Illeték minimalizálás


_Lala_ # 2006.08.28. 23:17

bogi72: az van, hogy a mostani tulajdonosnak kell kérnie bontási engedélyt, le kell fizikailag bontani, kell kérni az építési hatóságtól egy igazolást, mely szerint az ingatlanon nem áll épület, azaz "beépítetlen terület" (ki fognak menni, és megnézik), és ezzel az igazolással a földhivatalnál kell kérni a művelési ág/megnevezés c. mező átírását "kivett/beépítetlen terület"-re.
Ha ez megvan, lehet szerződni, ugyanis a szerződés hatályba lépésének napján kell a fenti rovatban ennek a szövegnek szerepelnie. Természetesen a szerződésben is utalni kell rá, hogy beépítetlen a terület, és a vevő vállalja a 4 éven belüli építkezést és kéri az illetékkedvezményt.

Lhotse # 2006.08.25. 15:00

A jogszabály szerint: "lakóház építésére alkalmas telek". Csak tipp, de valószínűleg a bontás után kérni kell a Földhivatalban történő átvezetést (kivett, beépítetlen területté.) Vagy el kell bontani, és az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy beépítetlen területről van szó.

bogi72 # 2006.08.25. 12:57

Kedves Mindenki!

Kérdésem a következő: a jelenlegi illetéktv. szerint az építési telek vétele illetékmentes, ha négy éven belül építkezünk rá. Mi kinéztünk egy telket, amin jelenleg egy lakóház áll ugyan de, mi azt lebontanánk és egy teljesen új házat építenénk, ráadásul nem az eredeti helyére. Ha az adásvételi szerződés megkötése előtt a jelenlegi tulajdonos megkéri a bontási engedélyt akkor ez teleknek számít? Kell fizetni illetéket? A szerződésben esetleg külön lehet választani a telket és a rajta álló lakóingatlant? Nem annyira szeretnék illetéket fizetni egy olyan ház után, amit utána azonnal lebontok. Köszönöm a segítséget.

Bogi72