Adás - vétel tartalmának ellenőrzése


ObudaFan # 2006.01.17. 17:51

Lehel téren csak tul. lap másolat kiadás van, ott iratokban nem tudtok betekinteni, csak a Budafoki úton.

Videotip # 2006.01.17. 17:49

Köszi a segítséget, akkor megpróbálkozunk a Lehel térrel :( és az ott dolgozókkal megküzdeni. Azért jó lenne tudni, hogy mennyiért adta el, hiszen ha pl 1 millióért, akkor azt akár még fel is élhette, bááár az időseket ismerve nem hiszem. De több milliót biztosan nem s akkor indulhat a zűrös hercehurca.

ObudaFan # 2006.01.17. 17:47

Szerintem semmi, vétel jogcímén szokták bejegyezni. Lehet, hogy régebben ugyanazt adásvétel jogcímén jegeyzték.

Videotip # 2006.01.17. 17:45

bocsi, időközben előbányásztam a tul.lapot. az szerepel rajta, hogy jogcím: vétel. Egy előző tulajváltásnál viszont adásvétel. Mi a különbség a vétel és az adásvétel között?

ObudaFan # 2006.01.17. 17:43

Akkor valszeg csak szemle másolatod van, a teljes másolatról látszik. De ehhez nem is kell tul. lap, az információn is megmondják.

Videotip # 2006.01.17. 17:38

Akkor valamit rosszul nézek, mert csak azt látom rajta, hogy ki az illető, mikor született, anyja neve és hogy 1/1 a tulajdoni része.
Hol kellene látnom, hogy az ajándékozás/eladás?

ObudaFan # 2006.01.17. 17:36

A földhivatalok gyakorlatáról hadd ne írjak, kiszámíthatatlan, hogy megnézheti-e. Az, hogy ajándékozás, vagy eladás volt-e, a tul. lapról is kiderül. A szerződésben is az lesz.

Videotip # 2006.01.17. 17:34

Köszi a gyors választ. A néni örököse a papám volt, most hogy meghalt a papa, az édesanyám az örökös. Ha jól értettelek, akkor ő, azaz anyu megnézheti ezt a szerződést a földhivatlaban? Igazság szerint az érdekelne minket, hogy ajándékozás volt-e vagy eladás. Ha ajándékozás, akkor ok, a néni úgy döntött, hogy valaki ismeretlennek adja a lakást. Megteheti. De ha eladta, akkor a vételárat (reálisan 8-10millió) nem él fel egy 95 éves néni 1 év alatt. Tehát ez esetben rendörségi feljelentést teszünk és elindíttatjuk a hagyatéki eljárást.

ObudaFan # 2006.01.17. 17:24

Meg lehet próbálni a földhivatalban az eladó örökösének, hogy ezt fogadják el olyan érdekeltségnek, ami alapján ezt a szerződést megtekintheti, ha pedig nem, akkor az illetékes közjegyzővel egyeztetni, hogy nem akar-e utólag megpróbálni egy hagyatéki eljárást. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ebből a szerződésből sokkal többet fogtok megtudni, mint most tudtok.

Videotip # 2006.01.17. 17:18

Elsősorban az érdekelne, hogy nekem, mint földi halandónak van-e lehetőségem, és ha van hova fordulhatok, ha egy nem az én tulajdonomban levő ingatlan adás-vételi szerződésének tartalmát szeretném megtudni. Pl. a vétel/eladási árat, melyik ügyvéd/közjegyző ellenjegyezte a szerződést. Van ilyenre módom?
Néhány háttérinfó miért is érdekel ez:
Nagypapám néhány hete meghalt, s elmentünk a nővéréhez értesíteni őt erről a szomorú hírről (Papa és nővére kb. 15 éve nem találkoztak, mindketten nagyon öregek, szinte egyedül utazásképtelenek). Megdöbbenve hallottuk, hogy a néni 2 éve meghalt. Gyereke, férje, szülei már nem élnek, tehát papám az egyedüli örököse. Mivel még egy gyászjelentést sem kaptunk, hogy meghalt a testvér, itt és itt temettük el...stb, felmerült bennünk a kérdés, hogy mi van a néni lakásával, vagyonával. Hiszen a papa örökölte volna és még a temetésről sem értesítették, pedig akik eltemették, ismerték a papát. Kikértünk egy tuljdoni lapot, s azon egy számomra ismeretlen név szerepel, s a néni alig 1 évvel halála előtt adta el neki, ráadásul úgy hogy holtáig tartó haszonélvezettel. Ez több dologban is gyanus számomra. Ki vesz manapság úgy lakást, hogy abban lakik valaki? Ha eladta, hova lett a pénz, ami a lakásból számolva kb 8-10 millió. .Hagyatéki tárgylás sem volt, mert állítólag nem volt 300e Ft összvagyona.Egy 95 éves néni nem él fel ennyi pénzt 1 év alatt..
Szóval ez nekem gyanús. Bár ha másik oldalról nézem, lehet, hogy eladjándékozta a lakást. De ezt honnan tudhatom meg?
Édesanyám most per indításán gondolkozik, mert édesapja halála után ő örökölné a néni lakását. De mielőtt egy hosszas herce-hurcába kezdünk (s talán feleslegesen, ha elajándékozta a néni a lakást) jó lenne tudni, van-e lehetőség megtekinteni a szerződést, amely alapján a tulajdonjog átírásra került.
Aki tud segíteni, ötleteivel vagy esetleg volt ilyen cipőben, ossza meg velem milyen eredményre jutott. Köszönöm