Katonai ügyészi karrier


30-06 # 2012.06.04. 19:04

Amikor a katonai ügyészségekről leválasztották a rendőri ügyészeket az valóban kb.22 éve volt, vagyis a jogtörténeti tanszékre tartozik.
Ugyanakkor dacára az egységes Be.-nek teljesen elkülönülten működött az ügyészség rendőri vonala. Az ügyészségek vezetője azonban mindig katona volt.

Dr.Attika # 2012.06.04. 16:42

Ez így nem igaz. A régi ( 1990. év előtti ) katonai büntetőljárásban a katona (beleértve mindenkit, akiket ma is katonaként definiál a Btk.) által minden bűncselekmény tekintetében a katonai ügyészségnek volt hatásköre.

30-06 # 2012.06.04. 16:21

Persze hiányolhatod a többes számot, de hát ha egyszer Dobozi Imre így írta meg, hogy "Genfi Egyezmény" akkor azt botorság lenne többes számba tenni.
A rendőrök lefogásához, meg a katonai ügyészségnek ( ami már nincs) köze sincs, meg korábban sem nagyon volt, mert
rendőr esetében katonai ügyész kizárólag katonai bűncselekmény esetén járt el.
A nyomozó ügyészséget az általad felvetett problémák soha nem érdekelték.

Dr.Attika # 2012.06.04. 15:57

Egyébként leendő katonai ügyészek figyelmébe ajánlom a következőket.
Tisztek őrizetbe vételekor sem az 1989-es, sem az azt megelőző években a katonai ügyészek nem engedték meg, hogy tiszthelyettes foganasotítson kényszerintézkedést tiszttel szemben. Soha nem fordulhatott elő, hogy rendőr ( vagy katona)tiszthelyettes "vezetőpórázon" vigyen egy tisztet, mint ahogy láthattuk tegnap a két előzetes letartóztatott rendőrtiszt esetében. Ilyenkor felkértek az eljárás alá vont tiszttel azonos beosztású, rendfokozatú tisztet, hogy kezeskedjen azért, hogy a kényszerintézkedés alá vont tiszt nem szökik meg és aláveti magát az eljárásnak.
A tiszt az ártatlanság vélelme miatt feljebbvalója az őt "vezetőszáron" vezető tiszthelyettesnek. Köteles utasításait végrehajtani és őt tisztelni a rendfokozata miatt is.Milyen alapon "kényszerintézkedhet"?

Dr.Attika # 2012.06.04. 15:35

Egyébként megjegyezném, hogy a "Genfi Egyezményeket" , mert itt 4 Egyezményről van szó 1949-ben hozták létre. Hágai Egyezményről beszélhetünk azt 1899-ben és 1907-ben kötötték.A genfi egyezmények ezekre alapulnak.

Dr.Attika # 2012.06.04. 15:23

Sinkovics Imre ezt azért mondta a "Tizedes.."-ben, mert ez a mondás már 1964. év előtt is létezett a katonák között és a forgatókönyv írója ezt átvette. Nem a forgatókönyvíró találta fel.

30-06 # 2012.06.04. 14:50

Azt, hogy "a Genfi Egyezményt majd Genfben betartjuk"
Sinkovics Imre as. Molnár tizedes mondta a "Tizedes meg a többiek"-ben.

barrerra # 2012.05.19. 14:20

Nemzetközi humanitárius jogból a legpengébb kétségtelenül Prandler Árpárd (http://hu.wikipedia.org/…%81rp%C3%A1d).

Egyébként utánanéztem, inkább a külügyesek foglalkoznak ezekkel a témakörökkel, szóval lehet, hogy nekem is inkább az lenne a legoptimálisabb, ha én is "külügyesnek" készülnék.

Dr.Attika # 2012.05.15. 16:48

A "Pampák Vad bikája" 30 éve nagyon "otthon lehetett" a hadijogban. Mi hivatásos katonák sem ismertük. Egy hadijogi alapelv létezett, hogy a győztesnek mindíg igaza van. A genfi egyezmények kapcsán azt tanították, hogy majd Genfben betartjuk. Mikor volt utóljára Genfben háború?

Legislator # 2012.05.15. 13:54

Sulyok Gábor humanitárius jogból írta a PhD-ját...


Sunshine after the rain.

30-06 # 2012.05.15. 13:20

Nos Almási, vagy ahogy annak idején hívták " A Pampák Vad Bikája" kb. 30 éve írta a hadijogi könyvét és a HM-ben ő "a hadijogász".
Egyéb iránt lehet katonai kiképzésen is részt venni jogászként de a misszió esetén a külföldi pk. meg fogja kérdezni, hogy ok. jogász, és mihez ért? Mert ugye a jogász, akkor a joghoz biztosan. És egyébként? Erre különösen az amik. mennek rá. Az első kfor-nál is így ment. A seregben már akkor is voltak jogászok, de az ment akinek volt katonai képesítése.

barrerra # 2012.05.12. 09:51

Almási Ferenc? Én azt hittem, hogy hazai szinten humanitárius ill. hadijogból a legpengébb Hoffmann Tamás (ő dolgozott az ICYT-nél és a NATO-nál is). De akkor ezek szerint a Honvédelmi Minisztériumban is foglalkoznak ezekkel a tárgykörökkel.

barrerra # 2012.05.12. 09:49

Jogi diploma után tudtommal el lehet menni szerződéses katonának, majd 0,5-1 év után elküldik az ilyen ambíciókkal rendelkező embereket KVNR tiszti képzésre. Tehát jogi diploma után is lehet valaki katonai jogász, ha felszerel honvédnek és később elvégzi a féléves KVNR képzést.

30-06 # 2012.05.11. 07:58

Humanitárius jog legfőbb tudora Dr. Almási Ferenc illetve ha jól tudom volt még valaki aki Szegeden nemzetközi hadijogból írt diplomamunkát a '90-es években

30-06 # 2012.05.11. 07:50

Persze, hogy vannak kint. Az esetek jelentős részében mindegyik másoddiplomás jogász.
Ők nem katonai ügyészek hanem a csapatoknál szolgáló un. jogi és igazgatási főtisztek. ( megjegyzem volt olyan katonai bíró, aki a külszolgálati lehetőség miatt mondott le és ment el csapathoz jogásznak)
Azok a jogászok mennek misszióban akik a jog előtt már elvégezték a Nemzetvédelmit és ott szereztek tiszti rendfokozatot. Minden idegen parancsnokság alatt működő misszió a kiírásnál megköveteli a katonai képzettséget.
Orvosoknál is a spec katonarvosi képesítést.

barrerra # 2012.04.27. 07:55

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Szinte minden külszolgálati váltásban, de legalábbis hadszínterenként állandóan van kinn katonajogász, aki a parancsnok döntéseiben segít, ha az állománynak van valami jogi segítségre szüksége, azt intézi, vagy ha valaki elkövet valamit, akkor helyben tud intézkedni. Szóval járkálnak missziókra katonai ügyészek is. Legalábbis ezt tudakoltam meg egy honvédtől.

Egyébként azért szerettem volna katonai ügyész lenni, mert láttam benne hivatást (megtisztítani a fegyveres erőket a korrupt, kriminoid elemektől), de egyre több embertől (ügyésztől is) hallom, hogy igazából nagyon pitiáner dolgokkal foglalkoznak, pl. bv biztonsági felügyelő kitartotta a kezét a fegyenc felé, hogy távol tartsa magától és ezért nyomozást indítottak ellene... Az ügyek 1%-a olyan volumenű, amelyik tényleg hírértékű. Azt meg nem mondhatom a felettesemnek, hogy ilyen piti ügyekkel nem foglalkozom, mert katonai bíróság elé állítanak... Szóval az utóbbi időkben kezdtem kiábrándulni a szakmából, főleg, hogy az egyik tűzoltó ismerősöm mondta, hogy az összes katonai ügyész besavanyodott f*sz, mert rengeteg nevetséges üggyel kell foglalkozniuk és a fizetésük nem is olyan magas :D

Kik foglalkoznak itthon nemz. humanitárius joggal ill. hadi joggal (az oktatókon és a jogtudósokon kívül :D)? Nem feltétlenül olyanra lennék kíváncsi, amely tisztán csak ezzel foglalkozik... Külügyesek, BÁH?

Sherlock # 2012.04.25. 14:08

Továbbra is katonaiak lesznek, csak nem külön bandában zenélnek, meg korrupciós bcskkel is foglalkoznak. + nem lesz katonai legfőbb ügyész helyettes(ami amúgy sem volt már de facto egy ideje).

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.24. 13:42

Nem tagozták be őket éppen mostanában az ügyészségbe? Úgy értem, nem most szűnik meg a katona mivoltuk?

Sherlock # 2012.04.24. 12:56

Milyen fura topic. De miért akarsz katonai ügyész lenni, ha azt sem tudod mit csinál? Nem olyan, mint a JAG. Többnyire szmsz-ek, döntések jogszerűségét kell vizsgálni, smasszerokat és rendőröket, hogy mit csináltak részegen.

Gondolom, miután lediplomáztam, el kell mennem szerződéses katonának, majd csak azután pályázhatom meg az ügyészségi fogalmazói beosztást, ha kiírnak ilyen álláspályázatot - mivel a katonai ügyészség, mint önálló szerv megszűnt, hol kell majd jelentkeznem”?

A Központi Nyomozó Főügyészség a felettes szerv.

Amíg nem írnak ki pályázatot, addig szerződéses katonaként milyen beosztásban tudnék elhelyezkedni az MH-nál, jogi diplomával?

Hadnagyként szoktak kezdeni, már ha bekerülsz hivatásosnak...

Katonai ügyészt külföldi misszióra jelentkezhet?
Katonai ügyészként milyen munkalehetőségeim lehetnének nemzetközi szinten?
Egy katonai ügyész mennyit foglalkozik nemzetközi humanitárius joggal?

Ez is ilyen filmes dolog, nem mennek magyar katonai ügyészek kivizsgálni, hogy a 12. dandár milyen humanitárius bcs-ket követett el Afganisztánban. Humanitárius joggal semennyit, van viszont sok fegyőr és rendőr.

Továbbá az lenne a kérdésem, hogy mennyire protekciós ez a munka?

Kb. 80-100 katonai ügyész van...

barrerra # 2012.04.12. 22:37

Tisztelt Fórumozók!

Lenne pár kérdésem a katonai ügyészi hivatással kapcsolatban; mindig is katonai szférában szerettem volna elhelyezni, viszont a színtévesztőségem miatt szinte csak irodai munkát tudnék végezni a 7/2006 (III.21) HM rendelet szerint, emiatt is kezdtem érdeklődni a katonai ügyészi karrier iránt. A kérdéseim a következők lennének;

  • Gondolom, miután lediplomáztam, el kell mennem szerződéses katonának, majd csak azután pályázhatom meg az ügyészségi fogalmazói beosztást, ha kiírnak ilyen álláspályázatot - mivel a katonai ügyészség, mint önálló szerv megszűnt, hol kell majd jelentkeznem?
  • Amíg nem írnak ki pályázatot, addig szerződéses katonaként milyen beosztásban tudnék elhelyezkedni az MH-nál, jogi diplomával?
  • Katonai ügyészt külföldi misszióra jelentkezhet?
  • Katonai ügyészként milyen munkalehetőségeim lehetnének nemzetközi szinten?
  • Egy katonai ügyész mennyit foglalkozik nemzetközi humanitárius joggal?

Továbbá az lenne a kérdésem, hogy mennyire protekciós ez a munka? Én már egyetemi tanulmányaim alatt (ami még most is tart) felsőfokú francia illetve középfokú angol nyelvvizsgát szereztem (igaz, az utóbbit még érettségi előtt), most szeretnék indulni a 2013-s OTDK-n; ha ezen helyezést érnék el, vagy legalább különdíjas lennék, akkor protekció nélkül illetve gyenge protekcióval lenne arra esélyem, hogy valaha katonai ügyész váljon belőlem?

Válaszaitokat előre is köszönöm!