http://www.jogiforum.hu/hirek/33410
169 napos átlagos (!) pertartam első fokon?! Nem számolták véletlenül bele ebbe az átlagba az ellentmondás nélkül jogerőre emelkedő fizetési meghagyásosokat?
http://www.jogiforum.hu/hirek/33410
169 napos átlagos (!) pertartam első fokon?! Nem számolták véletlenül bele ebbe az átlagba az ellentmondás nélkül jogerőre emelkedő fizetési meghagyásosokat?
Lemaradt egy nulla.
Nem az elejéről és nem is egy tizedes vessző mögül.
A 169 nap nem rossz?! Az egy csoda lenne! Épp ezen értetlenkedek, hogy hogyan jöhetett ez ki.
A fizetési meghagyás un. nemperes eljárás, tehát vonatkozásában a pertartam értelmezhetetlen.
Egyébként úgy jön ki, hogy ahol bejelentik a szünetelést az ott befejezettnek minősül, ha folytatják az új per.
Volt olyan ügyem, amiben volt két szünetelés. Mivel 6 hónapon belül kell kérni a folytatást- és nem megyünk el a falig- viszonylag hamar sikerült 3 rövid időtartamú ügyet összestatisztikázni az eljáró bírónak
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
Dehogynem.
Nem is hívják pertartamnak (azt csak én tettem), a bizottság "polgári és kereskedelmi ügyekben az első fokú döntésig" eltelt időről ír.
Meg aztán itt vannak a vh megszüntetési perek, amik jellemzően az elévüléses kérdéskörbe tartoznak.
( Minden más ugyanis Vht.41.§ )
Általában egy tárgyaláson kiderül, hogy megtörtént -e az elévülés vagy nem. A Pp. szerint a keresetlevél beérkezésétől számított 15 napon belülre kell tűzni és arra be is fejeződik. Ez azért rendesen rángatja lefelé a statisztikai átlagot.Nekem most fejeződött be 4 ügy mindegyik 10 napon belüli idővel.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
"169 napos átlagos (!) pertartam első fokon?!"
Elképzelhető. Voltak olyan pereim (pl. házasság felbontása, gyermektartás stb.) amikor már az első tárgyaláson ítélet született, ami nem vitásan javította a statisztikát.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02