Az ügyvéd, a kaszinótojás és a NENY

ius latratus # 2012.09.26. 16:48

Nem hiszem el.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.26. 17:00

Az ítélet természetesen önmagában is hibás, függetlenül attól, hogy mit gondolunk ennek a jóembernek a magatartásáról. Hiszen vagy bűncselekmény, és akkor a társadalomra veszélye; vagy társadalmilag hasznos, de akkor nem bűncselekmény, mert hiányzik a társadalmi veszélyessége.

Egyjogász # 2012.09.26. 17:49

A cikk szerint a bíróság kimondta, hogy a szoborrongálás "erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt".

Kíváncsi vagyok, hogy a bíró ezt milyen minőségben mondta ki?

történész? - azaz véleményt nyilvánított Horthy történelmi szerepéről, ami a fentiekből következően a bíró szerint negatív. A gond ezzel, hogy a társadalom egy jelentős része ezt nem így látja.

Akkor ezek szerint Károlyi vagy Churcill szobrának megrongálásával sincs gond - sokan vannak, akik az ő történelmi szerepüket sem teljesen pozitívan ítélik meg, ők önthetik a festéket?

művészeti kritikus? - azaz a szobor művészetileg olyan xar, hogy lehet leönteni, mivel az egy ilyen xar szobor esetében pozitív tartalmű?

netán politikus? - na abba meg bele sem merek gondolni, hogy a bírók az ítéletükben elkezdenek poltizálni.....

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.26. 18:58

bele sem merek gondolni, hogy a bírók az ítéletükben elkezdenek poltizálni.....
Engem annál is jobban aggaszt, ha jogi szempontból rossz ítéletet hoznak. És ez az.

efi99 # 2012.09.26. 19:35

Egyjogász
állítólag ez alapján:
http://hvg.hu/…volt_a_Horth
"A bíró kifejtette"... kezdetű bekezdés

ObudaFan # 2012.09.26. 20:03

Társadalmilag nagyjából akkora haszna van egy szobor összefestékezésének, mint például szoborállításnak bukott XX. századi politikusokról, vagy például unortodox történészkedéseknek büntetőítéletekben.

Egyjogász # 2012.09.27. 00:21

"E tények a kárpótlási törvényeken keresztül, a jog által is deklaráltan, megkerülhetetlenül rámutatnak Horthy Miklós és mindazok történelmi felelősségére, akik a jogalkotásban és ezek végrehajtásában részt vettek" - fogalmazott a bíró.

No szóval, akkor "mindazok" 1939 és 1989 részt vettek a jogalkotásban "és ezek" végrehajtásában (gondolom az akkor hatályos jogszabályok, mert annak nincs sok értelme, hogy a jogalkotás végrehajtása), azoknak biz történelmi felelőssége van.

Akkor ezek szerint azoknak a bíróknak is történelmi felelőssége van, akik pl. 1989-ben az akkor hatályos jogszabályok alapján hoztak ítéletet?
Vagy netán "mindazoknak" történelmi felelőssége van, akik 1939 és 1989 között végrehajtották az akkor hatályos jogszabályokat?

Érdekes következtetéseket vont le bíró bácsi/néni a kárpótlási törvényekből, szerintem akik megalkották, maguk sem gondolták, hogy egyszer erre hivatkozva magyarázgatni lehet egy szoborrongálást.

Poruljárt_Attila # 2012.09.27. 05:00

"Hiszen vagy bűncselekmény, és akkor a társadalomra veszélye; vagy társadalmilag hasznos, de akkor nem bűncselekmény, mert hiányzik a társadalmi veszélyessége.”"

• Ne vedd személyeskedésnek, de ezen megakadt a szemem. Már elnézést kérek, sztem mindenki tudna sorolni néhány bűncselekménynek számító tényállást pro és kontra, de gyakorlati jelentősége persze inkább azoknak van, amelyeket bcs-nek minősítenek, aztán társadalmi veszélyességük nincs. Igazából az ilyet sosem értettem, de szóval a fenti megállapítás nem állja meg a helyét. (és ezt most nem a konkrét üggyel kapcsolatban írom)
Berényi Miki # 2012.09.27. 05:27

Jó ember ez a bíró. Dániel biztos nem aludt egy percet sem az idegességtől, hogy nem vonulhatott mártírként börtönbe. Az indokolás kicsit érdekes, én más okból felmentő ítéletet hoztam volna, de a lényeg, hogy a bíró ismeri az angol mondást: "don't feed the troll!"

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.27. 06:33

szóval a fenti megállapítás nem állja meg a helyét
Te csak tudod.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.27. 06:34

Miki :O) Csak ez az elv nem büntetőjogi elv.

Poruljárt_Attila # 2012.09.27. 07:05

Persze hogy tudom, Sándor!

Konkrétan volt ilyen eset, egy okirathamisításos akármi, ahol felmentették az illetőt, mert társadalomra való veszélyessége nulla volt abban a formában, ahogyan ő elkövette.

Dr.Attika # 2012.09.27. 07:08

Ez tényleg megdöbbentő ítélet. A bírót páros lábbal kellene kirúgni a bírói karból. Ahogy KBS is írta. ha társadalmilag hasznos volt a cselekmény, akkor nem lehet társadalomra veszélyes, ami a cselekmény bűncselekménnyé nyilvánítását kizárja. Reméljük a Kaposvári Törvényszék orvosolja ezt a "műhibát".

ius latratus # 2012.09.27. 07:08

Nem egyről beszéltek.

ius latratus # 2012.09.27. 07:09

Az én hsz.-em Poruljárt-nak szólt.

wers # 2012.09.27. 07:24

Nem egyről beszéltek
Nem először fordul elő, de talán így, hogy szólsz neki, talán gyanít valamit

Bennem néha felmerül, minek a "tárgyalás" nevű cirkusz, ez a bíró előre tudta, mi lesz az ítélet, gondolom az indoklást is napokig fogalmazta.

Poruljárt_Attila # 2012.09.27. 07:26

Valóban nem egy ESETről beszélünk, de mint elméleti párhuzam, én arra reagáltam, hogy egy §-ba foglalt BTK-s tényállás márpedig nem szükségszerűen veszélyes is egyben a társadalomra.
Ennyi.

wers # 2012.09.27. 08:15

Béla az ellenkezőjét feszegeti, hogy egy bűncselekmény hogyan lehet hasznos a társadalomra. Persze a mi póri eszünkkel sehogy, de úgy tűnik a bírónál ez a két ellentétes fogalom megfér együtt.

Sherlock # 2012.09.27. 08:21

Nem Ágnes, ezt madárcsontból olvassák az erre érdemesek.

ObudaFan # 2012.09.27. 08:31

Szerintem nem is igazán lehet ezt taxatíve felsorolni. Az általánosan megfogalmazott büntetőjogi tényállások keretében mindig lesz olyan egyedi eset, ami kilóg a sorból.

Egyébként a véleménynyilvánítás szabadságára tekintettel a puszta verbális bűncselekmények tekintetében a közszereplőkkel szemben a közszereplésükkel kapcsolatos megnyilvánulás általában nem jogellenes, ennek azért kialakult alkotmánybírósági és bírósági gyakorlata van. A kérdés ebben az ügyben nem a harmincas évek Magyarországának történelmi megítélése, hanem az, hogy egy közszereplővel szembeni véleménynyilvánítás azt is jogszerűvé teszi-e, ha a más tulajdonában álló dolgot megrongálja ezzel a véleménynyilvánító.

ObudaFan # 2012.09.27. 09:11

Btk. 10. § (2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely Magyarország állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.

Dr.Attika # 2012.09.27. 12:18

Tudjuk. Egy cselekmény nem lehet egyszerre társadalmilag hasznos és a társadalomra veszélyes. Ha ez a lökött ügyvéd kollégánk cselekménye a bíróság szerint hasznos volt a társadalomra, akkor nem részesíthette volna megrovásban és nem kötelezhette volna bűnügyi költség megfizetésére. KBS is ezt fogalmazta meg. Tehát a bíró elégtelent kapott büntetőjogból.

ObudaFan # 2012.09.27. 12:34

Tudom, hogy tudod, nem is neked írtam.

Egyjogász # 2012.09.27. 16:26

"gondolom az indoklást is napokig fogalmazta."

Az lehet, de abba szerintem nem gondolt bele, hogy az ítélete ennyire kiveri a biztosítékot, abban biztos vagyok. (Vagy ha belegondolt, és direkt csinálta, akkor bátor gyerek...)

Én legalábbis nem emlékszem olyan esetre, hogy egy városi bíróság rongálási ügyben hozott ítéletét a Kúria elnöke (vagy helyettese, ezt nem hallottam tisztán), az ítélet meghozatalának másnapján nyilvánosan, a médiában kritizálja, meg hogy a rádióban a bíró bírói karból történő eltávolítását követeljék....

Kíváncsi vagyok a fejleményekre.

Egyjogász # 2012.09.27. 16:29

"Kónya István, a Kúria elnökhelyettese ma a Kossuth Rádióban viszont azt mondta, hogy a jog, az ítélkezés, a büntető igazságszolgáltatás soha nem állhat az erőszak mellé. "A szobor leöntése rongálás, tehát bűncselekmény. Ez nem a véleménynyilvánítás szabadsága, tehát erre itt nem ideillő hivatkozni" – mondta.

Szerinte a történelmi szempontból vitát kiváltó hasonló ügyekben a bíróságokon különösen figyelnek erre, hiszen az ítélet, vagyis bűnösség kimondása ebben az esetben például ellentétes a bírói véleménnyel. Az elnökhelyettes nem emlékszik arra, hogy hasonló eset történt volna az ítélkezési gyakorlatban.

Kónya szerint az ilyen ügyeknél a bíróságnak ügyelnie kellett arra – miként a Kúria, illetőleg jogelődje a Legfelsőbb Bíróság is mindig ügyelt rá –, hogy "a konkrét cselekményre, a tényállásra koncentráljon, és emberi magatartásokat meghatározott szituációban a törvényhez mérten ítéljen meg."