Közös ingatlan - tulajdonrész kifizetése


meowth # 2006.12.08. 08:46

Sziasztok!

Egy ingatlanos kérdésem lenne: édesapámnak van egy testvére, ők ketten örököltek édesanyjuk után egy házat a hozzátartozó telekkel.

A kérdésem az lenne, hogy ha pl. édesapám szeretné eladni a házat telkestül, de a testvére nem akarja, akkor mit lehet tenni? Van valami jogi eszköz erre? A házat senki nem lakja, és elég gyorsan amortizálódik...

Köszi a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.08. 08:55

Egyedül nem adhatja el. Meg kell próbálni megegyezni a testvérrel a közös tulajdon megszüntetéséről, ha nem hajlandó egyezkedni, akkor bíróságtól kell kérni a döntést.

meowth # 2006.12.08. 08:59

köszi. a gond az, hogy nem érdekli a testvérét. már beszélt vele többször, és az sem érdekli, ha pl. összedől az egész, vagy ha benövi a gaz... így még legalább lenne valamekkora értéke...

Kenderice # 2006.12.08. 09:10

Édesanyád a saját tulajdoni hányadát tudja csak eladni, de kétlem, hogy egy 1/2-ed tulajdoni hányadot valaki is meg akarna venni. Bár ki tudja.
Arra lenne lehetősége, hogy megvegye a testvérétől az ingatlan másik felét. Ha az nem akarja eladni, sajnos bírósághoz kell fordulnia és kérni a közös tulajdon megszüntetését amely 3 módon történhet.

  1. Az ingatlan természetbeni megosztása (ha lehetséges);
  2. kivásárolja a testvére tulajdoni hányadát;
  3. Árverezés útján értékesítik az ingatlant melynek vételárát osztják szét maguk között. (nem ajánlatos, mert jóval piaci ár alatt fog csak elkelni az ingatlan, hacsak nincs már most egy vevőjelölt, akinek kell a ház és hajlandó licitálni az árverésen).
meowth # 2006.12.08. 10:38

édesapámnak nincs szüksége arra az ingatlanra, mindenképpen szeretné pénzzé tenni, de ugye a testvérének mind1 az egész.

Kenderice # 2006.12.08. 11:20

Bocs, nem figyeltem. Rosszul írtam. Nem édesanyád hanem édesapád.
Mindenképpen bíróságra kell mennie, hogy ki tudjon lépni a közös tulajdonból.

_Lala_ # 2006.12.08. 12:27

Mindenképpen bíróságra kell mennie, hogy ki tudjon lépni a közös tulajdonból.

Tehát: ha a saját felét el akarja adni, ahhoz nem kell bíróságra mennie. Ha van vevő, akkor vagy megveszi a testvér ugyanazon feltételekkel, vagy a vevőé lesz az a fél.

Aztán vagy eladja a saját felét is a vevőnek, vagy a vevő elsétál a bíróságra, és kéri a közös tulajdon megszüntetését azzal, hogy megváltaná a testvér részét. 1-2 év alatt akkor is lerendezhető, ha nem kooperatív a testvér. Persze ehhez kell a megfelelő vevő.

Kenderice # 2006.12.08. 13:16

_Lala_: igazad van, csakhogy arra hogy valaki megvegye egy gondozatlan, lakatlan ingatlan felét azzal a tudattal, hogy utána akár évekig pereskednie kell, háááát... enyhén szólva is igen kicsi az esély.
Vagy ajándékozza oda a saját részét a testvérnek, ez is lehetséges megoldás. Csak pénz nincs belőle.

Maszana # 2008.09.26. 16:54

Mivel nem találtam jobb topikot(és újat nem akartam nyitni),igy ide teszem fel a kérdésemet(hátha válaszol vki):)
Ketten lakunk egy házban a testvéremmel,aminek a fele a mienk(1/8-ad,3/8ad arányban),szeretnénk megvenni a másik felét a 3. féltől(4/8-ad tulajdon)!Sajnos csak szabad felhasználású jelzáloghitellel menne egyéb okok miatt!
Milyen kötelezettségei(jogai) lesznek a 3. félnek az adás-vétel után,mivel ő jelzálogkötelezett is?Vagy megszünik a kötelezettsége?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.27. 07:16

A jelzálogkötelezett a dologgal felel, ezért a dolog tulajdonosának a megváltozása a jelzálogkötelezett megváltozását is jelentené. De a gyakorlatban az a jelzálogkötelezett bizonyára a kölcsöntartozásnak is adósa - az pedig nem szűnik meg az eladással. Ha a jelzálogot elidegenítési tilalom biztosítja, akkor amúgy is kell a bank hozzájárulása.

Az ingatlan adásvételben pedig kötelező az ügyvéd közreműködése.

Timothy1982 # 2018.03.31. 13:36

Üdv,remèlem a kèrdèsem mèg nem szerepelt.
Tavaly költöztünk be egy csalàdi hàzba,mely baràtnőm anyukàjàè volt,ìgy ő a hàz 1/2-ed rèszèt ajàndèkba kapta,a hàz 1/2-ed rèszèt èn kifizettem,tehàt jelenleg fele-fele rèszben tulajdonoljuk.
Időközben kapcsolatumk megszünt,igy èn az ő rèszèt kivàsàrolni szàndèkozom. A kèrdèsem az lenne,hogy lehet-e mèlyen a piaci ár alatti összeget ìrni az adàsvètelibe, ezzel elkerülendő a magasabb vagyonszerzèsi illetèk megfizetèsèt?
Ellenőrzi-e ezt valaki,egyàltalàn feltűnhet-e bàrkinek a kis vèteli összeg.
Köszönöm

ObudaFan # 2018.03.31. 14:28

Igen, a NAV ellenőrzi.

drbjozsef # 2018.03.31. 14:32

Timothy,

meg lehet próbálni. A törvény szerint az illetéket a lakás forgalmi értéke alapján kell megfizetni (1990. évi XCIII. törvény, 21§).

Ez úgy működik, hogy bemegy az adásvételi a rencerbe, ott összevetik az abban lévő helyi forgalmi értékkel (a többi, nem kamu adásvételi adatai), és ha nincs nagy eltérés, az adásvételi alapján állapítják meg az illetékkötelezettséget. Ha eltérés van, kapni fogsz egy szép levelet, hogy mikor legyél otthon, és meglátogatnak felmérni a lakást. Elvégre ha a valóságban egy kiégett rom lenne az adott ingatlan, akkor tényleg lehet hogy valós a mélyen piaci ár alatti adásvétel.

Nekem volt már ilyen, kijöttek, megnézték, és tényleg 1.3x érték alapján szabták ki az illetéket - pedig nem az illetékkel akartam trükközni (mással igen).

Megjegyzem, ha alacsonyabb ár alapján fizetnél illetéket, akkor elég sokat bukhatsz azon, ha 5 éven belül eladnád az ingatlant, hiszen az adófizetés alapja a jövedelem, ahol az eladási árból a régi vételi árat vonhatnád le, de az az alacsony, akkor sok lesz az adó.

Timothy1982 # 2018.03.31. 15:05

Tehàt azt mondjàtok,hogy ha tegyük fel, a hàz 1/2-ed rèsze PIACI àron 6 millió, de mi, a tulajdonosok 2 millióèrt ìrjuk àt, a NAV kijön, ès a tènyleges piaci àr utàn kell fizetnem a vagyonszerzèsi illetèket?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.31. 15:17

Előfordulhat.

nonolet # 2018.03.31. 15:29

"a tènyleges piaci àr utàn kell fizetnem a vagyonszerzèsi illetèket?"

Ez a legvalószínűbb...

matthiasi # 2018.03.31. 16:32

Timothy1982 !
Sőt előfordulhat az is, hogy a fele több is lesz ha Te mint tulaj veszed meg.
Annó régen felértékeltettünk /kötelező volt... a FIK készítette / egy házat. Két testvér tulajdona volt fele fele - 1/2 - 1/2 tulajdoni hányaddal.
Nos az eredmények :
az egész teljes beköltözhetőséggel 180 egység, ha az A tulaj veszi meg a B -től akkor nem 90 egység mint vélhetné bárki hanem valamiért 135 egység és aha a B tulajdonát nem az A veszi meg hanem pl. egy C akkor csak 45 egység- Tehát 4 ár egy ingatlannál :
A és B 90 - 90 ,
A- A / B- B /, a fele cserél gazdát 135,

A és C vagy / B és C, akkor 45 és ha

C veszi meg az A -tól és B -től, akkor 180

arany egység . Először mi is néztünk mint a moziban, de végül megértettük.... idegen félházat/lakást csak nagyon értéken alul vesz meg.
Tehát Timothy1982 vedd be a szerződébe nyugodtan a reális árnak a felét, mert ha van esze a költségvetésnek, akkor talán nagyobb érték után fizethetsz illetéket !!
Tegyük fel 20 milla a lakás, akkor fizessél 10 milla után, mert az állam régi észjárása szerint esetleg azt mondhatja... nem úgy van az, hanem 13 milla az illeték alap.

Aki nem hiszi járjon utána... a Fik -et nem úsztam meg, a kényszer ügyvédet viszont igen.

amúgy a C voltam, az A az anyám, a B pedig a nagynéni.
a B magas árban reménykedett, de nehezen megértette, hogy így is a dupláját kapta, mert elvileg a 45 járt volna neki. (igaz annyiért nem biztos ,hogy eladta volna )

matthiasi # 2018.03.31. 16:43

Most látom ,hogy Ti.. háza, annak fele :

hogy ha tegyük fel, a hàz 1/2-ed rèsze PIACI àron 6 millió, de mi,
a piaci ár egy statisztikailag képzett valami... ár.
egyedi esetekben lehet eltérés.
tehát 12 miiós az a ház.
Ha kiürítik és eladják akkor annyi, ha megveszik.
De hát Ti... / a fele tulaj / veszi meg előnyös helyzetbe jut.... véli a hatóság. Akkor fizessen csak a 6 milla helyett 8 milla után illetéket, ha nem akarja megvenni, a volt élettárs csak el akarja adni, nade 6 milláért csak a lökött veszi meg egy félházat, aminek a másik felét használják, jó ha adnak érte 3 millát vagy annyit sem.
Szóval a piaci ár, amit majd az illetékes megállapít !!

busameli73 # 2022.04.26. 17:27

Válás után a férjem szeretné a tulajdonrészem megvásárolni. Ha az összeg nem felel meg nekem és valószínű, hogy nem tud (v. nem is akar) többet fizetni, mit tehetek? Az eladásról hallani sem akar (osztatlan közös tulajdon) , az első ingatlanban a nagynénje él.
Van-e arra mód, hogy az általa felajánlott összeg kifizetése után, tulajdonrészem maradjon? Ha a házat eladja a kifizetésem után, akkor a tulajdonrészem hiányzó része is kifizetésre kerül. Van ilyen ajtaja a jognak?
Köszönöm

Majordomus # 2022.04.26. 19:09

Érdekes ajtó lehet,ahol a pénzt is megkapod, meg a tulajdonjogod is megmarad.
A kecske és a káposzta esete....

drbjozsef # 2022.04.26. 19:13

Van-e arra mód, hogy az általa felajánlott összeg kifizetése után, tulajdonrészem maradjon?
Nem értem. Kifizeti, de megtartod? Miért fizetne és mit?

Vagy megállapodtok egy összegben, vagy ha nem tudtok, akkor bármelyikőtök kérheti bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését perben.
Vagyonmegosztásban megegyeztetek?

osztap # 2022.04.26. 21:39

Van-e arra mód, hogy az általa felajánlott összeg kifizetése után, tulajdonrészem maradjon?

Esetleg úgy, ha a tulajdoni hányadod egy részét adod el neki most. Mondjuk 1/2-es tulajdonos vagy, eladsz neki 2/6-ot most. Marad 1/6-od, amit majd később adsz el neki. De neki ebben mi a jó? Miért fogadná el? Hiszen továbbra is fennmarad a közös tulajdon.

Természetben megosztható az ingatlan? Az segítene.

A per lehet alternatíva, amint drbjozsef irta. Kár, hogy lassú és drága. Ott, ha nincs más megoldás, akkor az egész ingatlant árverezteti a bíróság.

Zoltanuss # 2022.04.27. 04:32

busameli73 !
Mint Osztap is írta, van. Maradhat további tört részed, de azt azért tudni kell, hogy a lakott ingatlannál a résztulajok soha sem kapnak annyit mint amit elképzelnek.

drbjozsef # 2022.04.27. 05:00

lakott ingatlannál a résztulajok soha sem kapnak annyit mint amit elképzelnek.
Ha harmadik fél szerzi meg a tulajdonrészt, és fent marad a közös tulajdon, akkor igen. Ha a társtulajdonos veszi meg, és 1/1 tulajdonos lesz, akkor nem szükségszerű.
Persze, bizonyos értelemben soha senki nem kap annyit, amennyit "elképzel". Én elképzelni kurvanagy számokat is tudok.

Majordomus # 2022.04.27. 08:20

Határ a csillagos ég.
Az eladó szerint mindig sokkal többet ér az ingatlan mint a vevő szerint. Az eladási ár pedig a létrejött kompromisszum.