Banki kérdés - perfeljegyzés


ObudaFan # 2006.10.10. 15:27

A végrehajtási jog is egész más, mint a perfeljegyzés, mert ott már jogerős határozat, vagy közjegyzői irat van.

kiábrándult # 2006.10.10. 07:04

A mi esetünkben a perről nem szerzett tudomást a bank, mert nem értesítette sem a bíróság, sem a földhivatal. Amikor végrehajtási jog került rá, akkor sem a bíróság vagy a földhivatal értesítette a bankot, hanem a végrehajtó.

ObudaFan # 2006.10.09. 17:21

Ha harmadik fél szerez tulajdont, attól még a jelzálog fennmarad, éppen ezért önmagában attól, hogy per van folyamatban, a bank szerintem nem mondhat fel. HA nem így lenne , a bank strómanja indítgathatna pereket, és a bank felmondogatná a szerződéseket. Egyébként sem a végrehajtási, sem a felszámolási eljárásban nincs félnivalója a zálogjogosultnak, legalábbis a zálogtárgy értékének erejéig.

Sasfioka # 2006.10.08. 12:21

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben egy ingatlanra szabadfelhasználású jelzáloghitel van folyósítva, és az ingatlan per alá kerül, akkor a bank felmondja-e a jelzálogszerződést? Azaz ha a bankot értesítik, hogy perfeljegyzés került a tulajdoni lapra?

Igazából az általános "gyakorlat" érdekelne. Tulajdonképpen a hitelszerződés erre nem tér ki, az annyit mond ki, hogy az adós(ok) kijelentik, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentes. (Amely igaz is volt a jelzálogszerződés megkötésekor)

Illetve arról rendelkezik még, hogy ha az ingatlanra végrehajtási jogot jegyeznek be, akkor a végrehajtásba a bank is beszáll, és a szerződést felmondja.

De erre vonatkozóan nincs semmiféle kikötés.

Elvileg a hitelszerződésben rögzített zálog kerül veszélybe, mert tulajdonra vonatkozóan került per alá az ingatlan, és nagy esély van arra, hogy a pert indító tulajdonjogot szerez az ingatlanban. Viszont ha az ingatlanban tulajdonjogot szerez harmadik fél, akkor arra a bank a zálogjogot érvényesítheti? Vagy hogy van ez?

SF