mellékvízmérős díjmegosztás


Mart # 2007.01.12. 17:07

SolnesM !
Nagyon jó az észrevételed. Szerencsére a Fővárosi Vízművek Zrt 2005. december 12. óta csak abban az esetben fogadja be a mellékmérős szerződést, ha a HEXAÉDER Kft a műszaki ellemőrzésről szóló jegyzőkönyvet benyújtotta. Ez a Kft. az ellenőrzés során elhelyezi a műanyag vádőburkolatokat a vízórás szerelőcsavarjaira.

Mart # 2007.01.12. 17:00

Amennyiben nulla mérőállástól számlázta ki a Díjbeszedő a víz-, ls csatornadíjat, akkor a közös képviselőnek ki kell számolnia, hogy 2005 márciusától mennyi volt a közös költségedből a víz-, és csatornadíjra eső rész, és ezt jóvá kell írnia.
Amikor megkaptad a számlát, akkor a te számládon szereplő összeget a Társasház számláján jóváírta a Díjbeszedő.
Nem azt az összeget kapod vissza, amit a Díjbeszedő neked kiszámlázott, hanem azt, amit víz-csatornadíj címén a Társashz számlájára befizettél. Ebből az összegből a közös képviselő levonja az SZMSZ-ben meghatározott mértékű technikai vízdíjat.
Nézd meg a Szervezeti és működési szabélyzatot, hogyan rendelkezik a víz-csatornadíj megfizetéséről. Közgyűlésen a víz-csatornadíj tulajdoni hányadtól eltérő számítási mód szerinti megfizetéséről csak akkor hozhattatok volna határozatot, ha erről az SZMSZ rendelkezik. Az SZMSZ-ben kell meghatározni, hogy milyen feltételek teljesülése esetén számít egy lakás vízórásnak. (6 évesnél nem régebbi, hiteles mellékmérő, szolgáltató által ellenőrzött és műanyag burkolattal ellátott szerelőcsavarok, rendszeres az óraállás bejelentése a Díjbeszedőhöz, stb)
Szintén az SZMSZ-ben kell rendelkezni arról, hogy a vízórás lakások közös költsége milyen mértékű technikai vízdíjat tartalmazhat. A technikai vízdíj fizetésére azért van szükség, mert a mellékmérőkről összesített fogyasztás többnyire nem egyezik meg a főmérőn mért fogyasztással. Ennek egyik oka, hogy a házban lehet közös vízfogyasztás: kert, udvar locsolása, takarítás, ... A másik ok, hogy sem a főmérő, sem a mellékmérők nem mérnek 100 %-os pontossággal. a Megengedett eltérés főmérő esetén +- 2 %, mellékmérőknél +- 6%. A harmadik ok pedig az elfolyás: szivárgás vagy csőtörések a főmérő és a mellékmérők közötti közös szakaszokon.
Ugyancsak az SZMSZ-ben kell leírni, hogy amelyik lakás az ott feltűntetett "vízórás" kritérium bármelyikének nem felel meg, az milyen számítási mód alapján köteles a közös költség részeként víz-csatornadíjat fizetni a Társasház számlájára.

SolnesM # 2007.01.12. 15:46

Heló !
Nálunk 140 -180 az arány. Azaz 140ft /m2 a mellékvízmérős lakások közösköltsége és 180 ft/m2 a vizmérő nélkülieké.
Hogy van ? ti nem havonta fizettek ?
Úgy fizess , ahogy van a tényleges állapot , azaz 2006 júl.ig a magasabb díjat, aztán az alacsonyabbat. Természetesen nem elég a mellékvízmérő fizikai léte, azt még törvényesíteni - hitelesíteni is kell.
Nálunk vizművek és a díjbeszedő hozzájárulása ill. szemléje is kellett.
Képzeld van két víz csatlakozásod (van ahol ennél több is van ) és egy órán méreted a fogyasztást a másikon meg potyázol !!

HuNTeR # 2006.12.25. 14:47

Kedves hozzáértők!

2005 márciusában költöztünk új társasházba. A közös költség nem tartalmazott tételként vízdíjat, de a közös vízóra állás ki lett fizetve ebből.

2006-ban a közgyűlés úgy határozott, hogy akinek van mellékvízmérős díjmegosztási szerződése annak kevesebb a közös költség, a többiek január 1-től magasabbat fizetnek.

Mi 2006 júliustól rendelkezünk mellékvízmérős díjmegosztási szerződéssel, és az első számla most jött meg. Ez 2005 márciusától kezdve tartalmazza a teljes vízdíjunkat. Ilyenkor nem csak 2006-tól kellene ezt befizetnem? Vagy fizessem be a teljes összeget (ami nem kicsi...) és a társasház visszafizeti a 2005-re jutó részt?

Előre is köszönöm a segítséget!