Kérdésem lenne, egy olyan lakás megosztásával kapcsolatosan, ami jelenleg egy helyrajzi számon van, de már régóta külön lakásként használják.
Kérdésem, hogy mi a pontos eljárási rendje a külön helyrajzi szám igénylésnek?
Pontosan milyen vázrajzokra, iratokra van szükség a helyrajzi szám létrehozásához, illetve milyen hivatalokhoz kell benyújtani a kérlemet, és a kérelemhez mit kell csatolni?
Előre is köszönöm a segítséget.
Egy helyrajzi szám két lakás
A telekmegosztást a kiemelt építésügyi hatóságnál, azaz az önkormányzat jegyzőjénél kell az ingatlan tulajdonosának, vagy tulajdonosainak kezdeményezni. Először mindenképpen meg kell bízni egy földmérőt, aki pontosan megszerkeszti azt a változási vázrajzot, amit a kérelemmel együtt be kell nyújtani a jegyzőnek. A jegyző engedélyezi a telekmegosztást. Ezek után a földhivatalnál kell benyújtani a kérelmet a változási vázrajzokkal együtt, hogy az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyzésre kerüljön. Viszont itt én csatolni szoktam egy megállapodást is arra vonatkozóan, hogy a közös tulajdont, ha több tulajdonos is van, a tulajdonosok megosztással szüntetik meg egymást között. Ha pedig vmelyik fél nagyobb értékű ingatlant szerzett, mint amekorra értékűvel a megosztás előtt rendelkezett, meg kell állapodni abban is, hogy a többletet ellenérték fejében szerezte meg, vagy ingyenesen. A költségek most pontosan nem jutnak eszembe. És mennem is kell. Szia
Köszi szépen a segítséget.
Kérdés még-mert azt hiszem nem fogalmaztam pontosan- hogy mennyiben változik ez az eljárás, ha egy társasházi lakásról van szó?
Úgy gondolom, hogy akkor társasházi alapító okiratmódosítás is kell!?
Köszi szépen a segítséget.
Kérdés még-mert azt hiszem nem fogalmaztam pontosan- hogy mennyiben változik ez az eljárás, ha egy társasházi lakásról van szó?
Úgy gondolom, hogy akkor társasházi alapító okiratmódosítás is kell!?
igen, kell azt is módosítani mindenképpen.
Szerintem csak azt alapító okiratot és a szintenkénti rajzot kell módosítani társasházi lakás megosztása esetén (Ttv. 21 § szerint)
A helyrajzi szám a Tház helyrajzi száma/A/alapító okirat szerint soron következő arab szám lesz.
A közgyűlés által elfogadott, ügyvéd által ellenjegyzett módosított Alapító okiratot és szintenkénti rajzot kell a Földhivatalhoz benyújtani, a közgyűlési határozattal, és az építési- és használatba vételi engedélyekkel együtt.
Így nyitják meg az új tulajdoni lapot, és módosítják a megosztásra került albetét adatait is.
Tisztelt Válaszadó!
A problémám a következő lenne!
Miskolc Vasgyárban közös helyrajzi számon oszatlan megjelöléssel 2 külön udvarral, bejárattal kapuval, házszámmal rendelkező ingatlan van!
Hitelfelvételhez ügyvéddel megcsináltattuk az ellenjegyzett osztás, de a szomszéd nem hajlandó aláírni a papírt, így megakadtunk, mert erre az iratra szükségünk lenne!
Mit tudok ilyenkor tenni, vagy kihez kell fordulnom???
Mondanom sem kell, nem keveset költöttünk eddig, hogy megkapjuk felújításra ezt a hitelt. Arról nem is beszélve, hogy ha most nem veszem meg pl azt a kazánt amit szeretnénk betenni, lejár az akció, és akkor csak jóval több pénzért tudom megvenni mint most.
Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel Tóth Ferenc
Az ügyvéd nem mondta, hogy kérheted a közös tulajdon megszüntetését természetbeni megosztással? Ha meg azt nem lehet, akkor így jártál.
Valami oka csak van, hogy nem írja alá. Ha kifogása van valamivel, akkor újra kell csináltatni úgy, hogy az mindkét tulajdonosnak megfeleljen.
Földmérő készítette a terület használatának megosztását?
Még az lehet, hogy olyan bankot kell keresni, aki nem kér ilyet, hanem a tulajdoni hányad arányában bevállalja a kölcsönnyújtást.
Na, bocs, nem láttam.
Ezt a megosztás csinálta meg az ügyvég, lebontva hányadokra, térképpel alaprajzzal mindennel...
De ezt neki is alá kellene írni!!!
Az okot azon kívül hogy "hülye" nem tudom megmondani... vagy csak kitolásból, mert egyébként sem vagyunk jóban... bár ő az utcából senkivel....
Mivel őt nem tudtuk elérni, beszéltünk a fiával, hogy tegnap fél 6 körül legyen már otthon! Neki elmondtuk miről lenne szó! beszélt is a mamival, de mikor becsengettünk hozzá kiszaladt, elordította magát, "hogy ne zaklassuk, ő nem ír alá semmit"
Ilyenkor mi van???
Jah! De nagyi aki előttünk lakott a házban sz ő kölcsön felvételénél aláírt neki, hogy fel tudjon venni hotelt, csak akkor nem volt ilyen megosztás!
Az a baj, ha társasházítok, és kérek külön helyrajzi számot, akkor is alá kell írnia, meg nem is beszélve a költségekről...
van pár szó amit elgépeltem... de már kicsit ideges vagyok...
A társasházítást bíróságtól is kérheted, persze az hosszadalmas.
Egyébként nem korrekt előre elkészíteni mindent és az orra alá dugni, hogy írja alá, mert az ügyvéd már mindent megcsinált.
Előre kell az ilyet megbeszélni, megkérdezni, hogy neki milyen módon felelne meg, és utána olyat készíttetni, ami mindkét félnek megfelelő.
Próbálkozz másik banknál, ott hátha nem kell a megosztás.
Problémám, a másik bankkal, hogy ha visszalépek a hiteltől (ami most náluk nagyon kedvező... a többihez képest), akkor is ki kell fizetnem az értékbecslőt meg egyéb költségek....
Nem korrekt???
Csak az szerepel az iratban, hogy a 46 számot ő használja csak a 48 mi. De arra sem volt hajlandó, hogy elolvassa.
most nem jut eszembe a pontos neve de valami ellenjegyzett megosztási lap.
azért kell, mert a földhivatalnál csak hányadok vannak, ez pedig lebontja azokat...
ebből szerintem neki is csak haszna van, mert van egy pontos okirat a 2 házról.
és neki már van 1 ilyen lapja az ő részéről, csak akkor a mi oldalunkat elnagyoltan mérték fel (sehogy) ezért kellet újat csináltatni...
Megosztási vázrajznak hívják.
Nem kötözködésből mondom, de neked sem felelt meg a korábbi, ezért csináltattál másikat. Vica versa.
nem nekem nem felelt meg, hanem az értékbecslőnek.
azon a mi lakásunk nincs felmérve, csak vázlatos raj, ami eltér a valóságtól! ezen hiba lett kijavítva.
Nem tudok mit mondani. A bankok pimaszok, egyre több költségbe verik az igénylőket. Az értékbecslők meg a fényképézésen kívül nem értenek semmihez, főleg a joghoz nem. Az egész területet fel kellett volna mérnie és úgy megállapítani az egész ingatlan értékét. Annak az 50%-a te tulajdoni hányadod. Ebből megállapítható, hogy a hiteled nagysága belefér, vagy sem. Még kockázata sincs annak, ha a másik tulajdonostársat nem vonják bele, főleg egy olyan ingatlannál, hol külön álló épületekről van szó.
A végső megoldás mégiscsak az ingatlan megosztása végérvényesen, ha nem megy, akkor a társasházzá alakítás. Ha a másik fél nem járul hozzá, a bíróság pótolhatja a hozzájárulását.
Hát ez nem sok... de köszi!
Gondoltam megosztom a fejleményeket!
Ma volt egy helyszíni szemle nálunk, mert mami feljelentett minket (birtokvédelmi jog) hogy bla bla bla...
nem is lényeg, elhajtották, mert a polgármesteri hivatalnak irt levél minden mondatát megcáfolták a kiérkező jogász hölgyek és az ügyvédünk! Igazat adtak nekünk abban is, hogy a néni nem százas.
Az ügyvéd szavaival élve "naivan" átment és vitte magával a közös tulajdon használatáról szóló papírt, amit neki alá kellene írni... SZÓ szerint kizavarta az ügyvédurat, hogy neki semmi keresnivalója nála és ő semmit nem fog aláírni, és nem fenyegesse őt (kapott ajánlott levelet, amiben benne volt az aláírandó papír, felbélyegzett válaszboríték és egy levél, amiben tájékoztatta arról, hogy neki ezt kötelessége aláírni (talán PTK 4 de ebben most nem vagyok biztos) mert egyébként bírósági útra megy a dolog...)
Lényeg a lényeg, aláírása nélkül nincs hitel, mert az ügyvéd bement a bankba és közölték vele, hogy nem ők hanem (ebben sem vagyok biztos) az államkincstár vagy minek nem felel meg.
Vagyis hiába keresünk másik hitelintézmény azzal sem lesz jobb.
Most megpróbálkozunk másik ingatlant megterhelni, csak akkor előröl kell kezdeni mindent (értékbecslő, telekkönyv, stb ami nem kevés kiadás... ismét)
Viszont a kérdés: Ha bepereljük őt, és kérjük a társasházítás ezeker a dolgokra hivatkozva (természetesen az ő költségére), plusz néminemű kártérítés (lejárt akció a kazánról amit cserélni akartunk költségek amiket feleslegesen kifizettünk stb stb) vajon nyerünk e, vagy van e jogalapja a követeléseinknek.
Most komolyan, ha ő ilyen velünk és minket ezzel testi lelki nyomorba dönt (párom 30 évesen az utóbbi 2 hónapban csak nyugibogyóval tud elaludni, mindezt egy ilyen kedves ember miatt) akkor azt hiszem nekünk is fel kell vennünk a kesztyűt és nem hagyni magunkat.
Kíváncsi vagyok mi lesz a következő cselekedete....
(a hivatal jogászainak azt is emlegette, hogy kapcsolószekrényt szereltem a hátsó falra, biztos lopom az áramot... Amit felraktam 1 db vízmentes dugalj és 1 db villany kapcsoló a kinti lámpához.)
SZERINTETEK???
Feca24 Feca24 !
„Az okot azon kívül hogy „hülye“ nem tudom megmondani… vagy csak kitolásból, mert egyébként sem vagyunk jóban… bár ő az utcából senkivel…”
Ha ilyeneket írkálnál rólam a neten én se írnám alá - soha !!
A közös tulajdon már csak ilyen..
Amint azt előttem már többen leírták, van mód a közös tulajdon bírósági megszüntetésére akár úgy, hogy az ingatlan természetben megosztásra kerül, akár úgy, hogy valamelyik fél megváltja a másik fél tulajdoni hányadát, de akár közös értékesítés útján is.
Fenyegetőzni ilyenkor nincs semmi értelme, az idősebbek egyébként ilyen szempontból sokkal gyanakvóbbak, mint a fiatalok, a néni álláspontja is érthető valamilyen szinten. Nem ért a dologhoz, a tévéből mindig csak a rémhíreket látja, nem akar aláírni semmit. Persze, hogy neki is jobb lenne pedig a rendezett állapot, de hát kényszeríteni nem lehet. Ha végképp nem megy a dolog, nem marad más, csak a bíróság. Ez persze hosszadalmas, a te problémádat nyilván nem oldja meg.
Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/
Zoltanuss!
Te minek neveznéd! mikor már január óta megy a huzavona és nem tudja mivel megindokolni????
Kalim Pál!
Helyrajzi szám közös!
Tulajdoni lapon pontosan meg van osztva, hogy ebből a helyrajzi számból kinek mekkora része van! Csak viszont most azt a papírt csináltuk meg hogy a 46 számot kizárólag ő a 48 kizárólag Mi használjuk, ami megfelel a tulajdoni lapon feltüntetett hányadoknak!
És sajnos PONTOSAN tudja mit kell aláírni! (2005 ben nagyi aláírta neki ugyanezt a hitelkérelméhez, de mivel a mi oldalunkról nem lett alaprajz készítve, ezért kellett újat készíteni.
Nem fenyegetőzésről van szó! Több ügyvéd is megmondta, neki azt kötelessége aláírni, vagy ha BÁRMI kifogása van ellene ÍRÁSBAN 8 napon belül jelezni!
Minket meg esz az ideg, idegeskedünk, bosszankodunk, mert tudjuk hogy a bírósági úton úgy is mi nyerünk, DE 1,5 év mire megoldódik!
És ez az ami dühít, és próbálok minden lehetőséget megragadni mert a mai világban belevágni egy hitelbe mindezt azért hogy jobb legyen a későbbiekben nem egyszerű!
Azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, minden pénzünket arra költöttük, hogy elintézzük a hitelt. Így el vagyunk maradva 1 hónap közüzemi számlákkal, lejár az akció, mivel 30% gázt meg tudnánk takarítani, abból a hitel már tudnánk fizetni...
szóval most kilátástalan a helyzetünk....
Mindezt a "KEDVES" szomszéd miatt!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02