Társasház vagy nem?


ObudaFan # 2006.01.31. 21:14

Több BH és a Kommentár is rögzíti, hogy a tulajdonostársak között a használatra kötött szerződés a jogutódokra is hatályos. A PK 8-nak ehhez semmi köze, mert az a szótöbbséges határozat megtámadhatóságáról rendelkezik, az összes tulajdonostárs által megkötött szerződésről nem. Az egyébként pontosan úgy támadható meg, mint a társasházi alapító okirat, mert ha az feltűnően értékaránytalan, vagy egyéb okból érvénytelen, az is megtámadható, és a túlhasználatért is lehet ebben az esetben is - jogalap nélküli gazdagodás címén - igényt érvényesíteni. A gyakorlatban ilyen esetekben általában csak használati szerződést kötnek, mert több értelme van.

ptcruiser # 2006.01.31. 19:52

Na és a jogutódok? Õk már követelhetik ennek a használati szerződésnek megváltoztatását vagy akár a felek is életükben a körülményekben történt lényeges változás alapján. Másfelől ha a használat sem arányosan történik, rosszindulat esetén túlhasználati díj is követelhető. Lényeg hogy a használat vitássá tehető, melyet PK8. és több BH is alátámaszt.
Társasház esetében - mivel a tuljog teljesen, okiratban ill. ing.nyilvántartásban is rendezet - ezek a fenti esetek nem fordulhatnak elő. Ezért én ragaszkodnék továbbra is társasházhoz.

ObudaFan # 2006.01.27. 22:48

Nem alakul sehogy a szótöbbség, ha a felek használati szerződést kötöttek, mert ettől nem térhetnek el.

ptcruiser # 2006.01.27. 21:03

én azért nem mosnám ennyire össze ezt a dolgot. a közös tulajdonnak azért van némi hátránya a társasházzal szemben! nézzük csak meg a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait egy percre.
mit is mondott adiapu? „Ezt csak tájékozódó jelleggel kérdezem, mivel nagyon jó a viszonyunk, de soha nem lehet tudni!” Sz'val apósék házára építettek rá ugye.
Ptk.140.§(2) A birtoklás, a használat, a hasznosítás, valamint a rendes gazdálkodás körét meg nem haladó kiadások kérdésében a tulajdonostársak - ha a törvény másként nem rendelkezik - szótöbbséggel határoznak; minden tulajdonostársnak tulajdoni hányada arányában van szavazati joga.
Na akkor egy kis rosszindulat: mi van ha megromlik a házasság, hogy is alakul az a bizonyos szótöbbség...? A nej és az örömszülök vajon egymás mellé állnának-e?
(bocsássa meg mindenki részemről, hogy rosszat feltételezek, teszem csupán az elvi okfejtés kedvéért)

adiapu # 2006.01.27. 09:19

Köszönöm szépen a segítséget! Ha valaki esetleg tud még valamit javasolni, szívesen fogadom!

ObudaFan # 2006.01.25. 21:10

A tulajdoni lapból nem derül ki, de a bírói gyakorlat szerint a használati szerződés a jogutódokat is köti. Véleményem szerint őrültség lenne ebből társasházat csinálni.

ptcruiser # 2006.01.25. 19:19

megoldások:

  1. társasház: költségesebb. szükséges hozzá ügyvéd (alapító okirat) munkadíjjal, valamint műszaki leírás (általában földmérő vagy építész) szintén munkadíj. csatolandó a felső lakás jogerős használatbavételie. előnye hogy teljesen tizta tulajdonjogi (ezáltal használati) helyzetet teremt, akár a telek kérdésében is hiszen ti csak lakást építettek. költség még földhivatali 5000Ft díj a bejegyzésre. illeték viszont nincs. e mód elönye még, hogy a örökösökre is kihat, kötelező.
  2. közös tulajdon: ahogy obuda irta. ügyvéd előtt és ezáltal közös tulajdon keletkezik. viszont hátránya hogy csak használati szerződéssel rendezhető a használat és a tulajdoni lapból ez nyilván ki sem derül. a közös tulajdon minden elönyével és hátrányával. 5000Ft díj itt is van.
ObudaFan # 2006.01.24. 18:33

Ez az egyszerűbb mód az, hogy egyezséggel arról állapodtok meg, hogy mindenkié 1/4-1/4 arányban a lakás. Ennek is csak az eljárási illetéke lesz azért ennyi, bár új építésű lakásnál elképzelhető, hogy meg tudjátok spórolni a többi illetéket. Egyébként társasházat leszámítva nem létezik olyan, hogy meghatározott helyiségek az egyik, más helyiségek másik tulajdonoséi,hanem hányadok szerint az egész ingatlan mindenkié. Az más kérdés, hogy ha meg tudtok egyezni a tulajdonjogotok ilyen arányú bejegyzéséről, akkor közösen határoztok a használatról. A használati szerződésben megegyezhettek, hogy ki melyik részét használja az ingatlannak. Ez viszont az ingatlan-nyilvántartásból továbbra sem fog kiderülni.

adiapu # 2006.01.24. 15:11

Üdvözlet mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, mivel sokféle verziót hallottam már a következő témában. Emeletráépítéssel egy teljesen külön bejáratú, önálló új lakást építettünk apósomék házára. Az építkezést befejeztük, minden engedélyünk rendben van, beleértve a lakhatási engedélyt is. A felvett kölcsön feleségem és az én nevemen van, mi fizetjük természetesen, adóstársak a feleségem szülei. A tulajdoni lapon apósom és anyósom szerepel fele-fele arányban tulajdonosként még a mai napig, mivel a helyrajzi szám és cím is változatlan maradt. Kérdésem az lenne, hogy miképpen lehet elrendezni, hogy az emelet a feleségem és az én nevemre kerüljön, és csak az alsó szint maradna apósomék nevén. Hallottam a társasházzá nyilvánításról, de nem igazán tudom, hogy az miképpen működne. Esetleg van-e más lehetőség is erre? Ez a névre íratás mennyi pénzbe kerülne kb? Amennyiben több lehetőség is kínálkozik, úgy azok közül melyik a legegyszerűbb?Az is érdekelne, hogy amíg nincs a nevünkön a felső szint, addig esetleg bármikor kitehetnének minket, mivel még papíron ők a ház tulajdonosai. ( Ezt csak tájékozódó jelleggel kérdezem, mivel nagyon jó a viszonyunk, de soha nem lehet tudni! )
Hallottam azt is, hogy nem feltétlenül kell társasházzá nyilváníttatni, hanem 2000Ft illetékkel van egyszerűbb módja is. Ha valaki tudja, mi ez a mód, vagy egyszerűbben hogyan lehet ezt elrendezni, kérem írjon!

A segítséget előre is köszönöm!

Tisztelettel:

adiapu