ügyvédekről szóló törvény módosítása


Jurisz # 2010.12.16. 08:49

Egyet lehet tenni: a törvénymódosítást megtámadni az Alkotmánybíróságnál arra hivatkozva, hogy ez az 1 év kötelezően előírt gyakorlati idő szükségtelen korlátozás, de legalábbis aránytalanul eltúlzott az elérni kívánt célhoz képest és a beadványban felhozni sok-sok példát eme korlátozás értelmetlenségére, például: még egy tanszékvezető egyetemi tanár sem lehet önálló ügyvéd, ő is egy már praktizáló ügyvéd "felügyelete" alatt kezdhetne csak bele ügyvédi tevékenységbe, stb.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.12.15. 14:06

Szerintem a tragikomédia a megfelelő kifejezés erre a hülye és ostoba helyzetre! Gyakorlatilag ugyanúgy vagyok, mint barbra, és az elmúlt években az volt a fény az alagút végén, hogy egyszer megcsinálhatom a magam vackát. A felelősségbiztosítás, és egyéb költségek még ha lassan is, de meglennének, viszont visszamenni jelöltnek, vagy alkalmazott ügyvédnek állni egyrészt nem egyszerű, másrészt pedig mellette soha nem szedem össze a pénzmagot...
Mindezt arra hivatkozással, hogy túlképzés van az egyetemeken ... amit nyilván teljesen logikusan, nem a felvételinél kell megfogni, vagy nem azt kellene elismerni, hogy minek csöpp országunkban minden 3. megyébe egy jogi kar ... vagy éppen az ügyvédi szakma felhigulása a probléma ... amin megint csak elismerendő, hogy minden bizonnyal javítani fog ez a szabályozás, hiszen a sok marharépa ügyvédet, aki már most megvan, nagyon megérinti majd ez az egész ...
Baromság!

Jurisz # 2010.12.15. 13:16

Ez a törvénymódosítás egy piacvédő, a már pályán lévők érdekeit szolgáló módosítás. Az ügyvédi munkának nincs semmiféle olyan "specifikuma", amihez egy év alkalmazott ügyvédi gyakorlatra lenne szükség. Sőt, ez a módosítás egyenesen nevetséges is. Gondoljunk csak bele abba, hogy egy, például 20-30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, bíróként dolgozott jogász csak úgy válhat ügyvéddé, ha előtte 1 évig egy önálló - hébe-hóba büntető ügyeket is vivő - ügyvéd alkalmazottjaként "a keze alá dolgozik", miközben az ügyvéd és alkalmazottjának felkészültsége között ég és föld a különbség.

Dr.Attika # 2010.12.08. 10:59

Ráadásul a szakvizsgát követően csak 3 hónapig lehetsz ügyvédjelölt. Ezt követően pedig alkalmazott ügyvédként kell elhelyezkedni. Ami már hűzósabb.

pazs # 2010.12.08. 10:19

Most mit mondjunk? A módosítás már megjelent a Magyar Közlönyben. Előlről nem, de egy év plusz, hogy ügyvéd lehess.

barbra # 2010.12.08. 09:27

Sziasztok!

Az ügyvédekről szóló törvény módosítása január 1.-én lép hatályba, és nyilván alkalmazni kell mindenkire, aki ezt követően szeretné felvetetni magát a kamarába. (Konkrétan a kamarai tagság feltételeire gondolok)
Nekem már folyamatban van a szakvizsgám, lehúztam közel négy évet önkormányzatnál, magáncégnél - mert mifelénk nem nagyon lehet válogatni az álláslehetőségekben - és azzal a tudattal adtam be a jelentkezésemet a szakvizsgára, hogy ha végeztem, végre járhatom a saját utamat.
A módosítás most komolyan azt jelenti, hogy keressek egy új állást - nyilván éhbérért, mert óriási a túljelentkezés arra a néhány helyre, amit meghirdetnek -, hogy hiába dolgoztam szinte minden területen (még egy kis büntető is belefért), gyakorlatilag elölről kell kezdeni?
Nagyon-nagyon remélem, hogy tévedek, és valakinek vannak biztatóbb infói...