Adó Csalás - e ?


Bubó # 2006.02.01. 22:14

Az "adócsalás" erre a történetre nem helyénvaló kifejezés.
Az adókedvezményeket azért találták ki, hogy a lehetőséggel éljen az em-ber. Ha valamit törvényesen azért teszel meg, vagy azért nem teszed meg, hogy kevesebb adót fizess, vagy egyáltalán ne fizess, attól nem leszel adó-csaló.
Egyébként biztos, hogy az eladott ingatlan után adóköteles jövedelmed ke-letkezett? Sokan estek már tévedésbe, és azt hitték, hogy az eladott ingat-lan vételárának megfelelő összegért ismét ingatlant kell ahhoz vásárolni, hogy ne keletkezzen adókötelezettség. Mennyi volt az ingatlan hagyatéki értékének és az eladási árának a különbsége? Annak nagyságától is függ, mit érdemes tenni.

ObudaFan # 2006.02.01. 18:27

Ez azért sem rossz megoldás, mert a visszterhes szerzési illeték jóval alacsonyabb, mint az öröklési illeték, csak az ügyvédi munkadíjat bukja a család. A szülők járhatnak valamelyest rosszul, ha pénzmozgás csak papíron van, mert csinálhat bármit a gyerek, nem tudják kitagadni.

McDougles # 2006.02.01. 18:16

Egy ingatlan öröklés útján jut XY birtokába. XY kp-ért eladja ezt az ingatlant. Ha nem vásárol ingatlant akkor adófizetési kötelezettsége lenne. Ezért XY megvásárolja szülei családi házát annyiért annyiért amennyiért eladta az örökölt ingatlant. (mivel haszonélvezők maradnak a szülők, igy ezzel a megoldással indokolják azt, hogy a megvásárolt szölői házat miért féláron veszik meg !!! A megvásárolt ingatlan ugyanis pont a dupláját éri szakértő szerint is !) Igy nincs XY-nak adófizetési kötelezettsége. Szülőknek szintén nincs mert az ingatlan melyet eladtak 35 évvel ezelött került a tulajdonukba igy annak értékesítése után semmilyen fizetési kötelezettségük nincs ! Természetesen gyermeküktől nem veszik el a pénzt, mert akkor nem lenne értelme az egésznek. Majd a megmaradt adó mentes pénz egyéb felhasználásra kerül, pl tetőtérbeépítéssel növelik az szülői ingatlan értékét ! Ez jogilag hol támadható ? Igen itt a jogi buktatók érdekelnek. Hol foghatók meg az adó csalók ? Van-e módja , vagy ez igy teljesen szabályos ? Ilyet lehet csinálni ? A másik oldalról mire kell figyelni, hogy ezt ne lehessen megfogni ? Stb.