Bérleti díj


_Lala_ # 2006.01.20. 14:02

Bérleti díjat nincs joga, de használati díjat van. Amennyiben az egész lakást használjátok.

iwan # 2006.01.20. 11:50

Szia!
Szüleimnek van egy lakása 1/2 - 1/2 tulajdoni hányadban.Édesapám részét szeptemberben elárverezték. A vevővel telefonon beszéltünk és mondta, hogy adjuk el a lakást. Amíg nem kel el, addig nem kér bérleti díjat, amit felajánlottunk neki. Fél év elteltével az ügyvédje küldött egy levelet, melyben szeptembertől januárig 75000Ft bérleti díjat követel, pedig semmi bérleti szerződés nincs! Van-e joga visszamenőleg szerződés nélkül bérleti díjat kérni?
Köszönöm!

Scully # 2006.01.19. 10:53

Először is, köszi a választ.

Nincs nagyobb része, hanem egyforma hányada van mindannyiunknak, illetve csak a szülőknek van nagyobb. Az itthon lakók össz tulajdoni hányada 78%.

A haszonélvezeti jog részénél pedig jobban utána kell néznem.

_Lala_ # 2006.01.19. 10:32

Röviden: amennyiben az ingatlannak a rátok eső tulajdoni hányadnál nagyobb részét használjátok, akkor a kevesebbet használó tulajdonos használati díjat követelhet.
Fontos, hogy amennyiben a tulajdonjogot haszonélvezet terheli, akkor a haszonélvező az, aki használhat, illetve használati díjat követelhet.

Scully # 2006.01.19. 10:07

Sziasztok!

Elég fura a családi helyzetünk, de a lényeg, hogy mindannyiunknak van tulajdoni hányada a családi házban, amelyben lakunk. Ketten a testvéreim közül már nem laknak velünk, de mivel szükségük lenne a pénzre - az egyikük csak utazni szeretne - ezért azt akarják, hogy adjuk el a házat. (A többiek nem számítanak...) Mivel ezt nem vagyunk hajlandóak megtenni, meg nem is lehetne jó áron eladni, ezért az egyikük azt találta ki, hogy fizessünk neki bérleti díjat, amiért mi itt élünk ebben a házban és az ő részét is használjuk.

Jogos-e (törvény szerint) a kérése, tarthatunk-e attól, hogy ügyet csinál. Van jogász ismerőse, ezért lennék kíváncsi, hogy magától találte-e ki, vagy valaki javasolta neki.

Köszönettel,
Scully