Jár - e a bérlőnek kártérítés?


Bubó # 2006.01.16. 23:08

Kedves Ptcruiser!
Végig kellene menni azon a 26. §-on!
(7) A nem állami és a nem önkormányzati lakásra a törvény hatálybalépése után létesített bérleti jogviszony - ha a felek másképpen nem állapodtak meg - írásban, cserelakás és a 24. § (1) bekezdés a)-d) pontjaiban meghatá-rozott okok fennállása nélkül is felmondható. A felmondási idő nem lehet rövidebb három hónapnál.
Ha figyeltél, Gyévuska 2005. novembere óta bérli a lakást. Erre az esetre tehát nem vonatkozik az általad kiemelt bekezdés.
Szerinted ki az a h...e, aki bérbeadné a lakását, ha csak cserelakás elle-nében lehetne felmondani a bérlőnek?
Ne keverd össze az önkormányzati lakás bérbeadás szabályait a magán-tulajdonú lakás bérbeadásának a szabályaival!
Üdv.

ptcruiser # 2006.01.16. 19:58

Ezek állnak a te oldaladon:

1993. évi LXXVIII. törvény
a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról
26. § (1) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést írásban felmondhatja, ha a bérlő részére egyidejűleg ugyanazon a településen - a fővárosban a főváros területén - cserelakást ajánl fel bérleti jogviszony létesítésére. A felmondási idő azonban három hónapnál rövidebb nem lehet.
(2) A cserelakás megfelelőségénél figyelembe kell venni mindkét lakás

  1. komfortfokozatát;
  2. alapterületét;
  3. műszaki állapotát;
  4. lakóhelyiségeinek számát;
  5. településen és épületen belüli fekvését;
  6. lakbérét.

(3) Ha a felmondással érintett lakásra a bérleti jog határozatlan időre szólt, ezt a cserelakás megfelelőségénél is figyelembe kell venni. A felajánlott lakás akkor is megfelelő, ha a lakások közötti eltérést a felajánlott lakás más előnye kiegyenlíti. A bérlő kevesebb szobaszámú, kisebb alapterületű lakást csak akkor köteles elfogadni, ha ez reá vagy a vele együtt lakó személyekre nézve nem jár jelentős érdeksérelemmel.
(4) A bérbeadó nem köteles cserelakást felajánlani, ha a bérlőnek a bérelt lakással azonos településen - a fővárosban a főváros területén - megfelelő és beköltözhető lakása van.
(5) A bérbeadó a szerződést cserelakás és a 24. § (1) bekezdésének a)-d) pontjaiban meghatározott okok fennállása nélkül is írásban felmondhatja a hónap utolsó napjára, ha ezt a felek a szerződésben kikötötték. Eltérő megállapodás hiányában a felmondási idő nem lehet rövidebb három hónapnál

gyevuska # 2006.01.16. 19:38

Köszi a hozzászólásokat! Csak tudni szerettem volna, hogy milyen dolgok állnak az oldalamon tárgyaláskor!
Egyébként sem maradnék ezek után és egyebek miatt sem, de anyagi áldozatot azért nem hozok a bérbeadók kényelméért a saját károm árán!

ObudaFan # 2006.01.16. 16:50

Egyébként a felmondási idő még határozatlan időre kötött szerződés esetén is járna, olyan nincs, hogy nincs rá módod.

Bubó # 2006.01.15. 20:35

Ha jogszerűen tartózkodsz a lakásban, hogy is tudna téged elküldeni idő előtt a tulajdonos? Vagy inkább mennél is, csak a kártérítés kérdése izgat?
Szerintem, ha nem akarsz elköltözni, akkor maradj ott, ameddig a szerződésed lehetővé teszi. Ha pedig menni akarsz, akkor előbb számold össze, mekkora kárt okoz a korábbi elköltözés, és csak azzal a feltétellel vállald a közös megegyezéssel történő szerződésbontást, ha megtéríti a károd. Ha egyezség nélkül, önként elköltözöl, utólag szinte semmi esélyed nem lesz. Üdv.

_Lala_ # 2006.01.15. 12:50

Ha a szerződés úgy szól, hogy határozatlan időtartamra, de legalább 1 évre jött létre, és nincs olyan pontja, ami szerint a bérbeadó korábban felmondhatná a szerződést, akkor erre neki nincs lehetősége jogszerűen.
Illetve megegyezhet a bérlővel, és közös megegyezéssel módosíthatják a szerződést.

gyevuska # 2006.01.15. 09:09

A problémám röviden a következő. November eleje óta bérelek egy lakást, a szerződésben foglaltak szerint minimum 1 évre. Ráadásul erre a minimum 1 évre rendezkedtem be: upc szerződés, internet és telefon szerződéseket kötve. A bérbeadó azonban családi okok miatt megszüntetné azt. 50 ezer forint kauciót is fizettem (vállalva a lakásban esetlegesen a hibámból bekövetkezett károkat és védve az 1 évnél korábbi kiköltözésemből adódó nehézségekért a bérbeadót) és természetesen havonta rendeztem a bérleti díjat és rezsit.

A kérdésem az, hogy bár nincs a szerződésbe lefektetve (nagyjából minden pontja az ő érdekeit védi), de kérhetek-e kártérítést, és ha igen mekkora nagyságút, ha a kikötött 1 éves határidőt nem én szegem meg. Véd-e engem valamilyen jogszabály ebben az esetben és a bérbeadónak milyen kötelességei vannak? Ráadásul a szerződésben kikötött 1 hónapos felmondási időre sincs módom, mert sürgősen szükségük lenne a lakásra.

Hozzászólásaitokat előre is köszönöm!