lakcímbejelentés


help # 2006.10.12. 15:18

köszi,
az építési hatóságnál más miatt érdeklődtem, csak a sok kérdés és hülyébbnél hülyébb válaszok során eljutottunk az általad említett minden építményt csak rendeltetésének megfelelően szabad használni dologhoz...... na ekkor mondta, hogy nem lehet bejelentkezni egy külterületi ingatlanra. ?????
igazából nem értem, hogy miért ne lakhatnék mondjuk egy üres telken sátorban, ha ilyen bolond vagyok. :)

mégegyszer köszönöm a választ!

gitron # 2006.10.12. 14:05

"Ezt meg majd [b]megmondja[/b] az ..."

gitron # 2006.10.12. 14:03

"Cipőt a cipőboltból"

Ha lakcímbejelentéssel van gondod, akkor miért az építési hatóságnál érdeklődsz?
Van valami törvény a polgárok lakcíméről, e szerint gyakorlatilag bárhová be lehet jelentkezni, talán még üres telekre is.

Azután van egy építési törvény, ami szerint minden épületet, helyiséget, helyiségcsoportot arra a célra szabad használni, amire az építési és használatbavételi engedélye jogosítja.

A két törvény rendelkezései között van némi ellentmondás, de ez nem hiszem, hogy a te gondod.

Az okmányirodán bejelentkezel és kész.
(Az persze további kérdés, hogy mi szükséges a nem saját tulajdonú ingatlanra történő bejelentkezéshez. Ezt meg majd megnmómonja az okmányiroda.)

help # 2006.10.12. 12:34

köszi a választ, ezen már túlvagyok. :)
az okmányiroda szerint be lehet jelentkezni, az építési osztály szerint viszont nem, mert lakóingatlant nem építhetek rá, csak gazdasági épületet.

ezért kérdezem, mert nem tudja a jobbkéz, mit csinál a bal. már felhívtam a kormányportál hivatalos vonalát, de ott sem tudtak választ adni. nem értem, hogy miért nem? erre nincs törvény? ha nincs, akkor miért mondja valaki, hogy nem lehet bejelentkezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.11. 10:58

mit tehetek,én a pereskedésen kívül?
Ha a másik fél elzárkózik az együttműködéstől, egyezségtől, akkor semmit. Még az is kérdéses, hogy pereskedéssel mit lehet elérni. Így első pillantásra követelni lehet a ráfordításai megtérítését jogalap nélküli gazdagodás címén. De ha a másik félnek nincs végrehajtható jövedelme vagy vagyona, akkor az ítélet sem sokat ér. (A szociális alapon kiutalt önkormányzati lakás bérleti joga nem forgalomképes vagyoni jog.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.11. 10:54

sziasztok!
az én kérdésemre nincs válasz? Senki sem tudja?

Hívd fel az okmányirodát!

marigó # 2006.10.11. 02:13

Üdv a fórumozóknak!
"Mór megtette a kötelességét, a mór mehet?"Rokon házaspárt, éveken keresztül segítettem,anyagilag ugyis mondhatnám a bajban mindig, mellettük álltam.A feleság halála után derült ki, hogy a rokonom csak jogcím nélküli haszonélvezője lett a tanácsi lakásának.Egyben felszólították, amenyiben nem hozza rendben,és nem fizeti ki a hátralékokat, úgy el is vesziti a lakását.Majd egy év utánna járásomba került, a dolgokat helyére tenni.Ki fizettem az összes hátralékot, több konténer szemetet el szállitattam,Mind ezekre meg kért írásban, hogy járjak el az ügyében, betegségére hivatkozva.Többed magammmal, rendet raktam,ezeket számlákkal igazolni is tudom.Majd határozatlan időre, ki utalták a lást a nevére.Ezek után én is, be jelentkeztem család tagként. Ha ismételten beteg lesz, ápolni tudjam.De fodulat állt be az életében,meg ismerte élettársát ,és ideiglenes,tartózkodással be költöztette, mint egy ezzel engem ,szépen ki is zártak lakásból.Közben én eladtam a lakásomat, hogy azt majd megtudjuk vásárolni, az önkormányzattól.Eddig a történet. mit tehetek,én a pereskedésen kívül? ami évekig is eltarhat. Több mint ,egy millióról vannak számláim,meg egy állandó bejelentett lakásom, ahova nem költözhetem be.Rá adásul, már nem is akarják meg vásárolni, az önkormányzattól.

help # 2006.10.09. 09:09

sziasztok!
az én kérdésemre nincs válasz? Senki sem tudja?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.08. 14:38

A "birtokos jogán" bent maradhatott volna. De vissza már csak a jogcím megszerzése után.

Sasfioka # 2006.10.08. 12:32

Ha már a be- és kijelentéseknél tartunk, akkor nekem is lenne egy kérdésem, válófélben lévő bátyámra vonatkozóan.

Õ a házasság után a feleségéhez költözött, ahol az ingatlan a feleség szülei nevén volt, és a mai napig is az ő nevükön van, sem bátyám, sem felesége nincs bejegyezve tulajdonosként. Bátyám 13 éve él(t) ott, és oda is volt állandóra bejelentve. "Gondos gazdaként", az akkori ingatlanból mára egy két család számára alkalmas, mondhatni csak fizikailag nem különálló két lakrész jött létre, fel lett újítva, stb.

Most az a kérdés, hogy bátyámat jogosultak-e a tulajdonosok kijelenteni, úgy hogy a bátyámnak jelenleg nincs tartózkodási helye bejelentve. (Azaz csak az állandó lakcíme van bejelentve)

Most per alá fog kerülni az ingatlan, mert a bátyám tulajdonrészt követel az ingatlanból. Addig rendben is van, ha tulajdonos lesz az ingatlanban, akkor bejelentkezhet oda.

A jelenlegi ügyvédje azt mondta, hogy ha akar, akkor vissza is költözhet az ingatlanba "birtokos jogán." (Melyre lehet, hogy sort is kellene kerítenie, a per minél előbb történő lefolytatása érdekében.)

SF

help # 2006.10.06. 08:53

Kedves Fórumozók!
Az én kérdésem az lenne, hogy külterületi zárt kert megnevezésű ingatlanra be lehet jelentkezni állandóra?
Ha nem, akkor azt hogyan ellenőrzik, hogy valójában ott lakom-e? Mit tehetnek, ha olyan helyen lakom, ahova nem vagyok bejelentve?

ObudaFan # 2006.08.30. 17:12

Nincs mit.

Sz.Gabor # 2006.08.30. 07:01

Kbs, Obudafan, köszi mindkettőtöknek!

Üdv, Gábor

ObudaFan # 2006.08.28. 17:13

A nagyszülőket nem érheti hátrány, a másik testvér nem szenvedhet hátrányt, a nagynéni szabálysértést követ el, cégének pedig egy esetleges APEH-vizsgálaton adóhiánya lehet.

Sz.Gabor # 2006.08.28. 13:48

Kedves kbs, ne vedd rossznéven hogy ide is beírtam, nem bizalmatlanság, de az öröklési fórumon lényegében az öröklési dolgokra kihegyezve kaptam csak meg a választ, ide elsősorban a többi kérdés miatt ismételtem be, jóllehet világos már számomra, hogy sokra nem mennek ezzel a lakcímbejelentéssel a költségelszámoláson túlmenően. De nem értem például, hogy unokatesómnak miért jó ez, holott Magyarországon és külföldön is van saját ingatlana, miért nem jelentkezik át oda 20 év után sem?! Az sem világos, büntethetők-e ezért nagyszüleim, vagy csak lányuk és az unoka kaphat-e max. 30.000 Ft-os szabálysértési bírságot, ha kiderül? Tehát nem csak öröklésoldalról érdekel ez az egész.

Üdv, G

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.28. 13:15

Khmmm.

Sz.Gabor # 2006.08.28. 12:59

Sziasztok!

Erre a fórumba illik leginkább a következő kérdésem, melyről sok mindent hallottam már, de még nem látom át tisztán.

Nagyszüleim lakásába van bejelentkezve a lányuk és annak fia, pedig 20 éve nem laknak ott. Értelemszerűen lányuk vállalkozása is oda van bejelentve, ráadásul minden hónapban elkéri nagyszüleim rezsiszámláit (ellenszolgáltatás nélkül), mivel "az öregek úgysem tudnak a számlákkal mit kezdeni", nagynéném meg valószínűleg elszámolja őket, így kvázi bevételre tesz szert. A fia ráadásul 5 éve külföldön él és dolgozik, nincs is Magyarországon, de a hivatalos papírjai a nagyszülőkhöz érkeznek.
Kérdésem, mi ennek a jelentősége, érheti-e nagyszülőket hátrány a fiktív lakcímbejelentés miatt, illetve mivel járhat ez az egész, mire lehet jó ez a jövőben a nagynénémnek és a fiának? Van-e jelentősége, hogy a nagyszülők esetleges halála után a lakás így papíron lakott marad, szenvedhet-e hátrányt a másik testvér, aki nem oda van bejelentve?

Előre is köszi, üdv, G

ObudaFan # 2006.03.16. 18:44

Nincs mit.

Anikó74 # 2006.03.15. 21:27

Köszi a választ!

ObudaFan # 2006.03.15. 20:20

Nincs joga beköltözni, és kijelenthetitek. Neki annyiban lehet kellemetlen, hogy szabálysértési bírságot fizet, ha kiderül, hogy nem oda van bejelentve, ahol lakik.

Anikó74 # 2006.03.15. 08:20

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni abban, mivel jár valakit a saját tulajdonú lakásunkba bejelenteni, ha nem lakik ott?
Milyen hátulütői lehetnek ennek, érhet-e kellemetlen "meglepetés", visszaélhet-e ezzel az illető ismerős?
Van-e joga esetleg az akaratunk nélkül beköltözi a bejelentés után? Ki tudjuk-e bármikor jelenteni, ha mondjuk eladnánk a lakást a későbbiekben?

Köszönöm a segítséget...

Anikó