Lakás rendeltetés módositás iroda - üzlethelyiséggé


A. Lili # 2006.12.12. 18:23

Tisztelt Fórum Hozzászólók!
Az lenne még a kérdésem, hogy milyen változásokkal jár, ha iroda-üzlethelyiség lesz a rendeltetése? (Pl. hogyan emelkednek a közüzemi díjak és milyen egyéb költségekkel kell még számolnom? Adók stb.?)
Köszönöm!
Lili

A. Lili # 2006.12.07. 00:09

Köszi szépen!

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.06. 08:57

mivel az építés közös tulajdonban lévő épületrészt is érint, ezért a lakók 4/5-ének írásbeli hozzájárulása kell. Érdemes lenne megpróbálni átvinni az egészet egy eljárásban. ÍBár ha nincs építési munkálat, akkor talán egyszerűbb, mert építési munkálat esetén az építési engedélyezési eljárás szabályait kell alkalmazni.
építész által készített tervdoksi kell mindkét esetben.

A. Lili # 2006.12.05. 20:46

Köszi a gyors választ, akkor, ha jól értem először ne szóljak sekinek, nem kell senki aláirása, hanem csak adjam be a kérvényt. Utána ha átveszik, és ha nem fellebbeznek, akkor jogerőre emelkedik? A tervrajz a földhivatalból kell, ami az eredeti állapotot tükrözi, vagy el kell készittetnem egy épitésszel az új funkciónak megfelelő tervrajzot és azt kell beadnom? (Az átépités csak utána következne.) Van még egy tervem a belső átalakitáson kivül: két olyan változtatást szeretnék, ami a közös tulajdont érinti, és igy a többi tulajdonostárs hozzájárulása kell hozzá, de ezt csak egy második lépésben, attól függően, hogy hozzájárulnak-e. Ha nem akkor azt lehet, hogy kihagyom. Vagy van erre is ötleted, hogy ha sikerül a rendeltetés módositás, utána bejelentem oda a kft.-t és elkezdem a belső átalakitást, majd kérem a többi tulajdonos hozzájárulását a tervezett két átalakitáshoz, amiből pl. a fontosabbik: az egyik áthidalóval megoldott eddig ablak helyett szeretnék ajtót nyitni, hogy az ügyfelek ne a lépcsőházból járjanak be, hanem az utcáról (ez statikailag megoldható, ott nincs gond). Ez a megoldás nyilvánvalóan minden tulajdonos számára a legkedvezőbb lenne, de tudom, hogy vannak olyanok, akik elleneznék (és ők nem a közvetlen szomszédok, a társasház más részében laknak). Tehát: milyen lehetőségem van arra, ha például a közvetlen szomszédok és a lépcsőházban lakók hozzájárulnak ehhez, és mondjuk a társasház más lépcsőházaiban lakók közül nem mindenki, akkor az ő hozzájárulásukat meg lehet szerezni pl. birósági úton azon az alapon, hogy ők nem is érintettek közvetlenül a kérdésben (de ők is tulajdonosok).
Előre is köszi!
Lili

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.05. 19:34

az önkormányzat építési osztályára kell a rendzeresített formanyomtatványon benyújtani a kérelmet. Úgy emlékszem 10e forint ingatlanonként. A szomszédoknak a jogszabály biztosít fellebbezési jogot, de nem csak a házban lakóknak, hanem a szomszédos ingatlanokban is. Mi fordítva csináltuk, de röhej volt hogy azért nem emelkedett jogerőre, mert a 25. szomszéd nem vette át a határozatot.
Kell hozzá tervrajz akkor is, ha építési munkálatokkal nem jár.
Üzletnél (ha budapesten van, de lehet más nagyobb városban is) fizetni kell parkolóhely megváltást. Amit az üzlet bizonyos négyzetmétere után számolnak ki. 2. kerület darabonként 1 millió körül.
Üzletrnél lehet még bejön pár hatósági engedély (tűzoltóság) ezt most nem tudom biztosan.

A. Lili # 2006.12.05. 18:33

Tisztelt Fórum Hozzászólók!
Az lenne a kérdésem, hogy társasház földszintjén található saját tulajdonú lakásom rendeltetését szeretném módosíttatni üzlethelyiség, iroda céljára. Mi ennek a legegyszerűbb módja és körülbelelül mennyi időt vesz igénybe, amíg megkapom az engedélyt? Milyen változásokkal jár? (Pl. emelkednek a közüzemi díjak?) A társasház alapító okirata és szmsz-e nem tartalmaz erre vonatkozóan tiltást vagy korlátozást és nem köti a tulajdonosok beleegyező nyilatkozatához sem. Akkor az építési hatóság sem kérheti a szomszédok vagy a többi tulajdonos beleegyező nyilatkozatát, aláírását?
Sorrendben milyen kérvényeket és hova kell benyújtanom?
Szivesem venném, ha valaki, aki már csinált ilyet leirná a tapasztalatait is.
Köszönöm!
Lili