azonban anyósomnak van még két fia, kiskoruk óta nem élnek vele, akik román állampolgárok, de Budapesten dolgoznak. Milyen joguk van a házhoz? Van-e rá lehetőség, hogy anyósom nyilatkozzon, hogy nem szeretné, ha a másik két fia is részesülne a házból, ha esetleg ő meghalna.
Az egyik fia szeretné beadni a letelepedési engedélyét, de ahhoz lakcím kellene és ő ennek a háznak a címét szeretné megadni, milyen következményekkel járna, így lesz-e joga a házhoz? Részesedik-e belőle?

Köszönettel: Domjánné Kozák Györgyi