Színesfém - felvásárlási tevékenység társasházban?


juhy # 2006.07.28. 06:51

Szerintem is ez lesz a járható út.

Köszönettel: juhy

Mart # 2006.07.27. 20:35

Szerintem először egy jó közös képviselőre lenne szüksége a háznak, és ha ő sem boldogul, jöhet az ügyvéd.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.27. 09:01

Célszerű lenne ügyvédet megbízni.

juhy # 2006.07.26. 21:54

Hálás köszönet a témákban nyújtott segítségért! Az eredményekről be fogok számolni, bár azt hiszem, hogy hosszú folyamat lesz.

Köszönettel:juhy

Vadalma # 2006.07.26. 07:14

még az előző témához: a "másik" engedélyező önkormányzat szintén nem a többi lakó érdekét nézi. ilyen szempontból mondhatni édesmindegy, hogy melyikük engedélyez.

Mart # 2006.07.25. 21:14

A vízdíj megfizetésének módját, mint lakáson/nem lakáson belüli méretlen szolgáltatás díjának megfizetését az SZMSZ-ben kell részletesen szabályozni.
A módot az SZMSZ-ben, a mértékszámot pedig évente a költségvetésben kell meghatározni az előző évi fogyasztás, és a várható árindex figyelembe vételével.
Az SZMSZ-ből és a közgyűlési határozatból is kapnia kell az Önkormányzatnak, ami alapján, mint tulajdonos köteles megfizetni a költségeket. Nem a bérlővel kell nektek hadakozni. A hadakozás pedig a közös képviselő feladata, ha nem mennek simán a dolgok.

juhy # 2006.07.25. 19:00

Köszönöm a válaszokat!

Van egy másik probléma is ugyanezzel a bérlővel kapcsolatosan. Egyszerre nem akartam a két problémát felvetni.

A bérlő nem hajlandó mellékági vízmérőket felszereltetni a vendéglátóipari egységet ellátó vízcsövekre. Ezért még a mai napon is egy állandó, nem a valós fogyasztásnak megfelelő mennyiség után fizeti a vízdíjat.

Másfél éve történt, hogy 3 hónapon keresztül a Társasház vízfogyasztása a duplájára emelkedett. Ekkor fedeztük fel, hogy a kocsma mellékhelyiségéből folyamatos vízcsobogás hallatszik. A vízvezetékrendszeren áganként kizárásokat végezve (három tulajdonos), egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy a vendéglátóipari egység leágazásánál volt az állandó, jelentős mértékű vízfogyasztás. Ekkor felkértük a közös képviselőt, hogy mivel a vízfogyasztás valószínű oka a bérlő gondatlan magatartása lehet, mérjük meg a kocsma vízfogyasztását és tegyünk lépéseket a túlfogyasztás megfizettetésére. A közös képviselő a következőt tette: a bérlőt értesítette a túlfogyasztással kapcsolatban. A vízcsobogás megszűnt és a Társasház vízfogyasztása az előző évi átlagnak megfelelően visszaállt. De a túlfogyasztásból eredő többletköltségnek "nem volt gazdája". Az Önkormányzat nem fogadta el a méréseinket, mert műszaki szakember nem volt jelen a vizsgálatnál. Így maradt a közös teherviselés.

Az esetből a tanulságokat levonva panasz tettünk az Önkormányzatnál, hogy a bérlő eddig nem teljesítette a vendéglátóipari egység önálló vízóra ellátását. Az Önkormányzat szerint a vízórák kiépíttetése a bérlő feladata (erre felhívta a bérlő figyelmét). A következő történt: a bérlő inadekvát módon felszereltetett egy vízórát egy különálló, három lakást ellátó mellékágba (a kocsma két másik mellékágon kapja a vízellátását), majd a vízfogyasztást sokalva egyszerűen elzárta a három lakást ellátó mellékágat. Majd a lakók felháborodására ezt újból kinyitotta.

Ez egy igazi szappanopera, csak az a baj, hogy én is a részese vagyok. A jelenlegi helyzet szerint a bérlő továbbra is átalányt fizet. A túlfogyasztás költségét és annak kamatait még ma is fizetjük.

Hogy lehetne a bérlőt a vízórák megfelelő helyre történő beszereltetésére kötelezni?

Köszönettel:Juhy

ObudaFan # 2006.07.25. 18:27

Ha az adott önkormányzat a tulajdonos, akkor saját magának nem adhatott ki semmilyen engedélyt, azt egy másik önkormányzat jegyzőjének kellett kiadni, ugyanis az mind az Áe. szerint összeférhetetlen volt, mind a Ket. szerint összeférhetetlen.

Vadalma # 2006.07.25. 08:29

azért azon ne nagyon csodálkozz, hogy „erre az Önkormányzat is "áldását" adja.” végülis ő maga a bérbeadó tulaj és erősen ellenérdekelt.

én összefoglalóan azt javasolnám, hogy

  1. hozzatok kifejezetten határozatot arról, hogy a tulajtárs bérlői ilyen-olyan módon sértik a Ti nyugalmatokat és ez itt-ott ellentétess az szmsz-szel, házirenddel stb. szólítsátok föl írásban tértivevényesen, hogy ezt a magatartást szűntesse meg.
  2. ezt követően ezeket at iratokat becsatolva forduljatok bármely hatósághoz is, pl. a jegyzőhöz

tekintve, hogy az ÖK a tulaj, szerintem végül perig fogtok jutni, de ott már jók az esélyeitek.

péterapó # 2006.07.24. 21:53

Egyszerűen kérdezzétek meg a jegyzőtől, hogy adott e ki a helyszínre és tevékenységre telepengedélyt....ha igen meg lehet támadni.

Üdv P.


Polgár légy, ne alattvaló!

juhy # 2006.07.24. 21:47

A közgyűlés tiltó határozatot nem hozott még a színesfém-felvásárló telep működésével kapcsolatban.

Egy 9 évvel ezelőtti közgyűlésen az Önkormányzati tulajdon képviselőjétől határozatban kérték a telep hétvégi nyitvatartásának megszűntetését a nagy zaj miatt. Írásbeli válasz azonban az Önkormányzat felől nem érkezett. Azóta ebben az ügyben közgyűlési szinten nem történt lépés. Pedig a forgalom azóta a többszörösére növekedett és a melléktevékenységből szinte főtevékenység vált.

Most már ideje lépni!

Köszönettel: juhy

juhy # 2006.07.24. 21:19

Köszönöm a tanácsokat, sok értékes információval gazdagodtam!

A telephelyengedély kiadásával (már amennyiben rendelkezik a bérlő ilyennel), illetve a helyszíni szemlével kapcsolatban a jegyző biztosan nem értesítette a telekkel közös határvonalú tulajdonosokat (a társasház lakóit, ill. közös képviselőt) ezért úgy érzem, hogy ez nem a jogszabályoknak megfelelő módon történt.

Ezért kérhetjük-e a helyszíni szemle megismétlését?

A telephelyengedélyt visszavonhatják-e a közös határvonalú tulajdonosok (lakók) panaszai alaján?

A Társasház szervezeti-működési szabályzatában leírtak szerint " A közgyűlés megtilthatja a külön tulajdonban lévő nem lakás céljára szolgáló helyiség használata, hasznosítása módjának megváltoztatását, ha az a társasház működését, vagy a lakhatás nyugamát zavarná." Mivel bérlő ezt a tevékenységet a szervezeti-működési szabályzat elfogadása előtt folytatta, ezért erre a pontra úgy érzem, hogy nem hivatkozhatunk. Ez ugyanis nem tiltja meg a szabályzat elfogadása előtt végzett, a lakhatás nyugalmát zavaró tevékenység folytatását.

Meg lehet-e a szervezeti és működési szabályzatot változtatni, annak megfelelően, hogy a jelenleg a lakhatás nyugalmát zavaró tevékenységet a közgyűlés megtilthassa?

Elképesztő, hogy egy ilyen tevékenységet, melyet egy nyílt telephelyen kultúrált körülmények között lehetne végezni, be lehet "paszírozni" egy társasház alagsorába és erre az Önkormányzat is "áldását" adja.

Azt hiszem, hogy több hiányosságra is fény derülhet majd egy alapos vizsgálódás után.

Köszönettel: juhy

Mart # 2006.07.24. 20:21

Közgyűlés is megtilthatja a használat, hasznosítás módjának megváltoztatását, amennyiben az a lakhatás nyugalmát zavarja!
A hatóság a működéshez szükséges engedélyt csak akkor adhatta ki a tevékenységhez, ha a közgyűlés nem hozott tiltó határozatot.
A kérdés, hogy volt-e közgyűlés az ügyben, és mióta üzemel a felvásárló.

ObudaFan # 2006.07.24. 18:06

A szervezeti-mûködési szabályzat meghatározza a külön tulajdonban lévô nem lakás céljára szolgáló helyiség használatának, hasznosításának szabályait a lakóépület céljának, mûködésének megfelelôen. Éppen ezért a szervezeti és működési szabályzatban kell ezt szabályozni.

Vadalma # 2006.07.24. 08:05
  1. alapvetően igen.
  2. Péterapó ezt leírta.
  3. közgyűlési határozatot hozhattok bizonyos korlátozásokról. az más kérdés, hogy ezeknek hogyan tudtok érvényt szerezni.
  4. a társasház alapvető szabályzatai az önkormányzatot is kötik, mint tulajdonost = rá (és bérlőire is) vonatkozik a házirend. ha nem tetszik neki, bíróságon megtámadhatja.
péterapó # 2006.07.24. 07:42

A 80/1999. (VI. 11.) Korm. rendelet szerint a
Hulladékgyűjtés, -kezelés* 90.02
Telepengedélyhez kötött tevékenység

Amennyiben a jegyző telepengedélyt adott ki, úgy azt meg tudod nézni a PM hivatalban.

Ez esetben a jegyző a helyszíni szemlét tartott az engedély kiadása előtt.

Melyre meghívta
a telep és a közvetlenül szomszédos - a teleppel közös határvonalú, telekhatárú - ingatlanokkal rendelkezni jogosultakat (az ingatlanok tulajdonosait, használóit, kezelőit, társasház esetén a közös képviselőt, az illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőséget,
az első fokú építésügyi szakhatóságot, különös tekintettel arra, hogy a telep műszaki szempontból megfelel-e az építésügyre vonatkozó jogszabályi előírásoknak...

Amennyiben nincs telepengedélyük zen tevékenységre fordulj a jegyzőhöz.
Amennyiben a helyi Önkorm a tulajdonos kérheted az eljárásból kizárásukat...elfugultság látszatának elkerülése érdekében

Üdv P.


Polgár légy, ne alattvaló!

juhy # 2006.07.23. 15:26

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi ügyben kérek tanácsot: Egy 15 lakásos társasházban lakom, melynek alagsorában két, a kerületi Önkormányzat tulajdonában álló üzlethelyiség található. Ebből az egyik vendéglátóipari egységként (kocsma) működik és a bérlő melléktevékenységként színesfém-felvásárlási tevékenységet folytat.

Ez a tevékenység a társasház lakóit zavarja, mert:

  • kellemetlen zajjal jár (a fémhulladékot a behozatalkor és az elvitelkor is dobálják, a hulladékokat sokszor a ház előtt bontják szét)
  • a társasházban végzett színesfém-felvásárlási tevékenység a lakások értékét csökkenti
  • a kliensek a bontásból eredő "nem fém" hulladékokat a ház előtt hagyják (a ház előtt mindig van több-kevesebb mennyiségű szemét)
  • a hulladékgyűjtő az év szinte minden napján a kocsma nyitvatartásával megegyező időtartamban (hétfőtől- péntekig 7-20, Sz,V 10-18 óráig és szabadnapokon is) nyitva tart.

    Ez ügyben az Önkormányzathoz beadott panaszlevelemre egy rövid helyszíni szemlét tartottak (ennek időpontjáról a lakók nem kaptak értesítést), mely alapján megállapították, hogy a színesfém-felvásárlási tevékenység nem jár olyan mértékű zajjal, mely a lakók életét zavarná és a nyitvatartási idő meghatározása a bérlő joga. Személyes beszélgetés alapján a bérlő nem kíván a nyitvatartási időn változtatni, mert ez jövedelem-kiesést jelentene számára.

A házirend alapján zajjal járó tevékenységet munkanapokon 8-18, szombaton 8-14 óráig lehet folytatni, ünnepnapokon csak életveszély, vagy hibaelhárítás esetén. Sajnos a közös képviselő sem képviseli kellőképpen a lakók érdekeit.

A következő kérdésekre várok választ:

  • Működhet-e egy ilyen, a lakhatás nyugalmát zavaró színesfém-felvásárló telep a társasház alagsorában?
  • Milyen engedélyek, illetve feltételek szükségesek a működéséhez?
  • Mit tehetünk a Társasházunkban végzett színesfém-felvásárló tevékenység megszüntetése céljából?
  • Amennyiben ez nem lehetséges, kérhetjük-e a nyilvántartási idő házirendnek megfelelő módosítását?

    Köszönettel: Juhy