Illeték ingatlan ajándékozásakor


gitron # 2006.10.17. 06:56

Jól sejted. Az illetékhivatal ún. összehasonlító adatok alapján állapítja meg az értéket. Ez pedig a hasonló fekvésű, hasonló méretű ingatlanok esetében - egy vioszonylag rövid időn belül - történt átruházások (adásvétel, öröklés, stb.) adataival való összehasonlítást jelent. Ha úgy látják, elfogadják az átruházási okiratban szereplő értéket, ha úgy vélik, hogy az nem helytálló, akkor megbecsülik az említett módszerrel. Helyszíni megtekintés csak fellebbezés esetén történik.

nyusz66 # 2006.10.17. 05:30

Köszönöm.

A jelen helyzetben az illetékhivatal 13 hónap elteltével úgy küldte ki a fizetési meghagyást, hogy nem volt kint nálunk hivatalosan tőlük senki. Anélkül meg - a hasukra csapva - azért elég nagyot lehet tévedni. Mert a tulajdoni lapon nem látszik, hogy mennyire elhanyagolt az épület, hogy milyenek a nyílászárók, milyen a fűtési rendszer, stb. - amik alapvetően befolyásolják az ingatlan forgalmi értékét.
Szerintem egyszerűen abból számoltak, hogy hol van a ház, és mekkora az alapterülete.

ObudaFan # 2006.10.16. 17:50

Nem bíróság, hanem a fővárosi/megyei közigazgatási hivatal dönt. Ennek a döntését lehet bíróságon megtámadni.
Az azért ritka, hogy az illetékhivatal felülértékeljen ingatlant, inkább alulértékelni szoktak szerintem, de meg lehet próbálni egy fellebbezést. Bizonyítékként lehet csatolni a banki értékbecslést is, de a közig. hivatal úgyis kiküld másik szakértőt. Az ajándékozás óta történt ráfordításokat a fellebbezésben jelezni kell, tanúkat sem árt megnevezni.

A tiszta érték kiszámításánál a megszerzett vagyon forgalmi értékébôl le kell vonni az ajándékot terhelô adósság és az egyéb teher értékének megajándékozottra esô részét. A megajándékozottnak az ajándékot terhelô adósság és egyéb terhek után - ide nem értve az ajándékot terhelô vagyoni értékû jogot - visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni.

nyusz66 # 2006.10.16. 10:13

Sürgős válasz kellene a kérdésemre (fellebbezési idő lejárta előtt):

Annak a háznak az 1/4 rész tulajdonjogát, amiből már 1/4 rész az enyém volt (örököltem) ajándékozással kaptam meg édesanyámtól, úgy, hogy ő haszonélvezetet tartott fenn rajta (szocpolhoz kellett a min. 50% tulajdonrész, de aztán nem kaptuk meg mégse :-( )

Az ajándékozáskor a ház megelehtősen rossz állapotban volt, és 3,5 millió forint jelzálog terhelte.

Az illetékhivatal most küldte ki a fizetési meghagyást, amiben

  1. Erősen felértékelték a házat, hiszen a szemközti új építésű ingatlanokat adták el kb. annyiért
  2. Nem vették figyelembe a jelzálogbejegyzést, amire pedig tudtommal visszterhes vagyonátruházási illetéket kellene elszámoljanak, ami csak a fele az ajándékozásénak.

Nekem van a banktól - aki a jelzálogot ráterhelte - egy hivatalos értékbecslésem, ami az illetékhivatal 26 milliójával szemben helyszíni szemle és fotók alapján 12,6 millióra értékelte a házat.

Hivatkozhatok-e erre az értékbecslésre?

Érdemesebb egyből ennél egy valamivel magasabb árat meghatároznom a fellebbezésben, mivel a bank mindig aláértékel? Vagy ragaszkodjak a banki értékbecsléshez, és majd ők "ebből alkudnak"?

Jól kalkulálok-e, ha úgy számolok, hogy a jelzálog 1/4 része az, amivel a tulajdonrész értékét csökkenteni kell az ajándékozási illetékhez (5%)? És a jelzálog 1/4 részére kell a 2,5%-os illetéket számolni, ugye?

Mi ennek az egésznek a menete? Fellebbezek, és?

Mivel az ajándékozás óta rengeteg munkát végeztünk az ingatlanon, ami növelte az értékét (szigetelés, ablakok cseréje, burkolatok cseréje, átalakítás, stb.) elég tanukat hoznom, vagy a banki értékbecslésről (ha tudom) szerezzem meg a fényképeket? Amit mostantól csinálunk, azt ugyan lefényképezem, de ez mennyiben jelent majd hiteles bizonyítékot? Egyáltalán bírósági tárgyalás dönt erről a fellebbezésről, vagy hogy megy ez?

Köszönöm a segítséget! (Sok múlik rajta: szerintem cc. 130-150 ezerrel kell kevesebbet fizessek, mint amit ők kiszámoltak.)