Lakáshitel..jogi kérdések..

Vadalma # 2007.03.23. 09:39

nézd meg alaposan a szerződéseteket, meg az annak kapcsán tett nyilatkozataitokat.

a banki jelzálogjogra felkínált ingatlant tovább már ne terheld (úgyis kizártátok a szerződésben ezt a lehetőséget, vagy korláozottan, csak a bank hozzájárulásával lehetséges).

egy személyi kölcsön felvétele viszont nem feltétlenül zavarja a bankot, hacsak a szerződésetekben ezt eleve ki nem zártátok/ nem tettetek ellenkező értelmű nyilatkozatot (van egy ilyen személyi adatlap rész, ahol az adósok/ kezesek nyilatkoznak a vagyoni viszonyaikról, itt szokott lenni egyéb rövidebb-hosszabb lejáratra utaló rész néha)

a legegyszerűbb egyébként az lenne, ha rákérdeznél a banknál (akár no name).

SKriszta # 2007.03.23. 09:10

Sziasztok,

Egy praktikus kérdés: A bank jóváhagyta a hitelfolyosítást, a hitelszerződést megkötöttük. Folyosítani a jogerős használatbavételi engedély után fog. Ez április végével lesz aktuális. Én előtte szeretnék egészségügyi műtétre hitelt felvenni, aminek keretében csoportos beszedésre adok felhatalmazást a hitelezőnek. A lakáshitelt folyosító bank ezt értékelheti negatívan? Előfordulhat, hogy bár szerződtünk, emiatt az ugyan kis összegű hitel miatt mégis felbontja velem a lakáshitel szerződést?

Köszi,
SK

oskar # 2007.03.21. 14:18

Üdv' Kovács_Béla_Sándor !
Pontosabban 78000 Ft vagy valamivel több.
Az OTP kiküldi minen évben, hogy mennyi a törlesztés havonta.
Nekem az jött, hogy a havi törlesztés 35 ezer valahányszáz forint és ebből a kezelési költség 6500 valamennyi Ft. Ezt biztosan mondhatom. De holnapra előkeresem és pontosan megadom.
Egyébként közjegyzői díjat kétszer kellett fizetnem mert rosszul adták meg a helyrajzi számot. (egy 8 emeletes újépítésű tömbház egy lakásáról van szó)
Ráadásul ezért az OTP nem folyósította a hitelt de az első közjegyzőnél kötött szerződés élt ami miatt fizetnem kellett 68 ezer Ft hiteltartási díjat.
Ez folyik ebben az országban!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.20. 22:57

Ezt bizony megvonták, még 2003-ban. Igaz, nem visszamenőlegesen, de olyat, amit egyszer már megadtak.

Helyesbítenem kell: az a 80k csak 2%. De kezelési költségnek az is eszméletlen sok - annak idején azzal vettük fel a kölcsönt, hogy az összes kamat, költség ilyesmi nem lehet több 6%-nál.

monalisa1 # 2007.03.20. 22:07

És visszamenőlegesen nem szoktak egyszer már megadott jogot visszavonni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.20. 20:13

Üdv sortárs! Azzal a 80 ezres éves kezelési költséggel azért valami nem stimmel. Az ugyanis 20% lenne.

oskar # 2007.03.20. 17:50

Üdv' minednkinek!

A kormány döntése miatt nem tudjuk igénybevenni a lakáshitel adókedvezményét.
Amikor a hitelt felvettük akkor a hitelszerződést annak tudatában írtam alá, hogy van adókedvezmény. (előtörlesztés kamata)
Mivel az adókedvezményt nem kapjuk így nagyon drága a hitel.
Azt hiszem jól behúztak a csőbe. Van kiút?
Vagy fizethetem az előtörlesztés kamatát?
Azt hiszem, családi segítséggel még az is jobb mint az évi 80000 Ft -os kezelési költség + törlesztés 4100000 kölcsönre 15 évig.
Ez az államilag támogatott hitel!:-)

Cola (törölt felhasználó) # 2006.03.09. 19:19

a végrehajtás során egyrészt nincs elővásárlási joga a tulajdonostársnak, másrészt az elővásárlási jogról való "lemondatás" erősen megkérdőjelezhető az érvényességét tekintve...

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2006.03.09. 19:12

Kedves Adwil!

A bank azért kéri az elővásárlási jogról lemondását, mert ha a tulajdonostársa szerződését szerződésszeégése miatt felmondja a követelés értékesítése vagy a vérehatás során nem szeretne már Ön után "rohangálni", hogy mondjon le elővásárlási jogáról. Ha a bank ilyen nyilatkozatot kér Öntől, akkor ennek hiányában társtulajdonosa nem fog kapni hitelt. Ennek tudatában mérje fel, hogy aláírja vagy sem.
Üdvözlettel:

lacibea # 2006.03.08. 22:07

Sziasztok! Szeretnénk tanácsot kérni a következőkben- 2 éve felvettünk új lakás vásárlásra kiegészítő kamattámogatással hitelt + Szoc. polt 2 gyerekre ( 1.6 mFt) és akkor még volt ÁFA visszaigénylésre lehetőség ( 400eFt). Most szeretnénk egy nagyobb használt lakásba költözni. A banki kölcsönnel nincs is gond mert át lehet tenni, de a Szoc pol-lal és az Áfa-t is át lehet vinni?Vagy vissza kell fizetni? Úgy hallottuk, hogy egy kicsit bonyolultan, de megoldható de mi a menete? Továbbá új lakásból használt lakásra is igaz? Nagyon köszönjük előre is a segítséget!

adwil # 2006.03.01. 11:48

A bank kéri az elővásárlási jog lemondását, ill. nem értem, hogy nekem miért kell hozzájárulnom a tulajdonos társ hitelfelvételéhez akkor, ha ő csak a saját ingatlanrészét terheli le. Minden tulajdonos társ része egyértelműen van meghatározva. Elviekben nekem tudnom se kellene arról, hogy hitelt vesz fel. Nem ? De lehet, hogy tévedek.

Két Lotti # 2006.03.01. 11:24

Elvileg két dolog. EGy használati szerződés, és egy nyilatkozat a bank számára, amiben hozzájárulsz a másik tulajdonos hitelfelvételéhez. Meg az elővásárlási jogról való lemondás erre az esetre, bár nekem az a véleményem, hogy előre nem lehet lemondani az elővásárlási jogról, csak a konkrét vételi ajánlat vonatkozásában...

Ügyvéd - Társasági szakjogász

adwil # 2006.03.01. 10:48

Sziasztok !

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanon az egyik tulajdonos társ hitelt szeretne felvenni. Készített egy új használati szerződést a közös tulajdonról, amelybe belevette, hogy hitelt szeretne felvenni a saját részére, ill., hogy mondjak le az elővételi jogomról a bank számára. A kérdésem az lenne, hogy a használati szerződésben ilyen esetben mindenképp kell, hogy szerepeljen az, hogy a tulajdonos társ hitelt vesz fel ? A hitel és a használati szerződés az nem két külön dolog ?

Bubó # 2006.02.28. 21:35

Kedves Kirobit!

Az mit jelent, hogy "teljes hitelállomány" ?
A "hitelállomány" aktuális összege szerintem a hitelszámla mai egyenlege. Van, aki a havi törlesztő részletet összeszorozza a futamidő hónapjaival, de az így képzett számnak közgazdaságilag nincs semmi értelme. Valószínű, te sem erre gondoltál.

A kérdésedre visszatérve: én nem dobnám félre a bank tájékoztatását.
Van arra is lehetőség ugyanis, hogy a hitel igénylésekor - kérésre - az igénylő leigazolja a bank felé, hogy a hitelszerződéskötés időpontjában mindenben megfelel a "szocpol" folyósítás előzetes követelményeinek (pl. nincs többletingatlana, lakásigénye méltányolható, stb.), és ekkor utólag, a gyermekek megszületését követően a hitelből jóváírhatják a kedvezményt. Szerintem lehetséges, hogy a fészekrakóban született hitelszerződés az már ilyen. Természetesen, használt lakásnál csak a 3. gyerek megszületése után folyósítható a félszocpol, egyszerre, mind a 3 gyerekre.

Kérdezz csak rá bátran a bankban, lehet, hogy nálad is ez a helyzet állt elő, ne hagyd magad lebeszélni! És akkor hajrá!
Üdv.

kirobit # 2006.02.28. 15:38

az sem jelent semmit, hogy a "fészekrakóban" született a hitelszerződés és a gyerek is?

elég gáz lenne, ha nem lehetne igénybe venni a félszocpolt a használt lakásra felvett hitelnél!!

Cola (törölt felhasználó) # 2006.02.28. 14:00

a bankokban szóban hajlamosak valótlant állítani... itt is egy ilyenről van szó sajnos

kirobit # 2006.02.28. 13:05

ezt nem igazán értem, mert nem megelőlegezett szocpolra gondoltam, hanem arra, hogy 2006 júliusban születik az első gyerek és a bankban annyit mondtak, hogy születési anyakönyvi kivonat után jóváírják a félszocpolt a hitelből.

na de melyik hitelből? a teljes hitelállományból (ami 7-8 millió) vagy a hitelösszegből (4 millió).

nem mindegy, mert azért a félszocpol egy gyerek után 400.000,- Ft és esetleg ha megszületik a harmadik gyerek, akkor a teljes hitel ki lenne egyenlítve pl. 6 év múlva.

Cola (törölt felhasználó) # 2006.02.28. 12:02

egyik sem... a félszocpol csak három gyerek esetén igényelhető, és nincs arra lehetőség, hogy azt - ellentétben a szocpollal - megelőlegezze az állam...

Tehát függetlenül a gyerek születésétől, a hitel összege változatlan marad... :-(

kirobit # 2006.02.28. 11:08

Sziasztok!

kérdezném, hogy ha használt lakást vásárolt valaki 2005. február 10-én kelt adásvételi szerződéssel, és 4 milliós hitelt vett fel, akkor az első gyerek megszületésekor a félszocpolt a 4 milliós törzshitelből, vagy a teljes hitelállományból vonják le?

monalisa1 # 2006.02.17. 18:31

Istvánlor! Menj át a "Polgári jog"-ra, ahova előszőr is írtad a kérdésedet, ahová azóta jogász írt választ!

monalisa1 # 2006.02.17. 16:58

Azért valamiféle jogi kapcsolatod csak kell maradjon a lakással - pl. az említett 1/2 haszonélvezet -, mert ha adóstársnak nincs semmi kötődés az ingatlanhoz - akár utóbb kámforrá is válhat -, akkor a bank a jelzálogot hogyan-miként tehetné a lakásra rá?

A nagypapa járulna ahhoz hozzá, hogy az "ő" 50% tulajrészére szoc.pol.-lal megterhetik a lakást??

Szóval a bankban EZT is tisztátni kell, azt követően történhet a tulajdonrészedről való lemondás.

Ezt JÓ ALAPOSAN átgondolva részedről.

istvanlor # 2006.02.17. 16:21

Feltételezem, úgy nézne ki ez a dolog, hogy az új tulaj a nagypapa lenne, de az adós én maradnék, és én mint adós jogosult vagyok szocpolra. nem?

monalisa1 # 2006.02.17. 15:56

Tehát a banknak elvileg kifogása nincs, azonban a konkrét eset vizsgálata szükséges. Reménykeltő!

Ott majd azt is megválaszolják, hogy a nagypapa (...) mint ujdonsült lakás résztulajdonos, jogosult-e a gyerek csoc.pol. kedvezményre...

Csak kell értened a szót!

Meg azt is jól gondold át, amit a családi - rokoni kapcsolatok dolgáról írtam.

Nehogy 5-10-15 év múlva esetlegesen hajlék és vagyoni érték nélkül, az utcán találd magad...

istvanlor # 2006.02.17. 15:40

"Mégpedig azért, mert a lakásra megelőlegezett két gyermek után járó szoc.pol. állami támogatást a jelenlegi két tulajdonos (= a majdani két szülő) kapta, de ha a lakás tulajdonrésze részben megváltozik egy harmadik személy esetlegességével..."

Ezzel mit akarsz mondani? Szerinted van rá mód?
A bankot felhivtam és azt mondták hogy elviekben van rá lehetőség, de a hitelbírálati csoportnak kell elbírálnia.

monalisa1 # 2006.02.17. 15:31

Egyre bonyorultabb...

Mégpedig azért, mert a lakásra megelőlegezett két gyermek után járó szoc.pol. állami támogatást a jelenlegi két tulajdonos (= a majdani két szülő) kapta, de ha a lakás tulajdonrésze részben megváltozik egy harmadik személy esetlegességével...

Ezt nem tudom, de EZT feltétlen meg kell kérdezni előbb a banktól.

Az hogy családtagnak - bárkinek is - adnád át esetleg a tulajdonrészedet, hidd el, az egymásközti (= apa + fia) jelenlegi jó kapcsolat később úgyanúgy megromolhat..., mint tán a jelen házastársak esetében. Az ÉLET nagy alakító!