Rejtett hibának minősül - e?


ObudaFan # 2006.04.11. 19:54

Nincs mit.

hanguska # 2006.04.10. 20:27

Köszi, ÓbudaFan!

h.

ObudaFan # 2006.04.10. 17:57

Ha a társasházközösség nem egyezik bele, a bíróságtól a szakértői véleményre alapozva lehet kérni a kötelezést.

hanguska # 2006.04.09. 12:59

Köszi ÓbudaFan!

Itt élünk persze, máshova nem tudunk menni...

Még egy kérdés: a fűtés/kazán problémájára a szakértő a lakás teljes leválasztását javasolta a közös fűtési rendszerről, mert ez lenne biztonságos és hosszan üzemelő megoldás. Ez csak úgy lehet gondolom, ha a társasház hozzájárul, hogy a közös tulajdonú részek miatt a munka elvégehzető legyen.
Ennek tűrésére és esetleges anyagi terhek viselésére kötelezheti-e a bíróság a többi társtulajdonost vagy nem?

Illetve: hacsak elvben lehet ez a megoldás, mert műszakilag nem lehet megoldani, akkor nyugodjunk bele?

köszi,
h.

ObudaFan # 2006.04.09. 08:00

HA tudott, ha nem tudott a hibáról, mindegy abból a szempontból, hogy a kijavítás árát kérhetitek az eladótól, vagy árleszállítást kérhettek, ha pedig használhatatlan a lakás, akár elállásra is sor kerülhet - bár úgy látom, azrét nem lehet használhatatlan, ha benne éltetek. Egyébként az épületekkel kapcsolatos pereskedés során mindig ezek a hibák a legvitatottabbak: hibátlan építkezés ritkán van, de sokszor nehéz eldönteni, mi az igazán hibás teljesítés.

hanguska # 2006.04.09. 06:45

hmmmm????

hanguska # 2006.04.07. 15:46

persze kimaradt még egy lényeges dolog:

Fentieken kívül nap, mint nap szembesülünk még a kritikán aluli hangszigeteléssel is. Az oldalsó és felső lakásból szinte minden áthallatszik, esetenként olyan, mintha a mi fürdőszobánkban fürdenének, használnák a WC-t, és az általuk leengedett víz zubogása is zavaró.

Gondolom azért, mert a szigetelés NULLA! Ez egy téglaház, mellesleg.

hanguska # 2006.04.07. 15:44

és perelhető-e a volt tulajdonos, a szerződés érvénytelensége szóba jöhet-e?

A történet röviden a következő:

2005 áprilisában szerződést kötöttünk egy társasházi ingatlanra, melyet az ott lakók építőközösségben építettek 13 évvel ezelőtt. A volt tulajdonos volt az építésvezető állításuk szerint. Több probléma is felmerült beköltözés után, de továbbléptünk felette.
Az egyik lakóval levélváltásba bonyolódtunk a tisztázatlan társasházi helyzet miatt, és ekkor egyik levelében említést tesz a melegvíz csövek szigetetlenségéről is, hivatkozva arra, hogy a ház saját erőből épült, ezért magával hordoz jónéhány hiányosságot, mint például a meleg víz csöveinek rossz hőszigetelése.
A tél beálltával viszont több hiányosságot tapasztaltunk (hideg padló, alul- és tűlfűtés), ezért ezeknek a hibáknak a feltárására épületgépész igazságügyi szakértőt bíztunk meg. A szakvélemény szerint a társasház engedélyezési tervében szereplő hőátbocsátási tényező sem a tervezéskori, sem a mostani szabványnak nem felel meg, erre számításokat is végzett.
Valamint a társasház fűtési rendszere szabályozatlanul működik, alacsony hatásfokú , üzemeltetése energiaveszteséget okoz. A kazánok és meglévő fűtési rendszer erősen elhasználódott állapotú.

A szakértői szakvélemény több oldalas, csak kiemeltem a lényeget. A ház 13 éve épült, és a lakás egyik vonzereje -többek között- az volt, hogy az eladók egybehangzóan állították az alacsony rezsiköltséget.
Mint laikus, úgy gondolom, hogy a fenti hibákról tudnia kellett, hiszen mint az építőközösség tagja és építésvezető tisztában kellett lennie mindennel, sőt ismeretében volt annak, mit hagytak ki építéskor a kevés rendelkezésre álló pénz miatt.

Válaszokat, ötleteket, javaslatokat megköszönöm.