Özvegyi haszonélvezetről lemondás


Maszat7 # 2006.04.05. 07:45

Kedves Bubó!

Köszönöm válaszod. Csak annyi lenne még a kérdésem, hogy a vevő a haszonélvezetre jogosult unokája lenne, tehát ezért merült fel, hogy az ő javára ingyenesen lemondhatna erről, és ekkor van az ajándékozási illeték-fizetési kötelezettség. Én legalábbis így tudom. Erre lehetőség van?

Bubó # 2006.04.04. 21:07

A haszonélvezeti jog csak a gyermekek tulajdonában álló 1/4 -1/4 részt terheli, a saját 1/2 részét nem, tehát arról nem kell lemondania.
A haszonélvezeti jog értéke, ha max. 50 éves: 1 200 000 Ft, ha 50 feletti: 900 000.
A vevő miért fizetne ajándékozási illetéket, ha 6 millióért, tehermentesen veszi meg az ingatlant? Õ vagyonszerzési illetéket fizet, hiszen a haszonélvezeti jog ellenértékéről nem az ő javára akar lemondani az édesanya!
Szerintem jobb, ha a valóságnak megfelelőn veszi fel mindenki a vételárat. Ha végül legalább 1 lakást vesz valaki a családban, akkor biztosan nem kell semennyi adót fizetni.
Ha a vételárat nem a tulajdoni aránynak, ill. a haszonélvezeti jog illeték-tv. szerint számított értékének megfelelően kapják az eladók, akkor - aki többet kap a járandóságánál - az megajándékozottként illetéket fog fizetni.
Ha mindenki a tulajdoni arányának, vagyoni értékű jogának megfelelően részesül a vételárból, és azután ad át a pénzéből a másiknak, akkor ezért nem kell semmit sem fizetni. Az adózásnál felmerülő lakásszerzési kedvezmény igénybevételéhez nem kell igazolni a bevétel átadását.

Maszat7 # 2006.04.04. 17:57

Sziasztok! Adott egy lakásingatlan, a 3 tulajdonos (2 nagykorú fiú és édesanyjuk) 1/4 - 1/4 - 1/2 rész tulajdoni hányaddal rendelkezik. A 2 1/4-ed rész özvegyi haszonélvezettel terhelt, akinek jogosultja egyben az 1/2 rész tulajdonosa.
A kérdéseim a következők:

1. Ha az ingatlan eladásra kerülne, és a haszonélvezetre jogosult ingyenesen lemondana a haszonélvezetről a vevő javára, akkor a vevőnek ajándékozási illetéket (is) kell ugye ezután fizetni.
Az ajándékozási illeték alapja a vagyoni jog értéke, ebben az esetben az egész ingatlant, vagy csak a 2 1/4-es tulajdoni hányadot kell a haszonélvezettel terhelt dolognak tekinteni? Mondjuk, ha az ingatlan vételára 6 millió Ft lenne, akkor 3 millió Ft 1/20-át, vagy 6 millió 1/20-át (megszorozva a szükséges szorzószámmal) kellene az Itv. 72. §-a szerint figyelembe venni? Mennyi lenne mondjuk ebben az esetben a vagyoni jog értéke?

2. Ha visszterhesen mondana le a jogosult a haszonélvezetről, akkor az Itv. 72. § szerint megállapított összeget kell számára kifizetni, vagy a felek ebben is szabadon megállapodhatnak?

Remélem, érthető, válaszotokat előre is köszönöm.