publikáció


Impossible # 2009.06.04. 11:48

Leg,

én már ajánlottam, hogy írj a Popcorn-ba vagy a Playboy-ba, azokat sokan olvassák, a fiatalok körében népszerű lehetnél. :D

Közizgatás rovat
cím:
Közrend az idei trend tükrében

Egyjogász # 2009.05.30. 20:30

Az alább írt újságokban (női magazinok, autós újság, stb.) - általában az asztrológus, a nőgyógyász és a kozmetikus vagy a "gumidoktor" tanácsai mellett :) - olvashatóak a "jogász válaszol" rovatok.

Ezekben általában - tisztelet a kivételnek - eléggé laikusuknak szóló szövegek találhatóak (mivel ez is a céljuk), ahogy egy professzorom mondta pl. "a magyar öröklési jog 50 szóban":). Nem tudom ezek mennyire tekinthetőek tudományos jogi publikációnak, illetve, hogy ezzel mennyire lehet nevet szerezni.

Én még publikációs listán nem olvastam olyat, hogy a Modern bigék magazinban, közvetlenül a "Győzikéről két napja nem írtak semmit, ezért nesztek..." és a "Nagy Ő. Anikó terhes/nem terhes/......-nak terhes, hogy kiderült a viszonyuk!!!" című sajtótörténeti alapvetések között megjelent 10 sorom arról, hogy egy válásnál hogyan lehet minél többet kisajtolni milliomos férjemből..."

Legislator # 2009.05.30. 09:36

"( akár ingyenesen is)"

Mondjuk nem sok tudományos, vagy szakmai jogi folyóiratnál fizetnek, erről is jó még most, az elején szólni. A lentebb említett autós folyóiratoknál vagy női magazinoknál nem tudom, hogy fizetnek-e, mert ilyenekben nem írtam még, és nem is tervezem, bár maga az ötlet az abszolút kezdők számára nem rossz.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.04.02. 16:35

Gyakorlatilag igen. Bár mindig jobb egy nyomtatott megjelenés:-).


Sunshine after the rain.

drnagyzs # 2009.04.02. 12:53

hopsz, most kaptam egy emailt, hogy megjelenhetek itt a rövidke összefoglalómmal. :)))) akkor ez már felkerülhet a publikációs listám első pontjába? :)

drnagyzs # 2009.04.02. 12:47

Köszönöm a válaszokat. Ezek szerint szerezzek be egyjó kis ajánlást mondjuk a konzulensemtől, és postázzam el a dolgozatot vagy annak egy részét a lapkiadónak (most itt akkor a MJ-ra gondoljak, vagy ne legyek ennyire bátor...:))? Próbálkoztam itt is, elküldtem egy esszécskét, de nem is válaszoltak, se azt hogy jó, se azt hogy rossz... Igazából a phd felvételihez kellene, pár fórumozóhoz már fordultam ezzel... :)

Legislator # 2009.04.02. 12:24

Hosszabb távon egyébként Eco mondása az igaz, a szakdolgozat olyan, mint egy jó disznó, semmit sem érdemes eldobni belőle. (És hosszú távon az ember több részt is publikálhat belőle, vagy továbbgondolhat anyagrészeket). Eco talán azt is írja, hogyha valaki mondjuk nem foglalkozik hivatásszerűen, kutatóként-oktatóként szakdolgozata témájával, seniorként általában mégis visszatér "első szerelméhez". Az évfolyamdolgozat kellő átdolgozással lehet publikáció, de ez nem gyakori. Engem nemrég kértek fel, hogy egy évfolyamdolgozatomat adjam át egy készülő antológia számára.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.04.02. 12:18

Kedves mindenki!

Kacsának igaza van, de ahhoz 3-5 (és több) év folyamatos (kitartó) és minőségi publikációs tevékenység kell, hogy valaki "sui iuris" publikálhasson. (És még akkor is érheti hosszas várakoztatás, vagy belefuthat "kihúzós-javítgatós" szerkesztőbe, ez önérzetesebb szerzőkre hátrányosan hathat. De van olyan szerkesztő, akinek érdemes megfogadni a tanácsait, mert óriási tudású, és rendkívül lelkiismeretes. A két kategória nem ugyanaz.) Jelenleg úgy áll a dolog, hogy néhány jogi lap el fog tűnni a piacról, így még kevesebb lesz a fóka. Ennek tükrében a kezdők örüljenek, ha könyvismertetést írhatnak:-)))). (Jó könyvismertetést nem egyszerű írni). Egyébként érdemes szerkesztőket faggatni, hogy mit közöl szívesen a lap, volt ahol nyíltan megmondták, hogy x jogágat csak akkor, ha az y jogággal összefüggő határterületről tetszik írni (én szeretem a világos beszédet). Más lapok (szinte) csak gyakorlati, ill. csak elméleti műveket közölnek. Egy-egy terület lehet kurrens, más pedig teljességgel érdektelen.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.04.02. 11:17

Kedves drnagyzs,

kb azt tudom javasolni, amit Legislator:
a legjobb részét küld el némi hátszéllel a főbb folyóiratokhoz, hátha kiadják.

egyébként, ha elég termékeny vagy és viszonylag minőségi a munkád, akkor már a puszta neved lesz a hátszél...


Kacsa11

Legislator # 2009.04.02. 10:26

Szerintem arra nagyon kevés az esély, hogy egy komoly jogi kiadót érdekeljen a dolog, kivéve, ha a dolgozat írójának van pár milliója erre, és kiemelkedő az anyaga. Szaktekintélyi (és/vagy konzulensi) ajánlással érdemes szakcikket készíteni a legjobb részből. Jó esetben közlik. Nekem két szakdolgozatommal is ez történt.


Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.02. 10:20

Dolgozatokat, tanulmányokat lehet publikálni itt, a Jogi Fórumon is.

Grád András # 2009.04.02. 10:17

Kedves Kolléga (ha jól sejtem)!

A publikálás alapvetően kétféle módon működik: Az egyik, ha valamelyik szakmai kiadó lát benne fantáziát, hogy ezen nyereség fog képződni (ehhez piackutatást szoktak tartani az esélyes művek esetében), ekkor az ember leszerződik velük, százalékra, vagy ívenkénti összegre, megírja, lektorral átnézetik, kifzetik, kiadják. Jópár személyes tapasztalás alapján állíthatom, hogy ebben van ugyan pénz, de ha ugyanezen munkaóra alatt mondjuk taxiztam volna, nem járok rosszabbul. A főbb jogi kiadók a HVG-ORAC, KJK-KERSZÖV, Osiris stb. jöhetnek itt szóba.

A másik megoldás a saját kiadás, ilyet is csináltam már, ez akkor éri meg, ha van az embernek már amúgyis cége, és a terjesztésre ötlete és/vagy embere. Ebből több pénz tud bejönni, de a kockázat is nagyobb, saját pénzen kell kinyomtatni, borítót terveztetni, és persze fizetni a 40-50% sápot a terjesztőnek.

Tulajdonképpen van egy harmadik megoldás is, ha valaki csak azt szeretné, hogy a neve bekerüljön a "szerzők" sorába. Vannak ugyanis cégek, ezeknek a neten utána lehet nézni, személyesen nem ismerek ilyet, de reklámot láttam már, akik igen kis példányszámban a szerző költségére bármit megjelentetnek. (Persze lehet nagy példányszám is, de mindent a szerzőnek kell előre állnia, és nagyon nem tűntek olcsónak!) Ez igazából nem annyira a szakmáról és a terjesztésről, mint a hiúságról szól, megjelenik a mű 30-50 példányban, szét lehet osztani a rokonságban, meg be lehet írni a publikációs listába, amúgy semmi értelme! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

drnagyzs # 2009.04.02. 09:46

Szeretném kérni olyanok véleményét és javaslatait, illetve tapasztalatait, akik már publikáltak cikket, dolgoztatot, stb. Szakdolgozatomat szeretném publikáltatni, illetve néhány évfolyamdolgozatot, és ehhez kérnék építő segítséget.