szomszédban épülő \ \ \ "toronyház \ \ \ "


kispali2 # 2007.01.23. 12:40

Kéményseprő kötelezett benneteket, mondván (mint szakhatóság leírván), hogy életveszélyes a kéményetek, magasítsátok azt meg.

Szerintem érkeztess egy levelet a helyi polgármesternek, egyidejűleg a helyi építési osztály vezetőjének,
hivatkozz az ÉLETVESZÉLYre, mit szakhatóság megállapított (kötelezés másolatát mellékeld),
s kérj:

  • kivizsgálást a polg.mestertől;
  • egy helyszíni szemlét, tisztázandó a bulit az ép.osztveztől.

Kérd, határozottan kérd, hogy hívják meg az építkezés felelős műszaki vezetőjét, akit ott helyben nyilatkoztass meg az épületmagasságról, több-e, más-e, és azt szigorúan jkv-ztasd, és irasd, irattasd vele is alá. Ha nem teszi, vagy nem nyilatkozik rögzítsétek azt.
Építési osztály vezetőjét írásban kérd fel arra, hogy a szemle eredményét rögzítsék az építési naplóban is, és kérj visszaigazolást róla.

Építtető - ha vétett - keresni fogja a megoldást.

Tervtől eltérés, fennmaradási eng. + bünti viszonylag drága ... ha hajlanak rá, a fenti ceremónia helyett jobb lehet békésen rendezni.

Ritucci # 2007.01.23. 12:10

Köszönöm az eddigi segítő válaszokat!
Új fejlemény: januárben éves rendes kéményellenőrzéskor megállapították, hogy a kéményeink légörvényben vannak, ezért életveszélyesek. A ház lassan száz éves, eddig nem volt légörvény...
A kéményseprők nem indokolták, csak megállapították, hogy légörvény van, ezért haladéktalanul magasíttassuk meg a kéményeinket.
Szerintetek ez nem a légörvény okozójának, jelen esetben a szomszéd épület beruházójának lenne kötelessége?
ps: még mindíg ügyvédet keresek, aki képviselne bennünket a beruházó céggel szemben.

gitron # 2006.12.05. 17:53

Az építési engedély megadása során az építésügyi hatóság köteles az építésügyi szabályok figyelembevételével elbírálni a kérelmet. Tehát vizsgálnia kell a meglévő építmények rendeltetésszerű használatának további biztosítását. (Ez nem jelenti azt, hogy nem kerülhet egy szomszéd kedvezőtlenebb helyzetbe az eddiginél, csak azt, hogy az építésügyi jogszabályokban előírtak teljesüljenek.)
Az engedélytől eltérő építést az építésügyi hatóságnak hivatalból is észlelnie kell, külön bizonyításra csak akkor lehet szükség, ha úgy ítéli meg, hogy nem tértek el az engedélytől (vagy az eltérés nem engedélyhez kötött), az ellenérdekű fél pedig másként gondolja.
Abszolúte egyszerűsítve: Engedély kiadva 5 méter építménymagasságú épületre. Jelzed, hogy nagyobbat építnek. A hatóság megvizsgálja, s úgy dönt, hogy nem építenek nagyobbat. Te úgy gondolod, hogy mégis, bizonyíthatod szakértői véleménnyel.
Még egy nézőpont: Bejelented, hogy a szomszédban eltértek az engedélytől. A hatóság nem indít eljárást (pedig törvényes kötelezettsége), hanem azt mondja, hogy bizonyítsd be az állításod. A hatóság felettes szervéhez fordulhatsz, aki eljárásra fogja utasítani az első fokú hatóságot.

ObudaFan # 2006.11.30. 19:38

Ha valóban engedélytől eltérő az építkezés, akkor lehet kártérítést kérni - már ha tényleg van értékcsökkenés. Ebben az esetben is nektek kell viszont megelőlegezni a szakértő díját, bár azt végül a felperes viseli.

Ritucci # 2006.11.30. 08:06

Sziasztok,
társasházunk közvetlen szomszédságában lévő épület tetőterében új lakások épülnek. Az eredeti gerincmagasságot jelentős mértékben meghaladja a tetőtérbeépítés miatti új gerincmagasság.
Az építési engedély ellen nem fellebbeztünk annak idején, most azonban a tervdokumentáció átvizsgálásakor szakértő szemek úgy látják, hogy nem úgy, és nem akkora épület épül amire az engedély szól. Az önkormányzatnál azt a tájékoztatást adták, hogy hivatalos szakvéleménnyel kell alátámasztanunk az állítást, hogy magasabb az épület a megengedettnél. Valóban nekünk kell ezt bizonyítanunk egy igen drága szakvéleménnyel? Nem az építési hatóság feladata azt ellenőrizni?
Esetleg igényt tarthatunk kártérítésre amiatt, hogy a mi házunk udvari lakásai a benapozás jelentős mértékű csökkenése miatt értékcsökkentek lettek? Igazság szerint jó lenne egy ilyen ügyekben otthonosan mozgó jogász, aki képviselne bennünket.