Az a félelmem, ha most megtámadják ezt a bírót, bármi rosszat mondanak róla, a végén nemzeti hőst csinálnak belőle.
Az ügyvéd, a kaszinótojás és a NENY
Szerintem egy büntetőbírónak nem "tökösnek" kell lenni, hanem ha valaki bűncselekményt követett el, azt el kell ítélnie, ha meg nem, akkor fel kell mentenie. (Na most ezt nagyon leegyszerűsítettem...:)) )
Viszont egy ítéletben nem szokás sem történészkedni, sem a bíró művészeti ízlésének hangot adni, "tökösködni" meg végképp nem...
Egyjogász
"Úgy gondolod, hogy ő meg a Károlyit akarja leönteni, aztán egy korábbi, precedensértékű ítélet alapján arra fog hivatkozni, hogy a Károlyi leöntése is "erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt":))))"
Nem nehéz a két ideológia között megtalálni a szakadékot. Na, a történelmi előadásából kiindulva (és fenntartva, hogy valóban, én is leegyszerűsítem a dolgot, de valahonnan el kell indulni), ő a szakadék másik oldalán áll. Neki Horthy (és a korszak?, de akkor megint zsákutca) a történelem szemétdombja, van akinek meg Károlyi. Itt sajnos nincs középút, s éppen a két világnézeti különbség miatt nem is lehet közös nevezőre jutni.
Csakhogy a bírónak mindezért kár volt talárba bújnia azon a délelőttön. Ez (ti. a történelmi előadás) nem az ő asztala. Nemhogy túlterjeszkedett az indoklással, de szerepet is tévesztett.
(s most hagyjuk, hogy az is lehet, hogy eljátszott egy szerepet)
Látom, a fórumon nem sok minden változott az utóbbi hónapokban. Legalábbis, pozitívan. A véleményeket visszaolvasva, számomra azért minimum érdekes, hogy senkinek nem tűnik fel az analógia Attika 2012.09.29. 12:23-as szalonképtelen véleménynyilvánítása és a szidott, vélelmezett bírói ideológia és magatartás között.
Aki hitelesen akar bírálni, annak minimum arra illik figyelnie, hogy maga ne süllyedjen a bírált színvonal alá. (És itt nem a majom nemi szervének emlegetésére gondolok.)
Attika nem mindig következetes. Én például Biszku házi őrizetbe helyezése után kértem őt, hogy, ha konzekvens akar maradni, menjen sajnálkozni abba a topicba, amit annak idején ő nyitott Csatáry házi őrizetbe helyezésekor, arra hivatkozva, hogy öreg embereket nem szabad házi őrizetbe helyezni. Végül is mind a kettő tömeggyilkos, mind a kettő öregember.
A rendszeres következetlenségét (ahogy egyéb hibákat) sem tenném szóvá, attól elnézőbb vagyok már. Amire a „kipa” emlegetéséből következtetni lehet, azt tartom szalonképtelennek. Legalábbis, gondolkodó és magukat legalább valamennyire humanistának tartó emberek között. (És nem azért, mert bárki a családban az adott csoporthoz tartozna.)
Én összesen annyit írtam, hogy Dániel kipában jelent meg a bíróság előtt, és nem egyértelmű (illetve nagyon is egyértelmű), hogy ezzel mi volt a célja.
ObudaFan! Ismered a mondást: Csak az ökör következetes.
Végül is szegény Károlyi szívta meg ezt is (őt biztos egyszerűbb volt leönteni, mint a bíró urat)....:))
"Szerdán délelőtt fél 10-kor érkezett a bejelentés a Siófoki Rendőrkapitányságra, hogy kedden éjszaka, egyelőre ismeretlen tettes fehér zománcfestékkel leöntötte a Végh Ignác téren található Károlyi Mihály-szobrot. A rendőrség rongálás miatt indított eljárást az ügyben."
Kíváncsi vagyok, hogy ebben az ügyben a Siófoki Városi Bíróság milyen ítéletet fog hozni.
Elnökük ítélete nyomán gondolom akkor ez is "erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt".
Ja, arra meg külön kíváncsi vagyok, ha elkapják a tettest, elnök úr ezt az ügyet is magára fogja-e szignálni....
Lehet, hogy meglesz a distinguishing a kihirdetett ítélet alapján, Károlyi ugyanis az 1939-1989. közötti időszakban nem volt funkcióban, márpedig a társadalmi hasznosság normatív alapját jelentő kárpótlási törvények erre az időszakra szólnak. :)
Szerintem a Károlyi-kormányzat intézkedéseinek közjogi érvénytelensége is kell, hogy legyen olyan fontos szempont a rongálás megítélésénél, mint a kárpótlási törvény rendelkezései...
Viszont eddig - utalva baloldali szimpátiájára - mindíg vörös festékkel öntötték nyakon (azt hiszem ez az a szobor, amely eddig a Kossuth téren állt, úgyhogy kapott már eleget).
Remélem a bíró úr majd kitér arra is az ítéletben, hgy mit szimbolizál a fehér zománcfestékkel való leöntés...:))
Most meg egy Horthy emléktáblát öntöttek le a XVII. kerületben....
Nem lehet, hogy a bíróbácsi ezzel a "erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás" szöveggel kiszabadította a szellemet a palackból???
Új művészeti mozgalom alakult Magyarországon.
Na de most figyeljetek.
Ha egyszer nem történik állagromlás -hiszen most is az volt a hírekben, hogy kimentek, lemosták azt ennyi-, akkor hogyan állapítható itt meg RONGÁLÁS ???
Ezt tényleg nem értem. Hiszen fizikailag nem érte sérülés, minőségromlás, akármi a dolgot.
Ennek ellenére ez jogilag lehet rongálás? Mert garázdaság még talán, ahogy olvasom a tényállást, de hogy rongálás? Én ezt nem értem.
Ha piros kisbiciklidet öntik le zöld zománcfestékkel, akkor majd te is megérted.
A tíz napja meghozott Dániel ítélet után feltűnően elszaporodtak a hasonló jellegű rongálások, Károlyi és Horthy után most meg szegény Antall József kapott....
És még mondja valaki, hogy egy bírósági határozatnak nincs hatása a társadalomra....Persze lehet azt mondani, hogy az ítéletnek és a feltűnően megszaporodó szoborrongálásoknak semmi köze egymáshoz, az én véleményme az, hogy van.
"Sárga festékkel csúfították el Antall József Tabánban álló szobrát szombatra virradóra. Október 5-ről 6-ra virradó éjszaka sárga festékkel öntötték le dr. Antall József egykori miniszterelnök szobrát az I. kerületben."
Jól van Sándor, okos voltál, ülj le, köszönöm.
Hát most meg ez a sárga festékes Antall-szobros dolog ... Én értem, amit mond az egyik és a másik oldal, viszont így ebben a formában még mindig nem látom megvalósulni a rongálást. Pont azért, mert lemosták, és annyi, ismét ott díszeleg a szobor, EREDETI minőségben. Ha salétromsavval öntenék le vagy tudom is én milyen maró anyaggal, és a szoborban kárt okozna, akkor valóban az, de így fel nem foghatom, mégis hogy.
Ez bizony rongálás már inkább (mostani fotó Bp-ről):
Ha a Kúria környékén jársz, akkor mondd meg nekik, hogy hülyeség a rongálással kapcsolatos bírói gyakorlat, mert szerinted nem úgy van.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
...ráadásul -kiegészítve Sherlock hozzászólását- nem is kell elmennünk a kialakult bírói gyakorlatig, csak követni Attila fals logikáját: a belinkelt BMW sincs megrongálva, hiszen egy autófényező simán helyrehozza, s aztán ismét -idézet következik- "EREDETI minőségben" díszeleghet az autó.
Sőt - továbbgondolva a dolgot - akkor az sem kellene, hogy bűncselekmény legyen, ha valakit hasbaszúrnak, feltéve, ha a sértett meggyógyul (lsd. "eredeti minőség")....:)
Igen, s a "társadalmi hasznossága" is megkérdőjelezhetetlen, hiszen segít felhívni a figyelmet arra, hogy Pocak az egész napos nassolásoktól milyen rosszul érzi magát...
:))
:)))) (A Pocakos reklám egyébként broáfffff...)
Szomorúan olvasom, hogy Dr. Dániel Péter ügyvéd kolléga felfüggeszteni kéri a Kamarától ügyvédi tagságát és kivándorol Izrael Államba. Ha kivándorol, akkor miért nem mond le a kamarai tagságáról? A felfüggesztés az azt jelenti, hogy akar ő még itt ügyvédi tevékenységet folytatni. Nem bízik abban, hogy Izraelben gyökeret tud verni? Érdekes lépés egy ügyvéd kollégától.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02