„Nem magánút! ”
Hanem?
magánút - közmű
Tiszteletem!
Szeretnék egy kis segítséget kérni, a telkemen belül szeretnék egy utat építeni, saját és magunk által engedélyezett személyek belépésére. Nem magánút! A kertünk mentén a házunkig van egy út, földes út, viszont használhatatlan, gyalog sem lehet közlekedni rajta. Emiatt szeretnénk az utca végéről bekötést a kertünkbe, amit a meglévő útról egy táblával szeretnénk megjelölni hogy ,, ez az út csak hozzánk vezet" jelleggel. Szeretném megkérdezni hogy jogosult vagyok egy ilyen táblát kirakni az útra? Hogy akik hozzánk jönnek, tudják merre kel az irányt venni? Természetesen más felirattal, csak másokkal tudatni hogy nem ,,átjáró" ez az út. Előre is köszönöm válaszukat.
Tisztelettel, Andrea
robh
Jogi utat nem tudok. A taxiban általában az mondja meg az uticélt, aki fizet.
A magánút kialakítása telekalakítással kezdődik (kivéve, ha telken belüli útról beszélünk, ami nem azonos a magánúttal).
A közmű vezetékeknek egyébként vannak védőtávolságai, amit az engedélyezésükkor az illetékes hatóságok vizsgálnak. Kivitelezni meg lehet jól és szabályosan, meg persze rosszul is.
Az építtetőnek alap esetben jól felfogott érdeke, hogy kárt ne okozzon, mert a kártérítési kötelezettség az övé.
Javasolom, hogy keresd fel személyesen a szomszédodat (utat építeni szándékozót), mondd el neki a félelmeidet, és ha minden jól megy, meg tudtok egyezni.
A magam részéről aláírni csak akkor szoktam, ha vagy előnyöm származik belőle, vagy legalább nem járok rosszabbul. A telekalakítás („a telkemet egy hrsz alá vonni”) pont ilyen eset. Meg kell vizsgálnod, hogy előnyödre, vagy hátrányodra válna-e. Látatlanban erre nincs értelmes válasz.
Költségviselés alapból megállapodás kérdése. Kivéve, ha önkormányzati közműfejlesztésről beszélünk, mert akkor kivethetnek rád közműfejlesztési hozzájárulást.
Tisztelettel!
Magánút építésében szeretnék segítséget kérni. A házam telekhatárra épült. A ház falától kb 1-1,5m szeretnének építeni egy magán utat. Viszont a közműveket az út alatt vinnék el. A házam így is süllyed, csuszik folyamatosan mert lejtős a talaj. Viszont ha kiássák mellete 1-2 méterre és azon az építkezések alatt ( 9 telek) több tonnás teher autók , betonszállítók járnak , sérülés várható. Az utat szeretném át tetetni a telek másik oldalára, Milyen jogi indokkal tehetem ezt meg? Elvi építési engedélyük van csak. Illetve olyan kérdésem lenne még,szeretnék a szomszédaim is a rendezési terv szerint az én telkemet is egy hrsz alá vonni. Ha alá írom a papírokat akkor nekem kötelezően bele kell szállnom a költségekbe( út, víz, villany csatorna) vagy nem. Nekem semmire nincsen szükségem a felsoroltakból.
Köszönöm a segítséget!
Köszönöm hogy válaszoltál.
alexand....
Próbálj megállapodni az önkormányzattal ezekben a kérdésekben.
Gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy elhordhasd az utat és tartozékait (beleértve akár a közműveket is) önkényesen.
edocsa
Kérhetsz iratokba történő betekintést, de szerintem sok értelme nincs.
Az út mivel önálló helyrajzi számon van, nem lehet része a telkednek. Az viszont más kérdés, hogy ha csak azon keresztül tudsz bejárni, illetve közművet bevezettetni, akkor a vezetékjogi engedélyhez szükséges jognyilatkozat pótlására, vezetékjog, valamint átjárási szolgalmi jog bejegyeztetése érdekében beperelheted a Kft-t, ha önként nem járul hozzá.
Célszerű lenne ügyvédet fogadnod.
Tisztelt obudafan!
Olyan kérdésem lenne, hogy felszámolásban vásároltam egy utat ami az önkormányzati belterületi út folytatása.Teljesen beépült az út mindkét oldala, újépítésű házak vannak mindkét oldalán.A lakóparkot felhúzó cég nem adta át az önkormányzatnak.
Az út teljesen aszaltozott és önálló helyrajzi számon van belterületi besorolással.Ki van építve rajta a csatorna rendszer és minden ami szükséges.
A közművek az út mellett futnak gáz villany víz kábeltévé.Azt nem tudom, hogy hogyan tudok utánanézni ki adott engedélyt ezekre a közművezetésekre és az építési engedélyekhez hogyan jutottak hozzájáruláshoz azút tulajdonosától?
Felszedhetem az úton lévő aszfaltot mint a tulajdonomat vagy lezárhatom az utat hogy valahogy pénzt tudjak belőle csinálni?
Önkormányzattal hogyan tudnám kisajátatni vagy "elcserélni" esetleg ezt az utat átadnám nekik ők pedig átminősítenék a többi vásárolt területemet lakóövezetté?Most is ők végzik az út karbantartását, kandelláberek üzemeltetését.
Előre is köszönöm válaszod.
Sajnos nem haladunk előre. Valaki megtudná mondani. hogy az a bizonyos átmeneti "törvény" ami lehetővé tette, hogy kft is szerezzen földtulajdont mettől-meddig volt hatályban? - Szeretném kikérni a Heves Megyei Földhivataltól az 1990-es engedélyezett telekalakítási tervet. Nekem mint tulajdonosnak ki kell, hogy adják? Mit kell, hogy tartalmazzon a kérelmem, mivel kell bizonyítanom, hogy érintett vagyok a területen? ... és mennyibe kerül ez nekem?
A vezetékek elhelyezéséhez kisajátítás nem szükséges.
1991-ben Egerszalókon zártkertet vásároltam az Ingatlan Bank Rt.-től sokad magammal. Közművesíteni szeretnénk a telkeinket, de úgy tűnik, hogy lehetetlen. A telkek közti út magántulajdonban van, a tulaj kft. nagyon sok pénzt kér érte. Az önkorm. nem kívánja kisajátítani az ára miatt. Mi tulajdonosok úgy gondoljuk. hogy a telkünket úttal együtt vásároltuk. Az eredeti szerződésben a következő részlet is szerepel " ...a kitűzéssel megjelölt határokkal természetes és törvényes tartozákokkal együtt,....). Szerintünk az út az törvényes tartozék. Sajnos az nem világos számunkra miként került az út az ominózus kft tulajdonába.
Hogyan tudjuk kényszeríteni a kft.-t arra, hogy adja vissza a "törvényes tartozékot"?
Magánút esetén milyen feltételei vannak a közmű építésnek?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02