Érdemes-e szakjogásznak tanulni?


Asus # 2004.12.16. 22:35

Arról szeretnék érdeklődni,hogy ma mennyire érdemes egy szakjogásszakot elvégezni.
Ti melyiket végeznétek el ill.aki elvégezte jó lenne,ha írna a tapasztalatiról?

Rexor # 2004.12.17. 09:00

Tanulni szerintem mindig érdemes, én is gondolkoztam, hogy elkezdem, csak eredendő lustaságom - és a közeledő szakvizsga- gátol benne :). De azt mondják, akik csinálják, hogy hasznos.

Asus # 2004.12.17. 11:05

Igen,ez köhely,hogy tanulni hasznos.
Az mindig az:-)
Aki jár,vagy járt írjon legyen kedves!

igen? # 2004.12.17. 11:10

Jártam is és járok is. Attól függ, hogy mit szeretnél kezdeni vele.
Az a benyomásom, hogy ha az adott szakterülettel foglalkozol, akkor azon a néhány előadáson túl sok újat nem fogsz megtudni. Ha igazán érdekel a téma, érdemesebb inkább a szakirodalomnak neki veselkedni.

Asus # 2004.12.19. 22:18

Szia!

Köszi a hozzászólásodat!
Engem konkrétumoizsga?k is érdekelnének.
Milyen a képzés menete?Mennyire "szemetek" az okatatók és különbözik-e egy vizsga az átalagos egyetemi vizsgától,vagy azért már embernek tekintik az odajárót?
Irásban,vagy szóban van-e a vizsga?
Melyik szakra jártál?
Elnézést a sok kérdésért!

Helga # 2005.01.03. 08:05

Szia Asus,

Én társasági szakjogász képzésre jártam, szerintem hasznos volt. Nem elsősorban azért, mert be kellett vágni a törvényt, hanem mert ebben a témában jártas oktatók tartották az előadásokat és a felmerült gyakorlati kérdésekre (ami nincs benne a törvényben konkrétan) is tudtak válaszolni.
Bennünket "emberként" kezeltek, a vizsgákra kellett tanulni, de itt már nem arrra ment a dolog, hogy minél több ember legyen kirúgva. Vizsga volt szóban és írásban is.
Szia

dr. Bubo # 2005.02.07. 16:40

Sziasztok, igaz, hogy régi az utolsó hozzászólás,de mivel a vizsgaidőszakot túléltem, már van némi képem az első félévét éppen megérő szabályozási szakjogász képzésről. Véleményem 1 mondatban: aki lodifikált már, nem tanult semmit, ha még nem, nem is fogja így megtanulni.

Jogszabályt írni az adott szakterület ismerete nélkül nem lehet, az alapokat meg lehet nézni a Jat.-ban, vhr-ben és kapcsolódó állami irányítás egyéb jogi eszközeiben. Az oktatók - tisztelet a ritka kivételnek - felkészületlenek, pár éves gyakorlattal rendelkeznek, és az anyagi jogi ismereteik - nem szakterületre, hanem államigazgatás átfogó szabályaira gondolok - igen hiányosak. Az anyagot áttekintve mintha alkotmányjogász képzésre jártam volna, pedig az AB és döntései csak csekély hatással vannak a jogalkotás teljes spekrtumára. Elméletekkel ritkán szembesülünk a gyakorlatban, a gyakorlathoz az előadók jó része alig értett. (Szerintem jogszabályt még nem írtak, vagy 1-2-t, ha egyáltalán...)

A vizsgák részben korrektek, részben - főleg az IM regnáló közjogi HÁT-ja szerkesztésében - borzalmasan szubjektívek voltak, hiába, tükrözték az oktató jellemét...

A betejesztett és el nem fogadott Jat. szerint központi közig. szervnél csak ilyen papírral rendelkező egyedek dolgozhatnak kodifikátor munkakörben, tehát a papír így kötelező.

Ha ajánlani kell: csak megszállottaknak.

Legislator # 2005.02.22. 08:07

Talán. Majd. Egyszer. ELTE?


Sunshine after the rain.

Banyamancs # 2005.02.22. 09:13

Munkajogász szakképzésre jár vki?

Banyamancs # 2005.02.22. 09:18

Bocsánat: munkaügyi szakjogász. Érdekelnének a tapasztalatok.

dr. Bubo # 2005.03.07. 11:06

Bocs Legistlator, csak most láttam a hozzászólást.
A kodifikátori szakjogászi, amire járok, az ELTE szervezésében működik. A múlt héten a tárgy "nagy öregjét", Vida Istvánt (IM)hallgattuk, aki a MK által kiadott opuszát, a módszertani útmutatót mondta el...
Hasonló képzés van Pécsett is, de az inkább önkormányzati irányú ismereteket ad és a híre is jobb. Pletykák szerint a Pázmány is tervezi ilyen oktatás megindítását, de hogy mikor, az rejtély.

Legislator # 2005.03.08. 08:34

Vida István a végrehajtási jog szakértő Pp. tanszéken regnáló úriemberrel azonos?


Sunshine after the rain.

dr. Bubo # 2005.03.09. 15:46

Természetesen. De mivel végrahajtási jogot oktatni és azt kodifikálni is tud, ezért most ő a téma doyenje. A legjobb mondása a kodifikátorok szégyenét megtestesítő "Nullkodifikátorokra" vonatkozott: "Gondolatai nincsenek, de azokat nem is tudja megfogalmazni." [Kár, hogy a közuigazgatásban dolgozó jogszabályirókra - tisztelet az 1-2 kivételnek - ez a mondás tökéletesen illik...]

Jurist # 2005.03.15. 10:50

Sziasztok!

Én Miskolcon tanulok európai jogi szakjogászin. Az az igazság, hogy a szinvonal nem éri el az általam elvárt szintet. Rendszeresen tanársegádek oktatnak, olyankor is, amikor egyetemi tanárnak kellene tartani az előadást a kiirás alapján. Nekem az a tapasztalatom, hogy túl sok a történeti, közjogi, jogharmonizációs területet érintő tantárgy és a magánjognak fontos területei, amelyek gyakorlati szempontból fontosak lennének, kimaradnak. Ha valaki jár ilyen képzésre máshová én kiváncsi lennék, hogy milyen tapasztalatai vannak.

Asus # 2005.03.16. 09:08

Ehhez annyit szeretnék hozzátenni,hogy ez
meggerősíti ,amit erdetilieg gondoltam.

Debrecenben jártam levelező tagozatra,s általában tanársegédek tartották az órákat,projectorról,vagy a törvényből.
Aztán vizsgán a tanársegédektől kellett rettegni,nem a professzoroktól!
A tanársegédek szóról szóra kérték a törvényeket,még a professzorok (kevés van,azok is egyszerre 3 egyetemen tanítanak) a dolgok értelmére voltak kíváncsiak.
Persze voltak laza és nagytudású tanársegédek is:-)

Az egészből csak annyit akartam kihozni,hogy a szakjogásznak tanuló hallgatók,megérdemelnék,ha gyakorlati és nagytudású profok tanítanák őket.
Kezd lesilányulni e képzési forma.Az egyetemek sorra indítják be a különféle szakjogászképzéseket-minőségi oktatás nélkül,gazdasági okokból.
A levelező alapképzés mintájára,a pénzt akarják bekaszírozni.Már a diplomaosztón tanulásra sarkalltak minket.
Csakhogy a kar költségeit nem tömegtermelésből kellene fedezni.
Attól tartok,hogy a szakjogászképzés lassan oda fajul,mint az alapképzés.Rákényszerítik az embert,hogy tanuljon és utánna meg nem kell senkinek.

Ja és mégvalami,azt olvastam egy jogbölcseleti könyvben, hogy az egyik híres jogtudósunk írta,hogy "élvezettel"hallgatta a tanárai előadásait!

HOVA JUTOTTUNK?
Egy egyetemről alig szabadult tanársegéd előadásait nem tudom élvezettel hallgatni.
Aki ismeri a debreceni helyzetet tudja,hogy a kar újraindítása során az egyetemi címeket
"osztogatták".

Még máshol a legjobb doktoranduszból lehet majd tanársegéd,addig Debrecenben előbb tanársegéd kinevezés történt és közben jártak levelezős Phd képzésre Miskolcra!
Ilyen tanársegédektől tanultam én!
Ezenkívül van olyan egyetemi docens,aki jogtörténetből írta PHD-(pár éve) most egy másik tanszéken docens.
Elkanyarodtam nagyon,de nem csoda,hogy mint Debrecenben végzett jogász nem kellek eddig még sehova,mivel a fentiekhez hasonlókat vágtak több helyen a fejemhez!
Ennyi!

Legislator # 2005.03.16. 09:16

Ugyan, mit lehet egy tanársegédtől tanulni:)))?


Sunshine after the rain.

Asus # 2005.03.16. 09:25

Elvileg mindekitől lehet tanulni valamit!Nem?

Legislator # 2005.03.16. 09:30

Mellesleg a PhD. fokozat nem feltétele a tanársegédségnek, azért már docens lesz az ember.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.03.16. 09:32

"Valamit" biztos, csak kérdés, hogy az mire elég. Egyébként ez részben öncink is, mert magam és tanársegéd volnék:))).


Sunshine after the rain.

Asus # 2005.03.16. 10:49

Na jó,azt tudom,hogy docens is lehet akkor a tanársegéd!Sőt úgy tudom-a phd feltétele is a tanársegédi poziciónak-,mármint,hogy kezdje el a képzést.(ez kérdés is akart lennn:-)
Ja és egyetemi adjunktus 5 év mulva lesz az ember?(ez is kérdés:-)

3 főt meg tudnék nevezni,aki tanársegéd volt,amikor elsős voltam és tegeződtünk velük.
Mikor végzős lettem,egyetemi docensek lettek 30-33 évesen,érdemtelenül és agyilag elszállva,már nem akartak tegeződni:-)

Ma már ez nem megy,mivel már nincs státusz,fel van töltve a létszám.

A jelenséget azért írtam le,mert így volt pár éve,ma már nincs így!Ha valaki keménymunkával Phd-t megszerzi,már nem lesz automatikusan docens!

dr. Bubo # 2005.03.16. 16:01

Még az a jó, ha valamiféle szakmai képesítése van az illetőnek, esetleg gyakorlata. Sajnos az általam rendszeresen látogatott kodifikátori képzésen még ez sem adatik meg: az IM közjogi részlegéről max. 2-3 éves "gyakorlattal" rendelkező egyedek próbálnak teljesen mind jogi, mind fellépés tekintetében felkészületlenül előadni...

A saját szakterületemen már nekem is volt szerencsém olyan helyzetbe kerülni, hogy másnapra kellett összeraknom előadást. Ekkor az ember vagy adatokat nyomat, vagy viccelődik, de egy percig sem láthatják a hallgatók rajta a bizonytalanságot, mert szétszedik. Most én szórakozom a szétszedéssel, okkal. Hiányos, főleg papírszagú tudással nem lehet gyakorlatban dolgozó, az előadónál esetleg (koruknál fogva) több ismerettel rendelkező embereket iskolásként kezelni.

A másik dolog, ami bosszant, hogy az utóbbi időben kijött jogászok többsége sem írásban, sem szóban nem tudnak jól fogalmazni. Beszélnek 2-3 nyelvet, de a magyar nyelvvel bajok vannak. Retorikai oktatás valahogy elmarad, pedig régebben ez is volt.

Legislator # 2005.03.17. 08:10

Rengeteget írtam, és elszállt:(((, pontosabban az O.K. után nem jelent meg.


Sunshine after the rain.

Asus # 2005.03.17. 09:46

Már én is jártam így,nagyon bosszantó dolog!:-(

hanee # 2005.05.16. 03:48

Sziasztok,

Kicsit felélesztem ezt a topicot is :)

Arról szeretnék informálódni, hogy létezik-e orvosi jogi szakképzés? Itt ti biztos jobban tudjátok, mert ahogy látom van köztetek tanársegéd is és olyan is, aki végzett valamilyen szakképzést.
És a további kérdésem, hogy amennyiben én szeretnék abban részt venni, annak mik a feltételei? (bocsánat ha butaságot kérdezek, de egyelőre a szakképesítések menetével nemigen vagyok tisztában).

Köszi a válaszokat előre is :)

hanee

hanee # 2005.05.16. 03:49

Sziasztok,

Kicsit felélesztem ezt a topicot is :)

Arról szeretnék informálódni, hogy létezik-e orvosi jogi szakképzés? Itt ti biztos jobban tudjátok, mert ahogy látom van köztetek tanársegéd is és olyan is, aki végzett valamilyen szakképzést.
És a további kérdésem, hogy amennyiben én szeretnék abban részt venni, annak mik a feltételei? (bocsánat ha butaságot kérdezek, de egyelőre a szakképesítések menetével nemigen vagyok tisztában).

Köszi a válaszokat előre is :)

hanee